Öncelikle yanlış bir kodlamanız var, kendinizi aynı şeyi tekrarlayıp durmaktan vazgeçin. Heyecanlanmak rezil etmez, herkesin ortasında yere kapaklanmak rezil etmez, titremek rezil etmez, psikolojik rahatsızlıklar rezil etmez… sadece kötü bir şey yaparsam utanmam gerekir. Yalan, iftira, sadakatsizlik… bunlar ortaya çıkarsa evet rezil olabilirim ama ellerimin titremesi kötü bir şey değil dolayısıyla utanmama da gerek yok.
Ben yıllardır bunu kendime tekrarlarım ve heralde 10 yıldır falan hiç birileriyle heyecanlanmadım rezil olduğumu da hissetmedim.
Bu arada aynı şeyleri farklı kişiler Yaşar, farklı tepkileri yüzünden farklı görünürler. Mesela iş yerinde bir arkadaşımın üstüne bulaşık suyu döküldü ve utançtan tüm gün üstünü kapayarak gezdi sınıfından çıkmadı. Rezil olduğunu düşünüyordu muhtemelen. Diğer hocamız da döktü bir ay sonra ama hiç umursamadan gününe devam etti, o umursamadık işin biz de umursamadık ama sınıftan çıkmayan hocayı düşününce hala üzülürüm.
Bu rezil olma düşüncelerini aşarsanız, sürekli ilk dediklerimi tekrarlarsanız çok iyi gelecektir bence