ERKEKLER NE SÖYLER, KADINLAR NE ANLAR ? / He's Just Not That Into You
Yapım Yılı ve Ülkesi: 2009, ABD-Almanya-Hollanda ortak yapımı
Türü ve Süresi: Romantik Komedi / 129 Dakika
Yönetmen: Ken Kwapis
Senaristler: (Greg Behrendt ve Liz Tuccillo'nun aynı adlı kitaplarından uyarlamayla) Abby Kohn ve Marc Silverstein
Görüntü Yönetmeni: John Bailey
Özgün Müzik Bestecisi: Cliff Eidelman
Kurgu Yönetmeni: Cara Silverman
Sanat Yönetmeni: Andrew Max Cahn
Oyuncular: Ben Affleck (Neil Jones), Jennifer Aniston (Beth Bartlett), Jennifer Connely (Janine Gunders), Scarlett Johansson (Anna Taylor), Bradley Cooper (Ben Gunders), Drew Barrymore (Mary Harris)
ıthalatçı Şirket: Fida Film
Dağıtıcı Şirket: Warner Bros.
ıçerik Uyarıları: ıçerdiği cinsellik ve argo diyaloglar nedeniyle, 18 yaşından küçükler için uygun değildir.
Resmî ınternet Sitesi ve Fragmanı:
He's Just Not That Into You
Yıldız Puanı: * * ½
“Erkekler Ne Söyler, Kadınlar Ne Anlar”, 1998-2004 yılları arasında üst üste 6 sezon gösterimde kalan ve bir dönem ülkemizde de epeyce revaçta olan kült televizyon dizisi “Seks ve Şehir”in senaryo yazarları Greg Behrendt ve Liz Tuccillo'nun çok satmış bir kitabından beyazperdeye uyarlandı. ABD'nin Baltimore kentinden, birbiriyle herhangi bir bağlantıları olmayan, henüz 20'li ve 30'lu yaşlarındaki bir grup insanın karşı cinsle girdikleri sorunlu duygusal ilişkilerin ele alındığı bu yapıt, anılan dizinin yıllar önceki bir bölümünde yer alan kısacık bir diyalogdan doğmuş. “Seks ve Şehir”in iki gedikli karakteri arasında geçen o diyalogda, kahramanlardan Gigi kendisini bir türlü aramayan erkek arkadaşı hakkında şunları söyler:
“Belki beni aramıştır da mesajı bana ulaşmamıştır. Ya da belki numaramı kaybetmiştir. Ya da şehir dışındadır. Ya da ona bir taksi çarpmıştır. Ya da büyükannesi ölmüştür.”
Dert ortağı Alex'in bu ümitvar yorumlar karşısındaki cevabı ise son derece kestirme ve aynı oranda da can yakıcıdır:
“Ya da belki hiç aramamıştır; çünkü seni artık görmek ve seninle yatmak istemiyordur.”
“TEK CÜMLEDEN HAREKETLE DOĞAN ıLK FıLM”
Yönetmen Ken Kwapis, çekim çalışmaları sırasında kendisiyle yapılan bir söyleşide, “Yeni filmim, muhtemelen sinema tarihine bir televizyon dizisinin tek paragraflık diyaloğundan esinlenilerek çekilmiş ilk yapım olarak geçecek” demiş. Fakat, “aşk”ın modern zamanlarda büründüğü acınası görünümü özetleyen o kısacık diyalog aslında filmden çok daha önce, “Seks ve Şehir” dizisinin beyin takımının çok satanlar listesine giren kitapları için esin kaynağı oluşturmuştu. Senaristlerden Behrendt, kahramanı Alex'in günümüzün kadın-erkek ilişkilerinde yaşanan “etçil egoizm”i kestirmeden özetleyen cümlesini sonradan ABD'de listeleri zorlayan bir kitabın ana fikrine dönüştürmekle kalmayıp, ilişkilere manevî bir boyut katma noktasında başarısız olanlar için yakın zamanda bir de televizyon programı hazırlamaya başladı. “Aslında bu dünyaya kadın-erkek ilişkilerindeki sorunlar üzerine bir kitap yazma hedefiyle gelmedim” diyen yazar, açıklamalarına şöyle devam ediyor:
“Her şey, yıllar önce bir öğle yemeği sırasında birine öylesine yaptığım bir yorumla başladı. Bir kadına, eğer bir erkek onu artık aramıyorsa, bunun en dürüstçe ve mantıklı açıklamasının onu beğenmemesi olabileceğini söyledim.”
Filmin kadın yapımcısı Nancy Juvonen de “Seks ve Şehir dizisinin o bölümünü gerçekten çok sevmiştim” diyor, “Sonradan senaristlerin bu temel üzerine yazdıkları kitap da elime geçti. ılişkiler konusunda gerçekçi olma düşüncesini, almayı istediğimiz buluşma teklifini ya da özlem dolu bir telefonu alamadığımızda vicdanımızı rahatlamak üzere uydurduğumuz bütün o hayâl ürünü gerekçeleri kendi hayatım açısından da çok uygun buldum. Bu trajik durumu zengin bir oyuncu kadrosuyla perdeye aktarma noktasında aklımda bir sürü fikir üşüştü ve böyle bir filmi ne yapıp edip çekmem gerektiğini anladım.”