merhaba arkadaşlar bizde sol testiste 3.2 mm, sağ testiste 1.4 mm varikosel tespit edildi ( grade 1 imiş), ancak ağrı yada başka bir şikayete sebep olmuyor. Sizce bu değerler ameliyat gerektiriyormu ? derece düşük olunca şüpheye düştük biz. acaba ameliyat olsak bu sperm çıkışını kolaylaştırabilirmi? tecrübeli arkadaşların yardımlarını rica ederim.
canım benim eşim aralık ayında ameliyat oldu.kısaca sana yaşadıklarımdan araştırmalarımdan bilgi vereyim belki fayfası olur.
* canım varikosel kiminde sayıyı azaltıp morfolojiyi bozarken, kiminde sayıyı sıfırlayıp azosperm olmaya sebep olabiliyor.(tıpkı bizde olduğu gibi)
* ultrasonda çıkan değerlerden sonra muhakkak uzman bir ürolog tarafın tarafından elle de muayene şart.
* illa yoğun ağrılara sebep olmayabilir.(bizde şiddetli ağrı yoktu)
* testislerde yoğun sıcaklık yaratır. (bizde o şeklideydi)
* ilaçla tedavisi pek mümkün değil.bozulan damar yapısı için bu gereksiz.sadece zaman kaybı.
* ameliyat gerekli çünkü düzelme olmadığı gibi gün geçtikçe artabiliyor.
* ameliyatta sperm hemen çıkmasa bile hücreler muhakkak artacak ve zamanla sperm çıkışına sebep olacaktır.
* varikosel olan bir hastada tese kesinlikle ilk aşamada düşünülmemelidir.
canım araştırmalarım ve doktorumuzun bizimle paylaşımına istinaden yazdım bunları.
bizim ameliyattan 1 ay sonra oldu sperm çıkışı. yalnız hormonlar normal değerlerde, kromozon analizinde genetik hiçbir sorun bulunmamaktaydı.
benim şahsi düşüncem; renkli doopplerin değerlendirilmesinde, elle muayene yapılıp ameliyata karar verilme aşamasında uzman bir ürologla görüşülmesinde fayda var.onca ilaç ve iğne kullanmaya ve zaman kaybetmeye gerek yok diye düşünüyorum.
bu arada biz ameliyatı olduğumuzda ultrasonda sadece 2,5 mm sol varikosel çıkmıştı.doktorumuz muayeden sonra kesinlikle daha fazla ameliayat şart dedi.ve biz muayeden 2 hafta sonra ameliyat olduk.
inşallah faydalı olur yazdıklarım, bişeye ihtiyacın olursa yine yaz canım.
öpüyorum...