Duygusal destek yükü

October4779

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
11 Temmuz 2025
10
2
1
iyi akşamlar herkese,
kendimi sıkışmış hissettiğim, ne yapacağımı da bilemediğim, konunun öznesi de ben olmamam sebebiyle etrafımdaki insanlara anlatıp akıl alamadığım bir durum var. Liseden beri en yakınlarımdan biri olan, hala da her gün görüştüğüm bir dostum var, kadın. Güzel, rahat hayatlar yaşıyoruz diyebilirim. İyi işlerde çalışıyoruz, mutlu standart ailelerden geldik, eğitim, hayat görüşü, şu anki konumlarımız aynı, bunları asıl anlatacağım konu dışındaki genel durumumuza detay olsun diye yazdım. Eski arkadaş grubumuzla aile gibiyiz diyebilirim, çok içiçe olduğumuz kalabalık bir grup.
Arkadaşım 3 yıl kadar önce evlendi, sevgililik dönemleri, evliliğe giden yol, onların da hayat vizyonlarının uyumu vs, her şeyleri yolundaydı. Ben bir yandan şahit olmanın dışında, iyi kötü her şeylerini (eşiyle de arkadaş olduk, severim kendisini) anlatmaları sebebiyle biliyorum.
Ama ne olduysa evlendikten sonra oldu, benim çok çok basit, konuşmanın bile ayıp sayılacağını düşündüğüm konulardan çok major kavgalar, ağza alınmayacak sözler, hakaret ve hareketler yaşıyorlar. Ufak tefek bağırtı çağırtı ağız dalaşı değil, ailelerin dahil olduğu rezillikler. 2 defa bebek kaybettiler, düşük sebepli, bu da tuz biber diyelim ama kavga konuları bu değil.
Ben tabi evli değilim, aile dinamiği başka bir şey anlamıyorum muhtemelen ama bazı anlattıkları olaylardan sonra herhalde diyorum bir daha yüzyüze bile gelemezler. Ama 3 yılda sayamayacağım defa aynı olaylar sonra hiçbir şey olmamış gibi 180 derece dönüş.
Şimdi buraya kadar beni ilgilendiren bir şey yok, sorunum şu, her kavgalarında ben aranıyorum (2 taraftan da) detay detay hiç duymamam gereken özellerine maruz kalıyorum ve nasıl anlatacağımı inanın bilemiyorum ama ben bu duygusal yükü artık kaldıramıyorum. Yani inanın duruma çok üzülüyorum, arkadaşım benim için kıymetlidir, beraberliklerinin yolunda olmasını isterim, benim ona onun bana vefa borcumuz da vardır, bencillik etmek istemiyorum, hakkım da yok. Dolayısıyla onu yalnız bırakamam, ilgilenmemezlik yapamam ama kendimi nasıl korurum bunu bilemiyorum. Yazıya dökemiyorum durumu, hasta oluyorum diyelim, bu tarz bir sorunu için buluşacağımız zaman ağlayasım geliyor, kendimi dövdürmeye gidiyormuşum gibi:) günlerim kötü geçiyor. aslında sormaya çalıştığım da bu, kendimi geri çekmeden psikolojik olarak sağlam kalmanın, olayı çok içselleştirmemenin yolu var mıdır? Paralize olmak istiyorum diyelim…
Ben normalde pek hassas bir insan değilimdir, belki de sorun zaten bu, bana problem diye anlattığı şeyler benim için hiçbir şey ama olaylar o kadar büyütülüyor ki sonrasında olanlar ana konudan daha büyük sorun. Verdiğim akılları da o an mantıklı buluyor ama söylediğim pek bir şeyi de yapmadı.
Çok uzattım, sormak istediğim bu, belki psikolojide bir karşılığı da vardır, ben kendimi nasıl korurum. Yada bomboş bir dert, hayat bu, ayrıca sanane derseniz onu bile duymak iyi hissettirecek :)

Yani bu sizin evliliğiniz değil, arkadaşınızın veya arkadaşlarınızın evliliği. Size ne?
Siz kamu evlilik ayakta tutma kurumu falan mısınız?
Açık açık söyleyeceksiniz: "Ben bu şekilde aranızda kalmış gibi hissediyorum, duymak istemediğim şeylere şahit oluyorum, ikinize de değer veriyorum. Bence ilişkinizi bu şekilde yıpratmayın. Profesyonel bir yardım alın. Beni hiç aranıza katmayın. Siz evlisiniz. Sorunlarınızı kendiniz halletmelisiniz. Bu şekilde benim evlilik ön yargım oluştu"...
Benim de böyle bir arkadaşım vardı. Çöp kutusu gibi içindekini bana atıp, kocişiyle aşk storyleri atardı.
Kimse size Allah razı olsun derdimizi dinledin demez. Karışmayın.

Ne kadar daha devam etmeyi düşünüyorsunuz? 3-5 -15 yıl.Sizinde kendinize ait bir hayatınız var.Zaten dinleyip verdiğiniz hiç bir tavsiye ciddiye alınmamış ki hala değişmemişler.İkiside sizi çöp tenekesi olarak kullanıyor ve rahatlıyorlar.Arkadaşınıza vefa göstermeniz iyide bu vefa değil,o zaten sizi düşünse bu duruma sokmaz.Hayatta yaptığımız en büyük hatalardan biri sapla samanı karıştırmak.....

En güzeli arkadaşınıza anlattıklarının sizi çok etkilediğini, kendinizi duygusal bir çöplük gibi hissettiğinizi söyleyin. Kimse kimsenin duygusal çöplüğü değil arkadaş, dost olsanız da. Evet insan bazen dertleşir, akıl almak ister ama bu sürekli olmamalı. Başın sıkışırsa yanındayım ama evliliğinizle ilgili özel şeyleri artık duymak istemiyorum; kaldıramıyorum demelisiniz.

Kırmadan, net bir şekilde konuşmalısınız.

Ben terapiye gittiğimde annem ve babamın evliliğiyle ilgili sorunları anlattığımda psikiyatrist bile yanlış buluyordu. Anneni annen, babanı da sadece baban olarak görmelisin onların evlilik dinamiğin senin dışında diyordu. Siz bu arkadaşınızın evliliğinin hakimi misiniz, bir tarafın avukatı mısınız? Ne saçma bir hayat bu? Kız zaten sizin verdiğiniz aklı kullanıyor olsa aynı sorunlardan tekrar tekrar geçmezlerdi, iyi ya da kötü bir şey değişirdi. Demek ki boşa konuşuyorsunuz. Bu yaptığınız şeyin nasıl bir artısı var herhangi bir tarafa?

Arkadaşlarınızın yüz yüze bile gelemeyecek noktadan sonra 180 derece dönebilmeleri zaten ayrı... İşin afedersiniz boku çıkmış, siz boşuna debeleniyorsunuz.

Genel buna çözüm şu , bu toksik iliskidekiler etrafı dahil ederek deşarj olup bosanmıyor. Örneğini çok gördüm. Çözüm şu . Madem anlaşamıyorsunuz bosanın demek. Bunu duyunca tavırları aha bana boşan dedi bizim evliliğinizi kısan8yor şeklinde oluyor..ve dön7p barışıyorlar en azından birkaç ay gelip bosanıyoruz demiyorlar. Unutulunca tekrra başlıyorlar o ara tekrar aynı şekilde ikinizi de severim boşanın diyin tekrra

Aslında evliliklerini ayakta tutmaya desteğim gibi düşünmedim, zaten benden bir çözüm bekleyen yok, belki bambaşka bir problemine de defalarca ve defalarca maruz kalsam böyle düşünecektim. Ama söylediğiniz gibi evlilik gibi özel bir konu olunca belki daha çok rahatsız oluyorum. Konuyu şimdi açmamın sebebi de şimdi yine gündemde aynı şeyler var o yüzden. Karışmak istediğimden değil ama buluşalım, sana geleyim vs taleplerini de geri çeviremiyorum… ben aynı durumda olsam o hiç şikayet etmezdi hissini atamıyorum.

Ağlama duvarı görevi görüyorsunuz. Aynısı bende de var. Aç, anlat, ağla, çaresizim de. Sonra geçen hafta tatildeydik.
Sanırım anlatıp rahatlayıp hayatlarına devam ediyorlar ama bizi ne kadar şişirdiklerinin ya farkında değiller ya umursamıyorlar.
Her aradığında açmamak bir çözüm olabilir belki.

Hayır, aslında belki konuyu direkt evlilikleri çevresinde açarak hata ettim, ben onları ayakta tutuyorum vs gibi saçma bir şey düşünmüyorum, öyle bir şeye de uğraşmıyorum, her şey olacağına varır ve daha ötesi banane… böyle söylerken bu kadar etkilenmem de saçma biliyorum, sebebini bulamıyorum. arkadaşımı kırmak yada yalnız hissettirmek istemiyorum, o yüzden sanırım.

Ben aranızda kalıyorum karışmak istemiyorum diyeceksin bitti. Israrla anlatmak isterse kendimi kötü hissediyorum sen böyle özelini anlatınca de. Dinlemeyi bırakmalısın. Ayrıca elin adamı seni arayıp ne anlatıyor ki o da sacma, karısı senin arkadaşın sonuçta. Baktın hala anlatıyorlar anlasamiyorsaniz boşanin kardeşim de kestir at. Sen dinledikçe anlatırlar kurtulamazsın bir benzeri de bende var çünkü boyle kurtuldum.

Bunu da söyledim, yani bu kadar kavgadan mutsuzluktan sonra ne olur, boşanılır. Ama 3 gün sonra da dünyanın en uyumlu çiftiler. Neyse ne yapacaklarını bilemiyorum ama benim kendimi sıyırmam lazım.

Evli olmadığınız için yasananlara anlam veremiyorsunuz anladigim kadariyla, bende esimle kavga ettikten sonra "ya bunun icinde kavga mi edilir, biz salak miyiz?" diye dusundugum oluyordu, iste arkadaşınız kendi kendine bu soruyu sorabilse sizi duygusal çöplüğü yapmaktan vazgecebilir.

Sanirim siz paralize olmak isterken, arkadasiniz zaten kavgalar sebebiyle paralize haldeyken sizi ariyor...

Ona, kavgalarinizdan hemen sonra su su meditasyonu, yogayi, duayi (artik inanisi neyse) et, sakinles, git bi dolas, kafani toparlayamazsan beni oyle ara de. Ayrica cok yakınsaniz, sakalasir bi uslupla kendinizi copluk gibi hissettiginizi anlatabilirsiniz.

Birbirlerinden farklı bir şey anlatmıyorlar, bana onu dedi bunu dedi… haklısınız, dinledikçe devam edecek, şu dakika bile gündem aynı, uzak durmaya çalışıyorum. Herkes “seni ilgilendiren ne var bu evlilikte” yazdı ve inanılmaz haklı. Beni ilgilendiren hiçbir şey olmadığını biliyorum ama arkadaşlık görevi sanıyorum. Kendimi kötü hissettiğimi belli edeceğim.

Kesinlikle, yazdıklarınızın hepsi doğru. O beni dünya başına yıkılmış şekilde arıyor ama ben anlamıyorum bile, dinleyip dinleyip ‘ne saçma şeyler yapıyorsunuz’ demekten başka zaten elimden bir şey gelmiyor.

Evlilik degil ama 23 yillik arkadasim toksik otesi bir iliski icindeyken (ozellikle de sonrasinda) benim omrumu yedi.
Her kosulda yaninda olurum normalde ama anlattiklari normal seyler degil, benim de psikolojim bozuldu artik.

Bir sabah balkonda keyifli keyifli kahve içerken yine dert döktü. Bir baktim benim mis gibi sabah keyfim bitmis, elin salak adami yuzunden sinir küpü olmusum kendi kendime sövüyorum.

Arkadasima mesaj attim. Xcigim her zaman yanindayim biliyorsun ama sizin olaylar artik beni kotu etkilemeye basladi. Bak evimde oturdugum yerde sinir basti. Ben dayanamiyorum artik. Cok major bir olay olmadikca lutfen bana anlatma, ben artik kaldıramıyorum dedim.

Alinip kirilmadi, en azindan bana yansittigi bir sey yok ama sizin hayatinizi etkilemeye basladiysa kimsenin size icini bosaltip gitmesine izin vermeyin. Bir noktada dur demek gerekiyor yoksa kendi psikolojinizden yemeye basliyorsunuz.

Bir kere eşiyle aranızda bı resmiyet olsun.Arkadasiniz neyse de eşi sizi niye arayıp dert anlatıyor.Arkadasinizada söyleyin bunlar sizin ozeliniz ben bu kadar dahil olmak istemiyorum deyin.Cozemiyorlarsa evlilik terapistine gitsinler.Hic yoktan üstünüze negatif enerji alıp durmayın.

Bugün tam olarak aynı şey oldu. İşten gelmiştim, balkon, kahve sonra bir telefon… umarım bunları yapacağım.

Eşini bilemiyorum, çok üstünde durmadım, böyle haklı çıkma çabası gibi. Nasıl anlatayım, arkadaşımın bana döküldüğünü biliyor, bak böyle böyle oldu diye kendini anlatıyor. Başka bir üyenin yazdığı gibi, kim ne kazandı bu durumdan, hiçbir şey…

Evet, farkında değil muhtemelen, kendisine söylemiştim, sen ne olduğunu ne anlattığını bile unutuyorsun diye. Böyle böyle bir sınır çizeceğim umarım.

Bugün tam olarak aynı şey oldu. İşten gelmiştim, balkon, kahve sonra bir telefon… umarım bunları yapacağım.
Onlar barisiyor unutuyor, biz unutmuyoruz. Daha da sinirleniyoruz.
O yuzden birakin koca koca insanlar kendi dertlerini cozsunler. Cok önemli bir sey olur, cok buyuk olay cikar tabii orada yine dinlersiniz konusursunuz ama velisi gibi her sorunda size kosmasinlar. Serefsizim bir cinnet her seyi halleder

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…