Eğitim Reformu(!)

SevdaLinka

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
31 Temmuz 2013
10.529
3.625
Milli Eğitim Bakanlığı, "öğretmen seçiminden, öğretmen atamasına, bakanlık teşkilat yapısından dershanelere" kadar eğitim sistemini kökten değiştirecek reform taslağı hazırladı. Taslak, dershaneler için 3 ayaklı dönüşüm öngörüyor, öğretmenlere kariyer planlaması getiriyor ve milli eğitimde yeni çalışma sistemi hedefliyor. SABAH, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın, 18 Kasım Pazartesi günü Bakanlar Kurulu'na sunması beklenen taslağa ulaştı. Eğitim reformu kapsamında düşünülen başlıklar şöyle:

* ÖZEL OKULA DÖNÜŞENE TEŞVİK: Başbakan Tayyip Erdoğan'ın eğitimde adaletsizliğe neden olduğu gerekçesiyle özel okula dönüştürüleceğini açıkladığı dershaneler 2013-2014 eğitim öğretim yılı bitiminde faaliyetlerini sona erdirecek. Milli Eğitim Bakanlığı 30 Haziran 2014 tarihine kadar başvuran dershaneleri özel eğitim kurumuna dönüşme kapsamına alacak. Özel okula dönüşme kriterlerine uygun dershanelere Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen teşvikler verilecek. Bunlar arasında arsa tahsisi, vergi indirimi ve ucuz kredi sağlanması yer alacak.

* 2 YILLIK GEÇİŞ: Özel okula dönüşmek isteyen ancak kriterleri uygun olmayan dershanelere iki yıllık geçiş dönemi tanınacak. Bu kapsamda, mevzuatta öngörülen şartları karşılamaları kaydıyla geçici izinle eğitim kurumu olarak faaliyet gösterecekler. İki yıllık sürenin bitiminde özel okul şartlarını karşılayamayan okulların geçici izinleri iptal edilecek. Bu durumdaki kurumlar, teşvik uygulamaları kapsamında yararlandıkları eğitim ve öğretim desteği ile istisna, muafiyet ve hakların parasal tutarını devlete geri ödeyecekler.

* DERSHANELERE AÇIK LİSE FORMÜLÜ: Hemen özel okula dönüşemeyecek durumdaki dershanelere iki yıl için açık lise statüsü kazandırılacak. Halen açık lisede okuyanlara devlet sadece ders kitabı verirken yeni uygulama ile açık lisede okuyan öğrencilere belli bir süre yüz yüze eğitim alma şartı da getirilecek. Devlet, bu kurumlardan hizmet satın alacak.

* DERSHANE ÖĞRETMENİ DEVLET OKULUNA: Dershane öğretmenleri açıkta bırakılmayacak, devlet istihdam edecek. Faaliyetleri sona eren dershanelerde en az 5 yıl çalışmakta olan eğitim personeli KPSS'ye girme şartı aranmaksızın, kadro ve ihtiyaçlar dikkate alınarak sözlü sınavla Bakanlık kadrosunda öğretmen olarak atanacak.

* ÜCRETSİZ HALK EĞİTİM MERKEZLERİ: Liseden mezun olan ve üniversiteye hazırlanan öğrenciler için Halk Eğitim Merkezleri'nde devletin imkanlarıyla kurs verecek. Bu kurslar tüm öğrenciler için ücretsiz olacak.

* MESLEKİ KURSLARA İZİN: Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nda geçen dershane ve öğrenci etüt eğitim merkezleri ile ilgili tanımlar ve düzenlemeler kaldırılacak. Bunun yerine "Çeşitli Kurslar" başlığı ile "Ortaöğretime veya yüksek öğretime giriş sınavlarına veya bu sınavlar kapsamındaki derslere hazırlık niteliğinde olmamak üzere kişilerin sosyal, kültürel ve mesleki alanlarda bilgi, beceri, yetenek ve deneyimlerini geliştirmek veya isteklerine göre serbest zamanlarını değerlendirmek üzere faaliyet gösteren özel öğretim kurumları" ifadesi getirilecek. Dershanelerin kapatılması sadece ortaöğretim ve üniversiteye hazırlık kurslarını kapsarken başta KPSS, ALES, yabancı dil, ehliyet gibi diğer kurslar hizmet vermeye devam edecek.

* ÖĞRENCİYE DESTEK: Dönüşecek kurumlardaki öğrenciler için Bakanlar Kurulu kararıyla iki yıl süreyle eğitim ve öğretim desteği sağlanacak. Ayrıca özel okula dönüşen dershanelerden bakanlık eğitim hizmeti satın alacak. Devlet, özel okulların kontenjanlarını dolduracak. Başarılı ancak yoksul öğrencilerin eğitimi özel okullarda yaptırılacak. Bunun karşılığında özel okullara öğrenci başına katkı payı verilecek.

* AZINLIK OKULLARI HERKESE AÇILIYOR: Demokratikleşme programı kapsamında azınlıkların toplumun tamamı ile kaynaşabilmesi için azınlık okullarında yalnızca azınlık mensubu değil tüm vatandaşların çocukları okuyabilecek.

ÖĞRETMEN KARİYER BASAMAĞINI SINAVLARLA BİRER BİRER ÇIKACAK

* ÖĞRETMENE KARİYER BASAMAĞI: Taslağa göre, öğretmenlik; "öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen" olarak kariyer basamaklarına ayrılacak. Öğretmen olabilmek için önce aday ya da stajyer öğretmenlik dönemini başarıyla tamamlama şartı aranacak. Aday öğretmenler ayrıca yazılı sınavdan geçerek öğretmen olabilecek.

* KARİYER İÇİN ÖSYM SINAVI: Kariyer basamaklarını geçmek için ÖSYM tarafından yılda bir kez yapılacak sınavlara girilecek. Sınav puanının yüzde 50'si ile kıdem, eğitim, bilimsel, kültürel, sanatsal ve sportif etkinlikler, iş başarısı puanları ve sınav sonuçlarının ortalama yüzde 50'si esas alınacak. Kariyer basamaklarında yükselecekler değerlendirme puanlarına göre başarı sıralamasına alınacak. Değerlendirmeye alınmak için sınav tam puanının en az yüzde 60'ını almış olmak şartı aranacak. Tezli Yüksek lisan mezunları uzman öğretmenlik, doktora mezunları ise başöğretmenlik için sınav şartı aranmayacak. Bu öğretmenler diğer ölçütlere göre değerlendirilecek.

* ŞUBATTA ÖZÜR GRUBU ATAMASI: Taslağa göre, yılda bir kez sadece yaz tatillerinde yapılan özür grubu ataması yarıyıl ve yaz tatillerinde olmak üzere değiştirilecek. Değişiklikle öğretmenler rotasyona tabi tutulacak. Okul müdürleri yazılı sınavla seçilecek ve 4 yıllığına görevlendirilecek.

* SORU HAZIRLAYANA ÜCRET: Bakanlıkça yapılan sınavlarda soruları hazırlayanlar, inceleyenler, sınav başvuru merkezi ve koordinatörlerinde görev alanlara, sınavlarda görev alanlara ayrıca ücret ödenecek. Ayrıca bakanlığa incelenmesi amacıyla sunulan taslak ders kitapları, diğer ders araç ve gereçleri karşılığı tahsil edilerek döner sermaye hesabına yatırılacak. Bedel tutarını bakanlık tespit edecek. Sınav ücretlerinin belirlenmesinde ÖSYM'ye verilen yetki kaldırılarak MEB'e tahsis edilecek.

'TEMEL OLAN KAĞIT-KALEM'

Mili Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 1. Çocuk ve Medya Kongresi'ne katılarak toplantı moderatörlüğü yaptı. Eğitimde temel gereçlerin kalem ve kağıt olduğunu ifade eden Bakan Avcı, "Okullarda tablet dağıtım törenlerine katılıyorum zaman zaman. Tabletleri gençlerimize verirken, öncelikle bunun sadece bir araç olduğunu ve bazı şeyleri biraz daha hızlı ve kolay yapmamızı sağlayacak bir araç olduğunu söylüyorum. Temel olan kağıt ve kalemdir" ifadelerini kullandı. Üretkenliğin dışa vurumunun kalemler olduğunu vurgulayan Avcı, "Tablet bilgisayarlarımız olsun, derslerimizi işlerken bazı konuları izlerken, paylaşırken, veri alırken kullanalım. Ama bizim gerçek üretkenliğimizi ilk dışa vuracak olan ilk başvuracağımız alet bu alçak gönüllü kalemlerimizdir" şeklinde konuştu.

Kaynak : İşte dershane düzenlemesi - Memurlar.Net


Ben bu yıl mezun olan,ancak sınava 2 ay kala getirilen alan sınavı yüzünden atanamayan bir öğretmenim.

16 yıl dirsek çürüttüm ben.Ailemden kilometrelerce uzakta okudum.

KPSS şartı olmadan,mülakat yoluyla ha...:KK31:

Zerre kadar hakkım varsa,helal etmiyorum.:KK50:
 
Egitim sistemini bu kadar oyuncak eden kac ülke daha vardır merak ediyorum. . Bende fen-edebiyat fakültesi mezunuyum ustelik formasyonum yok.senelerdir öğretmen olabilmek için resmen mücadele veriyorum. Yillardir not yukseltmeye cabaladik sinava iki ay kala Ales'ede girin dediler nasilsa kozlar ellerinde istedikleri gibi oynuyorlar. Sinav yarin ve henuz hicbir sey belli degil .Bugün de bu haberi okuyunca bir an durdum ne icin çabalıyorum dedim.. öğretmenine bu kadar eziyet eden itibarsizlastiran bi sistemin kölesi olmak icin mi ?
 
Egitim sistemini bu kadar oyuncak eden kac ülke daha vardır merak ediyorum. . Bende fen-edebiyat fakültesi mezunuyum ustelik formasyonum yok.senelerdir öğretmen olabilmek için resmen mücadele veriyorum. Yillardir not yukseltmeye cabaladik sinava iki ay kala Ales'ede girin dediler nasilsa kozlar ellerinde istedikleri gibi oynuyorlar. Sinav yarin ve henuz hicbir sey belli degil .Bugün de bu haberi okuyunca bir an durdum ne icin çabalıyorum dedim.. öğretmenine bu kadar eziyet eden itibarsizlastiran bi sistemin kölesi olmak icin mi ?

Çok yakın arkadaşlarım var sizinle aynı durumda olan...:KK8: Gerçekten bizi bizden başkası anlayamaz.

3.sınıfta başladım ben KPSS için kursa gitmeye,atanamadığım için tekrar gidiyorum.

Bu haberler gündeme geldiğinden beri kitap yüzü açasım kalmadı.

Boşa kürek çekiyoruz çünkü...:KK50:
 
DERSHANELERİN KAPATILMASI KONUSU YENİ DEĞİL

Dershanelerle ilgili düzenleme uzun zamandır gündemdeydi. Şu an ne aşamadasınız?

Çalışmalarımız uzunca bir zamandır devam ediyor. Nitekim Milli Eğitim Bakanlığı 2010-2014 Stratejik Planı'nda bile buna ilişkin öngörüler uzun zaman önce kararlaştırılmış ve kamuoyuyla paylaşılmıştı. Bu nedenle bu konunun, yeni bir konu olduğu iddiaları son derece yersizdir. Kanun taslağı çalışmalarında artık sona yaklaştığımızı söyleyebilirim. Bu taslağı olgunlaştırıp birkaç gün içinde Başbakanlığa gönderecek duruma geleceğiz. Ardından da Hükümetimizin görüşleri neticesinde son halini alacak ve TBMM'ye kanun tasarısı olarak sevk edilmek üzere Bakanlar Kurulu'nun onayına sunulacak ve süreç olağan yasal-prosedürel seyri içinde devam edecek.

Dershanelerin kapatılması için verilen son tarih ne zaman?

Taslakta, dershanelerin faaliyetlerine Haziran 2014 tarihi itibarıyla son verilmesi öngörülmektedir.

HABERLER DOĞRU DEĞİL

Kapatılmayan dershanelerin astronomik cezalara tabi tutulacağı haberleri gündemde. Bir ceza uygulaması olacak mı?

Kamuoyunu kışkırtma amacını taşıyan bu doğrultudaki haberler hiçbir biçimde gerçeği yansıtmıyor. Taslakta, dershanelere yönelik hiçbir cezai işlem kesinlikle sözkonusu değil.

Kapatmak için verilen son tarih geldiğinde kapanmamış dershanelere nasıl bir yaptırım uygulanacak?

Taslağın mevcut haliyle, özel dershanelere iki ayrı seçenek sunuyoruz. Bu seçeneklerden birincisi özel okula dönüşme, diğeri ise iki yıl boyunca açık lise olarak faaliyetlerini sürdürme ve bu süre içinde özel okula dönüşme şeklinde. Bu kurumların Haziran 2014'te dershane olarak faaliyetleri sona erecek. Özel dershaneler bu tarihten itibaren, dönüşmek istedikleri eğitim kurumu şeklinde faaliyetlerini sürdürecekler. Özel okula dönüşme ehliyeti olan dershaneler faaliyetlerini bu doğrultuda devam ettirecekler. Diğerleri ise açık lise şeklinde faaliyetlerine devam edecek ve bu kurumlara özel okula dönüşme kriterlerini sağlamak üzere iki yıl süre verilecek. Ancak özel dershanelerin bu sürece daha rahat şekilde entegre olmalarını sağlamak üzere, birtakım eğitim-öğretim teşvikleri de verilecek. Örneğin bu kurumlardan Bakanlığımız tarafından hizmet satın alınabilecek ve Bakanlar Kurulu kararıyla başka teşvik tedbirleri de devreye sokulabilecek.

YANLIŞ BİLGİLER YAYILDI

Basında yer alan taslak, bakanlığın dershanelerle ilgili yol haritasını belirleyecek bir metin mi? Bu taslak bakanlık tarafından mı hazırlandı?

Kamuoyuna yansıyan taslak metin büyük oranda eksik ve yanlış bilgiler içeriyor. Özel dershanelerin dönüştürülmesi konusu yeni bir konu değil. Biz bu taslağın üzerinde uzun zamandır çalışıyoruz. Bu konu Bakanlığımızın Stratejik Planında da dile getirilmiş ve Hükümetimizin de sürekli olarak gündeminde yer etmiş bir konu. Bu denli önemli ve üzerinde hassasiyetle çalışılan bir konunun başka amaçlarla manipüle edilmemesi gerektiği kanaatindeyim. Çalışmalar tamamlanınca, Bakanlığımız yetkilileri tarafından kamuoyu en doğru şekilde bilgilendirilecektir.

Eğitime darbe yok!

Dünyadaki örneklerden bahsedecek olursanız neler söylersiniz? Dünyadaki dershanecilik sistemi bizdeki gibi mi?

Dershaneciliğe ilişkin oldukça farklı yaklaşımlardan bahsetmek mümkün. Özel dershaneleri yasaklayan ülkeler olduğu gibi, bu kurumları tanıyıp çeşitli düzenlemelerle kontrol altına alan ülkeler de bulunuyor. Örneğin bazı Uzakdoğu ülkelerinde özel dershanecilik çok yaygın bir sektör haline gelmişken, İngiltere ya da Kanada'da bu sektörün yeterince gelişmediği görülmektedir. Hatta Avrupa Birliği ülkelerini baz aldığımızda dahi ortak bir uygulamadan söz etmemiz olası görünmüyor. Zira özel dershanecilik İskandinav ülkelerinde çok gelişkin bir sektör değilken, Güney Avrupa ülkelerinde özel dershaneye gitme oranlarının görece yüksek olduğu söylenebilir. Yapılan araştırmalara göre bu ülkelerde sosyal rekabet, okul performanslarının sıralanması, sınav temelli öğrenme gibi etkenler sonucunda oluşan sosyal baskı, özel ders ve dershane sektörünün yaygınlaşmasında etkili olmaktadır. Özel dershane sayısı az olan Kuzey Avrupa ya da İskandinav ülkelerinde ise normal okulların genel olarak ailelerin beklentilerini karşılamada yeterli olduğu değerlendirilmektedir.

Dershanelerin tedricen kapatılmasının eğitim sistemine darbe olduğu da dillendiriliyor. Cevabınız ne olur?

Bu görüşe katılmadığımı ifade etmek istiyorum. Zira biz eğitim alanının rasyonel bir şekilde organize edilmesi için çabalıyoruz. Bu kurumların ürettiği katma değeri hesaba katmadan, sadece olumsuzluklar üzerinden hareket etmeyi yanlış buluyoruz. Bir taraftan özel dershanelerin eğitim sisteminde yol açtığı olumsuzlukları gidermeye çalışırken, diğer taraftan da bu kurumların sağladığı personel istihdamı ve ürettiği pedagojik birikimi mümkün olan en doğru şekilde kullanmaya çalışıyoruz. Yaptığımız düzenlemenin de bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Bir tercih yapacaklar

Dershanelerin özel okula dönüşeceği ifade ediliyor. Ancak dershanelere giden öğrenciler halihazırda bir okulun öğrencisi durumundalar. Bu okullara kimler gidecek?

Bu kurumlara devam eden öğrencilerimiz bir tercihte bulunacaklar. Biz, öğrencilerimizi iki farklı eğitim kurumuna gitmek zorunluluğundan kurtarmak üzere bu uygulamayı hayata geçiriyoruz. Özel okula dönüşmüş olan kurumlara gitmek isteyen öğrenciler bu tercihleri doğrultusunda hareket edebilecekler. Gitmek istemeyenler ise, yine halen devam etmekte oldukları okula devam edebilirler.

Öğretmenleri mülakatla işe alacağız

Dershaneler kapatıldığı zaman bu sektörde istihdam edilen kişilerin akıbeti ne olacak? Bir mağduriyetin yaşanması nasıl engellenecek?

Cevaplarım taslak metin üzerinden olacak. Faaliyetleri sona eren özel dershane ve etüt merkezlerinde belli bir süre sigortalı olarak çalışan eğitim personeli, belli bir yaş sınırını geçmemiş olmak kaydıyla, KPSS sınavına girmeksizin mülakat süreci sonrasında Milli Eğitim Bakanlığı'nda istihdam edilebilecek. Böylece hem olası mağduriyetlerin önüne geçilecek hem de bu kurumlarda çalışan eğitimcilerin tecrübelerinden okullarda istifade edilecek.


Kaynak : Yeni Şafak

Öğretmenlik bitmiştir,eğitim bitmiştir,olacakları tahmin etmek çok da zor değil...
 
‘Einstein da atanamayan öğretmendi’

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 1. Çocuk ve Medya Kongresi’nin açılış oturumunda yer alan Medya Okur Yazarlığı oturumuna moderatör olarak katıldı. Eğitimde temel malzemenin kalem ve kağıt olduğunu söyleyen Bakan Avcı , “Okullarda tablet dağıtım törenlerine katılıyorum zaman zaman. Ama bizim gerçek üretkenliğimizi ilk dışa vuracak olan ilk başvuracağımız alet bu alçak gönüllü kalemlerimizdir.Temel olan kağıt ve kalemdir” şeklinde konuştu. Avcı, Albert Einstein’ın izafiyet teorisini atanamayan bir öğretmen olarak Zürih’te memur olarak çalıştığı patent enstitüsünde bilgisayarı olmadan kalem kağıtla oluşturduğunu anlattı. gazetevatan


bu habere ne dersin
:KK53::KK53:
 
‘Einstein da atanamayan öğretmendi’

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 1. Çocuk ve Medya Kongresi’nin açılış oturumunda yer alan Medya Okur Yazarlığı oturumuna moderatör olarak katıldı. Eğitimde temel malzemenin kalem ve kağıt olduğunu söyleyen Bakan Avcı , “Okullarda tablet dağıtım törenlerine katılıyorum zaman zaman. Ama bizim gerçek üretkenliğimizi ilk dışa vuracak olan ilk başvuracağımız alet bu alçak gönüllü kalemlerimizdir.Temel olan kağıt ve kalemdir” şeklinde konuştu. Avcı, Albert Einstein’ın izafiyet teorisini atanamayan bir öğretmen olarak Zürih’te memur olarak çalıştığı patent enstitüsünde bilgisayarı olmadan kalem kağıtla oluşturduğunu anlattı. gazetevatan


bu habere ne dersin
:KK53::KK53:

Gördüm,görmez miyim...:KK14: Ne mutlu bize o zaman,binlerce Einstein var.:KK14::KK1:
 
* DERSHANE ÖĞRETMENİ DEVLET OKULUNA: Dershane öğretmenleri açıkta bırakılmayacak, devlet istihdam edecek. Faaliyetleri sona eren dershanelerde en az 5 yıl çalışmakta olan eğitim personeli KPSS'ye girme şartı aranmaksızın, kadro ve ihtiyaçlar dikkate alınarak sözlü sınavla Bakanlık kadrosunda öğretmen olarak atanacak.

böyle bir saçmalık olmaz,atanamayan onca öğretmen ne diye sınavla uğraşıyor madem
 
* DERSHANE ÖĞRETMENİ DEVLET OKULUNA: Dershane öğretmenleri açıkta bırakılmayacak, devlet istihdam edecek. Faaliyetleri sona eren dershanelerde en az 5 yıl çalışmakta olan eğitim personeli KPSS'ye girme şartı aranmaksızın, kadro ve ihtiyaçlar dikkate alınarak sözlü sınavla Bakanlık kadrosunda öğretmen olarak atanacak.

böyle bir saçmalık olmaz,atanamayan onca öğretmen ne diye sınavla uğraşıyor madem

Biz de bilmiyoruz.:KK31::KK31:
 
Şu eğitim sistemimiz ne zaman doğru bir kimlik kazanacak, doğru bir yola girecek Allah'ım
Kpss şartı aranmayacakmış. Peki bunca mezun ne için çabalıyor ki o zaman.
Dersanelerde uzun yıllardır çalışanların da mağdur edilmesi evet doğru değil ama yapacağınız mülakatın güvenilirliği ne kadar olacak acaba?????




 
Şu eğitim sistemimiz ne zaman doğru bir kimlik kazanacak, doğru bir yola girecek Allah'ım
Kpss şartı aranmayacakmış. Peki bunca mezun ne için çabalıyor ki o zaman.
Dersanelerde uzun yıllardır çalışanların da mağdur edilmesi evet doğru değil ama yapacağınız mülakatın güvenilirliği ne kadar olacak acaba?????





Bilmiyorum Nihanım,artık gerçekten yorum bile yapamıyorum;bomboş gözlerle izliyorum olanları.:KK8:

Sanırım boşa emek vermişim bugüne kadar.Yazık binlerce insana...:KK14:
 
Bilmiyorum Nihanım,artık gerçekten yorum bile yapamıyorum;bomboş gözlerle izliyorum olanları.:KK8:

Sanırım boşa emek vermişim bugüne kadar.Yazık binlerce insana...:KK14:

Ben de ne diyeceğimi bilemiyorum kuzum, yazık tabi, onca insan çaba gösteriyor yıllardır.. Mahvetmek için özellikle çabalıyorlar sanki. Boş öğrenci yetiştirmek üzere kurgulanmış gibi eğitimimiz zaten, bilmiyorum çok mu karamsarım ama gördüklerim buna delalet. Allah emeklerinizi boş çıkarmasın canım, bekleyen herkese nasip etsin Rabbim. Dualarımdasın.
 
Milli Eğim Bakanlığı Müşteşarı Yusuf Tekin'in son Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde dershane sahipleriyle paylaştığı taslak ortaya çıktı. Sınırlı zaman aralığında verilen bu taslak dershane ve etüt merkezlerini kapatırken, izinsiz eğitim kurumu açılmasına yasak getiriliyor. Hem Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı hem MEB Müsteşarı Yusuf Tekin, farklı tv kanallarında katıldıkları programlarda Zaman'ın yayınladığı taslağı yalanlanmış, 'Biz dershaneleri özgürleştiriyoruz, teftiş yok kontrol yok!" demişti. Ancak bakanlığın sektör temsilcileriyle paylaştığı taslakta para cezası dışındaki her madde tek tek sıralanıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) dershanelerin kapatılmasıyla ilgili taslağı, sektör temsilcilerine son anda gönderdiği ortaya çıktı. Geçen hafta Zaman Gazetesi'nin 'Eğitime Büyük Darbe' manşetiyle duyurduğu kanun zoruyla dershaneler ve etüt merkezlerinin kapatılması girişiminden sonra MEB bürokratları ve müsteşarlığın ilginç bir yol izlediği ortayı çıktı. Haberlerden sonra kamuoyunda büyük bir tartışma başlarken, bakanlık yetkililerinin ÖZDEBİR, TÖDER ve GÜVENDER gibi dershanecilik sektörünün en büyük temsilcilerinin yer aldığı toplantıda Pazartesi günü yapılan Bakanlar Kurulu sunumundan önce sektör yetkilileriyle paylaştığı ortaya çıktı. Bu taslağa göre, günlerce televizyonlarda etüt merkezleri kapatılmıyor' açıklamaları yapılmasına rağmen etüt merkezlerinin dershanelerle birlikte çok net şekilde kapatılacağı görülüyor.

Dershane birlik ve temsilcilerinden oluşan paydaşlar, 'herkese danışıldı' denmesine karşılık bakanlık taslağını Bakanlar Kurulu toplantısından sadece bir gün önce (Pazar) görebilmelerini de eleştiriyor. Bu taslak metinde, dershanelerin yan ısıra etüt eğitim merkezlerinin de kapatılmasını öngören bir madde bulunuyor. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bakanlar kurulu sonrasında yaptığı açıklamada "Bizden süre beklemeyin. Etüt merkezleri ve okuma salonlarıyla ilgili bir durum yok. Dershanelerle ilgili düşündüğümüzü ne etüt merkezleri ne de okuma salonları için düşünmüyoruz." ifadelerini kullanmıştı. Milli Eğitim Bakanı Bakan Nabi Avcı ve Bakanlık Müsteşarı Yusuf Tekin de katıldıkları televizyon programlarında okuma salonlarının kapatılmayacağını duyurmuştu. Ancak, Müsteşar Yusuf Tekin'in dershane temsilcilerine gönderdiği taslağın 31. maddede yer alan hüküm bunun aksi yönde. Bununla ilgili Geçici Madde 5'te, "Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yeni dershane ve öğrenci etüt merkezi kurulmasına izin verilmez" deniliyor. Madde, aynı zamanda bazı bölgelerde 'etüt eğitim merkezi' adı altında faaliyet yürüten okuma salonlarının da kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koyuyor. Dershane birlikleri, aynı gün görüştükleri Müsteşar Tekin'e etüt eğitim merkezlerinin taslaktan çıkarılması önerisini sundu. Bakanlık kanadının önerinin değerlendirileceğini belirttiği öğrenildi.

Dershanelerle birlikte bu eğitim merkezlerinin de kapatılmasının gündeme gelmesi her kesimden ciddi tepkiler almıştı. Özellikle bazı bölgelerde okuma salonlarının etüt eğitim merkezi adı altında hizmet vermesi 'acaba onlar da kapatılacak mı?' sorusunu akıllara getirdi. Bakan Yardımcısı Orhan Erdem ve Müsteşar Yusuf Tekin ile bir araya gelen dershaneciler kuşkuya yer bırakılmaması için bu maddede düzenleme yapılmasını istedi. Dershanecilerin ayrıca birçok maddenin ayrıntılarının belli olmamasını eleştirildikleri belirtiliyor.

Taslakta dikkat çeken hususlar şöyle:

Dershane ve etüt merkezleri 2013-2014'te kapatılacak

Yeni taslağa göre para cezasını içeren hükümler kaldırılmış. Ancak bu hükümler yönetmelikle yeniden gündeme getirilebilir. Ayrıca taslakta tüm ayrıntıların mevzuatla belirleneceği ifade ediliyor. Dolayısıyla yapılacak çalışmalar ile ilgili detaylar belirtilmiyor. Buna teşvik tedbirleri de dahil. Çalışma bu haliyle ilk zikredilen "Sadece tabela değişecek" ve dershaneler MEB'in çatısı altından çıkarılacak fikrini anımsatıyor. Fakat müsteşarın gönderdiği taslağa göre MEB, hem kanundaki 'dershane' ve 'etüt merkezi' maddelerini çıkarıyor. Hem de yine bu alana müdahale edebileceği bir alan bırakıyor. Eğitimciler mevzuatla belirlenecek ifadelerinin, para ya da hapis cezası olmayacağın anlamına gelmediğine dikkat çekiyor.

Yine aynı şekilde geçici madde 5'teki "bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte halen faaliyetlerine devam etmekte olan dershaneler ile öğrenci etüt eğitim merkezlerinin faaliyetleri 2013-2014 eğitim öğretim yılı bitiminde sona erer" ifadesiyle dershanelerin kapanacağı tarih net bir şekilde belirtiliyor. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yeni dershane ve öğrenci etüt merkezi kurulmasına izin verilmeyecek.

Dönüşülecek okul türleri belirtilmiyor

Aynı maddede "Dönüşüm kapsamına alınan kurumların 3 yıl içerisinde mevzuatta öngörülen şartları karşılamaları kaydıyla geçici izinle dönüşebilecekleri okul türleri ile dönüşüm esas ve usulleri Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir." ifadesi yer alıyor. Taslakta birçok maddede olduğu gibi bunun da henüz detayları belli değil.

Öğretmen KPSS'siz sözlü mülakatla alınacak

Taslak gündeme geldikten sonra en çok tartışılan konulardan biri de dershane öğretmenlerinin ne olacağıydı. Bakan Nabi Avcı, KPSS şartı aranmaksızın sözlü mülakatla bu öğretmenlerin devlet kadrosuna alınacağını belirtmişti. Müsteşar Yusuf Tekin ise "öğretmen olmak için prosedür bellidir" ifadelerini kullanmıştı. Dershanecilerle paylaşılan taslakta bununla ilgili geçici madde 6'da şu bilgiler yer alıyor; "Faaliyetleri sona eren dershane ve öğrenci etüt merkezlerinde mevzuat hükümlerine uygun olarak toplam 5 yıldan az olmamak üzere çalışmakta olan eğitim personelinin Kamu Personel Seçme Sınavına (KPSS) girme şartı aranmaksızın, kadro ve ihtiyaçlar dikkate alınarak, sözlü sınavla Bakanlıkta öğretmen olarak istihdam edilmelerine ilişkin usul ve esaslar ve bu suretle atanacaklarda aranacak diğer şartlar Bakanlıkça belirlenir."

ÖZDEBİR'DEN BAKANLIĞA YENİ TEKLİF VE ÖNERİLER

Öte yandan Özel Dershaneler Birliği Derneği, MEB'e taslak için yeni tekliflerde bulundu. ÖZDEBİR'in teklifleri şöyle

ÖZ-DE-BİR olarak ilk arzumuz kurumlarımızın mevcut şekliyle devam etmesi.

2- 5580 sayılı yasadan "Dershane ve Öğrenci etüt merkezleri "çıkarılacaksa kanunun 2.maddesi "Çeşitli Kurslar" tanımına " Örgün eğitimin içinde ya da dışında olan kişilerin derslerine takviye, genel ve akademik, sosyal, kültürel ve mesleki alanlarda bilgi, beceri, yetenek ve deneyimlerini geliştirmek veya isteklerine göre serbest zamanlarını değerlendirmek üzere faaliyet gösteren özel öğretim kurumlarını," şekline dönüştürülmesi,

3- 5580 sayılı yasadan "Dershane ve Öğrenci etüt merkezleri " çıkarılacak ve kurumlarımızı tamamen kanun kapsamından çıkarma düşüncesi varsa ;

MADDE...8/2/2007 tarihli ve 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununun 3 üncü maddesinin sonuna aşağıdaki fıkra eklenmelidir.

"Her tür sınavlara hazırlık ve derslere takviye amaçlı kursların bu kanuna göre bakanlıktan izin alma zorunluluğu yoktur."

4- MADDE....5580 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

GEÇİCİ MADDE 5 - Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte halen faaliyetlerine devam etmekte olan dershanelerin faaliyetleri 2013-2014 eğitim- öğretim yılı sonunda (30 Haziran 2014) sona erer. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yeni dershane kurulmasına izin verilmez. Bakanlığa okula dönüşüm için başvuranlara 31.06.2014 tarihinden itibaren en geç 5 yıl içinde dönüşmek istedikleri kurum türüne ait standartları taşır hale gelmek şartıyla izin verilir.

Halen faaliyetteki dershanelerden dönüşüm için başvuru yapmayan kurumlar ile dönüşümü başaramayan kurumların 31.06.2014 tarihinden itibaren en geç 5 yıl süreyle bakanlıkça kurum açma izinleri kurs olarak değiştirilerek faaliyetlerine devam izni verilir. Bu süre içinde kurumlar bakanlıktan izin aldıkları programlara devam edebilecekleri gibi ihtiyaçlara göre talep edecekleri mevzuatı uygun olan program değişikliği ve benzeri tüm diğer talepleri yürüklükteki mevzuata göre sürdürülür.

5- MADDE 32 - 5580 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

GEÇİCİ MADDE 6 - Geçici 5 inci madde kapsamında 2013-2014 eğitim -öğretim yılı sonunda faaliyetleri son erdirilecek olan dershanelerden bu Kanuna tabi eğitim kurumlarına dönüşmek için başvuruda bulunanların başvuruları 15 gün içerisinde sonuçlandırılır.

Bu Kanuna tabi bir eğitim kurumuna dönüşüm başvuruları kabul edilenlere, gerekli dönüşümlerini yapabilmeleri için sağlanacak kolaylıklar ve teşvik tedbirleri Bakanlar Kurulu tarafından belirlenir. Faaliyetleri sona eren dershanelerde mevzuat hükümlerine uygun olarak toplam 5 yıldan az olmamak üzere çalışmakta olan eğitim personelinin Kamu Personel Seçme Sınavına (KPSS) girme şartı aranmaksızın, Bakanlıkta öğretmen olarak istihdam edilmelerine ilişkin usul ve esaslar ve bu suretle atanacaklarda aranacak diğer şartlar Bakanlıkça belirlenir. Bakanlık dönüşüm kapsamındaki kurumlardan eğitim konusunda hizmet satın alabilir. Buna ilişkin esas ve usuller Bakanlıkça belirlenir. Bu bent kapsamında yapılacak hizmet satın alımları, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu hükümlerinden muaftır.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
 
X