Aile Planlaması Ertesi Gün Hapı

Aile Planması nedir ? Doğum kontrol yöntemleri, gebeliği sonlandırma, kürtaj konularının işlendiği bölüm.

isabel

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.733
27.697
48
10171092_10152021659535913_7094940041366956331_n.jpg





Ertesi gün hapı nedir?

Ertesi gün hapı, istenmeyen gebelikleri önlemek için sadece acil durumlarda kullanılan bir ilaçtır. Bilinenin aksine ertesi gün hapı bir doğum kontrol yöntemi değildir.


Ertesi gün hapı kullanmayı gerektiren acil durumlar nelerdir?

Korunmasız cinsel ilişki;

Cinsel ilişki sırasında prezervatifin yırtılması / delinmesi / kayması;

Cinsel ilişki sırasında spiralin (rahim içi aracın) yerinden çıkması;

Doğum kontrol hapının unutulması;

Tecavüz.

Bu saydığımızdurumlar kişilerin doğum kontrol yöntemi uygulayamadıkları ya da uyguladıkları doğum kontrol yönteminde sorun yaşadıkları durumlardır. Böyle durumlarda istenmeyen gebelikleri önlemek için çok kısa bir süre ve sınırlı sayıda imkan vardır.

Ertesi gün hapı ne zaman kullanılır?

Ertesi gün hapı korunmasız cinsel ilişki sonrasında ne kadar erken kullanılırsa, gebeliği önleyici etki de o kadar başarılı olur. Ertesi gün hapı korunmasız cinsel ilişki sonrasındaki 72 saate kadar alınabilirse de korunmasız ilişkiden sonraki ilk 12 saat içinde alınması en çok tavsiye edilendir.

Ertesi gün hapını ilk 72 saatten sonra alırsam gebeliği önleyebilir miyim?

Bu konuda net bir şey söylemek mümkün değil. Ertesi gün hapı korunmasız cinsel ilişkiden sonra ne kadar erken –tercihen ilk 12 saat içerisinde- alınırsa gebeliği önleyici etkisi de o denli yüksek olur. Korunmasız ilişkiden sonra geçen zamana bağlı olarak gebeliği önleyici etkinlik azalır. İlacın ilk 72 saatten sonraki etkinliği ise bilinmemektedir.

Ertesi gün hapı gebeliği kesin önler mi?

Yapılan klinik çalışmalarda, ülkemizde bulunan ertesi gün hapının gebeliği %85 önlediği gösterilmiştir. Ancak ilacın bu etkisini gösterebilmesi doğru kullanılması ile yakından ilişkilidir.

Ertesi gün hapının doğru kullanımı nasıl olmalıdır?

Ertesi gün hapı korunmasız cinsel ilişkiden sonra mümkün olduğu kadar çabuk, en geç 72 saat içerisinde alınmalıdır. İlacın kutusundan çıkan 2 tablet aynı anda ve 1 bardak su ile birlikte alınır. İlaç alımı sonrasındaki 3 saat içerisinde kusma veya ishal meydana gelirse ertesi gün hapı alımı tekrarlanmalıdır.

Ertesi gün hapı gerçekten işe yarar mı?

Herhangi bir doğum kontrol yönteminin kullanılmaması veya kullanılan doğum kontrol yönteminin sekteye uğraması dünyanın sonu değildir. Eğer elinizi çabuk tutarsanız hala gebeliği önleyebilirsiniz. Bunun için önünüzdeki ilk 72 saati çok iyi değerlendirmeniz gerekir.

Gebelik ilişki sonrasında hemen gerçekleşmez. Döllenmenin gerçekleşmesi ve döllenmiş yumurtanın rahme tutunması için birkaç gün geçmesi gerekir. Bu yüzden korunmasız ilişki sonrası ertesi gün hapı kullanmak gebeliği önlemek için geç değildir.

Pek çok kişi ertesi gün hapını ilişkiden sonra yalnız 1 gün içinde alabileceğini zannetmektedir. Oysa ki ertesi gün hapı; ilişki sonrasında en yüksek korumayı ilk gün kullanıldığında sağlamakla birlikte, ilişki sonrasındaki 3 güne (72 saate) kadar kullanılabilmektedir.

Eğer ertesi gün hapınızı doğru şekilde ve ilişkiden sonra mümkün olduğu kadar çabuk kullanırsanız, ertesi gün hapınızın gebeliği önlemesi kuvvetle muhtemeldir. Ancak şu gerçeği de göz ardı etmemek gerekir, ertesi gün hapı uygun şekilde kullanıldığında %85’lik bir koruma sağlar.Gebelikten tamamen korur demek mümkün değildir.

Ertesi gün hapının koruma sağladığı nasıl anlaşılır?

Eğer ertesi gün hapını doğru şekilde kullandıysanız ve adetiniz beklediğiniz tarihlerde her zaman olduğu gibi (kanamanızın miktarı, rengi, kıvamı, vs. bakımından) gerçekleştiyse; ertesi gün hapının gebeliği önlemede başarılı olduğunu söyleyebiliriz.

Bazen stres, ertesi gün hapı kullanımı gibi nedenlerden ötürü adet kanaması gecikebilir. Eğer adet kanamanız beklediğiniz tarihten birkaç gün sonra dahi gerçekleşmezse, gebelik ihtimalini göz önüne alınız ve test yaptırarak kesin sonucu öğreniniz.

Ertesi gün hapı kullanmanın ne gibi riskleri vardır?

Ertesi gün hapı kullanımı herkes için uygun olmayabilir. Eğer;ertesi gün hapının bileşiminde bulunan maddelerden birine alerjiniz varsa,kullanacağınız ertesi gün hapı ile etkileşebilecek ilaçlar kullanıyorsanız veya gebeyseniz ertesi gün hapı kullanımı sizin için uygun olmayabilir.

Gebelik veya ilacın bileşiminde bulunan maddelerden birine alerji varlığında ertesi gün hapı kullanılmamalıdır. Diğer durumlarda ise ertesi gün hapı kullanılmadan önce mutlaka doktora veya eczacıya danışılmalıdır.


Ertesi gün hapının yan etkileri nelerdir?

Ertesi gün hapı kullananlarda en sık görülen yan etkiler; mide bulantısı, karın ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, baş ağrısı ve ara kanamadır. Ayrıca meme hassasiyeti de görülebilir.

Yukarıda saydığımız yan etkiler ertesi gün hapı alımından sonraki birkaç gün boyunca görülebilir. Ancak şunu da belirtmemizde fayda var ki, yan etkiler ilacı kullanan kişilerde görülme ihtimali olan etkilerdir. İlacı kullanan herkesde görülmedikleri gibi görülmeleri de gerekmez.

Ara kanamalar bazen damla halinde veya düzensiz şekilde olup gelecek adet dönemine kadar sürebilir.Bazen de adet tarihinde değişiklik olabilir. İlacın bir yan etkisi olarak, adetin beklenen tarihten birkaç gün önce veya sonra gerçekleşmesi normaldir. Ancak adet kanamanız beklediğiniz tarihten birkaç gün sonra dahi gerçekleşmezse gebelik testi yaptırmanız faydalı olur.

Ertesi gün hapı kullandıktan sonra kanama olmaması, hamilelik belirtisi midir?

Ertesi gün hapı kullanımı sonrası görülen kanama ilacın bir yan etkisidir. Her bayanda görülmemekle birlikte görülmesi de gerekli değildir. Ertesi gün hapı kullanımı sonrası kanama olmaması ilacın gebelik önleyici etkisini etkilemez. Kanama, ilacın etkinliğinden bağımsız bir yan etkisidir.

Ertesi gün hapı ayda kaç kere kullanılabilir?

Ertesi gün hapı korunmasız ilişki sonrası kullanılır.Böyle bir durumda her korunmasız ilişki sonrası ertesi gün hapı alabilirim diye düşünüyor olabilirsiniz ancak bu doğru bir düşünce değildir. Ertesi gün hapı ayda 1 defadan fazla kullanılmamalıdır. Aksi takdirde vücudunuza fazla miktarda hormon yüklenmesine sebep olursunuz. Bu durum ise adet düzeninizde ağır bozukluk meydana getirebilir.

Ertesi gün hapı istenmeyen gebelikleri önlemek için sadece acil durumlarda kullanılmalıdır. Eğer ayda birkaç kere ertesi gün hapı kullanımına ihtiyaç duyuyorsanız, ilişki öncesinde veya sırasında kullanılan doğum kontrol yöntemlerini [doğum kontrol hapları, prezervatif (kondom), spiral, vb.] öğrenmeniz sizin yararınıza olacaktır.
 
ayda 1 kez yeterli oluyor mu ki
bir de ella dışında hangileri var
ertesi gun hapi bi koruma yontemi degildir konunun basinda yazildigi gibi korunmanin unutuldugu ya da korunma yonteminin istenmeden devre disi kaldigi (prezervatifin yirtilmasi, spiralin kaymasi, dogum kontrol hapinin unutulmasi vb) zorunlu durumlarda kullanilmalidir. ayda bi kezden fazla kullanilmamasi onerilmektedir cunku hormonal dengeleri bozan bi ilactir yan etkisi oldukca fazladir hatta benim duydugum yilda 3 kezden fazla kullanilmamasi gerektigi seklindedir.
 
ertesi gun hapi bi koruma yontemi degildir konunun basinda yazildigi gibi korunmanin unutuldugu ya da korunma yonteminin istenmeden devre disi kaldigi (prezervatifin yirtilmasi, spiralin kaymasi, dogum kontrol hapinin unutulmasi vb) zorunlu durumlarda kullanilmalidir. ayda bi kezden fazla kullanilmamasi onerilmektedir cunku hormonal dengeleri bozan bi ilactir yan etkisi oldukca fazladir hatta benim duydugum yilda 3 kezden fazla kullanilmamasi gerektigi seklindedir.
doğum kontrol hapı da unutulur ama bazen
 
doğum kontrol hapı da unutulur ama bazen
eger korunma konusunda ciddi ve istikrarliysan unutulmaz gibi geliyo ben 1 sene kullandim hic unutmadim acikcasi saatleri bile sasmazdi cunku bebek sahibi olmak icin hazir degildim. sorumluluk isi. cok istem disi herhangi bisi olursa zorunluluktan kullanilmazsa da iliskiye girmeyerek korursun kendini sonucta esine durumu acikladiginda ya o kendisi korunmayi secer ya da bi gun uzak durur yaocak bisi yok. duzenli kullanimlarda 1 gun unutmaklada hemen koruyuculugunu yitirecegini dusunmuorm ama riske etmemekde de fayda var tabi. hapi unuturum diosan aylik 3 aylik igneler var onlardan yaptirabilirsin ya da deri alti implantlar var onu dusunebilirsin biraz pahali ama en etkili koruma yontemlerinden biri. yas dolayisiyla yaparlar mi bilmiorm ama dogum sonrasi tuplerini baglatmayi dusunebilirsin ya da spiral taktir, kisacasi korunmak istedikten sonra ertesi gun hapina gelene kadar cok secenek var ki dedigim gibi geri cekilme nasil bi koruma yontemi diilse ertesi gun hapi da bi korunma yontemi diildir. sen doktoruna ben bundan sonra cocuk yapmayi dusunmuorm dersen zaten o da sana gerekli yontemleri ve seceneklerini sunacaktir.
 
X