Canlarimmm paylasacagim yaziyi okuyun kevser suresinin inme sebeblerinden
Mekke’de nâzil olan bu sûre Kur’ân-ı Kerîm’in vahyin başlangıç döneminde indirilen sûrelerindendir. Yüce Allah’ın, Resulüne lütfettiği feyiz ve bereketi, beşeriyetin gönüllerinde nail olduğu saltanatı beyan eder.
Nüzul sırasına göre 15. suresi olup Mekke’de nâzil olmuştur. Kur’ân-ı Kerimin en kısa suresidir. 3 ayettir.
NÜZUL SEBEBİ
Âs b. Vâil, Ebu Cehil Amr b. Hişam ve Abdu’l-Uzza Ebu Leheb peygamberimizin (sav) oğlu Kâsım’ın vefatı üzerine “Muhammed soyu kesik kaldı” demeleri üzerine bu sure nâzil olmuştur. Peygamberimiz (sav) onların bu sözü yaymalarına üzüldü. Çünkü Araplarda erkek çocuğun nesli devam ettireceğine inanılır ve bu sebeple erkek çocuk sevilir ve erkek çocuklarla övünülürdü. Cebrail (as) peygamberimize (sav) geldi ve Kevser Suresini inzal buyurdu. Peygamberimiz (sav) vahiy ağırlığı ile daldı ve birden tebessüm ederek uyandı. “Bana bir sure nâzil oldu” dedi ve “Bismillahirrahmanirrahîm. İnna a’teynâ ke’l-Kevser” suresini okudu. Sonra “Bilir misiniz Kevser nedir?” buyurdu. Sahabeler “Allah ve Resulü daha iyi bilir” dediler. Peygamberimiz (sav) buyurdu: “Bu aziz ve celil olan Allah’ın cennette bana verdiği bir nehirdir. Onda pek çok hayır vardır. Ümmetim kıyamette onun etrafında toplanırlar” buyurdu. (Buhari, Raikak, 53; Müslim, Salat, 53; Ebu Davud, Salat, 122; Tirmizi, Tefsir-i Sure 108:1) Bu hadis-i şerifte görüldüğü üzere “Besmele” sure ile beraber nâzil olmuştur. Besmele Sureden bir âyettir.
Diğer bir rivayette Ebu Leheb peygamberimizin (sav) oğlu Kâsım’ın vefatı gecesi müşriklerle bir toplantı yapmış ve “Bu gün Muhammedin nesli kesilmiştir” demiş ve “O hayırlı bir insan olmuş olsaydı erkek çocuğu ölmezdi. Nesli ve soyu kesilmezdi” şeklinde konuşmuştur. (F. Razi, Tefsir-i Kebir, 23:471-473; C. Suyuti, Esbab-ı Nüzul, 122-123)
Bismillâhirrahmânirrahîm.
1 – Biz gerçekten sana verdik kevser.
2 – Sen de Rabbin için namaz kıl ve kurban kesiver.
3 – Doğrusu, seni kötüleyendir soyu kesik olan!
Rabbimiz kafirlere cevap olarak Muhammede soyu kesik diyen in kendisidir soyu kesik demiştir kevser suresinde. Allaha hamdolsun