Dul kadın olmak..

ipektuncer

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
23 Mart 2010
2.968
31
116
İstanbul
Dul değilim ama toplumun dul hanımlara sanki 3.bir gözü çıkmış gibi hırsla bakmasına çok tepki gösteren bir insanım.

Şu an evli olan ve bu satırları okuyan herkes ve bu satırları yazan ben, bir anda dul olarak bulabiliriz kendimizi. Kader..

Ama dikkat ediyorum kk'da, hanım üyeler tarafından "duldu zaten... kadın dul, kocamla görüşmesini istemiyorum.." gibi ifadeler kullanılıyor.

Bundan bir 10 sene öncesinin gerçeği şuydu:

Bir erkek karısını aldatacaksa eğer, bakire kızlar tehlikelidir, bela açabilirler.
Evli kadınlar namusludur, sahiplidir.
Dul kadınlar ise müsaittir..
Özellikle kadınlarımızın ekonomik gücü, eğitimi bugunki gibi olmadığından eğer sığınacak bir aileleri de yoksa hakikaten bir kısmı maddi yoksunluktan ötürü belki de bu tür çıyanların oyununa alet olabiliyordu.

Her şekilde "dul kadın" imajını yaratan erkekler..
Ama maşallah dul kadını linç eden de biz kadınlar..

Ama şimdi, yani 2011' de..
Bekaret kavramı önemini yitirdi..
Evli kadınlarda flört ediyor, çok ileri gidenler var, illa ki sosyetede değiller, her sosyo ekonomik seviyede örneği var.
Dul kadınlar ise maddi güçleri,eğitimleri olduğundan herhangi bir evli kadından daha zayıf değil bu anlamda.

Gene de dul kadın imajı düzelmiyor, anlamıyorum neden.
Ya da acaba düzeliyor ama yavaş bir ivmesi mi var..

Bunu neden düşündüm, nerden aklıma geldi.
Dün kızımı havuza götürdüm. O havuzdayken ben havuzun cafesinde oturuyorum, masa yoktu boş. Evli olduğunu bildiğim bir hanım gelip benim masama oturdu. PC'sini açtı, arkadaşıyla görüntülü sohbete başladı, ama ingilizce. Ben de kafamda bandana, kucağımda bebek, bir yandan "kızım taksana o boneyi yaa" nidalarıyla sanırım ingilizce bilebilirmişim gibi bir görüntü vermedim ona.

Hatunun üzerinde elbise, içinde bikini vardı. Karşı tarafa bunu belirtti. Yani özellikle dinlemedim, ama ister istemez kulaklarımda açık yani..
Karşı taraf ne dediyse artık, önce ık-mık etti, sonrada okey okey diyerek elbisesini çıakrdı ve bikiniyle kaldı. Sonra bikini askılarını da indirdi..

Ben çok rahatsız oldum, masadan kalktım, kızımın yanına gittim. Gerisini bilmiyorum, uluorta ne kadar ileri gitti artık.

Ama evli ya hatun.. Namuslu..

Benim ablamda "dul"..
Doktor kendisi ve şu an seminer için Amerika'da.
yavrum böyle seminer falan, tamam biz inanırız da, dul kadınsın millet başka şey düşünür, otur evinde" demiş bir komşusu gitmeden önce..
Sinir oluyorum, sinir..

sana okadar hak verdımkı benım tabırımledeıkı cesıt dul kadın var namusu ıcın olecek derecede hanım hanımcık bı dul kadın bıde para ıcın erkek ıcın bıyeler verıcek tarzda k.ar dul kadın vardır ha bunu bekar olanda yapıyor evlı olanda eskıden bekar kızlar yaprdı aa bak k..ar derdık sımdık evlı dul fark etmıyor

bende cok sevdıgım bırınden ornek vermek ıstıyorum...
cok sevdıgım bı komusum eşinden boşandı cok dırendı yurutmek ıcın ama olmadı ablacım 45 yasında aldı oglunuda yanına kendı yolunu çizdi..
komsularda ınanılmaz bı tavır aldı..

gelmeler gıtmeler azaldı şimdi de tamamen kesıldı..
yanı gece 3 lere kadar mangal yapıp eglenen, sen bızım ablamızsın sen olmasan naparız dıyen ınsanlar, kendılerını gerı cektıler

cok uzuldu, agladı.
nedır bu ya
etrafta bekar ve eşinden ayrılmıs kadınları potansıyel tehlike olarak gören zihniyet SİZİ KINIYORUM

benim annemde dul bilmezmiyim ne kötü niyetli bir topluda yaşadığımızı birebir yaşadım ben annemle herşeyi kabus gibiydi dost olduğunu sandıkların birden kıskanç fesat insanlara dönüşürler anlamazsın bile..

Benim çok sevdiğim dul bir arkadaşım var. Nikah şahidimdi aynı zamanda.
Dul kadından nikah şahidimi olur dediler önce..
Sonra k.pederim "evine gelmesine izin verme, kocan açısından tehlikeli olabilir" dedi. Y:uh dedim, adam oğluna güvenmiyor diye ben arkadaşımdan mı olacağım.

zihniyete bak ya
o kadın bosanacak kadar kım bılır ne cektı

Haklısın..birgün biz de dul kalabiliriz..ve namus kavramı artık dul,evli,bekar tanımıyor..yani içinde olan ne olursa olsun yapıyor..

Kadın olarak biz dul denilen kadınlarımıza şüpheli gözlerle bakmamayı öğrenelim önce..Kadın kadına yaparsa,herkes yapar!!Ayırca dul ne yaa,anlayamıyorum??

Erkek boşanınca "bekar" ,kadın boşanınca "dul" .....burda da çifte standart!!!!

Çok doğru bi noktaya değinmişsiniz, gerçekten toplumsal bir yara bu mevzu.. Ama günümüz koşullarında ben bu yaranın kısa zamanda kapanacağını, kanıksanacağını düşünüyorum. Türkiye'de yıllık boşanma oranlarının yükseliş hızının evlenme oranından yüksek olduğunu, sadece geçen yılın ilk çeyreğinde 32 bin kişinin boşandığını, bunun da yıllık ortalama 120 bin boşanma anlamına geldiğini göz önüne alırsak zamanla bu "dul kadın" zihniyeti körelecek ve yok olacaktır. Zira artık boşanmak da evlenmek kadar doğal ve sıradan bir olay haline geliyor ülkemizde. "Gelinlikle giren kefenle çıkar." , kadın başına her ne gelirse susar, oturur, katlanır, ezilir mantalitesi nihayet zayıflıyor. Bence ayakları üstünde duran, kendini ezdirmeyen, haklarını koruyabilen kadının varlığını ve gücünü zamanla herkes idrak edecek ve bu güçlü kadına aslında içten içe imrenen insanların saçma "dul kadın" yargısı da ortadan kalkacak, buna tüm kalbimle inanıyorum..

diyecek söz bırakmamışsın zaten canım.. nice insanlar evlerinin içinde neler yaşıyor,nelere göğüs geriyor.. kadın boşansa; insanların bu ''dul kadın'' a bakış açısı malum.. eee evli kalsa ,evde ne çektikleri belli.. anlayacağın iki ucu şeyli değnk misali.. herşey yolunda-y-mış gibi yaşamaya devam etmeye çalışıyorlar.. forumda da denk geldim, evli bayanların bu boşanmış bayanlardan çekinceside o kadar anlamsız ki(eşlerini sakındıklarından dolayı hani)..adamın mayası bozuk,içinde böyle niyet varsa,kafaya koyduysa.. evli,bekar,küçük,büyük dinlemeden herşeyi yapabilir.. neler görüyoruz,duyuyoruz.. sanıldığı gibi istikrar yok yani.. kimselerin günahına girmemek lazım..

Konuları lütfen ilgili başlıklara açmaya özen gösterelim.
Bu nedenle konu "İlişkiler,duygular ve hayatın içinden" başlığına taşındı.

Yakında ben de 'dul' olacağım. Yaşayacaklarımı biliyorum.
Ama şunu da biliyorum ki.. Dullara laf söyleyenlerin çoğu bunu başaramamuş, mutsuz evliliklere o ya da bu sebeple devam etmek zorunda kalan kadınlar. Kendi başaramadıklarını başaranlara olan kıskançıklarından. Ya da kocalarına güvenmeyen kadınlar

benim annemde 32 yaşında dul kaldı belki boşanmadı ama dul du sonuçta...

herkes kendinde ona ve bize karışma gereği duyardı, sanki dul olunca garip bir şekilde salak ve namussuz da oluyorsun...
neyse söylediklerinin hepsine katılıyorum ipekcim bu toplumda sadece eğitim ve ahlakla düzelebilecek birşey,
devlet ilk adımı attı artık nüfus cüzdanlarında dul ibaresi yok umarım halkımızda bu ibareyi beyinlerinden çıkarırlar...

Yaa üzüldüm sizin için, ben genelde sizin yorumlarınızı okumadan geçmem, çok aklı başında birisi olarak düşünüyorum sizi. Hakkınızda hayırlsı.

Hani derler ya kişi kendinden bilir işi diye, demek bir gün onlar da boşansa, etraftaki erkeklere ya da kadınlara farklı gözle bakmaya başlayacaklar ki, boşanmış birini gördüklerinde onun da öyle yaptığını zannediyorlar. Küçük insanların küçük mevzuları...

Son düzenleme:
evet bu tanımlamalardan kategorize etmelerden ben de hiç hoşlanmıyorum.. kk.da da örneğini çok gördüm.. nişan düğün hazırlıklarında beklentiler karşılanmayınca " ben dul muyum" " dulmuşum gibi" tarzı yorumlar yapılıyor... dul olunca bir şey hakedilmiyor mu? dul olmak bir maraz mıdır? Eksiklik midir?

bir de övgüler vardır..
"Genç yaşında dul kaldı, kimseyle evlenmedi çocuklarına hem ana hem baba oldu, kızlarını kapının eşiğinden salmadı" Bunu neden övüyoruz, kadının mutlu olmaya hakkı yok mu? sevmeye sevilmeye ihtiyacı yok mu? Neden aferin çekiyoruz ki?

genç yaşta dul kalıp, kendini çocuklarına adayan kayınvalidelerden dolayı azap çekenlerle dolu kk'daki dert köşesi..
herkes kendi hayatını yaşayabilmeli ki, evlatlarından alacaklı çıkmasın sonradan..

şimdi düşününce ne kadar tuhaf geliyor kimliklerde dul yazması, ama gerçekten yaşandı öyle bir dönem..
daha da aydınlanacağımız günler gelsin inşallah..

zaten artık dul diye bişey yok evli var bekar var
o sevgili kocacıkları çok edepli namuslu ya
namussuz (!) dullar baştan çıkarıyo adamcağızları
tabi ki koruyacaklar dullardan

heyy yarabbim nasıl sinirleniyorum şöyle şeyleri gördükçe
ne zaman değişecek bunlar

tamamen katılıyorum. ancak o ''dul'' kadında evli olsaydı, başka bir ''dul'' kadın için bu ifadeleri kullanırdı. kadın-erkek herkes kadınlara çifte standart uyguluyor. kadınlar da işte sorun orda. kadınlarımızın beynindeki bazı kaslar çalışmaya başlarsa bu sorunlar ortadan kalkar ve bir çok kesim için bunun olmasına en az 50 sene veriyorum

senin gibi benim gibi düşünen bir çok kadında var tabii ancak diğer kitle çoğunluk malesef

ha bu arada bikini askılarını indirmesi onu namussuz mu yapıyor?? böyle bir şey algıladım. yine falso..

Son düzenleme:
ben de şunu anlamıyorum.işte 30 yaşında dul kaldı kendini çocuklarına adadı eline erkek eli değmedi falan...ne gerek var ki buna?bekarken sevgililerimiz oluyor da dulken neden olmasın,hatta daha güzel olur.şayet ben dul kalsan kendimi hiiç kasmam.aman o beni şöyle görecek bu böyle diyecek diye düşünmem.özgürce yaşarım hayatımı epey bir süre sonra da daha bilinçli olarak münsaip bir evlilik yaparım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…