Ekonomi çoh mu eyi

dedikodu istesem o kişileri tanıyan insanlarla cafede 2 saat oturup bunun dedikodusunu yapabilirim. çok daha fazla detay da yazabilirim çünkü yakınen tanıyorum. öküz altında buzağı aranmasın diye buraya yazıyorum ve yatırım taktikleri istediğimi de belirtmişim. her konuya etik yargı dağıtanlar da bana garip geliyor. insan beyni durmadan çalışıyor gördüğü şeyi de yorumluyor benim hakkımda da içinden düşünen insanlar vardır yapacak bi şey yok yani.
İş kurduysan ona odaklan. Eskiler der ya: parayla imanın kimde olduğu hiç belli olmaz. Bu da öyle birşey işte. Kimse extra nerelerden kaynak geliyor ya da harcama stilleri nasıl bilemeyiz. Umarım başarılı olursun. 🙏

Haklılık payınızda var ama hiçbir örnek diğerine çok bir fayda sağlamaz. Hangi şehirde yaşadığına dek harcamalar değişiyor çünkü. 2 milyona lüks ev alınabilen ilçeler var. Ona kredi çek al kira ödeme denebilir . İstanbul Ankara da 5 milyondan başlıyor. 2 maaşlı için bile çok zor çocuk da varsa gibi gibi. Kimine kök aileler destek oluyor , kiminin kök ailesi tam tersi para bekliyor. Sağlık sorunları olanlar var extra masrafları var. Eski yıllarda burada, asgari ücretle 3 çocuk geçiniyor herşeyi alıyoruz üstüne birikim bile yapıyoruz diyenler vardı. Onlar da yokoldu yazmıyorlar artık🙈
ben bu nedenle bir tavsiye verilirken biraz kendi hakkında bilgi vererek verilmesi gerektiğini düşünüyorum

büyükşehirde kirada, bakıcı parası veren, araba kredisi ödeyen, yazın otel tatiline gidip 8-10 taksitle ödeyen, kışın (ya da bayramlarda vs.) ailelerden bi birine bi öbürüne giden bir öğretmen çift (bakın gelirler aynı ve sadece maaşlar olsun) ile küçük ilçede, ailelere yakın, onlardan tarla bahçe vs desteği alan, çocuğuna ailelerce bakılan, aile görmek için tatilini bayramını harcamayan, evlenirken evi eşyası alınmış öğretmen çift aynı şey mi?

ben bu nedenle bir tavsiye verilirken biraz kendi hakkında bilgi vererek verilmesi gerektiğini düşünüyorum

büyükşehirde kirada, bakıcı parası veren, araba kredisi ödeyen, yazın otel tatiline gidip 8-10 taksitle ödeyen, kışın (ya da bayramlarda vs.) ailelerden bi birine bi öbürüne giden bir öğretmen çift (bakın gelirler aynı ve sadece maaşlar olsun) ile küçük ilçede, ailelere yakın, onlardan tarla bahçe vs desteği alan, çocuğuna ailelerce bakılan, aile görmek için tatilini bayramını harcamayan, evlenirken evi eşyası alınmış öğretmen çift aynı şey mi?
Değil elbette. Hiç yol parası olmayan bir ilde büyüdüm ben mesela. Okula 1 kuruş masrafımız yoktu kırtasiye forma vs dışında. Simit alırdık kantinde birşey de yoktu başka alacak. Birikim kolayca ailem yapıyordu. Ama artık uzun yıllardır büyükşehirdeyim çocuk okutuyorum. Nereye gitsem yol masrafı var. Çocuk servisle gidiyor okula. Mecbur koleje gönderdim nitelikli devlet lisesi kazanabilsin ve dil öğrensin diye. Yemek hep dışarda yendi. Hem okula yemek parası verdim hem dershanede iken dışardan yedi aynı gün. Özel hoca bizler bilmezdik ama artık mecbursun. Yıldan yıla harcamalar değişti, Şehirden şehire değişti. Düşün çocuğa 3 asgari ücret bedelinde telefon aldık. Henüz 14 yaşında. Ben telefonu üniversite 3. Sınıfta gördüm ama. Yani eskiler tutumlu falan değildi. Şartlar farklıydı. Artık herkesin çocuğu üniversite okumak istiyor. Kıran kırana bir savaş var. Kiralar uçtu evlerin satış fiyatları uçtu. Sağlık giderlerini hiç demeyeyim. Diş ve gözlük hele. Bu devirde böyle bir devir. 5 yıl sonra bambaşka tuhaflıklar da olacak. Onlara da alışacağız. Bu yüzden kimseye vayyyy cimri ya da vayyyy müsrif deme hakkımız yok. Şartlarını tam olarak bilmemiz lazım dememiz için.

Back
X