Endometrial ko-kültür (ya da ingilizce orjinal adıyla co-culture) nedir ?

Kazen

Babalar ve Oğulları
Administrator
14 Kasım 2001
21.403
92.349
Endometrial ko-kültür (ya da ingilizce orjinal adıyla co-culture) nedir ? kimlere uygulanır ve başarısı nedir ?

Endometrial Ko-kültür (Yapay rahim içi uygulaması)

Yapay rahim içi uygulaması, tekrarlayan tüp bebek tedavilerine rağmen gebe kalamayan, embriyoları yavaş veya kötü gelişim gösteren çiftlerde yeni bir umut.

Adetin 21. günü rahim içinden alınan ufak bir doku örneği laboratuvar koşullarında üretilerek yapay bir rahim içi dokusu oluşturuluyor ve embriyolar bu doku içinde büyütülüyor.

Bu uygulama sırasında kadının kendi rahim içi (endometrium) hücreleri kullanıldığından sarılık, AIDS ve diğer riskli durumlar ekarte ediliyor. Endometrial hücreler embriyo gelişimine zarar vermiyor, gelişiminin devamını sağlıyor ve büyüme şansını arttırıyor. Embriyo gelişimi için gerekli olan faktörler ve proteinler yönünden oldukça zengin olan ko-kültür sıvıları içerisinde bulunan büyüme faktörleri ve besleyici maddeler embriyo gelişimini destekliyor. Ayrıca ortamda oluşan antioksidanlar embriyo için zararlı olabilecek artıkları embriyo çevresinden uzaklaştırıyor.

Tüp bebek için kullanıma hazır olarak sunulan yapay kültür ortamlarında bu proteinler ve büyüme faktörleri oldukça sınırlı bulunuyor. Bu nedenle tekrarlayan tüp bebek tedavisinde başarısız olgularda ko-kültür hazır satışa sunulan kültür sıvıları için bir alternatif oluşturuyor.

Endometrial ko-kültür uygulaması İstanbul Memorial Hastanesi Tüp Bebek Merkezi’nde daha önce 3 ila 10 kez arasında başarısız ART denemesi olan ve gebelik elde edilememiş 40 vakada uygulanmış ve 15 vakada gebelik elde edilmiştir. Gebelik şansı çok düşük olan bu hastalarda elde edilen %37 gebelik oranı ko-kültür çalışmalarının başarısını ve geleceğe yönelik ümit verdiğini göstermektedir.
 
Bu konu cok ilgimi cekti.Daha ayrintili bilgiye nasil ulasabilirim bu konuda?
 
  • Link Silinmiştir.
  • Link Silinmiştir.
  • Link Silinmiştir. (önerilir)
 
bizim 5 kez tüp bebek denememizde hamilelik olmadi.esimden tesse ile sperm alina biliyor ve sayisi cok vazla degil 6 sperm cikmis. 9 ay önceki son denememizde 14 yumurta benden alinmisdi 4 emriyo oldu ve emriyolarda 1tanesi4e 3 ikiye bölündü.hamilelik olmadi, acaba bu uygulama sansim olurmu bi daha tüp bebek icin dr,a gitmeyecekdim ama sansim miz varsa neden olmasin yanitlarsaniz sevinirim.tskr
 
ilk tüp bebek denemesinde bu işlemi yaptırmaya gerek var mı?
varsa hangi merkezlerde yapılıyor?
 
X