Dönsek mi, Kalsak mı ??

bende yurt disinda yasiyorum fransada.....bazen zor gelsede seviyorum cunku daha rahatim.... esim diyor istanbulda bir ev alabilsem hemen geri tamelli donecem dedigi anda sana gule gule 6 ayda bir cocuklarla ziyaretine gelirim diyorum.... turkiyenin kendi dilinde olmasi gezme eglenme konusundan haric bana cazip gelen baska bir neden yok...gezme eglenmede parasiz olmuyor....esimin ailesi trde ben biliyorumki donsem en kucuk neden rahat edemem.... mantiken dusundugunde avrupanin eksi yanlarindan cok arti yanlarida var... mesela cocuklar uc yasindan itibaren ucretsiz egitim aliyor...oglum 6 yasinda bu 3 yildir ana okuluna gidiyor ben kurus odemedim...sadece kantin ucretini oduyorum...kucuk oglum oyun oynama yeri kres gibi bir yere gidiyor ben bedava sayilacak bir fiyata gonderiyorum...trde olsam bu iki oglumun odemelerin altinda cikamam...her ay onlarin cocuk parasini aliyorsun okul basladiginda ilk okuldan itibaren devlet sana okul ihtiyacin icin parasini gonderiyor esinden ayrilmissan yada kaybetmissen devlet sana dulluk bir maasi veriyor hic evlenme nikahsiz cocugun bile olsa yararlanabiliyorsun....bugun bir arkadasima gittim oglu epilepsi hastasi haftada 2 gun yuzmeye 2 gunde doktora gidiyormus doktora giderkende hastane eve araba gonderiyormus trde nerde.... calismazsan issizlik parasi aliyorsun....avrupanin kotu yani hayatin monotonlasiyor hergun ayni.... degisik birsey yok... ben sukur ehliyetimi aldim butun islerimi esime minnet duymadan kendim yapiyorum cocuklarimin butun islerine kendim kosturuyorum.....akrabalarim cok var ama oyle sik gitmiyorum yanlizliga alistim gibi haftada birgun dil kursuna gidiyorum 1 gunde eski dil kursu hocamdan ozel ders aliyorum....cogu zaman kosusturma icindeyim..... ve ben 3 hafta sonra fransanin hic bilmedigim bir bolgesine tasiniyorum....oturdugum yerden 220 km uzaklikta....orda hickimsem olmicak ne bir akrabam ne bir arkadasim sadece esim ve cocuklarim....belki zamanla cevrede edinecem....ama benim icin en onemli sey huzur icinde yasamak hep derim esim bana iyi olsun dunya bana kotu olsun....en onemlisi insanin kendi ailesi....

TR sandigin , sandigim gibi degil. Bende donmeyi cok dusundum ama sanirim vazgectim. TR'nin olumlu taraflari varsa da olumsuz taraflari da var. Cok iyi dusunun oyle karar verin. Senin birde cocuklarin var, onlarin hayati da sarsilabilir.

Cok haklisin,bende onun icin konu actim zaten.. fikirlerinizi almak istedim..
cok iyi bir karar vermek lazim..
Tsk.ederim canim..

merak ettim oturum iznin varmi....

Oturum iznimiz var evet.. Buranin vatandasiyiz..

Bunca sene nasıl alışamadın ki...

Sen olumlu taraflarını görmemeye diretiyorsun.Gurbet diye diye şartlandırıyorsun kendini yalnızlığa.

İyi yönlerini görmeye bak evvela çocukların için.

Artı eşinin işi de iyiymiş.

Doyduğun yer diye boşa dememişler.

Umarim bu dediklerini yapabilirim canim..
durum tamda dedigini gibi.. Gurbet diye kendimi sartlandirmisim ama elimden gelen sabri, cabayida gosteriyorum yillardir..
sanirim artik yoruldum..
ondan bu sitemim...
Hayirlisi olsun insallah

tsk.ederim

Arkadaslar bilmem ki niye boyle dusunuyorum ??
Belkide uzun zamandir Turkiyedeki ortamlardan uzak oldugumdan, gormedigimden yada?
Herkes burdaki iliskiler bitti diyor.. Kimse kimseye selam vermez olmus, yabancilasmis diyor..
Bundan 13 yil once biz ordayken iliskiler boyle degildi ya...
Hersey sicak,samimi,dostaneydi..
Belkide ben hala oyle dusundugum icin mi? boyle uzuluyorum buralarda..Hani insan sicak bir dost sohbeti ariyor, bir cay bir kahve..
Gercekleri birebir gormedigim icin burda, hayaller dunyasinda yasiyorum yada ??
sizler haklisiniz belkide..
Orda hersey degismis, tuhaflasmis..
ki, ondan diyorsunuz donmeyin diye..

Yaniliyor muyum acaba?

benim bir komsum vardi konyali....ne kendi ailesinden nede kocasinin ailesinden 1 tane bile tanidigi yoktu....ama kadin kendine oyle bir cevre ettiki goren yillardir burda zanneder.... butun sulalesi yaninda olanlar halt etmistir eminim.... kadin 5 yil boyunca oturum izni alamadi....o sirada dil kursunada gitti yabancilarin bile ortamina girerdi konusmaktan hic cekinmezdi....oturumunu aldi ilk isi ehliyete gitti kucuk oglunada bir bakici bulmus dilini ilerletmek istiyor.... insanin yeterki icinden gelsin.....kendine dil kursuna gidebilirsin ehliyete gidebilirsin ehliyetini aldiktan sonra cocuklarinla istedigin anda cikip gezebilirsin....

Belkide uzun zamandir Turkiyedeki ortamlardan uzak oldugumdan, gormedigimden yada?
Herkes burdaki iliskiler bitti diyor.. Kimse kimseye selam vermez olmus, yabancilasmis diyor..
Belkide ben hala oyle dusundugum icin mi? boyle uzuluyorum buralarda..Hani insan sicak bir dost sohbeti ariyor, bir cay bir kahve..

Yaniliyor muyum acaba?

Eski iliskiler yok. Bu kesin. Dedikodun yapilir, acigini ararlar. Orada daha fazla para harcarsin. Guvencen yok. Trafik kazalari , sehir ici trafik bile sorunlu. Cocuklarin alismayabilir.

Hep mi kotu hayir. TR ya, vatanin onun gibisi yok. Havasi bile yeter. Yemegi, alistigin sevdigin gibi. Evde yapmak zorunda degilsin, alistigin lezzetler istedigin zaman kapina gelsin. Cok yemek odakli oldu ama ben buna dikkat ediyorum.:) Canin SIKILDI MI, akrabana , arkadaslarina gidebilirsin. Bazen cocuklari onlara bile birakip gezebilirsin.

Donecekseniz maddi sikintin olmasin. Cocuklarinizi iyi bir okulda okutacak gucunuz olsun. Kira verme sorununuz olmasin. Bunlari hallederseniz deneyebilirsiniz. Aslinda hangi acidan baktigina bagli ama kararin kesinlikle tek kisilik bir karar degil.

Eger ki donmeyeceksende acilen bir dil kursuna baslamani oneririm.

Son düzenleme:

Yaniliyor muyum acaba?

Siz neyi nasıl hayal ediyorsanız onu yaşayıp ona inanmak istiyor ve bulunduğunuz ülkeyi de sevmediğiniz için oraya uyum sağlamayı reddediyorsunuz..
Evet Türkiye'de 13 yılda çok şey değişti,komşuluk dostluk gibi kavramlar için herhangi bir tespitte bulunmayacağım ama
en son siz buradaykenki hükümet bile farklı :34:
Haliyle Türkiye'de başkalaştı..
Neyse bu konuyu teyet geçiyorum :34:

Koskoca 13 sene yaşadığınız ülkenin dilini ana diliniz gibi konuşuyor olmanız gerekmez miydi?
Bu bana çok enteresan geldi..
Bu kadar mı koza ördünüz çevrenize ki..
Amacım kesinlikle sizi eleştirmek değil,gerçekten anlayamadığım için soruyorum..
İnsan seyehat için bile,10 günlüğüne gittiği bir ülkenin kalıplaşmış 3-5 cümlesini,kelimesini öğrenip dönüyor..
13 yıl o kadar uzun bir süre ki insan tv izlerken bile öğrenir..

Kendiniz için artık biryerlerden başlamanız gerekiyor çünkü buraya dönmeniz en azından yakın zamanda pek olası gibi durmuyor..
Dil kursunu ihmal etmeyin,bu kadar steril yaşamı bünye kaldırabilir mi?
Bulunduğunuz çevreye bir bakın,güzel yanlarını da görün..
Ve Türkiye'ye tatil için geldiğinizde de sadece özlemle değil,eğer buraya yerleşirsem bakış açısıyla bir bakın bakalım neler göreceksiniz..

Sevgiler...

Yaniliyor muyum acaba?

13 yıl çok uzun bir zaman. 13 yıl önce çocuktum ben. sokağımızdaki tüm arkadaşlar aşağı iner oyun oynardık ezan vaktine kadar. kimse çocuğum kaçırıldı mı, çocuğumu birisi taciz etti mi diye düşünmezdi, normaldi o zaman insanlar.

okula ya yürüyerek ya da servisle giderdik, yürüyerek gidiyorsak yine kimsenin aklı kalmazdı bizde. mahalle içindeysek zaten "sen kimlerdensin bakayım" diye sorardı yabancılar, şunun kızı şunun torunuyum dediğinde bilirlerdi kim olduğunu. kötü bir şey olmazdı çünkü 1 çocuğu tüm sokak yetiştirirdi. annen yok etrafta diye kötü bir söz m söyledin, fark etmez, komşu ayşe teyze duymuşsa azarı yemiştin.

13 yıl önce bu kadar kutuplaşma da yoktu ve hayat gerçekten bu kadar pahalı değildi. artık su bile parayla, damacana alınıyor. şimdilik hava beleş.

kısacası 13 yıl o kadar uzun bir zaman ki... hele ki türkiye için, halkın çoğu bukalemun gibi, çıkarı kimdeyse ona dönüyor, 1 hafta önce savunduğunu siliyor.

1-2 kişi hariç dönün diyen olmadı size farkındaysanız. ciddiye alın bunu.

Bu yorum baya AGIR bir yorum olmus.. TR kullanmamda ben hicbir sakinca gormuyorum.. Bu sizin art niyetiniz bence.. Ben hicbir art niyetle yazmadim.. Ayrica bu kisaltmasidir Turkiye`nin.. Ne erinecem? Ne gocunacam??? Avrupada yasiyoruz diye RUHUMUZUDA SATMADIK burda.. iliklerimize kadar da kendimizi TURKIYELi hissediyoruz.. Lutfen bu sekilde kirici yorumlar yazmayin beni tanimadan, etmeden..Ricamdir

Tsk.ler..

Siz yurtdışında yaşadığınız için böyle yazmanızda sorun yok ama Türkiyeli diye bir söylem olamaz, istanbulluyum denildiği gibi Türkiyeliyim denmez... Bunu genelde Türk olduğunu inkar eden "Ne mutlu Türküm diyene" demekten gocunan insanlar kullanır Türkiyede... Güzel ülkemizin nasıl bir ayrışma içinde olduğunu bilseydiniz bu hataya düşmezdiniz... Belki o zaman dönmeyi de istemezdiniz... :72:

Canım 13 yıl yazınca çok şaşırdım bu ne kadar uzun bir süre. Nasıl alışamazsın oraya aklım almadı. Sen kafanda güzel bir Türkiye yaratmışsın o yüzden orada hayatı kendine zehir ettin. 13 yılda bu ülkede neler oldu bilemezsin ve hala olmaya devam ediyor. Hiç buranın haberlerini takip ediyor musun internetten falan? Bak ben detaylara girmeden sana bir Türkiye portresi çizeyim. Elbette Türkiye'de yaşamanın güzel yanları da var ama bu herhangi bir ülkedeki güzelliklerden daha fazla değil. Bu ülkede düzgün, samimi insanlar yok mu elbet var ama sayıları giderek azalıyor.

Bir kere Türkiye'ye geldiğinde yaşayacağın yer çok önemli. İstanbul İzmir bir nebze katlanılır olsa da küçük şehirlerde İsveç'ten gelince kafayı yersin.

Eşin burda eğer bir mesleği yoksa, dükkan da açamazsa asgari ücret alacak ve kıt kanaat geçineceksiniz. Her şeye zam geliyor maaşlardan başka. Kiralar çok yüksek ve asgari ücretle geçinmek öyle zor ki kafanı taşlara vuracaksın. Eğitim hem berbat hem de çok pahalı. Her okul döneminde dahi yasal olmayan bir şekilde 50 lira civarı bir ücret isteniyor velilerden. O ücreti vermek zorundasın oysa bu parayı almak yasal değil. ! Ama laf dinleyen kim yok temizlikçiye yok kömüre falan diye o parayı senden alıyorlar.

Açık mısın kapalı mısın bilemem ama bu iki durum da sana olan tavırları etkileyecek. Evli ve çocuklu bir kadınsın ve sokakta gördüğün bir erkek arkadaşınla konuşurken hemen namussuz yaftası yiyeceksin. Çünkü sen başı bağlı bir kadınsın nasıl olur da bir erkekle konuşursun. Hem de yurtdışından geldin ya kesin gözün dışardadır senin.

İki üç arkadaş edineceksin ve onlarla buluştuğunda yapacağınız konuşmalar sürekli başkalarını çekiştirmek olacak. Burada muhabbet dedikodudan ibaret. Arkadaşlık diye bir şey yok. Hele akrabalık tamamen bitmiş. En çok uzak durman gereken kişiler akrabaların. Hepsi sizi gözüne kestirir hele bir de laf diyemeyen biriyseniz sizin sırtınızdan geçinmeye çalışır. İnsanların dini imanı para olmuş.

Çocukların öyle bir kültür şoku yaşayacak ki bunalıma girecekler. Neredeyse kızlarla erkeklerin aynı okulda okuması yasaklanacak burada.

Çocuğunu sokağa yollayayım da güle oynaya zaman geçirsin arkadaşlarıyla diye düşünme. Kimse çocuklarını dışarı bırakmıyor. Çünkü o ufacık bedenin 3 gün sonra tecavüze uğramış bir şekilde bir çöpte bulunması o kadar olası ki.

İnsanlarda korkunç bir şekilde kutuplaşma var. Sağ sol kavgası resmen yeniden hortladı. İnsanlar birbirine kin dolu. Birbirini boğazlamak için fırsat kolluyorlar.

Bu ülkede ne kadar kadın cinayeti var biliyor musun? Kadınlar sadece ailesinden değil çevrelerinde, çalıştıkları yerde bile tacize uğruyorlar. Ama ses çıkaramıyorlar çünkü halkın görüşü sabit. Kesin sen kuyruk sallamışsındır.

Ya sen her şeyi geç burası neresi sana sadece şununla anlatayım. Burası küçücük bir kız tecavüze uğrayınca rızası vardı istemeseydi bağırırdı denilerek suçlunun tecavüze uğrayan küçük kız ilan edildiği bir ülke.

Gerçekten gelmek istiyorsan gel de bunları kendin gör sonra bak nasıl kaçıyorsun bu ülkeden. Kendin bir şekilde bunları kabullenebilirsin ama çocuklarını mahvedersin. Hayat pahalılığına bir şekilde göğüs gerersiniz ama bu kavganın içine çocuklarını atma lütfen. İnan bu ülkeye gelmemeni öyle çok istiyorum ki çocuklarına acıdığım için. Samimiyetime güven lütfen. Biz de anlam veremiyoruz bu ülkeye ne oluyor. Oturmuş seyrediyoruz bakalım sonumuz nereye varacak.

Daha öyle çok şey anlatırım ki ama artık konuşmaya da korkuyoruz. :ssz:

kendi geliştirip adapte olmaya çalışsaydın keşke,,,
kimseden kimseye fayda yok, çocuklarına ve eşine sarıl,
ben de herkesten çooooooooook uzakta rutin ve saçma ritüellerden sıyrılmış özgür kafayala yaşamayı çoooooooook isterdim, keyfine bak bence....
kv kb elti görümce kayın vs dertlerin yok işte

Ülkemizi, kültürümüzü hepimiz seviyoruz ancak

Bende Almanya'dan dönmüş bir ailenin çocuğuyum, annem öldüğü güne kadar hep pişmandı

Çünkü bildiğimiz kültür, eski içiçe yaşam yok artık, insanlar birbirini yiyor. Birkaç gün facebook dan değilde, gazete sayfalarından takip et, ülkede neler oluyor, çok tatsız ve dahası vahşi bir hayat yaşıyoruz. Gün geçmiyor ki; bir kadın öldürülmesin, hırsızlık,sapıklık olmasın. Burası eskisi gibi değil hele eğitim sistemi, çocuklarının geleceği açısından orada kalman daha hayırlı bence.

Biraz dışarı açılarak sıkıntılarından kurtulabilirsin, dilini geliştir,ehliyet al, derneklere katıl, hobin varsa onunla ilgili kurslara git günde bir iki saat. Kendini kapatmak zorunda değilsin. Ayrıca yabancılıl hissetmek konusunda seninle hem fikir değilim, eğer kendini yaşadığın yerin dışında tutarsan yabancı kalırsın, aralarına karışırsan zamanla artık bunu hissetmezsin.

Arkadasim darilma ama 13 yil hic birsey yapmadin mi? Cok uzun bir surec ustune dusmesen bile dil ogrenirdin, ehliyet alirdin ustune universite bitirip meslek edinirdin. Bak yurtdisina gitsemde egitimime orda devam etsem daha iyi is olanaklarina kavussam diye yanip tutunan ama yurtdisina olanaklar yetmediginden cikamayan bir surlu pirlanta gibi gencimiz var. Senin firsat ayagina gelmis. Okula git , kurslara katil, ehliyet al calis. Hayatini erteleme Allah korusun esine birsey olsa ne kendine ne cocuguna bakamazsin. Ya ailenin yanina doneceksin ki insan ailesinin yaninda da cocuklariyla sigamiyor.Yada baska evlilik yapacaksin. Bir meslek edin bence. Olmadi meslek okullarina basvur.Hayati erteleme. Yasin gecmeden birseylerin sahibi ol.

Son düzenleme:
Benim de bir cekip gidesim var, nasıl gidiliyor isvece falan

Bunu sanırım hep biz yapıyoruz kendi ülkesini bu kadar eleştiren
bir toplum daha var mı merak ediyorum
Hayır yani ne var ki ülkemizde? Ve ya ne yok ki?
Doğal güzelliklerimiz bir yana gelişmekte olan eğitim ve hizmet sistemi
sosyal yaşam olanakları,yükselen yaşam kalitesi
Artık özgürce ifade edilen düşünceler özgürlükler
Kadına verilen önem bunun için ilerleyen bir sistem
Neden görmezden geliniyor bazı şeyler

Mükemmel diye birşey yokki neden olanla yetinilmiyor
Her yerin,yurdun +sı -si vardır
Bırakın kendini ifade etmeyi peçesinden yüzü gözükmeyen
Veya modernlik adı altında cinselliğin ulu orta yaşandığı uyuşturucu ticaretinin serbest olduğu
Nice ülkeler var
Bence biz bu konularda gayet ortadayız sanıldığı kadar dejenere olmuş bir toplum değiliz.
Doğuda yaşıyan biri olarak sosyal hayat kısıtlı olsada yaşadığım ülkeden ve memleketimden çok memnunum
Bu kadar eleştirenler bu topraklarda yaşamayı haketmiyor.

Emanet bir hayat sizin yaşadığınız konu sahibesi
Oralarda yalnız mutsuz olacağıma yakınlarımın yanında mutsuz olurum daha iyi.
Eğer çocuklarınız gerçekten okuyacak hevesli çocuklar ise burda ne kadar kötü eğitim alsalarda biryerlere gelirler.
Nice işlere tarihlere imza atmış önemli insanlarımız var gidip araştırmak lazım aldıkları eğitimi.
Allah bizi imtihan için göndermiş bu dünyaya bu kadar rahatlığa kaçmak kolaylığı aramak niye
Senin kaderinde varsa zoru yaşamak nerde olursan ol onu yaşarsın.
Biraz güçlü olmak lazım.
Üç günlük dünya ve yalnızlık en kötüsü ilerde çocuklarınız bunun ceremesini çok çeker.
Eşiniz illaki bir iş bulur sizde çalışırsınız.
Mutlak birikiminiz vardır veya biriktirir öyle döner ailelerin desteğiyle sil baştan yaparsınız.

Bir anne olarak bencil düşünmemelisiniz.
Eğitimini ve geleceğini düşünmeniz gereken evlatlarınız var.
Türkiye'de eğitim sistemi ve işsizlik malum...
Orada sizde bir kaç kursa gidip sosyalleşseniz hiç değilse çevre edinmiş olursunuz diye düşünüyorum...

Veya modernlik adı altında cinselliğin ulu orta yaşandığı uyuşturucu ticaretinin serbest olduğu
Nice ülkeler var
Bence biz bu konularda gayet ortadayız sanıldığı kadar dejenere olmuş bir toplum değiliz.
Doğuda yaşıyan biri olarak sosyal hayat kısıtlı olsada yaşadığım ülkeden ve memleketimden çok memnunum

Eğer çocuklarınız gerçekten okuyacak hevesli çocuklar ise burda ne kadar kötü eğitim alsalarda biryerlere gelirler.
Nice işlere tarihlere imza atmış önemli insanlarımız var gidip araştırmak lazım aldıkları eğitimi.
Allah bizi imtihan için göndermiş bu dünyaya bu kadar rahatlığa kaçmak kolaylığı aramak niye
Biraz güçlü olmak lazım.
Üç günlük dünya ve yalnızlık en kötüsü ilerde çocuklarınız bunun ceremesini çok çeker.
Mutlak birikiminiz vardır veya biriktirir öyle döner ailelerin desteğiyle sil baştan yaparsınız.

Eleştiri ileri götürür de o yüzden.

Eğitim sistemi iyi diyorsunuz ya, benim orta okula giden kardeşim var.
Sadece ezberliyorlar, çıktı alıp derste okuyorlar. Ne benim onun yaşındayken
tanıdığım yazarları, şairleri, düşünürleri biliyorlar ne de beyin fırtınası yapıyorlar.
Özel okullar için konuşmuyorum bu durumu. Öğretmenlere de kızmıyorum ki,
müfredat var önlerinde, kitapları malım zaten. herşeyden önemlisi de çocuklar
hevesli değil. Herkes teknolojik görgüsüzlüğün mağduru olmuş...

Sağlık sistemine hiç girmiyorum, sözde özel hastane bile olsa acilden giriş
yaptığımızda ücret ödemeyecektik ya, geçen hafta sahnede düşen yeğenimiz
için acilde para ödedik. Doktorların aciliyet skalasına göre ücret alınıyor pekala...

Okullarda sürekli aidat, aile birliği ücreti, kırtasiye masrafı, fotokopi bedeli,
spor parası talebi...

Eleştirmek de değil yaptığımız, kıyaslamak. İsveç'te durum böyle değil. Bunlar
da gerçekler. Gelmeden önce kıyaslaması için söylüyoruz. Bakın bugün KPSS
sınavına girmek isteyen yeni mezun bir öğretmen adayının, başvuru için ödemesi
gereken ücret, asgari ücretin %15'i.

Doğuda yaşıyorsunuz, manevi değerler daha hayattadır muhtemelen. Benim yaşadığım
şehirde de idare eder ama bu arkadaş döndüğünde, eşinin bir mesleği olmadığını göz önüne
alarak, iş imkanı açısından avantajlı olan İstanbul gibi bir şehirde yaşayacak muhtemelen.
İstanbul için de manevi değerleri bir kenara bırakın, güvenlikten, güvende hissetmekten,
huzurlu yaşamdan bahsetmek oldukça zor...

Bu ülkede yaşamayı da çok çok fazla hakediyorum. Gayet iyi giden eğitim hayatımı
bir kaç kendini bilmez hoca yüzünden çıkmaza soktum. 4 yıl boyunca her dönem şaşmadan
parasını ödeyip, cefasını çekip, emeğimle, bilgimle mezun olduğum bölüm bugün ayaklar altında.
4 yıl içinde, mesleki olarak her hakkımızı yitirdik. Ben mezun olduğumda, ölü bir bölümün
diplomasına sahip oldum. Hiç asilik etmeden yasal yollardan hakkımı da aradım ( arıyoruz ).
Elimde kocaman bir '0' var. Mezun olduktan sonra diplomamı almaya bile gitmedim.
Evet iyi bir yere gelebilirim, kabul ediyorum. Diplomamda yazan mesleği değil de, altıma verilen
arabayı, elime verilen son model akıllı telefonu, tableti, bilgisayarı kabul edip, asıl işi satış olan insanların
işini çalarak... Herkes iyi olduğu, bildiği işi yapsa, çok haklı olursunuz söylediklerinizde.
Ben de derim gelin buraya diye... Ama burada hepimiz, farklı birinin işini yapıyoruz. Bunu yurt dışındaki
düzene, sisteme alışmış evlatlarınız kabullenebilir mi? Bu düzene alışabilir mi??

Bir de sinemaya gidemediğinizi yazmışsınız ya konu sahibi, benim de yaram bu... Ben sinemaya
gitmek istediğimde kişi başı, en az 11 lira ödüyorum ki o sinemada da genelde yer bulamıyorum.
16-17 lira civarı fiyatlar. Çocuğumuz olsa, sinemaya ailecek gitsek sadece bilet parası iyi bir meblağ
tutuyor. Geçenlerde kitap almak istedim. Kütüphanemde bulunmasını istediğim bir kitap. 36 lira. Asgari
ücretli bir çalışanın günlük kazancı 26 lira civarı... Varın siz hesaplayın...

Yalnızlık elbette zor. Sıcaklık, yakınlık arar insan, bunlar manevi doyum için gerekli ama en azından
eşinizle biraz birikim yapsanız. Çocuklarınız da biraz daha büyüseler, o zaman düşünseniz taşınmayı
daha iyi olur sanki. O zamana kadar belki eşiniz bir sertifika alır, meslek sahibi olur ya da siz alırsınız.
Böylece Türkiye'de bir kademe kolay iş bulma avantajına sahip olursunuz. Son bir şey daha, dil öğrenimini
sakın atlamayın. Burada artık tek bir yabancı dil bile yetmeyebiliyor iyi bir kazanca sahip olmaya.
Hatta öyle ki vasat bir iş için bile dil şartı var.

Herşey gönlünüzce olsun.

Nice ülkeler var

Biraz güçlü olmak lazım.

Turkiye son 5 yil icinde gerekse adalet,egitim, guvenlik ve kalkinma ve yasam kalitesi olarak geriye gitti. Hic olmadigi kadar baskici,tutucu, baskalasmis kin dolu digerine saldirmak veya baskakastirmak icin bahane arayan insanlarla dolu Turkiye. Su forumda sizden baska ileriye gidildi mesaji veren arkadas goremedim. Ne gibi pozitif degisim gordunuz cok merak ediyorum.Ornek verinde forum olarak bizimde icimiz acilsin gelecege dair umudumuz olsun.Ban Turkiye de bir elit ve pahali semtlerde oturanlar herseyden faydalanip toplumsal cokusten izole olmus gibi yasiyor ama hayat nisantasinda ayri guzel tabi. Buyuk fotografa bakmak lazim.

Bu arada uyusturucu ticareti hic bir yerde legal degilki. Istanbul Taksim de soyle asagiya tarlabasina perukcularin oldugu sokaga yuruyun ufacik bacak kadar cocuklar uyusturucu haplar satiyor. Taksim Istanbul ' un gobegi benim bildigim.O kadar cok Turkiye de yasayip mutsuz olan insan kesimi var ki... Soralim bakalim kac kisi ekonomik acidan mutlu,sokaga cikinca kendini guvende hissediyor , istedigi egitime ulasmak icin kendini oss lerde mezun olduktan sonra is bulmak icin sinavlarlar cebellesmesin. Hakkimizi bile aramaktan aciz insanlariz cunku biliyoruz ki hakkimizi ya almayacagiz ya da cabalar bosa gidecek. En basiti buraya bile konular aciliyor bilmem nereden alisveris yaptim fisiden var ama goturdum magazaya iade almiyorlar, degistirmiyorlar vs diye. Veya sorunumuz varken tuketici haklarina gitmeye korkuyoruz. Insan sagligi oyuncak olmus durumda. Forumda bir bayanin lazerde bacaklari yanmis hala daha ne yapabilirim diye soruyor? Oysaki hakli iken hakkini alamayan insan pozisyonuna dusmus.

BeGenmediginiz yurtdisinda inanin eksisi artisi olsa da bazen iyiki Turkiye de degilmisim dedigim anlar oluyor.Mesela telefonumu yurtdisina mesajlara actirdim,aylik ekstra 9.99$ odeyerek sinirsiz mesajlasabilecektim. Fakat telefondaki satis temsilcisi bunu uygulamaya sokmamis ve bana 50$ mesaj parasi geldi. Kesinlikle itiraz ettim ve her telefon edisimizde telefon gorusmelerinin kayitli oldugunu kesinlikle aradigimi ve talimat verdigimi gerekirse telefon kaydinin dinlenmesini istedigimi asla ve asla ucreti odemeyecegimi soyledim. Aninda 5 dk gecmeden telefon faturam yenilendi. Sayisiz kez magazalara fisiyle urun iade etmisligim var. Hatta acip kullanip renginin uymadigina kanaat getirdigim fondoteni geri iade ettim fisiyle. Turkiye de bu mumkun degil acilan mal geri goturulmez asla.

Bacagi yanan bayan yurtdisinda olsa hakkini alirdi mesela.Ben Amsterdam da gece 4 te tek basina dolasmis bir insanim ve bir Allahin kuluda gelip rahatsiz etmis degildi. Amerika da bile tekin olmayan yerler oluyor. Dediginiz dogru heryerin eksisi artisi var ama siz sadece cinsel acidan bakmissiniz olaya. Bizde cinsel acidan dejenere olmamis bir toplum degiliz. Namus ahlak bekciligi yapar herkes ama bu kadar namuslu! toplumda bayanlarimiz laf yemeden iki adim yuruyemez. Veya tecavuz suc orani yuksektir. Neden acaba? Beni insanlarin evli olmadan beraber yasamasi, sokakta opusmesi, gay lezbiyen olmasi rahatsiz etmiyor cunku herkes kendinden mesul. Beni ilgilendiren insanlarin sapik olmasi asil dejenerasyon budur. Digerleri topluma iyi irnek degilmis gibi gorunsede ancak kendilerine zararlidir fakat sapik tecavuzcu, pedofili , arsiz insan kesinlikle herkese zararlidir.

Elestri olmadan belli bir noktaya varilmasi iyilesmeye gidilmesi cok zor. Turkiyemiz cok guzel aman arkadaslik, dostluk , misafirperverlik ahlaki degerler, tarihi dogal guzellikler diyerek kotu taraflari ortemeyiz. Once durust olmamiz gerekir? Nerde hata var kabullenmek gerekir.Bana Turkiye nin nesi varmis diyerek hasta olan ama hasta oldugunu kabul etmeyen insanlari cagristgirdiniz. Iyilesmek icin once insanin hasta oldugunu kabul etmesi gerekir. Konuyu baglamam gerekirse sorunlari ignore ederek daha iyi bir topluma ulasamayiz.Saniyorum ki gun gelecek bu gunleri bile mumla arayacagiz.

arkadaşlar yazmışlar çizmişler ülkemizdeki son durumu ,güvenlik ,kadın hakları ,insan hakları vs.hepsini okumadım.
Ama sen iyi oku ve buranın o eski hatırladığın yer olmadığını anla.
Ondan sonra kararını ver.
Ama yazdıklarından orada mutsuz olduğun anlaşılıyor.
Oraya uyum sağlayamamışsın.
Eğer buraya gelip işinizi burada kurabilecekseniz gelmeyi ciddi ciddi düşünün.
Ancak geldiğinizde pişman olma olasılığınız da çok yüksek.
Açıkçası biraz zor bir durum sizinkisi.
Orada doğmuş büyümüş olsaydınız kesinlikle gelmeyin derdim ama sizin durum farklı.
Yine de şu anda ülkenin içinde bulunduğu durumu bir gözden geçirin önce.

Nice ülkeler var

Biraz güçlü olmak lazım.

Yazınızı okurken ironi yaptığınızı düşünmüştüm ama siz bayağa ciddisiniz. Söylediklerinizin hangi birine itiraz edeyim bilemedim. Kadına verilen önemi bir açıklar mısınız bana? Bu ülkede kadın bacak arasından ibaret bir doğurma makinesidir. Atasözlerimiz bile ne güzeldir. Kadının karnından sıpayı sırtından sopayı eksik etmeyeceksin. kadının yüzünün karası erkeğin elinin kınası. Tarlayı düz al kadını kız al. Bakın atasözleirmiz bile kadının ne olduğunu bağıra bağıra söylüyor. Siz bunu normal buluyorsunuz demek. Pes diyorum.

Özgürce düşüncelerin dile getirilebildiğini siz nerede gördünüz acaba? Bu sözü söyleyebilmek için Türkiye hakkında hiçbir şey bilmemek gerekir. Çok geçmişe değil son bir yılımıza bakın gerçekten özgür müyüz ifade konusunda.

Demek siz cinselliğin ulu orta yaşanmasından rahatsızsınız. İki insanın birbirini sevip aynı evde kimseye ilişmeden yaşaması bence de çok rahatsız edici. Sevişmek ne demek o ancak evlilikte olabilecek bir formalitedir. Evlenmeyen birinin sevişmek ne haddine. Oysa bizim ülkemiz öyle mi insanlar sevmeye korkuyor bunun yanında 10 yaşında el kadar yavruyu babası zorla bir adama satabiliyor, küçücük çocuklara tecavüz edenler hiçbir şey olmamış gibi ortalıkta dolaşabiliyor. Uyuşturucu konusuna girmiyorum bile. Anlaşılan siz annenizin kucağından hiç ayrılmamışsınız bu güne kadar.

Belki de siz bunları kendi çevrenizden yola çıkarak söylediniz. Ama şunu bilin ki Türkiye sizin çevrenizde ki toplasan 150 kişiyi geçmeyecek insanlardan ibaret değil. Sırça köşkünüzden bize ahkam kesmeyin. Kimin yaşamayı hak edip hak etmeyeceği sizin kararınıza mı kalmış? Bu topraklarda sizin gibi düşünenler yüzünden yaşanmaz diyoruz. Olanla yetinmek nasıl bir mantıktır. Aklım almıyor.

Back
X