Bebek Beslenmesi ek gıda

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

truf

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
1 Şubat 2008
3.236
8
116
41
Diğer
ek gıdaya geçen anneler bebişinize verdiğiniz ek gıdaların günlük menüsünü paylaşım hadi

ilk ben yazayım
kahvaltı için tuzu alınmış peynir, yumurta sarısı, bebe ekmeği, devam maması, şekersiz pekmez.
öğleyin, çorba (sebze çorbası)
ikindi vakti yoğurt veya meyve püresi
akşam muhallebi
aralarda da istediği kadar beni emiyor
tabi su vermeyi de ihmal etmiyorum.

ben sabahları sadece yumurta sarısı verıyorum
peynıre 7.ayda baslatıyor beslenme uzmanımız
2 saat sonra yogurt
oglen sebze yemegi
aksama dogru meyve puresı
aksam haslama et yada haslama kofte
yanına cok az sebze yemegı verıyorum
ama kızım 2 gundur hıcbısey yemek ıstemıyor
yapıyorum ama yedıremıyorum maaleseff :1no2:
2-3 gunde bir defada pirinç unu ve devam mamasıyla muhallebı yapıyorum aksam ogununde

canım benim gün gün değişiyor
sabah anne sütü+tahıllı mama
öğlen sebze çorbası bugün yoğurt çorbasıda verdim+anne sütü
ara öğün meyve püresi
akşam 6-7 gibi muhallebi (meyvede katıyorum) o saatten sonra hep anne sütü
bazı günlerde kendim yoğurt yapıyorum onuda ara öğünde veriyorum ve bitki çayı veriyorum
bide tahıllı gece maması aldım bi gün muhallebi veriyorum ertesi günde tahıllı mama veriyorum

Son düzenleme:
ya kızlar ben çok mu geri kalmışım sizin menüye bakınca çocuğu aç bırakmış gibi hissettim şimdi,genelde sabah anne sütü ama daha çok mama çünkü emmiyo nerdeyse:1no2:
öğlen yoğurt,şeftali püresi ,ikindi gibi çorba ,akşam da yine mama...
artık özel yemekler hazırlamak lazım anlaşılan,,,doktorumuza aylık kontrole gidince soralım bakalım...

benım oglum 5 5aylık ben sabah muhallebı verıyorum seftalı suyu oglen tarhana corbası ıkındı sebze aksam tekrar muhallebı verıyorum gecelerıde benı emıyo

ya kızlar ben çok mu geri kalmışım sizin menüye bakınca çocuğu aç bırakmış gibi hissettim şimdi,genelde sabah anne sütü ama daha çok mama çünkü emmiyo nerdeyse:1no2:
öğlen yoğurt,şeftali püresi ,ikindi gibi çorba ,akşam da yine mama...
artık özel yemekler hazırlamak lazım anlaşılan,,,doktorumuza aylık kontrole gidince soralım bakalım...

gec kalmamıssın canım bızde bu lısteye 0 gun once basladık ondan once dogr duzgun bısey vermıyordum
bebısıne hazır mama yerıne kendın hazırlarsan tabı daha saglıklı olur ,kolay gelsın

Meyve suyu hazırlmak ne zor ya,herşeyi kaynar sudan geçir,cam rende,süzgeç fasılları...Hazırlar daha mı kolay ne,zaten benm cam rendede yaptığım püreyi yemiyor,pütürlü geliyor hanıma.

bu öğünleri doktorunuz mu verdi yazılanlar bakıyorumda ben hiç bişey vermiyorum sanki kafamçokkarıştı bizim doktorumuz sütünden başka bişey verme dedi ama ben meyve püresine başladım akşamları veriyom bide öğlen kaşık maması veriyorum biberon mamasnı emmiyo

bu öğünleri doktorunuz mu verdi yazılanlar bakıyorumda ben hiç bişey vermiyorum sanki kafamçokkarıştı bizim doktorumuz sütünden başka bişey verme dedi ama ben meyve püresine başladım akşamları veriyom bide öğlen kaşık maması veriyorum biberon mamasnı emmiyo

evet canım doktorun verdiği notlar var onlara göre alıştıra alıştıra verdim

Kurallar
ek gidalar en erken 4 en geç 6 aylikken başlanmalidir ek besinlere erken başlanmasi demir eksikliğine, yetersiz kilo alimina, kabizlik,ishal,kusma veya iştahsizliğa neden olabilir...

1- ilk olarak hazmi kolay olan gidalar ile başlayin (sütlü prinç kaşik mamalari, sebze çorbasi başlanmayacak kadar küçükse elma suyu)
2-bebeğin yaşi uygunsa 5,5-6 ay civari ise ilk olarak hafif sebze püresi ile başlanmasi daha iyi olur.
3-ilk günlerde tek çeşit başlayinki bebeğinizin bağirsaklari bir kaç yeni gida ile birden ilgilenmek zorunda kalmasin.ayrica bir kaç çeşit birden başlanirsa ortaya çikan yan etkilerin hangi gidalardan kaynaklandiğini farkedemezsiniz
yani her 2-3 günde bir tek çeşit verin ikinci çeşidi ilkine aliştiktan sonra verin
4- ilk ek gidalarin miktari çok az olup yavaş yavaş artirilir

öneriler
çiğneme bebekler için zor bir harekettir dolayisiyla bebekler ek besinleri çiğneyemediklerinde dilleri ile iterler annelerde bebeğin bu besini sevmediğini zannederler oysa çocuk dilini toparlayamadiği için besinleri iter bunun için besinler az miktarlarda verilmelidir..
-anne sütü almayan bebeğin ek besinlere geçişi daha zordur çünkü annenin yediği besinlere bağli olarak sütün tadida değişir örneğin anne sarimsakli gida yiyince sütede sarimsak tadi geçer bebekte sarimsak tadina alişmiş olur
-meyve sulari yoğun karbonhidrat içerdiği için bazen ishale neden olabilir bunun için meyve püresi şeklinde kendi bütünlüğü içinde verilmesi gerekmektedir..
-zeytin gibi tuzlu gidalar 1 yaşin altinda böbrekler tam olgunlaşmadği için verilmemelidir
-kahvaltilara 6. Ayda başlanmalidir kolerterolden zengin olan yumurta sarisi haftada 3-4 ten fazla verilmemelidir
-dana eti, balik, tavuk gibi protein kaynaklari 7.-8. Aylarda verilmelidir
-yoğrt 5. Ayda verilmelidir mümkünse ev yoğurdu yapilmalidir. Mevsim meyvelerinden katilabilir (çilek, böğürtlen gibi meyveler cildi alerji yapabileceği için 7-8 aydan önce tavsiye edilmez.

2 gün önce kontrolümüz vardı bizim doktor yumurtanın beyazı,et,süt,bal,tuz dışında herşeyi verebilirsin dedi. biz daha doğru düzgün hiç bişeye başlayamadık ki. ne yoğurt yiyo ne meyve..

tuz hipertansiyon için şeker diyabet riski için yasak
şimdiki bilimsel veriler şeker tuz yasak diyor belki 30 yıl sonra doğar doğmaz verin derler bilinmez

6 ay anne sütü tabi ki ben de bir şey vermedim daha, vermeyi de düşünmüyorum 5,5 olsun yavaş yavaş tattırmaya başlarım diyorum

Back
X