Egzersiz ne zaman yapılır?

Nevreste

Hala umudum var
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
291.084
597.939
43
ayak-egzersizleri-nasil-yapilir_646x340.jpg

Zayıflamak amaçlı fazla spor yapanlar adele kütlelerini artırıyor. Peki adele artışı, kilo artışına ne sebeple olmuyor mu?
Hem rejim yapıp hemde egzersiz yaparak egzersiz yapmak zordur. . Zor egzersiz yapan bireylerin amaçlarından biri kilolardan kurtulmak dahi olsa, beslenmeye itina özen göstermelidirler. İnsan vücudunun sıhhatli olmak yerine bu sıkı durumda strese gereksinimi duyar. Sebebi ise insanın tabiatında etkin olmak vardır. Kişi hızlı kilolardan kurtulmak amaçlı fazla egzersiz, ağırlık çalışması yapıyorsa ihtiyacı kadar kalori almalıdır.

boyun-esnetme-egzersizi.png



Burada tüm alışkanlıklar göz önünde bulundurulmalı hem de biyolojik çalışmalar. Çoğunlukla öğleden öncesinde ve ondan sonrasındaki saatler ek olarak ideal gözüküyor. Sebebi ise insan metabolizması ışıkla(gün doğumuyla) harekete geçiyor. Erken güneşin doğması neticesi ışık yardımıyla uyanıyoruz ve metabolizmamızın hızı çoğalıyor . Bu öğleden öncesinde ya da ardından en iyi performans noktasına ulaşır. İşte bu sebeple sporun da bu saatlerde yapılmasında yarar var. Ama şuanki şartlarındaçalışanların gün ortasında spor yapmak genelde mümkün olmuyor. O zaman ifade edilecektek şey kalıyor ki kendimize uyumlu vakitlerde spor yapmak. Sporu hiç yapmamaktansa geç de olsa yapmak . Örneğin iş çıkışı geç saat dahi olsa spor salonuna gitmek istiyorsanız kesinlikle gidin. Sporun önüne zamanla alakalı hiçbir mani koymayın. Gündelik koşullarınıza ne zaman uyuyorsa o zaman spor yapın. Gece geç saatlerde sporun önerilmeme sebebi de şudur. Gece esasında organizmanın dinlenme vakti başlıyor. Beden bütün fonksiyonlarını yavaşlatıyor ve kendini uykuya hazırlıyor. Tam bu aşama içerisinde spora başlandığında beden tekrar harekete geçiyor ve dinçleşiyor. Böylelikle gece spor yaptıktan hemen ardından bireyin uyku vaziyetine geçmesi uzunca zaman geçmesine sebep oluyor. . Bu vaziyet kişiye ı sıkıntı yaratmıyorsa gece de spor yapılabilir. Egzersizin ideal saatleri vardır ama bu saate uyamıyorsanız da kesinlikle egzersizinizi yapın!

spor_e9c73d28-717e-4b7d-874c-f4cfda3b498a_3.jpg


Aç demeyelim ama yemek sonrasını biraz geçmesi gerekiyor.. Bu da ideal koşullarda yemekten üç saat sonra olabilmektedir . Ama fazla yemediyseniz 2 saat hemen ardından da olabilir. . Ek Olarak az bir zaman içerisinde egzersiz yapacaksanız o zaman tek ara öğün tercih etmeniz gerekmektedir . Hafif atıştırmalar ile egzersize başlayabilirsiniz. Egzersiz öncesi bilhassa de glisemik indeksi düşük olanların aç olmamaları gerekir. Bu tip kişiler amaçlı açlık da fazla tokluk civarı negatif amaç yaratır. Kan şekerini düşürür.

Neden tok karnına olmuyor? Annelerimizin söylediği benzeri ‘Yeni yemek yedin, anında denize girme!’ hali gerçek mu?
Egzersizde ciddi var olan , sindirim sisteminin yükünün vücuttan kalkmış olmasıdır. Beden sindirim sistemini çalıştırırken üst kısmına tek de egzersizin eforunu bindirmemek gerekmektedir . Egzersiz yaparken en ciddi noktalardan biri de bol sıvı/akışkan alımıdır. Egezersiz öncesinde esnasında ve ardından bol bol su içilmelidir. Sporcular amaçlı satılan performans içeceklerinden kaçınmak gerekir. Şunlar fazla efor sarf eden soprcular amaçlı üretilmiştir. Benzer biçimde meyve suları ve enerji içecekleri de bilhassa zayıflamak amaçlı egzersiz yapanlara negatif amaç yapar. Kilo vermek istiyorken bu içeceklerin kalorisi yardımıyla kilo alabilirler.

Her yaşta egzersiz yapılabilir. Yaşım ilerledi diye geriye çekilmeyi hareketsiz bir yaşama dönmeyi şüphesiz uyumlu ve gerçek bulmuyoruz. İleri yaş grubundaki da hem bir adele geliştirecek, hem bir esneklik sağlamak edecek , kalp damar sistemini geliştirecek egzersizlerin inşa edilmesi gerekmektedir . Bunları yaparken uyarı edilmesi gerekli olan en mühim puan ise yapılmış olan egzersizin şiddeti.Yaş ilerledikçe sporun kalitesi ve etkisi azalıyor. Ama 70-80 yaşında etkin spor yapacağım diyen kişilere dahisporlarını yapmalarını talep ediyoruz . Burada mühim meydana gelen egzersizin türü değil dozu!

Pilates, yoga benzeri adaleleri esnetmeye karşı egzersizler yararlı mı?
Bunlar da uyumlu ve gerçek tasarılama ile her yaşta her biri aracılığıyla yapılabilecek, fayda sağlamak edecek egzersizler. Ama yalnızca yoga yaparak veya pilates yaparak kilolardan kurtulmak isterseniz yediğinize bir sürü uyarı etmeniz gerekir. Pilates hareketleri çalışmaya karşı bir egzersizin katkısını sağlamaz ama adaleleri geliştirmek açısında da mühimdir . Yaptığınız iş öncesinde emelinizi belirlemeniz gerekmektedir . Şayet amacınız kilo vermekse kardiyovasküler bir çalışmaya yönelmeniz, şayet amacınız kaslarınızı geliştirmek ve sıkılaştırmaksa bu tip stüdyo egzersizlerine yönelmeniz gerekmektedir . Esasında FİT olma amaçlı kullanılan bir sürü güzel bir tarif var.

FİT’in açılımı şöyle… ‘F’ Frekans, başka bir deyişle yapılmış olan egzersizin sıklığı; ‘İ’ İntesiv, başka bir deyişle yapılmış olan egzersizin yoğunluğu; ‘T’ Time, başka bir deyişle yapılmış olan egzersizin vakti , müddeti . T’nin 2. bir manası ek olarak var: Type, başka bir deyişle hangi egzersizi yapacaksınız?

İşte burada hedefinizi ve yapabilirliğinizi tespit edilerek bu seçimi siz ve sizlere yön verecek alıştırman yapacak.

Burada ciddi vaziyet , kuvvet ve sıklıktır. En üst seviye performans sporcuları amaçlı dahi dinlenme bir sürü mühimdir . Başka Bir Deyişle hafta sonu savaşcısı olmamak gerekmektedir . Hafta sonu savaşçısı, Amerika’da sık sık kullanılan bir tanımlama… Şunlar bir grup sportmen. Hafta içi hiçbir birşey yapmazlar ama hafta sonu gelince bir sürü iyi bir basket veya futbol karşılaşmayı , arkasından yürüyüş, spor salonu çalışması benzeri hızlarını alamaz ve 5 günün acısını sunmaya çalışırlar. Bütün sporları yaparlar bir de üst kısmına saunaya girerler. İşte bu yapılmış olan zararlıdır. Gerçek egzersiz vakte yayılmalıdır.

Ufak tefek hamlık ağrıları olabilmektedir ama şunlar bireyin gündelik aktivitesini etkilemez ve zaman içerisinde kaybolup gider. Bu tip ağrılar önce günler olabilmektedir ama ağrı hareketleri kısıtlayacak civarı meydana geliyorsa , birey ‘Her yerim tutuldu, kolumu kaldıramıyorum’ diyorsa o zaman hata yoldadır. ‘Spora başlarsam daima yapmam gerekli . Bırakırsam kilo alırım. En iyisi ben hiç başlamayayım’ sıkça duyduğumuz bir laf . Bunda doğruluk var mı?

Böyle bir birşey var ama bu yeniden bizim noksan ve hata yaptığımız egzersizlerden, kaynaklanıyor. Sonuç olarak yanlış diyetle, yanlış egzersizle kilo alınabilir, sporu bıraktıktan hemen ardından kilo almak da olasıdır. . Yanlış sistem şu şekilde işliyor. Spor yapan birey sporu bıraktıktan hemen ardından benzer yeme alışkanlıklarına aynı ritimde devam etmektedir . Böylelikle bir dengesizlik meydana çıkıyor. Vücuttan çıkan kalori ile giren kalori arasındaki farklılık da kiloya ne amaçla oluyor . Beynimizde bir termostat vardır. O beden ayarlarımızı belli bir düzene uydurur ve daima benzer kalmaya çalışır. Şayet dikkatsiz olursanız verdiğiniz kilolar geriye gelir. . Belki de önce vermeye başladığınızdan birden çok kilo fazlasıyla dahi geriye gelebilir. Şayet bir aşama eskiyen aktiflik düzeninizde olmayacaksınız, enerji alımınızı azaltmanız şarttır.


Kaynak:rahatdiyet
 
Bu yazilari yaynlamadan okuyor musunuz? Sanki otomatik ceviri ile yapilmis gibi. Cumleler turkceyi ogrenmeye calisan ve yanlis yerde yanlis kelimeleri kullanan bir yabanci yazmis gibi.
 
X