İçi su toplamış minik kabarcıklar (blisters) halinde başlar. Kimi Zaman ağız içinde olsalar da çoğunlukla ağız dışarısında meydana gelirler. Aft ağız içinde bütün bölgelerde olabilmesine karşın uçuk çoğunlukla ağız içinde damak tavanı benzeri hareketsiz bölgeleri meblağ .
Bulaşıcıdır. Virüsler aracılığıyla meydana getirilir. Uçuğun bulguları nelerdir? Uçuk çıkmadan öncesinde kendini belli eder (0-24 saat eskiden ); karıncalanma, kaşınma, yanma, sızlama hissedilir. Kızarması, şişmesi ve daha daha sonra da içi sıvı/akışkan dolu kabarcıkların ortaya çıkışı seyreder . Bu kabarcıklar konuşurken, gülerken, yiyip içerken acı ve ızdırap verir. Her Geçen Gün kuruyup çatlar, akıntı ve açılarak görüntüyü bozan kaba yara haline dönüşür.
Uçuk ne türlü bulaşır?
Uçuk, ön bulguları ile açık yaranın kapanması müddeti içinde bulaşıcıdır. Uçuğu meydana gelen bir bireyin kullandığı, havlu, bardak, çatal, kaşık vb. eşyalardan ve uçuklu bireyin öpmesi sonucu bulaşır. Uçuk virüsü (Herpes simpleks) ile insan çoğunlukla önce kez küçükken (0-5 yıl ) tanışır. Uçuğu meydana gelen aile bireylerinden birinin “Sevgi dolu” öpücüğü sonucu olarak uçuk virüsü vücuda girer. Çoğunlukla farklılık edilmeyen minik kızarıklıklar halinde ortaya çıkar; ağız içi, diş etleri ve dudaklar enfekte olabilir . Ama bir takım duyarlı bünyelerde kritik enfeksiyon halinde görülebilir.
Bayanlar makyajlarını çıkarırken bilhassa bir sürü uyarı etmelidirler. Şüphesiz gözlere dokunulmamalıdır.
Özellikle bebekler, çocuklar ve öbür vatandaşlar öpülmemelidir.
Uçuklu insanın kullandığı havlu, bardak, çatal, kaşık vb. eşyalar ayrılmalı ve başkalarının kullanmasına müsaade verilmemelidir.
Yerken, içerken kullanılan malzemeler bilhassa çocuklar ile paylaşılmamalıdır.
Uçuk ve uçuk yarasının kabuğu ile oynanmamalıdır. (Parmaklara uçuk virüsü bulaştırırken, uçuk yarasına da öbür mikroplar bulaştırılmış olabilir .)
Uçuk ne sebeple devamlı çıkar?
Uçuk virüsü (Herpes simpleks) vücuda girip önce enfeksiyonu yaptıktan ardından o bölgedeki hudut düğümüne girip yerleşir ve kabul görmeyen bu konuk , vücudun fit düştüğü vaziyetlerde çoğalır ve uçuk çıkar.
Stres
Aşırı yorgunluk, uykusuzluk
Aşırı güneş ışığı ve UV ışınları
Diğer enfeksiyonlar
Adet çağı , gebelik benzeri vaziyetlerde virüs etkin duruma geçebilir.
Uçuk muayene altına alınabilir mi?
Öncelikle uçuğun nüksetmesine sebep meydana gelen durumlardan sakınmak gerekir.
Örneğin strese ilişkili olarak gelişir ise; stresimizi azaltacak gevşeme tekniklerini öğrenmek.
Yorgunluk ve uykusuzluk sebep ise; dinlenmek ve sıkı uyumak. Güneş sebep oldu ise; dudaklar amaçlı koruma amaçlı krem veya dik savunma faktörlü güneş yağı kullanmak ve şapka ile yüzü güneşten muhafaza etmek gerekir.
Tüm edinilen tedbirlere nazaran uçuk yeniden de nüksedebilir.
Ön bulgular (karıncalanma, kaşınma, yanma, sızlama) hissedildiğinde o noktaya az aralarla antiviral bir uçuk kremini yapmak gerekir. Uçuk ya hiç çıkmayacaktır veya çıksa dahi hafif seyredecektir.
Uçuk ne türlü tedavi edilir?
Önceden bir takım madde ve ilaçlar uçuğun verdiği hastalığı azaltmak amaçlı kullanılmıştır:
Alkol ve antiseptik ilaçlar, Uçuğun üzerindeki bakteri enfeksiyonunun gelişimini engeller
Ağrı kesici ilaçlar; Uçuğun ne sebeple olduğu ağrıyı azaltır.
Buz uygulamak; Ağrı azaltılabilir
Oysa son zamanlarda gösterişli rehabilitasyonda kullanılan antiviral uçuk kremleri, deriden geçerek uçuk virüsüne (Herpes simpleks) etki eder ve deriye kayıp vermelerini engeller.
Kimler uçuk rizikosu altındadır?
Sık sık sık veya uzunca müddetli olarak uçuk çıkıyorsa ( Sözgelişi rehabilitasyona nazaran 10 günden ek olarak uzunca süre devam ediyorsa)
Uçuk, bir bebekte veya 6 yaşından minik bir çocukta çıkmışsa
Dudak, ağız ve burun çevrenizin dışındaki beden bölgelerinde, bilhassa de gözlerinizde, parmaklarınızda veya cinsel organınızda uçuk çıkmışsa
Uçuk ile beraber baş ağrısı, ateş ve adele ağrısı benzeri yabancı şikayetleriniz varsa
Uçuk sarı renkte cerahatli ise
Bağışıklık sisteminizi stress altına meydan ilaçlar, sözgelişi kortizonlu ilaç kullanıyorsanız
Bağışıklık sisteminizin zayıflığı ( başka bir deyişle bulaşıcı hastalıklarla uğraş etme gücünüzün azalmış olması) sebebiyle tıbbi muayene altındaysanız.