Teheccüt namazı, yatsı namazından sonra geceleyin kılınır. Bir süre uyuduktan sonra kalkılarak kılındığı için teheccüd denmiştir. Yorgunluk sebebiyle gece kalkamayacağından korkan kimsenin uykudan önce kılması da mümkündür. İki, dört veya sekiz rekât olarak kılınabilir. Çok faziletlidir ve ümmete sünnettir. Cenâb-ı Hak Peygamber Efendimiz’e (asm) bu namazı şu âyetle emretmiştir: “Ey Resûlüm. Gece vakti de uyanıp, sadece sana mahsus fazladan bir ibadet olarak teheccüd namazını kıl. Umulur ki Rabbin seni övülmüş bir makam olan en büyük şefaat makamına çıkarır.” İsra Sûresi: 79.
Teheccüt namazına, “Niyet ettim Allah rızası için teheccüt namazını kılmaya” diye niyet edilir.
Hazır söz geceden açılmışken, geceleyin dileklerin kabul edildiği bir saatle ilgili bir hadîsi de buraya almadan geçmeyelim. Cabir (ra) rivayet etmiştir ki: Allah Resulü (asm) şöyle buyurmuştur: “Gecede bir saat vardır ki, bir Müslüman o saate rastlar da Cenâb-ı Allah’tan dünya ve âhiret işinden bir hayır isterse, Allah o kimsenin dileğini muhakkak verir. Bu her gece böyledir.” (Hadisler için bkz: R. Sâlihîn, 1178, 1179, 1175.)
Hem kışı, hem kabri, hem berzah âlemini hatırlatan gece vaktinin, ruhumuzun Cenâb-ı Hakk’ın rahmetine ne derece muhtaç olduğuna bir ihtar ve uyarı hükmünde bulunduğunu beyan eden Bedîüzzaman Hazretleri, geceleyin kılınan teheccüt namazının da, kabir gecesi ve berzah karanlığı gibi en muhtaç olduğumuz bir zamanda, en lüzumlu ve en vazgeçilmez bir ışık olduğunu kaydeder. (Sözler, s. 46.)
TEHECCÜD NAMAZINI KILDIKTAN SONRA ELLER YANDAYKENNİYET ETTİM ALLAH RIZASI İÇİN (HAKKIMDA HAYIRLISIYSA BEBEĞİM OLSUN VS.)DENİLİR VE ALLAH'U EKBER DENİLİP ELLER BAĞLANIR HİÇ BİR SURE OKUMADAN ELİNDE TESBİHLE 100KERE BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİYM DENİR.SONRA RÜKUYA ERİLİNCE TEKRAR 100KERE BESMELE ÇEKİLİR.SONRA SECDEDE 100 KERE OKUNUR DAHA SONRA OTURUNCA TEKRAR 100KERE OKUNUR.TEKRAR SECDEYE VARILIR 100KERE OKUNUR TEKRAR AYAĞA KALKILIR VE 100KERE OKUNUR TEKRAR RÜKUDA 100 KERE OKUNUR EN SONUNCUDA SECDEDE 86 TANE OKUNUR VE NAMAZ BİTTİKTEN SONRA TEKRAR NİYETİNİ ALLAH'A NİYAZ EDERSİN DUANIN KABUL OLDUĞUNU İÇİNE GELEN HUŞU AĞLAMA VE ÜRPERTİYLE ANLAYABİLİRSİN BU GENELDE SON GÜN OLABİLECEĞİ GİBİ İLK GÜNDEN BELİRTİDE OLABİLİR.ANLAŞILMAYAN BİRŞEY OLURSA YİNE SORABİLİRSİNİZ KUSURA BAKMAYIN BELKİDE BEN BİLDİĞİM İÇİN SİZE TAM ANLATAMAMIŞIMDIR GEREKİRSE ANLAMANIZ İÇİN BİN KERE DE ANLATABİLİRİM