mucize
- 1.
akıl yoluyla açıklanamayan, bu yüzden de Tanrısal bir güç tarafından yaratıldığına inanılan doğaüstü olay.
eş anlamlısı: tansık
- 2.
insanları hayran bırakan olağanüstü olay ya da şey.
- Bir olayın mûcize sayılabilmesi için şu özellikleri taşıması gerekir:
1. Mucize gerçekte Allah’ın işidir. “Peygamberin mucizesi” denilmesi, mucizenin onun aracılığıyla olması ve onun doğruluğunu göstermesi sebebiyledir.
2. Mucize peygamberlerde meydana gelir. Peygamber olmayan birinin gösterdiği olağan üstü duruma mucize denilemez.
3. Mucize tabiat kanunlarına aykırı olaydır.
4. Mucize, peygamberlik iddiasıyla birlikte bulunur. Peygamberlik iddiasından önce sonra olmaz.
5. Mucize, peygamberin isteğine uygun olur. “Dağı yerinden kaldıracağım” diyen birisinin denizi yarması mucize sayılmaz.
- Mucize, peygamber olan kişinin, akılların alamayacağı olayı Allah’ın kudreti ile göstermeyi başarmasıdır. Kur’an’da mucize yerine ayet, beyyine burhan kavramları kullanılır.
ayyy benm kafam çok karıştı ,geçen gün yeğenlerimle bu konuyu konuşuyorduk ve onlar mucizelerin sadece peygamberlere geldiğini söylediler ,ve o kelimenin kullanılmasının bile doğru olmadığını söylediler ,oysaki ben hergün mucizeler yaşadığımı ve harika mucizelerle karşılaşacağımı düşünüyorum ve hep kafamda mucizeler var.
beni aydınlatın lütfen bu konuda