Alfred Hitchcock;
en iyi yönetmenler arasında üzerine söylenecek pek fazla söz yok zaten ama bilindik filmleri dışında belki daha gerilerde kalmış ama izlenmeye değer bulduklarım;
Dial M For Murder, Rope, Rear Window
Ingmar Bergman; bireyin iç dünyasını ele alan, genellikle tanrı, yalnızlık, iletişimsizlik temalarını işleyen, sarsıcı monolog-diyalogları ile izleyiciyi aktif olarak filme de dahil eden ve onu düşünmeye zorlayan İsveçli yönetmen. önerebileceğim filmleri ( bence filmografisini takip etmeli) Det Sjunde inseglet, Persona, Smultronstallet ve hayalle gerçeğin iç içe geçtiği fazlasıyla öznel ve deneysel bir çalışması olsa da Vargtimmen...
Luis Bunuel; sürrealizm akımının sinemadaki temsilcisi. filmlerini izlemek sabır istese de ve başlarda sürreal ögeler kopuk, birbirinden bağımsız görüntüler bütünü gibi algılansa da filmde gerçeklik aramayan ve sembolleri çözümlemekten keyif alanların yönetmenin üslubuna alıştıktan sonra keyif alacağını düşünüyorum. Le charme discret de la bourgeoisie burjuva yaşamına eleştiridir. Viridiana da yıllarca yasaklı kalmış, dine eleştirel yaklaşan bir diğer yapımı.
Tim Burton; ucube görünen ama insani niteliklerini yitirmemiş karakterleri, gotik atmosferi ile kendine has bir dünya yaratır. hemen hemen herkesin izlediği Beetlejuice, Big Fish, Ed Wood en iyi filmlerindendir bana göre.
David Lynch, sembolik anlatımı ile belki de izlenmesi en zor yönetmenlerden biri. sinemanın psikanalizle bağını kuran bir yönetmendir bana göre. Lost Highway, Mulholland Dr. en iyileri arasında.