Kızlar Merhaba,
Eşim mağazacılık sektöründe çalışmakta , 7 senedir aynı işyerinde çalışıyor.
Şuanda işi ile ilgili baya sıkıntı yaşamakta.
Eşimin yol parası elden nakit olarak veriliyor , bu ücret bordrosuna yansımıyor, her ay hedefleri çok yüksek tutularak prim vermekten kaçınılıyor.
Bayram mesaileri bazen yatıyor ,bazen yatmıyor , bazı aylar %100 yatarken bazı aylar %50 yatıyor.
Eşim dün çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığını aramış , işyeri ile ilgili şikayette bulunursa geçmişe dönük haklarını alabileceğini söylemişler.(Tazminatı- bayram mesaileri- yıllık izin paraları)
Ülkemizde hiçbirsey doğru düzgün işlemediği için bana çok inandırıcı gelmedi açıkcası.
İşinden ayrılmak istiyor ama tazminatını da bıramak istemiyor.
İlgili yerlere bu sıkıntıları ile başvuru yapsa , bu süreç ne kadarda sonuçlanır, sonuç bizim lehimize mi olur aleyhimize mi?
Bu konu hakkında bilgisi olan var ise yorumlarınızı bekliyorum.
Şimdiden teşekkürler
İşten ayrılmadan, ödenmeyen mesailerinin ödenmesi için ihtar çeksin eşiniz, ödenmediği takdirde yasal yollara başvuracağını belirterek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına da müracaatta bulunun.
Ödemezlerse zaten istifa etse de haklı nedenle istifa etmiş oluyor ve tazminatlarını alır bu durumda.
Ama dava açması gerekir elbette ve uzlaşmaya gidilmezse süreç uzun sürer, ki kurumsal bir firma diyorsunuz temyiz süreci de olacaktır yani rahat 2 seneyi bulur ama muhakkak davayı kazanır ve bu 2 senede de bir güzel faiz işler.
Tanık önemlidir, hangi günler, ne kadar sürelerle çalıştığını kanıtlamak için veya giriş çıkış kayıltarı oluyorsa bunları da temin etmek önemlidir ama fazla mesai yaptığınız ortadaysa bunun karşılığını ödediklerini onların kanıtlamaları gerekir, eşiniz sakın almadığı haklarına karşılık aldım diye imza atmasın bir yerlere.
Ayrıca ihtar çekti diye firmanın onu işten çıkarma hakkı yoktur, böyle bir durumda da tazminat hakkı kazanır. Avukat ücreti konusunda da eşiniz dava dilekçesini iyi bir avukata yazdırsın, onun dışında davasını kendi takip etse de olur.
Çünkü asıl önemli olan dava dilekçesidir, zira iş mahkemelerinde basit yargılama vardır yani yazılı usule dayanır. duruşmalarda pek beyanda bulunulmaz, celse aralarında yazılı beyanda bulunulur.
En önemlileri de dava dilekçesi ile alacakların hesaplanması için bilirkişi raporu geldikten sonra alacaklarınızı arttırmak için ıslah dilekçesi vermeniz gerekebilir, bu iki dilekçe önemlidir. Yoksa davayı avukat yerine siz de takip edebilirsiniz, illa avukat gerekli değildir.
Ben iş mahkemesinde çalışıyorum, takıldığınız yerlerde de size elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım her zaman.
Ayrıca bakınız İş Kanunu:
http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.4857.pdf