Selamlar, girdiniz mi e-ticarete? Epey bir geç gördüm konuyu, görseydim daha erken yazardım. 10 yıldır, ty rakibi şu uğurböcekli olan sitede kategori ekibinde çalıştım. Eskiden e-ticarete yatırım yapıp kazanç elde etmek daha kolaydı. Rakip az olduğundan karlar daha yüksekti ama şimdi hem rakip fazla hem de komisyon oranı ve kargo maliyetleri fazla. Mesela 100 tl’lik bir ürün satıyorsunuz, %20 komisyon alıyor trendyol tekstil kategorsinden. Size kaldı 80 tl, güncel kargo fiyatı ne oldu emin değilim trendyolda ama müşterinin ödediği kargo tutarının bir kısmını da size yansıtıyorlar; çünkü kargolar inanılmaz pahalandı ve tüm tutarı müşteriye ödetecek olasalar kimse alışveriş yapmaz. O nedenle min 30 tl daha çıkacak gibi düşünün cebinizden. Kaldı 50 tl elinizde. Bu arada reklam gideri vb altında alınan ekstra %1-2 gibi kesintiler de var, siz reklam vermeseniz dahi site google’a reklam verdiği için onun parasını da sizden alıyor. Bu nedenle işe girişmeden önce komisyon oranlarını, ek kesintileri ve kargo ücretlerini araştırmanızı tavsiye ederim. Hepsiburada bir dönem kadın girişimcilerden 0 komisyon alıyordu. Bunlara bakabilirsiniz. Başta kendi ig açıp etsy & shoppier üzerinden satış gerçekleştirebilirsiniz. İadenin ve hasarın minimum olacağı ürün gruplarına bakabilirsiniz. Burada kullanıcı olarak aslında bir mantık yürütüp size yakın olan bir ürün grubuna yönelebilirsiniz. Şuna yönelin kesin satar diyemem, rüzgar çok hızlı yön değiştiriyor. Bir ara mum & sabun tarafında açık fazlaydı, pandemide evden sabun & mum yapanlar kazandı ama şimdi o pazar doydu. Yine pandemide bitki & çiçek satışı patladı. Herkes evde olduğu için bir çiçek bakayım, biber ekeyim dedi. Şimdi bitki satanlar da kan ağlıyor. Aynı ürünü satan çok fazla firma varsa o üründen uzak durun. Mesela kedi kumu örneğini vermiş bir arkadaş. Benim de kedim var. Eskiden en iyi kedi kumunu alabilirken şimdi daha orta ölçekli başka bir markaya geçtik. O kumu da en ucuz hangi pazar yeri ve mağaza satıyorsa ondan alıyoruz. Bu üründe fiyat hassasiyeti çok yüksek. Her iki mağazanında mağaza puanı, kargo ücreti vb aynı olsun ama 1 tl daha ucuza satsın bir tanesi gidip ucuz olanı alırız. Niş bir ürün grubuna yönelirseniz bu riski azaltırsınız. Bebek ürünleri bana da mantıklı geliyor, bir dönem ben de düşünmüştüm ama bebek neyi satacaksınız? Hali hazırda olan bir ürünü mü satmayı planlıyorsunuz veya kendiniz mi üreteceksiniz? Giyim mi olacak yoksa başka bir şey mi? Rakiplerinizde muadili ürünler kaça satılıyor? Siz kaça mal ediceksiniz? Komisyon ve kargo eklenince rakiple fiyat farkınız ne oluyor vb bunları planlamalısınız. Biraz uzun oldu ama umarım anlatabilmişimdir