Eşimin askere gitmesi ve tazminat hakkında bilgi.

ylz78

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
7 Aralık 2010
119
1
68
Zonguldak
merhaba arkadaşlar biliyorum ki doğru yere açamadım konuyu ama hukuk köşesinde hiç cevap alamadım sizlerden yardım bekliyorum; eşim 1 mart 2009 da işe girdi askerlik dolayısıyla büyük ihtimal agustos gibi askere gidecek kısa yada uzun henüz belli değil. ve temmuz ortası veya sonu gibi işten ayrılacak bunun için bi kaç sorum olacaktı : Askerlik için işten ayrılacağı için işverene ne zaman ve ne şekilde hbr vermesi gerekiyor. İhbar veya kıdem tazminatı alma hakkı varmı.
ve benim eşim hiç askeri geçim indirimi olan ücreti almadı bu ücreti toplu olarak alma imkanı var mı? Bide kullanmadığı yıllık izni var onunda parasını alabilir mi.eşim işci olarak çalıştıgı için ne iş yerinde ne de muhasebecide hiç imza atmadı yani her ay bodroya imza atması gerekmiyor mu imzalamadığında bi sıkıntı olur mu.tazminatı alma hakkımız nedir. lütfen cevap verin kızlar mutlaka öğrenmem lazım çünkü girdiğinden beri zamda yapmadı çalışma ihtiyacı oldugunu bildiği içinzam yapmıyor diye tazminatı vermez diyede korkuyorum. cevaplarınızı bekliyorum.

Ayrılmadan önce bi dilekçe yazarak kıdem tazminatımın tarafıma verilmesini istiyorum diyecek, AGİ yi ve Yıllık izin parasını da vermek zorundalar.

Tazminat vermemek gibi bir durum söz konusu olamaz. Yasaya aykırı davranmış olur. Yeni iş kanununa, yani4857 ye göre vermek zorunda. Ayrıca agiyi her ay vermeli, o da ayrı bir dava konusu

Geçenlerde bir tanıdığımız (işçiydi) biriken 90 küsür gün yıllık iznini ara ara kullanmaya başlayacağını açıklamıştı; eskiden kullanmadığı izinlerin para olarak alındığını ama artık bu uygulamanın kalktığını söylemişti. Bir çalışanın işyerinden ayrılmadan 15 gün öncesinde bildirmesi gerekiyor diye biliyorum.

Eşiniz kıdem tazminatını ve kullanmadığı yıllık izin ücretini alır, almadığı AGİ'ler için zamanında istemeliydi diye düşünüyorum, elbette dava konusu olursa alabilir. Ancak ihbar tazminatı alamaz, ihbar tazminatını işveren kendisini çıkarsaydı alırdı bu duurmda. Ve eşiniz 1 ay önceden (işçi tarafından yapılan fesihlerde süre 1 aydır) işverene yazılı olarak işten çıkışını sebebi ile bildirmeli ve bu dilekçesinde aynı zamanda askerlik nedeni ile çıktığı için kıdem tazminatı hakkını da istemelidir. Ayrıca yine dilekçeye kullanmadığı yıllık izninin parasının istediğini de belirtsin.

askerlik nedeniyle işten ayrılacağına dair dilekçesini yazacak. daha sonra bu askere gitmeden bir kaç zaman önce bi kağıt alınıyordu askeriyeden adını hatırlayamadım onun suretinide işyerine teslim ettikten sonra tazminatı verilir. genelde uygulama bu şekilde oluyor ama kanunda uygulanış biçimiyle alakalı bir açıklık yok. askeregidicem deyip ayrılıp tazmşnatını alıp askere ya gitmezse diye bu şekilde uygulanıyor genelde...

onun dışında agi dava konusu yapılabilir fakat şöyle bir durum var agi bordrolara yansıtılmaktadır.yani siz ben ekstra agi almıyorum derken şirket sizi agiyi veriyo göstermiş olabilir. örnek veriyorum siz agi yokken 900 alıyordunuz. agi çıktı 50 tl siz yine 900 alıyorsunuz. ama işyeri sizinbordroları 850+50 gösteriyor olabilir...

kullanmadığınız yıllık izinlerinizin parasını alabilirsiniz. bunun dışında ayrıca ihbar tazminatıda alamazsınız. işvereniyle görüşüp anlaşmaya varılabilir. varılmazsa da dava konusu yapılabşlir..

askerlik tarihi kesinleşince haber vermesi gerekiyor. yerine eleman alınması ve işverenin mağdur olmaması için.
ihbar tazminatı değil kıdem tazminatı hakediyor. 01.03.2009da giriş-30.07.2012 de çıkış olursa ve asgari ücret alıyorsa, 3.211TL civarında tazminat verilecektir.
asgari ücret alıyorsa ve bankaya hesaba yatıyorsa bordro imzalamasına gerek yok. şirketler artık hesaplara çıkarttıkları ödemelerden ispat edbiliyorlar.
ama sigortasının yatıp yatmadığından emin değilse, postaneden e devlet şifresini aldıysa e devlet sitesinden sigorta dökümünden sigortalı olup olmadığından emin olabilir.
tazminatını vermekte zorluk çıkaracak bi firmaysa, ciddi yazılmış bi dilekçeyle; askerlik sebebiyle işten ayrılma durumunun olduğunu, içerde bulunan izninin paraya çevirip ödenmesini veya izin olarak kullanılmasını talep eden, kıdem tazminatının ödenmesini talep eden bi dilekçeye sülüsünün fotokobisini de ekleyip şirket muhasebesine elden teslim etmesini tavsiye ederim.

bu arada a.g.i. maaşının içine dahil etmişlerdir kanımca. onu ayrıca talep etmesi halinde şirket cevap verecektir, dahil edilmişmi edilmemişmi. asgari ücret alıyorsa ve bankaya yatıyorsa asgari geçim indirimi bankaya yatan miktarın içinde yer alıyordur bununla ilgili ayrıca ödeme yapmayacaklardır ve bununla ilgili dava edemezsiniz.

cevaplarınız için çok teşekkür ederim arkadaşlar umarım bu tazminat konusunda bi sorun yaşamayız

cnm diğer yorumları okumadım ama bu nedenle tazminat alan tanıdığım çok yani alabilir... diğer soruların içinde yakınlarındaki ssk müdürlüğünü arayabilirsin buarda imza atmayabilir normal ben 3 işyerinde çalşıorum ilk 2 sinde bende hiç atmadım önemli değil yane ssk yatırılmış görünüyorsa problem değil

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…