Esra arkadaşım ben de eşime vitaminler kürler vs. uyguladım, doktorlar ben sorduğumda "uygula, faydası olabilir" diyordu, eşime de "bırak eşin böyle mutlu olacaksa uygulasın, inansın, ama 2 milyonun altında sperm sayısını ilaçla artırmanın yolu yok, tüp bebek konusunu ihmal etmeyin" diyorlardı. Yanlış anlama, bunu söyleyen tüp bebek tedavisini yapıp para kazanacak kadın doğumcular değil, ürologlar.
Sperm sayısı ve kalitesinde belirli sınırlar var. Sperm sayısının normali 200 milyon. 20 milyondan az olduğu zaman kendiliğinden çocuk olma ihtimali çok azalıyor ve çiftler tedavi peşine düşüyor. Bizim gibi 1-2 milyonun altında zaten neredeyse hiç şans yok. O spermlerin yumurtayı döllemek için katettikleri mesafe kendi boyutlarıyla oranlandığında dünyadan aya kadar mesafeye denk geliyor. 200 milyon spermi olan bir erkeğin herhangi bir yardım olmaksızın yumurtayı bulan sperm sayısı 100 - 150 bin adet. Bizimkilerde ölüsü dirisi şekillisi şekilsizi o kadar...O spermlerin de yumurtanın zarını geçecek kabiliyeti kalmamış da olabiliyor. Hatta mikroenjeksiyondan önce her bir yumurta başına 50-100 bin kaliteli spermi seçip yumurtanın yanına bırakıyorlardı. Bize o tür tüp bebek tedavisi bile uygulanamıyor. O kadar sperm yok çünkü...Bir de azospermi var ki o bambaşka sebeplere bağlı bir problem ve senin de dediğin gibi testislerden iğneyle ameliyatla bulunarak tüp bebek yapılıyor.
Yaşın erken ise bebek için bir nedenle acelen yok ise tabii ki bebeğini kucağına almak isteyeceğin güne kadar kürler ilaçlar uygulayabilirsin ama 1-2 milyon spermle doğal yoldan gebelik elde etmek çok zor. Her ay "acaba hamile miyim, olur mu, olacak mı" diye kendini ve eşini strese sokmak da çok sağlıklı bir şey değil. Bir de unutma ki bu iş için öngörülen E vitamini ve çinko miktarları öyle multivitamin haplarındaki kadar değil. Ben 400 UI E vitamini veriyordum eşime. Bunu yıllarca yaparsan sperm sayısını artırmacağım diye karaciğeri de bozabilirsin. Bence en doğrusu aceleniz de yoksa 3 ay aralıklı birkaç tahlil yaptırıp kürlere de devam edip sperm sayısının ne civarda seyrettiğini, kürlerin ne kadar fayda ettiğini görmek. Ona göre de ne zaman tüp bebek peşine düşeceğine karar vermek...