- 27 Mayıs 2015
- 3
- 1
- 37
- Konu Sahibi Serra Cansu Tarak
- #1
Ülkemizde yaz ayları geldi mi, düğün sezonu açıldı demektir. Herkeste tatlı bir telaş başlar ama bir yandan da“bu düğünün altından nasıl kalkacağım!” endişeleri başlar. Düğün yepyeni bir hayatın başlaması derken, maddi zorluklar nedeniyle bir eziyete hatta bu nedenle yaşanan anlaşmazlıklar sonucunda başlamadan biten birliktelere neden oluyor.
Herkesin hayalinde muhteşem ve hafızalardan silinmeyecek bir düğün vardır. Ama buna ekonomik durumunuz el verdiği kadar yaklaşabilirsiniz. Ayrıca şu an ortalama bir düğün salonu için vereceğiniz para bile minimum 5 bin lira. Bu paranın üzerine eklemeniz gereken daha birçok masraf olduğunu düşündüğünüz zaman neredeyse 30 bin liradan aşağıya düğün yapamazsınız.
Mümkün olduğu kadar düğün için bütçenizi önceden belirlemeye çalışmalısınız. Maaş almaya başlamamız sonrasında büyüklerimizin bize sürekli olarak dediği “bir kenara para koy”, “çeyizini yavaştan al” sözleri çok doğru sözlerdir. Hayalinizdeki bir düğün istiyorsanız, bunun için çalışmalara erken başlamanız gerekiyor. Eğer hayalinizdeki gibi bir düğün töreni gerçekleştirmek istiyorsanız, diğer masraflarınızı önceden halletmek büyük ölçüde yardımcı olacaktır. Ayrıca “beyaz eşyayı erkek alır”, “yatak odasını kız alır” gibi düşüncelere de girmeyin. Hayatın müşterek olduğunu hatırlamanız da fayda var.
Eviniz ile ilgili masrafları o zaman kadar para biriktirerek halleder ve düğün tarihiniz gelmeden tüm bu işleri yoluna koyarsanız, güzel bir düğün töreni yapabilirsiniz. Peki, tadınız kaçmadan düğünü nasıl ucuza getirebilirsiniz?
8 Düğün Yapılacak Yerin Belirlenmesi
İlk olarak açık havada mı, yoksa bir salonda mı düğün yapmak istediğiniz belirleyin. Bunu belirlerken düğün tarihinizden yardım alabilirsiniz. Örneğin yazın sıcak aylarında bir salonda düğün yapmak yerine açık hava düğününü tercih edebilirsiniz. Açık havada yapılan düğünlerin ekstra pahalı olduğunu biliyoruz. Bunun için de çeşitli çalışmalar yapabilirsiniz. İlla açık havada düğün hizmeti veren bir kuruma gitmek yerine alternatif mekanları değerlendirebilirsiniz. Yeşillik bir araziyi, piknik alanlarını, bahçeleri açık hava düğününüz için kullanabilirsiniz. Ayrıca bu mekanları istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.
Açık hava yerine kapalı salonları tercih ediyorsanız, bunu düğün sezonu olarak gördüğümüz Mayıs – Eylül ayları gelmeden önce ayarlamanız gerekiyor. Sezon kapalı iken bu kurumları çok daha uygun fiyatlara ayarlayabilirsiniz. Genel olarak hafta sonu düğünleri ve akşam düğünleri, hafta içi ve gündüz düğünlerine göre daha pahalıdır. Buna göre seçim yapabilirsiniz.
Düğün hizmeti veren mekanlar müzik işinden, garson işine kadar ekstra ücretler çıkarabilir. Bunları önceden konuşmayı unutmayın ve mümkünse müziğinizi kendiniz ayarlayın.
7 Gelinlik – Damatlık
En büyük masraflardan birisi de gelinlik ve damatlıktır. Bir kız hayatının dönüm noktası olan düğününde giyeceği gelinliği çocukluğundan beri hayal etmektedir. Sektör ise bunu çok iyi kullanmakta ve size hayalinizdeki gelinliği satma konusunda büyük bir yeteneği bulunmaktadır. Bu konuda fazla duygusal olmamanız gerekiyor. Elbette hayalini gerçekleştirmek herkesin hakkı ama bütçenizi de düşünmeniz gerekiyor.
Gelinliğin sadeliği, güzelliğinizi ortaya çıkarması ve sizi yansıtması gerekiyor. Bunu yaparken de çok para harcamanıza gerek yok. Bu nedenle sade bir gelinlik satın alarak sizi tanıyan terzinize götürüp üzerinde yapacağınız ufak değişiklikler ile mükemmel bir gelinliğe sahip olabilirsiniz. Piyasadaki gelinlik fiyatlarından haberdar iseniz düz bir elbisenin üzerine koyulan iki – üç süs ile ederinin 5 katı fazlasına satıldığını görebilirsiniz. Ayrıca gelin buketinizi de kendiniz yaparak çok daha güzel ve unutulmaz bir anı saklayabilirsiniz.
Gelinlikten özellikle daha çok bahsediyorum, çünkü damatlık konusu çok daha kolay bir şekilde ayarlanabiliyor. Bir erkek takım elbise içerisinde her daim şık olabilir. Bu nedenle üzerinizde gerçekten şık ve kaliteli duran bir takım elbise, damatlık olarak aldığınız takım elbiseden farksız duracaktır.
Ayakkabılarınız ise en son dikkati çekecek şeylerdir. Hele gelinliğin altına giydiğiniz ayakkabılar görünmeyecek bile. Damadın giyeceği ayakkabının da temiz ve boyalı olması yeterli olacaktır.
6 Gelin Saçı – Damat Tıraşı
Her zaman gittiğiniz berberde 5 – 10 liraya tıraş olurken, damat tıraşı dediğiniz zaman 50 – 100 liraya tıraş olursunuz. Oysa ki, ikisi arasında pek fark yoktur. Bu yüzden saç tıraşınızı damat tıraşına geldim diye yaptırmanıza gerek yok.
Gelinlerin de bu konuda işi kolay olmasına rağmen zorlaştıran yine gelinler. Ama gelin saçı diye kendinizi tavus kuşuna çevirmenizin anlamı da yok. Yaptırdığınız devasa saçlar nedeniyle insanlar sizi görmekte zorluk çekebilir. Bu nedenle gelin saçınızın sade olması en iyisidir. Makyaj konusu da damat tıraşı konusuna benziyor. Gelin makyajı ile normal zamanda yatırdığınız veya yaptığınız makyaj arasında pek fark yok.
5 Düğün Davetiyeleri ve Hediyelikleri
En büyük ve gereksiz masraflardan birisi daha. Davetiye elbette önemlidir ama unutmayın ki aileniz, yakın arkadaşlarınız dışında herkes bunu bir kağıt parçası olarak görecek ve düğünden sonra da atacak. Şahsi fikrim ise kağıt ziyanı.
Elbette güzel bir davetiyeniz olsun isteyebilirsiniz. Bu konuda yapabileceğiniz birçok şey var. Çok yakınlarınız için özel davetiyeler yaptırabilir ve diğer misafirleriniz için daha düşük maliyetli davetiyeler bastırabilirsiniz.
Unutulmaz olsun istiyorsanız, kendi davetinizi arkadaşlarınızdan ve ailenizden yardım alarak birlikte yapabilirsiniz. Bu şekilde hem farklılık yapmış olursunuz hem de düğününüz ile ilgili unutulmaz noktalardan birine sahip olursunuz. Elbette çokta ucuza mal etmiş olursunuz. Ayrıca internet çağında yaşadığımızı ve hemen herkesin sosyal ağları yoğun bir şekilde kullandığını biliyoruz. Buraları da düğününüzü duyurmak için kullanmalısınız. Unutmayın, önemli olan içindeki düğün yeri ve saat bilgileri!
Aynı şekilde düğünde hatıra amaçlı süs eşyaları, şekerler ve minik hediyelikler dağıtmak istiyorsanız, aynı şekilde kendiniz yaparak çok daha mutlu olabilirsiniz. Hem maliyeti düşürebilir, hem becerilerinizi konuşturabilir hem de hoş bir anı olarak saklayabilirsiniz.
4 Düğün Yemeği ve Pastası
İşte en büyük masraflardan birisi daha. Ama unuttuğunuz bir nokta var, yakın çevrenizde, akrabalarınızda, komşularınızda, arkadaşlarınızda iyi bir aşçılık becerisi olduğu. Bu insanlardan düğün yemeği için yardım alabilirsiniz. Küçük atıştırmalıklar, cup cake’ler, kanepeler yapabilir ve yaptırabilirsiz.
Aynı şekilde düğün pastanızı da kendiniz yapabilir, bu konuda yakınlarınızdan yardım alabilirsiniz. Günümüzde pastacılık malzemelerini bulmak çok kolay ve hayal gücünüze dayanarak belki de en güzel düğün pastasını kendiniz yapabilirsiniz.
3 Düğün Fotoğrafları
Bu konu genelde göz ardı edilirken, düğünde çekilen fotoğraf ve videolar için büyük paralar ödeyebilirsiniz. Düğün fotoğraflarınızı çekmesi için bir arkadaşınızdan yardım isteyebilirsiniz. Günümüzde fotoğrafları genelde bilgisayarımızda, cd’ler ve harici belleklerde saklıyoruz, aklımıza geldiğinde de açıp bakıyoruz. Bu nedenle fotoğrafları tab ettirmekle de uğraşmayın. Çekilen fotoğraflar içerisinden istediklerinizi seçerek daha sonra bastırabilirsiniz.
2 Balayı
En önemli nokta belki de balayı. Balayınızı unutulmaz yapmak istiyorsanız yapacağınız en büyük yanlış son ana bırakmaktır. Düğün tarihinizi belirlemeniz ile balayınızı da belirlemeniz gerekiyor. Özellikle sezon açılmadan önce yaptıracağınız rezervasyonlar size mükemmel bir balayını çok daha ucuza getirebilir.
1 Evlilik Yüzükleri ve Takı
Son olarak bu konuya değinmek istiyorum. Düğünlerde yaşanan tatsızlıkların en büyük bölümü takı yüzünden çıkar. Aynı şekilde sırf istediği alyans, tek taş alınması diye sorun çıkaran aileler ve gelinlerde söz konusu. Bu konuyu fazla uzatmanın ve derinlere inmenin de pek anlamı yok. Unutmayın ki, birileri size altın hediye etsin, kolunuz bilezik dolsun diye evlenmiyorsunuz!
Alintidir....
Son düzenleyen: Moderatör: