Pilav Tarifleri Etli Özbek Pilavı - Emek Ayçiçek Yağı Sponsorluğunda

Selam Canım KK Kadınları 🍒

Yine harika bir tarif yaptım sizin için. Ana yemek olarak düşünebilirsiniz çünkü bu pilâv çok doyurucu. Öncelikle tarihi de bence çok ilginç, size biraz bahsetmek istedim.

Ülkenin mutfak kültüründe, ilk sıralarda bulunan ve en lezzetli yemeklerinden biri sayılan Özbek pilavı, pirinç, soğan, havuç ve etten hazırlanıyor. Bölgesel özelliğine göre ise içine ayva, kuru üzüm ve çeşitli sebzeler ilave edilse de pilav yapımında, ana malzemeler değişmiyor. Özel günler ile düğün sofralarının en önemli yemeği sayılan pilav, eve gelen misafirlere ikram ediliyor.

Özbekistan'da kadınlar kadar erkekler de bu pilavı pişirmeyi biliyor. Eve misafir geldiğinde, pilavı mutlaka evin erkeği yapıyor. Ülkede pilavı pişirmek için özel mekanlar da bulunuyor. Kalabalık misafirlerin ağırlandığı "çayhane" denilen bu yerlere pilavda kullanılacak malzemelerle gidiliyor. Pilav, büyük kazanlarda pişirildikten sonra orada tüketiliyor. Özbekler'in yaşamında çok önemli bir yer tutan gelenekte çayhaneye gidiş adeta bir şölen gibi yaşanıyor. Pilavın pişirilmesi, yenmesi ve masabaşı sohbetleri gün boyu sürüyor.

Bazı yemek tariflerinin yüzyıllar öncesinden kaldığı geleneksel Özbekistan mutfağında, İbn-i Sina'nın "Her çeşit yemeği gönlün çektiği zaman yemek faydalıdır" sözü üzerine istenilen vakitte her çeşit yemek sofrada mevcut. MÖ 4. yüzyılda, Büyük İskender zamanından bu yana yapılan, her bir aşçının kendi bulduğu bir özelliği ekleyerek zenginleştirdiği ve bu nedenle bir "sanat" diye nitelendiren pilavın pişirimi, bölgeden bölgeye değişiklik gösterse de hepsinin ayrı bir lezzeti, ayrı bir özelliği bulunuyor.

Özbekler arasında yaygın olan inanışa göre, "Eğer insan, bu pilavdan bir kez tadarsa, hayatı boyunca o lezzeti unutamaz" deniliyor. Yine halk arasında, "Özbek pilavını kahvaltıda kendin ye, öğlen yemeğinde arkadaşınla paylaş, akşam yemeğinde ise düşmanına ikram et" deyişi hakim.

Hadi yapmaya başlayalım 🍒

Eki Görüntüle 2953709

MALZEMELER

🍒 2 su bardağı pirinç
🍒 1 su bardağı kemik suyu
🍒 2 su bardağı şu
🍒 1 çay bardağı sıvı yağ
🍒 1 büyük boy soğan
🍒 1 büyük boy havuç
🍒 400 gr koyun eti
🍒 3 diş sarımsak
🍒 2 yemek kaşığı tereyağ (isteğe göre)
🍒 tuz,karabiber

YAPILIŞI

Eki Görüntüle 2953715
🍒 pirincimizi bir çay kaşığı tuz ve sıcak su dökerek islatiyoruz. Bir süre bekliyoruz ve sonra nişastasını akıtmak için yıkıyoruz.
Eki Görüntüle 2953721
🍒 bir miktar tencereye sıvıyag koyuyoruz, içine etlerimizi koyuyoruz. Etler ilk suyunu salıyor. Bir çay bardağı sıcak su ekliyoruz. Kapağını kapatıyoruz, etler suyu çekip pişmeye başlıyor. Su çekilince kontrollü olarak kavurmaya başlıyoruz. Yaklaşık 40 dakika pişirdim ben. Piştikten sonra tuz,karabiber,kekik ,bir Kaşık tereyağ ekleyip ocağı kapatıyoruz. Etlerimiz hazır.
Eki Görüntüle 2953722
🍒 soğanı yemeklik dogruyoruz. Havucu rendeliyoruz ve tencereye alıyoruz. Güzelce pişene kadar kavuruyoruz. Havucun rengi çıksın. Üzerine pirincimizi ekliyoruz. Bir miktar karıştırıyoruz özleşiyor. Tuzunu karabiberi ekliyoruz. Kemik suyu ve normal suyumuzu ekliyoruz. Soyduğumuz üç diş sarımsağı biraz bıçakla çizip pilavın üzerine bırakıyoruz. Bir baş olarakta koyuyorlar fakat ben çok koymak istemedim sarımsağı. Kapağını kapatıp kısık ateşte pilâvimızı pişiriyoruz. Üzeri delik delik olunca pişmiş demektir.

Ve etle pilavimizi birleştiriyoruz🤭🤩😍

Eki Görüntüle 2953783 Eki Görüntüle 2953784 Eki Görüntüle 2953785 Eki Görüntüle 2953786 Eki Görüntüle 2953787 Eki Görüntüle 2953788 Eki Görüntüle 2953789 Eki Görüntüle 2953791 Eki Görüntüle 2953792 Eki Görüntüle 2953793 Eki Görüntüle 2953794 Eki Görüntüle 2953796 Eki Görüntüle 2953797 Eki Görüntüle 2953798 Eki Görüntüle 2953799 Eki Görüntüle 2953800
COook severim,arada yaparim😋😋
Cocuklarda istiyordu,yapayım bari😍Bir oyum size🏆
Başarılar diliyorum,çok güzel bir tarif
Ben sarımsak koymuyorum,koyuldugunu da bilmiyordum🤔
Bir de eti,suyu yarıya inince ilave ediyordum.
Nefis🎉🎊🎉🎊
 
COook severim,arada yaparim😋😋
Cocuklarda istiyordu,yapayım bari😍
Başarılar diliyorum,çok güzel bir tarif
Ben sarımsak koymuyorum,koyuldugununda bilmiyordum🤔
Bir de eti,suyu yarıya inince ilave ediyordum.
Nefis🎉🎊🎉🎊
Canım benim çok teşekkür ederim beğenmene sevmene çok sevindim 🤩🤗😽😍 aslında koca bir baş sarımsak konuyor ama ben o kadar cesaret edemedim, üç tane ıle yetindim 🤭 sunum tamamen size kalmış tabiki kuzum et her türlü yakışıyor 😻😽🤗 sizede afiyet olsun 🤗🤩😽😻🍒🍒🍒💋
 
Canım benim çok teşekkür ederim beğenmene sevmene çok sevindim 🤩🤗😽😍 aslında koca bir baş sarımsak konuyor ama ben o kadar cesaret edemedim, üç tane ıle yetindim 🤭 sunum tamamen size kalmış tabiki kuzum et her türlü yakışıyor 😻😽🤗 sizede afiyet olsun 🤗🤩😽😻🍒🍒🍒💋
İlk mesajdaki bilgilendirme de çok güzel olmus,daha bir anlam kazanmış🌼
 
X