• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Eşim DEHB hastası

Evet aynen öyle arkasını toplayan onu düzene sokan benim. O ise dağınık kafası karışık geziyor. Benle paylaşmıyor doktora yalandan gidip geliyor. Lale ya tam lale. (DEHB olanları tenzih ederim kocam nezdinde bu böyle kimse üzerine alınmasın)
Sizi yine de tebrik ederim bu adamdan 2 çocuk yapmışsınız. Ben bir taneyi bile göze alamıyorum çünkü kendisini artık bir çocuk gibi görüyorum. Peki çocuklarda da dehb var mı, en merak ettiğim konulardan biri.

Merhaba kızlar benim eşim DEHB hastası ve bi tık ağır bir versiyonu. Biz almanyada yaşıyoruz. 30 Aralıkta ben evden markete diye çıktım eşim aşağıda arabada beni bekliyordu. Çıkarken de sadece cüzdanımı aldım. Eşimle birlikte ilk önce bankaya gittik para çektim sonra markete gittik markette de cüzdanımı ona verdim. Cüzdanımı nasıl yaptı etti bilmiyorum kaybetmiş ve farkında değil. Yılbaşı günü sordum cüzdan sende mi diye ben yatak odasında sana verdim ya dedi ama evdedir diye öteledim bakmadım. Bugün sordum verdim ya dedi ama yok oğlu yok. Ara tara bulamadık. Nasıl panik oldu. Benle birlikte nerelere gittiysek 3-4 gündür beni attı arabaya gezdik tüm gittiğimiz yerlerde sorduk yok. İçinde oturum kartım kimliğin kızımın kimliği her şey ordaydı. 137 Euro param her şey gitti. Ağlamak istedim. Evi hallaç pamuğuna çevirdik. Soruyorum hatırlamıyorum ben sana verdim sanıyorum diyor. Bu nasıl bir hastalık deli edecek beni. Anlayış gösteriyorum hep ama vallahi çok yoruldum. Ben anlayışsız biri değilim bu konuda sonuçta hasta ama dayanamıyorum herkesin hayatını etkiliyor evdeki. Öyle anlatmak istedim sadece.
Evlenirken bilmiyo muydunuz? Almanyada 137 euro cokta bişey değil. Sağlık olsun giden. Ama dehbyle kaybetmeyı anlayamadım ne alaka dehb dedıgınız seyin ne oldugunu bılıyo musnuz ? Ayrıca dehb hastalık değil bide evlenmeden önce görüyosunuz sonra söylenıyosunuz.

Evlenirken bilmiyo muydunuz? Almanyada 137 euro cokta bişey değil. Sağlık olsun giden. Ama dehbyle kaybetmeyı anlayamadım ne alaka dehb dedıgınız seyin ne oldugunu bılıyo musnuz ? Ayrıca dehb hastalık değil bide evlenmeden önce görüyosunuz sonra söylenıyosunuz.
Almanyada 137 euro gayet büyük bir para 2 kişilik bir ailenin bir haftalık market alışverişi. Ayrıca oturum kartlarının da tanesi 200-300 eurodur. Kayıp bildirmek, belge toplamak vs de cabası. Acil bir durum olur da Türkiyeye gitmesi gerekirse acil durum vizesine ayrıca öder gibi gibi.

Ben anlıyorum sizi.
2 dehbliyle yaşıyorum, üstüne ben de dehbliyim.
Ne kendime ne eşime tahammül edebiliyorum bazen.

Ama anlattığınız çok olabilecek bir şey.
Bunun arkasına sığınıp her şeyi salıyorsa başka, ama sıkışık zamanda eline aldığı şeyi hatırlamaması o kadar normal ki.

Biraz da sizin ona göre yaşamanız gerekiyor.
Onun da bir zahmet ilacını vs aksatmaması gerekiyor, davranışları bir tek kendisini sıkıntıya sokmuyor, sizi de etkiliyor.
İlacını düzenli kullanmıyor. Aynı saatte içmeyi bırakın üst üste içmeyi unuttuğu zamanlar oluyor. Doktora yalandan gidip geliyor. Terapi almıyor sadece ilaç yazdırmaya diye gidiyor ama ilacı da içmediği için o da saçma. Her şeyi unutuyor düzensiz. Ben bipolar hastasıyım ilaç içmezsem her 2 haftada bir terapi almazsam perişan olurum. Ben kendime bu kadar dikkat ediyorum çünkü 2 küçük yavrum var. Eşim de keşke elini taşın altına koysa. Hastalığının arkasına sığınıp ben unuttum aaa unuttum demese.

Hayır bilmiyordum. Sonradan tanı aldı. Bu ne biçim bir tavır sizdeki. Evlenmeden önce o benim bipolar olduğumu biliyordu. Ona rağmen evlendi. Hadi şimdi bana bir ton laf edelim mi?

Sizi yine de tebrik ederim bu adamdan 2 çocuk yapmışsınız. Ben bir taneyi bile göze alamıyorum çünkü kendisini artık bir çocuk gibi görüyorum. Peki çocuklarda da dehb var mı, en merak ettiğim konulardan biri.
Büyük kızım DEHB şüphesi var. Evlenmeden önce bilmiyordum DEHB olduğunu

Almanyada 137 euro gayet büyük bir para 2 kişilik bir ailenin bir haftalık market alışverişi. Ayrıca oturum kartlarının da tanesi 200-300 eurodur. Kayıp bildirmek, belge toplamak vs de cabası. Acil bir durum olur da Türkiyeye gitmesi gerekirse acil durum vizesine ayrıca öder gibi gibi.
Evet aynen öyle teşekkür ederim açıkladığınız için.

Büyük kızım DEHB şüphesi var. Evlenmeden önce bilmiyordum DEHB olduğunu
Ben de bilmiyordum ama yeğenimden dolayı şüpheleniyordum. Bana kuruntu yapma dedi durdu. Evliyken benim zorumla gittiği doktor teşhis koydu.
Ben çocuktan biraz da bu yüzden korkuyorum :/

Benim dehbli eski erkek arkadaşım çok zekiydi planlı yasardı . Sabah yüzer akşam spora giderdi . Bana böylesi denk gelmiş . Tabi zor tarafları da vardı . Sinirlenip tartışınca cümle kuramıyordu kelimelerin yerlerini karıştırıyordu . Kendine hakim olmakta güçlük yaşıyordu . Hiç çevresi yoktu. Asla sevgisini belli etmezdi . Çok değişik bi insandı ya

Benim de hayat gailem var. 2 küçük çocuğum var 11 aylık olan kalp hastası gurbetteyim. İnsan dayanak bekliyor. Dışarı çıkmıyorum sürekli hasta çocuğuma bakıyorum ve diğer çocuğum da bu dönemde kreşte değil tatil evde. Ben kırk yılda bir ona bir şey emanet ettim o ise benim gözümde emanete sahip çıkmadı. Başıma bir ton iş açtı.
Evlenirken biliyor muydunuz bunu? Ben de çok unutkan ve dağınık kafalı bir insanım. Bir keresinde çaydanlığın altını açık unutup unutmadığımdan emin olmadığım için bir saatlik yoldan geri döndük ama eşim bir kere öfff demedi. Dehb'li bir insanla yaşamak kolay değil ama amansız bir hastalık gibi bahsetmeniz de hoş değil. Eşinizin böyle bir durumu varsa siz daha dikkatli olmak zorundasınız.

Ben de bilmiyordum ama yeğenimden dolayı şüpheleniyordum. Bana kuruntu yapma dedi durdu. Evliyken benim zorumla gittiği doktor teşhis koydu.
Aynen öyle benim zorumla benim doktoruma gitti öyle teşhis konuldu. Sonradan öğrendim meğerse küçükken annesi götürmüş doktora doktor ilaç başlayalım demiş annesi başlatmamış Apar topar çıkarmış doktordan bunu da annesi yeni söyledi bana. Neden oğluma ilaç kullandırtıyorsun dedi suçladı beni.

Benim de hayat gailem var. 2 küçük çocuğum var 11 aylık olan kalp hastası gurbetteyim. İnsan dayanak bekliyor. Dışarı çıkmıyorum sürekli hasta çocuğuma bakıyorum ve diğer çocuğum da bu dönemde kreşte değil tatil evde. Ben kırk yılda bir ona bir şey emanet ettim o ise benim gözümde emanete sahip çıkmadı. Başıma bir ton iş açtı.

Evet haklısınız ancak olabilecek şey dediğim gibi. Bu dalgınlığı dehb li olmayan biri de yapabilirdi.

Ben çocuktan biraz da bu yüzden korkuyorum :/
Korkmanıza gerek yok beyni biraz farklı çalışıyor. Hiperfokusa geçince ilgisini çeken bir şeyse 3-4 saat takılı kalır. Ben kızımla birlikte oyun oynamayı bu yüzden çok seviyorum.

Kayıp eşyalar için müracaat edeceğiniz bir yer var mi? Belki biri götürmüştür. Ona da bakin. Geçmiş olsun. Acaba arabada bir yere koymuş olabilir mi?
Polise gittim çünkü auslanderamta kağıt götürmem lazımdı. Pazartesi de auslanderamta gideceğim oturum kartım için

Evet haklısınız ancak olabilecek şey dediğim gibi. Bu dalgınlığı dehb li olmayan biri de yapabilirdi.
Evet ama bu benim yapıma ters. Biri bana bir şeyini verse annem babam bile gözüm gibi bakar korurum. Aynı özeni bekledim aslında. Ve içindeki evraklardan dolayı çok üzüldüm. Çok uğraş gerekiyor yeniden çıkartmak çok zor. İnanın gözümde değil para pul. Canı sağolsun kocamın. Ama uğraşmak hele de almanyada Almanca bilmeden çok zor.

Ya ben de bazen kendimden şüpheleniyorum dehb miyim diye. Ama bana bu durum DEHB ile bağlantılı gelmedi. Ya sorumluluk duygusu az ya da gerçekten size verdi siz hatırlayamadınız aldığınızı. Geçmiş olsun, Allah kolaylık versin.

Benim eşimde de dehb var ve üstelik kendisi akademisyen. Evden hiçbir zaman tek seferde çıkamayız mutlaka bir geri döner, unuttuğu bir şeyi alırız. Ders materyallerinin içinde olduğu flaş diski bile çok kez evde unuttuğu olmuştur ben bir şekilde dersine yetiştirmişimdir. Bazen yerinde duramaz, kımıl kımıldır. Çok şakacıdır, komiktir, çok farklı çalışır kafası ama bazen deli eder beni. İşte öyle anlarda, o deli olduğum anlarda isyan etmemek ya da ona "sen şöylesin" dememek için soluklanmaya kaçarım. Ya çıkar bir sigara içerim, ya ufak bir yürüyüş...

Çünkü bu bir ekip işi. Dehb bir hastalık değil ve ben, onun bu durumundan önceden de haberdardım. Siz de muhtemelen 2 çocuktan önce ya da 2 çocuk arası bir zamanda haberdardınız. Cüzdanınızın kaybolması çok üzücü, bir sürü evrakı yenilemekle uğraşacaksınız, maddi kaybınız olmuş ve olacak ve evet biliyorum çok sinir bozucu, hayal kırıklığına uğradınız, siz kendi tanınızla ve çocuklarınızın, evin yüküyle uğraşırken onun da sizinle beraber bu yükü sırtlamasını istiyordunuz, bunu hayal ediyordunuz ama her şeye rağmen o hâlâ sizin sevdiğiniz, evlendiğiniz insan. Çocuklarınızın babası. Dehb tanısından sonraki süreci yönetmekteki isteksizliğiyle, disiplinsizliğiyle alakalı şikayetlenmenizi anlarım. Bunu eşinizle daha açık ve sakin bir tonda konuşabilirsiniz. Dehb tanılı insanlar doğru yönlendirmelerle tamamiyle normal, ortalama bilişsel hareketlere ve dürtüselliğe yakın bir hayat yaşayabiliyorlar.

Üstelik şimdi cüzdan gitmiş, kartlar, kimlikler, bunların hepsi tabii para; eşiniz belki klinik işini daha fazla ciddiye almaya başlar, uygun bir konuşma ve yönlendirmeyle terapiye sıcak bakabilir, ilaçlarını kullanma konusunda daha disiplinli davranabilir. Kabul edelim ya da etmeyelim, malum, erkekler giden para olunca şöyle bir yutkunup silkelenip kendilerine gelebiliyorlar :)

Benim eşimde de dehb var ve üstelik kendisi akademisyen. Evden hiçbir zaman tek seferde çıkamayız mutlaka bir geri döner, unuttuğu bir şeyi alırız. Ders materyallerinin içinde olduğu flaş diski bile çok kez evde unuttuğu olmuştur ben bir şekilde dersine yetiştirmişimdir. Bazen yerinde duramaz, kımıl kımıldır. Çok şakacıdır, komiktir, çok farklı çalışır kafası ama bazen deli eder beni. İşte öyle anlarda, o deli olduğum anlarda isyan etmemek ya da ona "sen şöylesin" dememek için soluklanmaya kaçarım. Ya çıkar bir sigara içerim, ya ufak bir yürüyüş...

Çünkü bu bir ekip işi. Dehb bir hastalık değil ve ben, onun bu durumundan önceden de haberdardım. Siz de muhtemelen 2 çocuktan önce ya da 2 çocuk arası bir zamanda haberdardınız. Cüzdanınızın kaybolması çok üzücü, bir sürü evrakı yenilemekle uğraşacaksınız, maddi kaybınız olmuş ve olacak ve evet biliyorum çok sinir bozucu, hayal kırıklığına uğradınız, siz kendi tanınızla ve çocuklarınızın, evin yüküyle uğraşırken onun da sizinle beraber bu yükü sırtlamasını istiyordunuz, bunu hayal ediyordunuz ama her şeye rağmen o hâlâ sizin sevdiğiniz, evlendiğiniz insan. Çocuklarınızın babası. Dehb tanısından sonraki süreci yönetmekteki isteksizliğiyle, disiplinsizliğiyle alakalı şikayetlenmenizi anlarım. Bunu eşinizle daha açık ve sakin bir tonda konuşabilirsiniz. Dehb tanılı insanlar doğru yönlendirmelerle tamamiyle normal, ortalama bilişsel hareketlere ve dürtüselliğe yakın bir hayat yaşayabiliyorlar.

Üstelik şimdi cüzdan gitmiş, kartlar, kimlikler, bunların hepsi tabii para; eşiniz belki klinik işini daha fazla ciddiye almaya başlar, uygun bir konuşma ve yönlendirmeyle terapiye sıcak bakabilir, ilaçlarını kullanma konusunda daha disiplinli davranabilir. Kabul edelim ya da etmeyelim, malum, erkekler giden para olunca şöyle bir yutkunup silkelenip kendilerine gelebiliyorlar :)
Çok doğru söyledikleriniz. Belki şimdi bi evreka anı yaşar ve kendine gelir. Umarım gelir. DEHB nöroçeşitlilikse ben de bipolarım ve 12 senedir tedavi görüyorum. Ben ilaçlarımı içmesem nolurdu diye sordum 5 dakika önce hastanelik olurdun dedi. O zaman bugün bir milat oldu diyebilir miyiz dedim evet aşkım dedi. Bu da bir gelişme sanırım. İnşallah anlamıştır. Çünkü bence ilaçlarını düzenli içse bi fark olacak. Tamam mükemmel derecede fayda etmese de edecek biraz. 🥲

Çok doğru söyledikleriniz. Belki şimdi bi evreka anı yaşar ve kendine gelir. Umarım gelir. DEHB nöroçeşitlilikse ben de bipolarım ve 12 senedir tedavi görüyorum. Ben ilaçlarımı içmesem nolurdu diye sordum 5 dakika önce hastanelik olurdun dedi. O zaman bugün bir milat oldu diyebilir miyiz dedim evet aşkım dedi. Bu da bir gelişme sanırım. İnşallah anlamıştır. Çünkü bence ilaçlarını düzenli içse bi fark olacak. Tamam mükemmel derecede fayda etmese de edecek biraz. 🥲
İşte çok doğru bir yerden bakıyorsunuz, umarım biraz sakinleşmenize de yardımcı olur. Bak benim için yapmıyorsun çocuklar için yapmıyorsun bari gayrisafi ailevi hasılamız için yap be adam deyin, bak paramız gitti iyi mi oldu deyin 😅

Back
X