• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Eskimiş çeyizlerim

bende simdi tam tersi bir ornek verecegim..

annemin annaannemden kalma, dogru durust calismayan ahsap bi radyosu vardi, olurdum o radyoya ,evlendigim de alip kendi evime goturecegim anne demistim, ama annem turkiyede ben yurt disinda yasadigimdan bir turlu firsat olmamisti.. en son annem atmis saniyorum ,duydugumda uzulmustum..

bir de uzerine dogdugum, benden yasli bir halisi vardi annemin, yine yni sebepten getiremedim evime, benim halim diye sevip dururdum, yesil o cirkin haliyi..

dusunuyorum da bana o iki eski esyayi sevdiren sey ,cocuklugumun ailemin bir parcasi olmalariydi, yaninizda kendi ailenizden parcalar tasimak, istesenizde bazen nasip olmuyor..

hazir zamaniniz ve imkaniniz varken degerlendirin arkadasim, yarin cok gec olabilir..cok da uzulursunuz ,sizi temin ediyorum..

Çok duygulandım bunları okuyunca :(

durumumuz kotu degıl kı bızım. su an gayet ıyı alabılırdık yanı herseyı. ortaokulda ceyız yapılması cok degısık.. ha ben kızım olsa dantel bı parca yaptırırım zaten onun modası yok yanı. kızım kullamasın ama kımınle karsılasacagı bellı olmaz annesı hıc dantel yapmamıs demesınler dıye 1 parca yaptırırım dursun. onun dısında hıc dokunmam yanı

durumunuz müsaitse çok daha kolay o halde bu sorunları çözmek.
annenin aldığı yemek takımlarını günlük kulllanırsın
kendine kendi zevkine göre yemek takımı alırsın, onu misafir ve özel günlere saklarsın
babaannenin halısını eğer boş bir oda var ise oraya koyarsın, hatta yere bir iki yastık atar, orayı otantik bir dinlenme odası gibi dekore edersin
dantellerin bir iki tanesini görünür yere serer, diğerlerini kaldırırsn

söylediğim her şey ters anlaşıldı
umarım bundan da yanlış anlaşılmalar doğmaz

şimdilik olanlarla idare edersin sonra zevkine göre döşersin maksat kalpler kırılmamış olur hoşşşş şimdiki kızlar dediği dedik oluyor o yüzden anneler onsuz alışverişe dahi gitmiyor ...bencede böyle çeyizi yıllarca bekletip modasını geçirmek çok saçma neyseki babam hiç izin vermezdi alıp kaldırmaya ve düğün zamanı ne modaysa ona göre alındı ...

arkadaşım bende aynı sen gibi diyordum anne yapma kullanmam bisürü emek veriyorsun yazık hepsi el emeği göz nuru diyordum.
şimdi 4 yıllık evliyim çeyizime bi bakan bi daha baktı herşey el emeği şahane şeylerdi.
bu karara ne zaman vardım biliyor musun canım...bilirsin çeyiz eve serilir o zmn gelen giden bakar çeyiz gösterilir
bnm dolaplara sığmayan dolu dolu çeyizime eşimin halası azmış dedi çıktı gelde çıldırma annem hepsini kendi elleriyle yaptı
kendileri düğme dikemezken anneciğim yatak örtümü bile patch work yaptı hazır da aldı fazla fazla ama az oldu adı
şimdilerde bende her fırsatta söylüyorum ev taşınırken taşımacılar ne çok çeyizin var abla hurçları çeke çeke bitiremedik dediler diye

önemsiz gözüken şeyler zamanla öyle bi önem kazanıyor ki şaşıp kalıyorsun.
şimdi bende bi kısmını bebeğime ayırıyorum annemden hatıra olarak
çeyiz bizim en güzel geleneklerimizden , hemde gelinin koca evinde başını daha dik tutmasını sağlıyor.

:6::6::6::6::6::6::6:

Hayatta başına gelicek en kötü şey sadece bu olsun canım ne var bu kadar sorun yapacak. Yazık anneciğin de kızına bişey almamaış demesinler diye kendine göre almıştır. Benim annem çeyizime hiçbirşey alamadı. Alacak durumu yoktu. Sadece 12 tane tabak ve tencere takımı o da pazardan.Hep heveslendim arkadaşlarımın ailesi herşeyi alırlardı, ben annemi üzmemek için anne boşver alma çalışır alırım ben hem sürekli modası değişiyo derdim aslında takıldığım moda falan değildi. Herşeyimi kendim aldım. Mobilyamdan kaşığıma kadar aklına ne gelirse. Ve evlendikten sonra hep borç ödedim hala da ödüyorum. Alınmışın zararı olmaz boşver. Allah başka dert vermesin.

Ve sonra şunu da söylim noldu biliyomusun. Eltimin çok aşırı çeyizi vardı. İğneden ipliğe herşey yapmış ailesi. Bir toplulukta, ya da gelenin gidenin yanında kaynanam (belki farkında olmayarak) eltimin çeyizlerini öve öve bitiremezdi. Halada böyle. Peki bu durumda ben napıyorum, kedi yetişemediği ciğere pis dermiş hesabı amaaan nolucak dantal dediğin çeyiz dediğin diyorum

Eski esyalara bayilirim, eski anadolu evlerin odalari var ya, evlenince bi tane odayi oyle yapmayi dusunuyorum. Ne guzel bi tarz olur ya, sicacik ortam olur :31:
Kullan cnm benim o esyalari ne olacak sanki, adi ustunde ESYA. Yeni aldigin ceyizlerin hepsi eskiyecek nasilsa. Allah baska dert vermezsin :34:

keşke zamanında benimde herşeyim alınsaydı da şimdi kendimi paralıyor olmasaydım alabilmek için...neyseki sizin durumunuz iyimiş..ben aman erkek tarafı bişi demesin aman eli boş geldi demesinler diye dişimden tırnağımdan arttırıp bişiler almaya çalışıyorum.sanma ki istediğimi alıyorum önce ucuz olana bakıyorum ucuzlar arasından beğendiğimi alıyorum.nişanlım ve ailesi benden bişey beklemiyor ama bana ayıp geliyor hiçbişey almamak...kullandığını kullan kullanmadığının yerine yenisini alırsın annen her dk yanınad olmayacak ya...

şu açıdan bakın anneniz böyle görmüş böyle yetişmiş,onunda çeyizi küçüklükten yapılmaya başlanmış ,annesininde ...
yani olay böyledir annenin kız evladı varsa küçüklükten itibaren el emeği göz nuru kızıma diye bir şeyler yapar koyar kenara tabi
durumu el verdiğince...bende tabak,çanak,mutfak gereçleri,beyaz eşya bunların küçüklükten beri alınıp bir köşede biriktirilmesi
taraftarı değilim ,yaptırmadım da çalışmaya başlayınca taksitle felan imkanımız doğrultusunda alınması gerekenleri nişanlanıp aldık,
ama dantel,örtü gibi şeyler küçüklükten beri vardı onlar düğüne yakın çıkartılıp yıkanıp,ütülendi...
kullanıyor muyum şimdi hepsini değil dantel özellikel tercih etmiyorum,
ama hepsi benim için sanat eseri gibi,annemin el emeği göz nuru ömrüm el verdiği sürece saklıycam.
bu yüzden sizde kırmayın annenizi ilerde kullanmazsan da ihtiyacı olan birine verirsiniz.
zaten evleniilince de inan ihtiyacın olmasa bile yeni çıkan bir şeyi özellikle mutfak eşyası olarak gene alıyorsun,illa çeyiz diye takıntı olmasına gerek yok.

beynım o kadar dolu ki anlatamam. benım sorunum annem... ! bı suru sey almıs ceyızıme haberım yok hıc bırınden. bır suru ıncık boncuk falan fılan. hepsı o kadar eskı ki.. utandım yaa taaa ben ortaokuldayken alıp alıp koymus. sımdı hepsını yenılemeye kalksam kac para gıdıcek. ev alındı esyalar derken zaten cok borca gırdık.. kendı kendıme sınırden catlıycam. bana bı fıkır werın yaa. evım o kadar guzel kı o esyaları oraya yerlestırmeyı bıle dusunemıyorum cok moralım bozuk.... dugunume az kaldı annemın kalbını kırmayayım dıyorum ama butun hevesım gıttı. haa bıde babannem bı halı wermıs bana halı dokuluyor o kadarmı eskı olur. almazsam kırılırmıs evıme koymam lazımmıs. gormesı lazımmıs ya ben delırcem artık..:14::14::14::14::14:

bence birazcık abartmışsın canım. bak kendi elinle yazmışsın (çok borca girdik yenilerini almaya kalsan bi dünya para tutar) canım dua etki annen hazırlamış kim bilir ne zorluklarla. ya hiç bir çeyizin olmasaydı. sana bişi daha söyleyeim bizimkiler yeniydide modaydıda ne oldu. sandıkta saraıp kalıyorlar. kimini kullandık kimini sandıkladık :D sorun etme canım hayırlısı ile bir evlen ileride kendi kafana göre yenilersin. mesela ben yaza yemek odamın peçetelerini değiştiricem. iki defa yıkadım boncukları çıkmaya başladı hiç biişi kalıcı değil. çeyizin hi bi önemi yok önemli olan evdeki huzur bence annecine dua et. mutluluklar canım üzme kendini.

benim annem zamanında bana aldığı şeyleri göstermezdi.. aman evlenmeye özenmesin diye:34:

şimdide tek tek çıkıyo herşey.. ellerine sağlık ama bi yatak örtüsü var aman allahımm görmeye dayanamıom:37:

nevresimler doluyla ama kullanacağım şeyler değil.. onları misafire kullancam artık.. ki gelin yatağı için istiyodu o. dedim anneme bunların modaı geçti diye.. az çok ikna ettim...dantel hiç sevmem..çeyiz dantel dolu.. napim çeyiz bol gözükçek belki ama kullancağım hiç bir şey yok gibi.. her şeyi yetiştirmek o kadar zorki şimdi...

sende takma kafaya..biraz daha rahatla..gerçekten anlıyorum seni.. ama kırma kimseyi.. ama kendide üzme.. napalım onlarda böyle işte.. idare etmek gerekiyo..

Son düzenleme:
Çeyiz sermek gibi adetleriniz varsa onları bir güzel seresiniz,daha sonra istemiyorsanız kaldırır kulanmassınız....Ben açıkçası hiç sevmem danteli falan..Kurdela nakışı falan elinizde yapabilirsiniz mesela..ben kursuna gitmiştim arkadaş yatak örtüsü yapmıştı tek kelime ile mükemmeldi..Maliyeti de çok fazla sayılmaz...veya incikli boncuklu örtüler alabilirsiniz onlar da düşük maliyetli..Benim çeyizim yok mesela..istemem de....sevmiyorum napalım..herkesin huyu farklı,.sıkmayın canınızı.....

Tatlım çeyizlerinin bir kaç fotografını koyarmısın?

Bakalım değerlendirilemeyecek kadar kötü mü?

koyamıyorum tatlım hepsını kutuladım beklıyorlar goturulmek ıcın. dahah fazla uzulmeyeyyım dıye kutuladım gormuyorum sımdılık...:S

Arkadaşım bazı arkadaşların da dediği gibi sen düğün stresine girmişsin. ufak tefek şeylere üzülme. babaannem vefat etti bana eşarbı hatıra kaldı illa alıp başıma takacağım diye bir şey yok. ama sandığıma koydum tabiki de. orda olduğunu bilmek bile beni mutlu ediyor. yengem de kendi çeyizinden bir kaç süs vermişti onları da bir yere astım baktıkça onu hatırlıyorum. ne güzel ki beni düşünmüş de vermiş. herşeyin modası geçiyor çeyizin mi geçmicek. evlendikten sonra gönlüne göre düzenlersin evini. bunlara üzülme.

sen annenin aldıklarını al.
o gelince kullanırsın.
zamanla kendi zevkine göre değiştirirsin.takımı bozuldu leke oldu vs diye diye değiştirirsin.
benim annemde aldı bir sürü.
halılar,danteller, yazmalar, patikler.... saymakla bitmez.
kendide diyor niye aldıysam ne güzel yeni şeyler çıktı diye.
yorgan istemem diye tutturdum hem annem hem kayınvalidem verdiler.
attım bazada duruyorlar.
mutfağımda sadece bardaklarımı ve düdüklü tenceremi yeni aldım.
geriye kalanlar annemin aldıkları ve düğünde hediye gelenler.
mutfakta çok zaman geçirmediğim için önemsemiyorum kullanıyorum.

İyi de yahu zaten gelin çeyizinin güzelliği çocukken biriktirilmeye başlanması değil midir?yani bizde çeyiz zamanla hazırlanmış olduğu belliyse sevilir. "ayyyyy ne güzel" sesleri yükselir :))) :6: hani evde zaten kullanılmayacağı mutfak dolaplarının içine konulmayacağı bellidir...lakin bu güzellikler ayrıntılarda gizlidir...bence anneniz çok iyi etmiş.. :16: emin olun herkes de aynı fikirdedir.çoğu kimse evine koymaz zaten..onlar hatıralar içindir..sevgiler :21:

Canımm sen hiç nişanlandıktan sonra çeyiz alışverişine çıkmadın mı ne biliyimm meraklanmadın mı?
Bu çeyizlerin sana ait olduğunu bilmiyor muydun ya da? Yeni mi çıktılar sandıktan?
Bereket bnm annem düşünmüş hiçbişi almamış belki 1-2 nevresim vardır onları da soyluorum, ya sen kullan ya da ben misafirlik yaparım diorm hatta akşam bile bu sebepten tatlı tatlı atıştık:)
Ben herşeymi kendim almak istiorum diorum, kaldı ki çeyiz ole menem bişikiii her gün daha farklısı daha guzeli cıkıo.. Benim çeyizim henüz yok gibi ana şeyleri aldım sadece araştırmadayım ama akşam Bernardo'nun sitesine girdim müthiş bi kahvaltı takımı beğendim henüz eylül ayında aldığımm kahvaltı takımımdan bile vazgeçmek üzereyim o takım için:1:
Anneme zarf attım ben Bernardoyu alıyım sen yeni takımlarımı kullan die:9:
Kısaca herşeyin modası çabucak geçebilio, 1 ay once beğendiğini beğenmemeye bile başlıosun.. Bence senin eskimiş dediğin çeyizlikler seneye moda bile olabilir onemlı olan o çeyizleri evine gore yakıştırman ve oyle kullanman... Hiç sıkma tatlı canını:16:

Back
X