Dondurulmuş Embriyo Transferi Sonrası Kasık Ağrısı ve Lekelenme

Dondurulmuş embriyo transferi, tüp bebek tedavisinde daha önceden oluşan embriyoların dondurularak saklandıktan sonra çözülerek rahme transfer edilmesidir. Dondurulmuş embriyolar sayesinde kadının yumurtalıklarının tekrar uyarılması gerekmeyecektir. Dondurulmuş embriyolar doğal adet döngüsü içerisinde transfer edilebileceği gibi bazı durumlarda hormon kullanımı gerekebilmektedir.

Embriyo dondurma genelde tüp bebek döngüsü sırasında birden fazla kaliteli embriyo elde edilmesi durumunda tercih edilen bir prosedürdür. Döngü sırasında birden fazla embriyo oluşsa dahi bunların hepsinin rahme transfer edilmesi, çoğul gebeliğe neden olacağı için genelde bir embriyo transfer edilmektedir. Kalan embriyolar ise gelecekte tekrar kullanılmak üzere dondurularak saklanabilmektedir.

Embriyo dondurmanın ne olduğunu, dondurulmuş embriyo transferi sürecinde sizi nelerin beklediğini, transfer öncesi kullanmanız gereken ilaçları, transferin adetten kaç gün sonra yapılacağını ve transfere dair merak ettiğiniz diğer şeyleri bu yazıda okuyabilirsiniz.

Embriyo Dondurma Nedir?

Tüp bebek döngüsü sırasında birden fazla embriyo elde edildiyse bunlar gelecekte kullanılmak üzere dondurularak saklanabilir. Embriyo dondurma, doğurganlığı korumak için kullanılan önemli bir tekniktir. Hormon terapisi gören, kanser tedavisi gören veya doğurganlığını etkileyen başka bir soruna sahip olan çiftler, embriyo dondurmayı tercih edebilmektedir.
Embriyo Dondurma Nedir.jpg
Embriyo dondurma için öncelikle tedavi sırasında kadının adet döngüsü kontrol altına alınacak ve yumurtalıkları kontrol edilecektir. Ardından gerekli ilaçlar kullanılarak yumurtalıkların birden fazla folikül üretmesi sağlanacak ve olgunlaşan yumurtalar toplanacaktır. Sonrasında yumurtalar ile spermler laboratuvar ortamında bir araya getirilerek embriyoların oluşması beklenecektir.

Embriyolar oluştuktan sonra transfer için uygun olanlar belirlenecek ve uygun olanlar dondurulacaktır. Vitrifikasyon olarak da bilinen dondurma işleminde embriyo hücrelerinde su, koruyucu bir sıvı ile değiştirilecek ve embriyonun hücrelerine zarar verebilecek buz kristallerinin oluşumunu engellemek için sıvı nitrojen ile hızlı dondurma işlemi gerçekleştirilecektir.

Dondurulan embriyolar, yetkili kliniklerde belli bir ücret karşılığı saklanabilmektedir. Dondurulan embriyoların 10 yıl ve hatta daha uzun süreler saklanması mümkün olabilmektedir.

Dondurulmuş Embriyo Transferi Süreci

Dondurulmuş embriyo transferi, kadının doğal adet döngüsü içerisinde gerçekleştirilebileceği gibi bazen döngünün hormon ilaçlarıyla desteklemesi gerekmektedir. Hormon ilaçlarının kullanılması, transfer gününün kontrol altına alınmasına yardımcı olabilmektedir.
Dondurulmuş Embriyo Transferi.jpg
Dondurulmuş embriyo transferinde hormon ilaçları kullanılmasının nedeni, doğal adet döngüsünün durdurulmak istenmesidir. Bunun için öncelikle adet görmeniz ve sonrasında östrojen takviyeleri kullanmanız gerekecektir. Bu sayede rahim içi, embriyonun tutunması için hazır hale getirilmektedir. Sonrasında gerekli testler yapılıp her şeyin yolunda olduğundan emin olunduktan sonra progesteron takviyeleri kullanmanız gerekecektir. Embriyo transferinin ne zaman gerçekleştirileceğine ise progesteron takviyesine ne zaman başlandığına göre karar verilecektir.

Dondurulmuş embriyo transferi için hormon ilaçları kullanılmayacaksa embriyo, kadının ne zaman yumurtladığına bağlı olarak transfer edilecektir. Embriyo transferinde zamanlama çok önemlidir. Bu nedenle yumurtlamanızı ovulasyon kiti ile takip etmeniz gerekecek veya klinikte bazı testler yapılması gerekecektir. Yumurtlama zamanı tespit edildiğinde transfer gününe karar verilecektir.

Dondurulmuş Embriyo Transferinin Riskleri

Dondurulmuş embriyo transferi, tüp bebek tedavisine göre daha risksiz bir yöntemdir. Tüp bebek tedavisi sırasında yaşanabilen yumurtalıkların aşırı uyarılması sendromu, dondurulmuş embriyo transferi açısından söz konusu değildir.

Kriyoprezervasyon ile embriyolar, dondurma ve çözülme süreçleri boyunca sağ kalabilmektedir. Ancak PGT testi sonucu belirsiz çıkan bir embriyo olursa yeniden biyopsi yapılması gerekebilir. Bu da başarı şansını önemli bir ölçüde olmasa da düşürebilir.

Embriyolar dondurulduğunda, çözüldüğünde veya tekrar biyopsi yapılması gerektiğinde embriyoları kaybetme ya da başarının düşmesi riski söz konusu olabilmektedir. Ancak bu risk, taze embriyo transferinin daha başarılı sonuçlandığını göstermemektedir.

Dondurulmuş Embriyo Transferi Sonrası Kasık Ağrısı

Dondurulmuş embriyo transferi sonrası kasık ağrısı, adetin yaklaştığını ya da transferin başarısız geçtiğini düşündürebilir. Ancak kasık ağrısı, transferin başarılı geçtiğini ve hamile kaldığınızı da gösteriyor olabilir.
Dondurulmuş Embriyo Transferi Sonrası Kasık Ağrısı.jpg
Embriyo transferi sonrası hafif kasık ağrısı oldukça yaygın görülen bir durumdur. Bu nedenle kasık ağrısının nedenini adet dönemiyle veya hamilelikle ilişkilendirmeniz gerekir. Tedavi sırasında kullanılan ilaçlar, kasık bölgesinde şişkinliğe ve hassasiyete neden olabilir.

Embriyo transferinden sonra hafif bir kasık ağrısı yaşamanız normal olsa da ağrılarınız şiddetliyse, kanamanız varsa veya mideniz bulanıyorsa bir an önce doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekir. Bu belirtileri, ciddi bir komplikasyonun belirtisi olarak ortaya çıkıyor olabileceği için belirtileriniz hakkında doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.

Dondurulmuş Embriyo Transferi Sonrası Lekelenme

Dondurulmuş embriyo transferi sonrası lekelenmenin nedeni hamilelik olabilir. İç çamaşırında ya da tuvalet kağıdında lekelenme şeklinde görülen bu kanama, embriyonun yerleştiğini gösterebilir.


Bu nedenle embriyo transferinden bir hafta sonrası lekelenme ya da kanama yaşamanız, hamilelik belirtisi olabilir. Bununla birlikte kanamanın nedeni, embriyo transferinden sonra iki haftalık süreçte kullanılan progesteron takviyeleriyle ilgili de olabilir.


Embriyo transferi sonrası progesteron kullanımına devam edilmesinin nedeni, hamileliğin ilk haftaları boyunca vücudun progesteron üretmesine yardımcı olmaktadır. Bu nedenle hamilelik testi yapmadan lekelenmenin progesteron takviyesi kullanmanızdan mı yoksa hamilelikten mi kaynaklandığını bilmeniz mümkün olmayacaktır.
 
X