Elinden CandyCrush'ı düşürmeyenler!

Editor

Edidir Edi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
1.301
3.048
658
İstanbul
Akıllı cihazlarda kullanımı bir yıl önce başlayan Candy Crush oyununun tiryakileri günden güne artıyor. Oyunun tasarımcısı ve psikoloji uzmanları Candy Crush'ın neden bu kadar karşı konuşmaz olduğunu açıkladı.

Candy Crush neden bu kadar bağımlılık yaratıyor

Candy Crush bir uygulama olarak piyasaya çıktığından beri 151 milyar kez oynandı. Aynı anda iOS, Android ve Facebook'ta bir numaraya yerleşen ilk oyun oldu.

Stockholm merkezli tasarımcı şirket King'e göre Facebook'ta her 23 kişiden biri Candy Crush oynuyor.

Oyunu indirmek bedava olsa da bazı kullanıcıların tercih ettiği uygulama içi satışlar şirkete para kazandırıyor. Oyun analizleri yapan Think Gaming'e göre bu rakam günde 875 bin 382 dolara kadar çıkabiliyor. (En popüler mobil oyun Angry Birds 6 bin 381 dolar kazandırıyor.)

Ve işte bu kadar etkileyici olmasının nedenleri:

Bekletiyor

Candy Crush'ın en dahiyane özelliği sizi bekletmesi. Başlangıçta beş canınız oluyor. bunlar tükendikten sonra yeniden oynayabilmek için 30 dakika beklemeniz gerekiyor. Eğer yeterince sabırlı değilseniz can satın alıyorsunuz. Bu yüzden şirket bu kadar para kazanıyor.

Tatlı sözler söylüyor

Oyunun mantığı üç ve daha fazla sayıda türdeş şekeri ortadan kaldırmak. Ancak aynı anda ne kadar çok şeker imha ederseniz o kadar çok puan kazanıyorsunuz. Arada da oyun size "Güzel", "Çok tatlı" gibi yorumlar yapıyor. Bu olumlu yorumlar kişiye kendisini daha iyi hissettirip bağımlılığı artırıyor.

Tek elinizle oynayabilirsiniz

Tek elinizle oynayabilmek aynı anda iki işi birden yapabilmek anlamına geliyor. Yemek yiyebilir, su içebilir, hatta elinizi masanın altına saklayıp keyfinize bile bakabilirsiniz.

Her zaman daha fazlası geliyor

İki haftada bir oyuna yeni seviyeler ekleniyor. Şu an 544 seviye var, üç yıl önce ise bu sayı sadece 30'du. Dahası oyun asla tıkanmıyor. Hamleleriniz bitince tahtadaki şekerler kendiliğinden karışıp yepyeni alternatifler yaratıyor.
Para ödemenize gerek yok ama isterseniz kolayca ödeyebilirsiniz

King'e göre 544'üncü seviyeye ulaşanların yüzde 60'ından fazlası oyun için bir kuruş bile ödemedi. Ancak ödemek isteyen tek bir tıklamayla bunu halledebiliyor.

İçimizdeki çocuğa hitap ediyor

Neredeyse bütün çocuklar şekeri sever. Dahası renkli, resimli, müzikli şeyler de çocukların sevdiği şeyler arasındadır. Candy Crush dünyası Candy Land de tam olarak çocukluk rüyalarımızdaki deneyimi sağlıyor.

Sosyal bir oyun

Facebook'taki arkadaşlarınızla can alışverişi yapıyor, birbirinize destek gönderebiliyorsunuz. Dahası oyunun sosyalliği rekabeti de destekliyor.

Kaçış fırsatı sunuyor

İş yerinde, trafikte, sıkıcı bir pazar gününde evde kafanızı biraz dağıtmaya ihtiyacınız varsa Candy Crush her an yanınızda.

Kendisini sonradan sevdiriyor

Candy Crush'ın benzer mantığıyla işleyen çok oyun var. Başlayan herkes sıradan bir eşleştirme oyunu olduğunu düşünüyor ancak sonrasında bağımlı hale geliyor. Hatta oyunun yaratıcıları aşılması en zor seviyelerden biri olan 65'te takılan çok sayıda insan olduğunu görüp küskünlüğü önlemek için bu seviyeyi kolaylaştırma yoluna bile gitmiş.

Yemek yiyebilir, su içebilir, hatta elinizi masanın altına saklayıp keyfinize bile bakabilirsiniz.

bu ne demek
Keyfe bakarken de oynayan mı varmış

İlk evlendiğim zamanlar k.v sürekli bu oyunu oynardı. Bende eşime annen oyun oynuyor diye dalga geçmiştim.
Sonra bir oynamaya başladım. Eşim hala dalga geçer. Ama aşırıda oynamam yani.

Bir bağımlısıda ben Ama haftalardır takılı kaldım bir seviyede ilerleyemiyorum

Ahhh 347 ne çektim senden günlerdir ayni yerdeyim :111:

Son düzenleme:
beklet ve arada tatlı sözler söyle diyorsun yani

Konu ile ilgisiz ama üyelik iptali mesajı için arkadaşlık isteği gönderdim size onaylayabilir misiniz üyeliğimi iptal etmek itiyorum

Evet 2 haftadır bende bu bağımlılardan biriyim
Her fırsatta elimde. Tabi şarjı sömürmese daha iyi olur ama

nerdeyse 2 aya yakın 165. bölümde takıldım daha bi kaç gün oldu geçeli nasıl bi bağımlılık bu

büyük konuşmamak gerektiğini gösteren bir oyun :)
uzun bir süre hiç girmedim, pek ilgilenmedim, basit görünüyordu, sonra girdim, amaan bu muymuş dedim gene basit geldi, ama oynamaya devam ettim, ilerledim :)
yine de büyük bir bağımlılık yaşadım diyemem, facei kapatmadan önce seyrekleşmişti..

Son dönemde sosyal medyada adeta fırtına gibi yayılan Candy Crush oyununun yapımcısı bile bir bölümü geçememiş. 154'üncü bölüm!

Candy Crush Saga’nın yaratıcılarından Tommy Palm:

Dünyanın en popüler dijital oyunlarından ‘Candy Crush Saga’ yeni eklentisi ‘Dreamworld’ü bugün tüm platformlarda kullanıma açtı, detaylarını oyunun yaratıcılarından İsveçli Tommy Palm’dan dinledik. Aynı bölümde takılı kalanlara bir teselli demeci, bir de ufak tüyosu var.

Bugüne dek 500 milyondan fazla indirildi, 150 milyardan fazla kez de oynandı. Şimdi ilk defa bir eklentiyle karşımızda: Dreamworld. Candy Crush’ın yaratıcılarından Tommy Palm, ‘Dreamworld’ (Hayal Dünyası) için heyecanlı: “Bu, Candy Crush Saga’da bugüne dek yaptığımız en büyük içerik değişimi. Çok çalıştık.” Palm, yeni içerikle oyunculara ‘paralel bir dünya’ sunduklarını anlatırken Candy Crush Saga’da 50’nci bölümü geçen her oyuncunun sağ üst köşedeki baykuş Odus’un üzerine tıklayarak Dreamworld’ü oynamaya başlayabileceğini hatırlatıyor. Bir bölümde takılı kalanlara da hoş bir alternatifi var artık: “Diyelim ki 65’inci bölümde takılı kaldınız ve bir türlü geçemiyorsunuz. Canınızı sıkmanıza gerek yok. Dreamworld dünyasına girerek, yepyeni özelliklerle, Candy Crush Saga’yla paralel, yepyeni bir oyuna başlayabilirsiniz”.

TOMBUL BAŞPARMAKLAR SORUNU

Palm, Candy Crush Saga’nın yapım şirketi King’le 2012’in başında çalışmaya başladığında, Candy Crush henüz bu kadar popüler değildi, sıradan bir Facebook oyunu olarak biliniyordu. Oyun zamanla akıllı telefon ve tabletlere entegre edilirken ufak engellere de takılmış elbet: “Akıllı telefonlarda oyun oynarken baş parmakların önemi büyük. Candy Crush Saga’da şekerler küçük olduğu için, bazı kullanıcıların başparmağı oyunu oynamak için tombul olabilir mi diye çok düşündük. Ama şimdi, 500 milyon kez indirildikten sonra, kimsenin başparmağının Candy Crush oynamaya engel olacak kadar tombul olduğunu düşünmüyoruz.”

SOSYAL YAPBOZ GİBİ

Karşınızda Candy Crush Saga’nın yaratıcılarından biri dururken sormamak olmaz: “Siz kaçıncı bölümdesiniz?” “154! İki haftadır geçmeye çalışıyorum.”

Yanıt biraz hayal kırıklığı! “Ben 273’teyim” deyince, tebrik ediyor ve ekliyor: “İnsanlar nasıl bu kadar ileri bölümlere gidebiliyor bazen anlayamıyorum. Ben de çok oynuyorum ama bazen haftalarca bir bölümde takılı kalıyorum.” Peki, bonus satın alıyor mu? Çok fazla değil. Zaten özellikle Facebook’ta oyunun en yüksek bölümlerine gelebilen oyuncuların yüzde 60’ı bugüne dek bonus satın almadan ilerlemiş. Palm’ın favori bölümüyse 55’inci bölüm. “Bugüne dek 300’den fazla kez oynamışımdır. 55’inci bölümde en yüksek puanım 8 milyon” diyor.

Oyunun nasıl bu kadar bağımlılık yaptığına dair açıklaması çoktan seçmeli: “ Candy Crush sosyal bir yapboz oyunu. Yapbozlar, bilgisayar oyunlarından önce de çok popüler bir oyundu. Biz de bu yapbozu, arkadaşlarınızla başarılarınızı paylaşabileceğiniz, gerektiğinde onlardan yardım alabileceğiniz bir platform haline getirdik. ‘Ulaşılabilirlik’ de bir başka etken. Her boş vaktinizde, akıllı telefonunuzu çıkartıp, arkadaşlarınızla oyun oynayabiliyorsunuz”.

Neden şeker?

“Çünkü şekeri herkes sever. Candy Crush’taki şekerler İsveç’e özgü şekerler. Oyun tasarım aşamasındayken, önce şeker yerine meyve denendi. Ama sonra şekerde karar kılındı.”

UFAK BİR TİYO

“Aynı renk şekerlerden beş adet yan yana getirip, ‘color bomb’ yaratmaya çalışın. Color bomb en kuvvetli bonuslardan biri. Renk eşleştirmelerini, oyun tablosunun kenarlarındansa, ortasında yapmaya çalışın. Aynı şekilde eşleştirmeleri yukarıda değil, oyun tablosunun aşağısında yapın.”

Ben oynamıcam bağımlısı olmıcam dedim ama oldum ya
Bir de hilesini buldum hiç beklemeden canları arka arkaya oynuyorum bittikçe dolduruyorum bittikçe dolduruyorum
162deyim henüz

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…