Ben yazsam kitap olur. Özetleyeyim elimden geldiğince.
Kaynanam çok sinsidir. Hastayım der telefonunu kapatıp güne giderdi. Evde heryerimi karıştırırdı anladığımı hissettirince düzeltmek için derdi. Eşimin yanında hep ağlamaklı dolaşır akşam yatınca eşim beni sorgulardı annemle aranızda bir şey mi geçti diye. Hep saygılı davrandım hiç bir şeyi yüzlemedim. Eşyalarımı çaldı ufak tefek sustum. Çocuklarımı bana karşı doldurdu sustum. Kilerimdeki poşet çaylara kadar çalardı çantasına saklardı sustum. Ta ki bir gün kızımın çişli bezini mutfak dolabına saklayana dek. Niye sustun derseniz annemden öyle öğrendim, asla kocana annesini şikayet etme derdi.
Eşime ilk o zaman dedim. Annen hasta mı acaba diye. Hani çişli bezi saklamış ya tabak çanak dolabına. Kıyamet koptu annesine nasıl bunadı dermişim. Sadece bunlar değil dedim. Küpelerimi alıyor saklıyor, minik tefek çalıyor. Demek ki hasta ondan dedim. Anneme nasıl hırsız dersin dedi yıktı ortalığı. Tek şey söyledim sadece. Sen benim 10 yıllık nezaketimi çöpe attın. Seni üzmemek için demedim, daha da demediğim şeyler var yaptığı. Ama onları da anlatırsam yüzüme bakamazsınız utancınızdan. O zaman sustu.
Şimdi annesinin tüm görgüsüzlüklerini, söylediği tüm yalanlarını, alttan alta oymalarını fark ediyor çünkü öncesinde hiç farkında değildi. Ne zaman göz kulak kesildi o zaman kendi gördü.
Şimdi evime desturla girip çıkıyor. Eşim artık aramam için baskı yapmıyor. Ben de yıllar sonra evde çevirdiği bir numarayı ilk defa yüzledim kaynanama. O günden beri beni arayamıyor. Halbuki bir bilse, odamı karıştırmalarını kameraya aldım. Çocuklarımı dolduruşunu ses kaydına aldım. Hepsi gizli duruyor. Onları da yüzlesem kalp krizinden giderdi sanırım.
Ben derim ki bir şekilde ispat edin duyurun ama çirkeflik etmeden, mazlum yönünüzle duyurun. İçinde biraz adalet olan erkek görür oyunlarını. Allaha havale ediyorum bu ikiyüzlü kaynanaları.
Bir anlatsam dizi çıkar entrikalarından. Böylesini görmemişsinizdir. Allahım evimden uzak tutsun inşallah. Yıllarca her gelişine yakın ağladım, her gidişinde de tekrar gelecek diye ağladım. Hatta bir seferinde zona çıkardım geldiğinde. Oğluma annen senin için bunları yapmazdı ama ben yapıyorum. Annen olsa sana kızardı ama bak ben kızmıyorum diye diye yıkamış beynini. Hepsini evden çıkarken koyduğum dinleme cihazından öğrendim. Dinlediğimin sabahında zona çıkarmıştım.
Yazsam roman olur..