arkadaşın söylediği seçeneklere benzer olarak iki seçeneğiniz var bence de; ya bu durumu kabul edip susacaksınız ve zamanla biten, sizi tüketen bir ilişkiye razı olacaksınız ya da ilişkiyi devam ettirmek için zor da olsa savaşacaksınız... tabi ki zorlu bir yol olsa da ikinci seçeneği yapmak daha anlamlı.
bu kolay olmayacak öte yandan ilk seçenek uzun vadede daha zehirli olduğu için yapılabilecek tek şey bununla savaşmak olacak.
yaşadıklarınıza biraz benzer şeyleri bende nişanlımla yaşadım bir dönem. hayatımdaki kararlar konusunda kafamın karıştığı ve özgüvenimin azaldığı bir kaç durumda kendisinin bazı durumlara gösterdiği aşırı tepkilere rahatsız olduğum halde ses çıkarmadım. sineye çektim bir nevi. sonra baktım bu durum ona içerlememe dolayısıyla uzaklaşmama ve öfkelenmeme yol açıyor, ben de susmak yerine sesimi yeniden çıkarmaya başladım. onun tepkilerinin bazılarından rahatsızlığımı belirttim ve zamanla o benim kararlılığımı görünce geri adım attı. şimdi bu tür durumlar olmuyor çok şükür. yani siz özgüveninizi güçlendirin, eşinize karşı ancak böyle karşı koyabilirsiniz.
mesela
ve eşim kim geldi neden geldi die sorduğunda cvp veremedm israra karsı söyleyincede bir sürü tepki aldım ... nasıl insanmışım nasıl böle bi hata yaparmışım çok dikkatsizmişi vs...
bu şekilde bir tepki aldığınızda kendinizi neden savunmadınız? ya da yeterince neden karşı koymadınız? ''ben de bir insanım ve hata yapabilirim ama bu her zaman hata yaptığım ve senin de beni böyle eleştireceğin anlamına gelmez...vs'' tarzı cümlerle kendinizi savunmayı öğrenin.
eğer izin verirseniz sadece eşiniz değil insanlar da zayıflığınızdan faydalanmayı öğrenir. bu yüzden kendinizi güçlendirin, her anlamda. kendinize daha fazla saygı duyun ve karşı tarafın da duymasını sağlayın. sağlamayanla mesafe koyun aranıza gerekirse. eşinizle mesafe koymak doğru olmayacğı için kendinizi savunmayı daha fazla öğrenmeniz gerek.
bu durum böyle eşinizle konuşarak ''özgüvenimi zayıflatıyosun'' demekle çözülmez. en etkili yöntem sizin daha fazla güçlenmeniz ve kendinizi korumanızdır. bunu yaptıktan sonra karşı tarafla böyle bir diyaloğa hiç girmezsiniz bile.
şu anda yapacağınız değişim biraz zorlu olacaktır, çünkü eşiniz -kusura bakmayın ama- sizi ezmeye de alışmış. güçlenmeniz de tepkiyle karşılanacaktır ama ilişkinin devamı için yapılacak en iyi şey budur. özgüveni güçlendirme konusunda psikologdan yardım alabilir ya da kitaplardan faydalanabilirsiniz...