Genetik testi sorduğumda bana şöyle dediler. Tüp bebek sürecinde embriyolara iki tür genetik test yapılabilir: biri kromozom testi (PGT-A), diğeri ise genetik hastalık testi (PGT-M)’dir. Kromozom testi, embriyoda Down sendromu gibi kromozomsal bozuklukları saptar ve genellikle 35 yaş üzerindeki kadınlarda ya da tekrarlayan düşük öyküsü olanlarda uygulanır; maliyeti yaklaşık 350 dolar civarındadır. Genetik hastalık testi ise SMA, kistik fibrozis, talasemi gibi tek genle geçen kalıtsal hastalıkları tespit eder ve ailede genetik bir hastalık öyküsü varsa önerilir. Bu testte önce baba taşıyıcılık açısından incelenir, eğer babada bozukluk saptanırsa anne de test edilir; her ikisinde de aynı genetik mutasyon bulunursa embriyolara PGT-M testi yapılır. PGT-M ileri düzey bir analiz olduğu için oldukça pahalıdır (yaklaşık 40–50 bin TL). Ben de bu iki seçenekten sadece kromozom testini (PGT-A) yaptırdım. Sonucu bekliyorum. “isterseniz genetik hastalıklar için olan testi de doğrudan embriyolara yaptırabilirsiniz” dedi, ancak maliyetli olduğu için yaptırmadım. Siz hangi testi yaptırmıştınız?Ben beşinci gün sağlıklı gelen embriyo transferi yaptım, 8. Hafta kalbi durdu. Kürtaj sonrası o da teste gitti, yine genetiktir dediler. Genetik tarama nın anlamı tam olarak nedir o zaman!? Ben bu işten bir şey anlamadım.
Son düzenleme: