Erkeklerin gelin gittiği memleket

alaraey

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
26 Şubat 2013
2.225
328
Dünyanın en farklı kültürlerinden birine sahip olan Endonezya'ya ait Sumatra Adası, sıradışı yaşam şekilleriyle dikkat çekiyor.
Dünyanın en büyük altıncı adası olan Sumatra'da bitki örtüsünden, geleneklerine, inançlarına bağlılıklarından evliliklerine pek çok şey dünyadan bağımsız seyrediyor. Hatta Sumatra için 'En zor sınavını modernleşmede veriyor' bile deniyor.

Sumatra yeşillik bakımından çok zengin ve ada olmasının yanısıra bolca göle sahip olmasıyla çok sulak bir yerdir. Bu yüzden bolluk ve bereketin merkezi de denebilir.
Endonezya'nın Batı Sumatra Adası'nda yaşayan 4,5 milyon nüfuslu Minangkabau toplumu, dünyanın en büyük 'anaerkil' topluluğunu oluşturuyor.
Evlerin kadınlara ait olduğu, soyun anneden ilerlediği, erkeğin evlendikten sonra karısının ailesinin evinde yaşadığı Minangkabau toplumu...
Evlenen erkekler, kız evine gidiyor, kadının soyadını alıyor ve karısı tarafından sokağa atılan erkekler için 'sığınma odaları' bulunuyor.
egemen.jpg

İslâm coğrafyasındaki kadın gerçeğini 'Duvarların Arkasında' adlı belgeselle gözler önüne seren Ayşe Böhürler, Endonezya'nın Sumatra adasında bu kez kadınların değil, erkeklerin 'kadın egemen' düzende yaşadıkları mağduriyetlere tanık olduğunu söyledi. Endonezya'nın, 250 milyon nüfusuyla dünyanın en büyük İslam ülkesi olduğunu hatırlatan Böhürler, Burada erkek egemen kültür hissedilmiyor. Kadınlar her yerde ve her görevde, sıradan ve rahatlar dedi. Endonezya'nın İslam'la en erken tanışan Batı Sumatra Adası'nda Minankabau kültürünün egemen olduğu bu bölgede kadın erkeğe hakim oluyor. Evden kovuldukları zaman hiçbir sosyal güvencesi olmayan erkekler için camilerde sığınma odaları bulunuyor.
http://haberkibris.com/erkeklerin-gelin-gittigi-memleket--2014-04-16.html
 
Okumuştum önceden,ama hatırlamak güzel oldu.Bizde olsa gurur yapılır.:KK14: Halbuki Peygamberimiz de Hatice annemizin evine gitmişti evlenince.Önce kafalar değişecek,dini keyfine göre yorumlamayacaksın.:KK14: Ne diyelim,belki bizde de olur bir gün.:KK6:
 
Hmmmm:KK51: Sumatra mı? Aklımda bulunsun, 10-15-20 yıl sonra bir damadımız olsun istersek bu adayı ziyaret ederiz:KK51:
 
orası nasıl bir yermiş öyle, çok enterasan.
oradaki kadınların yerinde de olmak istemezdim ben şahsen, bizimkisi bana ala:):KK1:
 
Kızı vermeyecek gibisin abla.:KK53:

Kızımı vermem:KK14: kızımda gitmek istemiyor zaten, biz anlaştık damadı bize getireceğiz:KK60:
Damat evine damat istemeye gideceğiz, damadın annesine eti bizim kemiği senin deyip alıp geleceğiz:KK60:
İlerde bizim damat siteye kayınvalidemden çekiyorum, anneme göndermiyor diye topik açarsa hemen haber verirsiniz topiğini kapar, banlarım, evde de güzelce nasihat ederim:KK4:
 
X