Düğün takıları ve faiz

Herkese selam. Uzatmadan konuya giriyorum ekim ayında düğünümüz var. Oturacağımız ev ve araba bize ait. Evlendikten sonra kira derdimiz yok. Kullandıgımız araba dükkana ait yakıtını dükkandan alıyoruz. Yani gider olarak sadece faturalarımız olacak.ikimizin de maaşı var. İkimizin de ailesi kendi yaşadıgımız yerde baya tanıdıgı olan bir aile ve bu yüzden düğün kalabalık olacak. Bende diyorum ki düğünden sonra toplanan(kollarıma ve boynuma asılan altınlarım hariç tabiki) parayı bankaya faize koyalım. Net 1 milyon tl toplanır diye düşünüyoruz. 500 bin tl de altınlarımdan verip yatırmayı düşündük. Aylık faize yatırıp (kur korumalı) getireceği parayla da fiziki gram altın almayı düşündük. Mantıklı mı, yapan var mı merak ediyorum? (Ev veya arsa almayı düşünmedik çünkü fiziki altınlarımı bilezikler setlerim vb asla bozdurmam o yüzden fazla da para olmadıgı icin böyle bir şey düşündüm)
Ben yaptım o hatayı siz yapmayın kur korumalıda hiç bir getiri yok

senin devrin daha kolay bir devirdi belki ondan.
eskiden kiraci ev sahibi gibi bir şeydi , insanlar 10 sene ayni evde otururdu. ben de öğrenciyken kiraciydim hep ayni parayi verirdik hic dusunmezdik zam ne olacak diye. oysa simdi kiran 30sa 40 oluyor 40sa 55, iki seneye de ev sahibi mizirdanmaya basliyor ben oturucam / saticam falan diye. uzun sure ayni binada oturan insan kalmadi ya kiralar emsale (yani ebesinin nikahina) cevriliyor ya türlü tatsizliklarla kaciliyor. Haliyle insanlar da bjr sekilde parasini degerlendirmenin derdine düştü .
bir de simdi hayat coooook daha pahali, ekonomi cok degisken. bugun "ay daha yeni evlendim bunun derdine dusmedim ya" diye isi sallasa o bir milyonla bugun 22 bin dolar alacakken 5 ay sonra 19bin dolar alir. o bes ay icinde komsuda savas ciksa, erken secim olsa, bir siyasi lider ölse falan ekonomi bozulur 15bin dolar alir:) yani simdiden dusunmesi mantikli.

gerci biraz da kisiyle alakali. ben hobi olarak bos zamanlarimda sahibindenden arsa bakan biriyim:)
su yatırım icin bozdurmadan önce hobi olarak altinimin dovizimin guncel kurda ne kadar ettigini hesaplardim😂😂 hayatta saymadan duramazdim heralde gelen paralari altınları
Bence de kişiyle alakalı. Ben şimdi de evlensem aynı kafada olurdum. Evin borcu var. O işlere hiç kafa yormam mesela. Eşime maaşı gönderirim, o öder halleder her şeyi. Geçen dedi ki bu bir senede bir milyon ödedik. Nasıl olur ya dedim, gözlerim ayrıldı yerinden. Konudan o kadar uzağım ki aslında normalmiş o ödeme ahsjsjs

O düğünden gelecek parayla ben altınları bozmadan ne arsa ne daire alınır altınlarımı da bozmak istemiyorum para olduğu yerde dursun da istemiyorum, borsa hisse senedi de anlamam aklıma en kolay bu geldi.

evet tabiki bunu da düşündüm ama kazanç ne oluyor mesela onu kestiremedim. 1.5 milyonu bankaya koydugumda 44.5 faizle aylık 55 bin tl yapıyor bu parayla da gram altını 4.500 baz alsak mesela ayda ekstra 12 gram altın yapıyor. 1.5 milyonu altına çevirsem aylık olarak 55 k artış gösterir mi? Yani kafam çok karıştı bir yandan da diyorum ki bu iş bu kadar basit olsa(dini inancı olanlar hariç) herkes elindeki birikmişini bankaya koyup altın almaz mı? Bir yerde mantık hatam var sanırım.
Bu ay 12 gram altın alırsınız o faize, sonraki ay belki 10 gr alırsınız. Bir yılın sonunda belki hemen altına cevirseniz gr olarak daha çok altın olacakken elinizde böyle aylık faizle 10 gr ekleyelim her ay derken yılın sonunda ana parayla yılın başında alabileceğiniz altının yarısını belki ancak alacaksınız. Faiz yatırım aracı olarak görülmemeli bence.
Edit: aylık değil uzun dönemli hesaplama yapmanızı öneririm. Geçen 1 yıllık süreçteki oranlara göre hesabınızı yapıp değerlendirebilirsiniz.

O düğünden gelecek parayla ben altınları bozmadan ne arsa ne daire alınır altınlarımı da bozmak istemiyorum para olduğu yerde dursun da istemiyorum, borsa hisse senedi de anlamam aklıma en kolay bu geldi.

evet tabiki bunu da düşündüm ama kazanç ne oluyor mesela onu kestiremedim. 1.5 milyonu bankaya koydugumda 44.5 faizle aylık 55 bin tl yapıyor bu parayla da gram altını 4.500 baz alsak mesela ayda ekstra 12 gram altın yapıyor. 1.5 milyonu altına çevirsem aylık olarak 55 k artış gösterir mi? Yani kafam çok karıştı bir yandan da diyorum ki bu iş bu kadar basit olsa(dini inancı olanlar hariç) herkes elindeki birikmişini bankaya koyup altın almaz mı? Bir yerde mantık hatam var sanırım.
1,5milyon icin 44,5 faiz bulabiliyor musunuz, ekim ayina daha cok var ustelik. Faizler dusuyor, benim calistigim yerde faizlerin dusecegi ongoruldugu icin biz su an donen paralari devlet tahvili yapiyoruz mesela. Borsanin da yukselise gececegi ongoruluyor 2026 yilinda.

Düğün öncesi düşüneceğim son şey bu olurdu. Konu sahibinin maşallahı var, daha ortada olmayan para üzerine bir sürü hesap kitap yapmış. Benim ruhum fakir herhalde skkdkd
Düğün öncesi ne düşünülür ki😁😁😅
biri demis ya "belki damat altinlari alip kacacak"
cok güldüm 😂😂

hakkaten he
keyifli surecin - guzel şeylerin tadini cikar falan demisler
ben de nikah hazirligindayim hic de keyifli bir surec degil. sadece alisveris yapilan sacma bir surec
alisverisi sevmeyen ben gibi insanlar icin tam bir eziyet
söz kiyafetimi trendyoldan aldim, ona rağmen yoruldum.
yok kiyafeti, icine giyecek donu, takisi tokasi makyaji, kina kiyafeti bindallisi, ayakkabıları, gelinliği, davetiyesi evin eksikleri... ha bir de bizde asla bitmeyen evrak isleri...
iyyy bunlari dusunene kadar takilani nasil degerlendiririm diye düşünmek daha keyifli😂
Kıyafet kuaför kısmı en iyi kısmı ya🤣 düğünde oynamayı bilmemek düğün bitsin tatile gideyim. Diye düşündüm. Ben tatildeyken altinlarimi patlatmislar🤣

Düğün öncesi ne düşünülür ki😁😁😅

Kıyafet kuaför kısmı en iyi kısmı ya🤣 düğünde oynamayı bilmemek düğün bitsin tatile gideyim. Diye düşündüm. Ben tatildeyken altinlarimi patlatmislar🤣
Patlatmışlar derken noldu ki 🙄😳

Kısa vadede değil hele bu süreçte .hemen öyle karar vermeyin siz 1 milyon net gelir diyorsunuz ama hiç belli olmaz.

Ben direkt altın alırım, altın kestiriliyor gram olarak, en mantıklısı o olur. Çeyrek vs değil yani.

En mantıklısı bireysel bankacınızla konuşmak aslında. Varsa böyle sürekli çalıştığınız veya güvendiğiniz bir bankacınız, konuşup fikir sorabilirsiniz. Devir böyle bir devir maalesef, elbette önce kendi maddiyatımı düşünürüm. Hak veriyorum size o yüzden, eğer gelecek miktar az çok bu şekildeyse en güzel şekilde değerlendirin.

Ben yıllardır birikim yapıyorum, elimden geldiği kadar da piyasayı araştırıyorum. Ekonomist değilim, ancak çok genç yaşımda ev ve araba sahibi olmuş bir kadın olarak kendimi bu konularda başarılı buluyorum.

Gelirimi farklı fonlarda da değerlendirdim, bireysel emekliliğe 10 senelik yatırıp 10 sene sonunda maksimum devlet desteğinden yararlanıp yeniden anaparayı yeni bir bese yatırmak gibi şeyler de yaptım, yapıyorum. Döviz kesinlikle yatırım aracı olarak çok mantıklı, hiçbir zaman değer kaybetmiyor. TL olarak düşününce belki bugün 30 gram altın alınıyorken yarın 20 gram alınıyor fakat döviz konusu böyle değil. Eğer çekimserseniz parayı euro, dolar ve altına bölmek en mantıklısı. Evde de takı dışında altın tutmak bana mantıklı gelmiyor.

Bahsettiğiniz para aşağı yukarı bir milyon, aslında büyük bir para değil. Ne ev alırsınız ne araba. Kesinlikle TL’de değerlendirmeyin bes dışında.

Arkadaşlar bu arada ben faizin haram olduğunu düşünmüyorum. Bakın bu benim düşüncem. Yeri geliyor kredi de çekiyorum, faiziyle ödüyorum. Kredi kartı da kullanıyorum zira bugün kredi kartsız benim çalışmam falan mümkün olmuyor. Eeee benden faizle para alanlar haramzade olmuyor da ben birikim yapmak isteyince hesapladığım 3-5 bin lira mı beni haramzade yapıyor? Yani din ve ekonomi işlerini birbirinden ayırıyorum ben, teşekkür ederim beğenmedim geri bildirimleriniz için.

Back
X