Ev ekonomisi hakkında önerileriniz var mı?

arkadaşlar hepinizin yaptığı tasarruf tedbirleri çok güzel bende bir çoğunu yapıyorum suyuda fazla kullanmamaya özen gösteriyorum bu konuda bulaşık makinesi baya yardımcı oluyor ama tamamen dolunca yıkarım bulaşıkları zaten dinimizdede israf haramdır ama sizin gibi dikkatli arkadaşları çevremde pek göremiyorum ve çok üzülüyorum özellikle suyu hoyratca hancayanlara,kaydirigubbakcemile5 hepinize teşekkür edrim
 
Küçük önlemlerle büyük tasarruf:


Evlerinizdeki normal lambaları tasarruflu lambalarla değiştirerek 5 kat daha az enerji kullanırsınız.
Binalarınıza ısı yalıtımı yaptırarak ısıtma ve soğutma giderlerinde yüzde 50 tasarruf sağlayabilirsiniz.
Oda sıcaklığını 10 derece düşürerek yüzde 6’lık yakıt tasarrufu yapabilirsiniz.
Satın alırken daha fazla para ödeseniz de A ve üstü enerji sınıfına sahip elektrikli aletleri tercih ederek ortalama enerji tüketiminde yüzde 45 tasarruf sağlayabilirsiniz.
Yemek pişirirken normal fırın yerine mikrodalga fırın kullanarak aylık 5 YTL olan fatura giderini 2,5 YTL’ye indirebilirsiniz.
Bulaşıklarınızı elde değil de makinede yıkayarak her yıkamada en az 20 litre su tasarrufu yapabilirsiniz.
Küvete su doldurarak banyo yapmak yerine duş yapın. Bu şekilde su tüketiminizi yüzde 25 azaltabilirsiniz.
Saniyede 1 damla su akıtan musluğunuzu tamir ettirerek yılda 1 ton su tasarrufu sağlayabilirsiniz.
Derin dondurucudan çözülmesi için çıkardığınız yiyecekleri buzdolabının içinde çözülmeye bıraktığınızda, bu yiyecekler çözülürken dolaba soğukluk vereceği için enerji tasarrufu yapabilirsiniz. Buzdolabına sıcak yiyecekler koymak ise tam aksine enerji tüketiminizi artırır.
Ütünüzün fişini, ütüleme işi bitmeden birkaç dakika önce prizden çekin ve son çamaşırlarınızı ütünün içinde kalan ısı ile ütüleyin. Çünkü 1500 Watt bir ütüden 5 dakika tasarruf etmek, 15 Watt bir ampulü 8 saat bedava çalıştırmak demektir.
Saç kurutma sürenizi yüzde 10 azaltarak yüzde 10 enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.
Çamaşır ve bulaşık makinelerinizi dolu çalıştırınız.
 
Mikrodalga fırın tercih edin!
Konutlarda alınacak küçük tasarruf tedbirleri ile faturaların düşmesi sağlanabiliyor. Örneğin, elektrik ocaklarında kullanılan tencere çapının ocak çapından büyük olması yüzde 30, yemek ısıtmada mikrodalga fırın kullanılması ise yüzde 60-65 oranında enerji tasarrufu sağlıyor.

Tencere ve tavaları uygun kapaklarla iyi kapatmak buhar enerjisinden yüzde 60 tasarruf edilmesini sağlıyor. Sebze ve patates haşlarken düdüklü tencere kullanılması ve az su konulması ile yüzde 50-70 oranında enerji tasarruf edilmiş oluyor. Fırının pişirme süresinden önce kapatılması halinde 5-10 dakikalık tasarruf sağlanabiliyor.

Mutfağın gün ışığıyla aydınlatılması yüzde 15, klimaların bakım ve temizliğine dikkat edilmesi ve 10 yaşından sonra değiştirilmesi ise yüzde 40 tasarruf sağlıyor.

Tasarruf tedbirleri
Bir akkor lamba kompakt flüoresan lamba ile değiştirildiğinde aydınlatma maliyeti yüzde 80 azalıyor.

Odadan ayrılırken lambaların kapatılması, lambaların ve armatürlerin periyodik olarak bakımlarının yapılması da tasarruf sağlıyor. İyi yapılmayan bakım sonucu lamba üzerinde biriken tozlar faydalı ışık miktarını azaltıyor.

Duvarlar ve tavanların açık renkli boya ile boyanması, dekorasyon eşyalarının mümkün olduğunca açık renkli seçilmesi, daha fazla ışığa ihtiyaç duyulan bölümlerde, çok sayıda düşük güçlü lamba yerine, daha yüksek güçlü tek bir lamba kullanılması tasarruf sağlıyor.

Zamanlayıcılar, fotoseller veya yaklaşım sensörleri aracılığıyla aydınlatmanın kontrol edilmesi de enerji tasarrufu sağlıyor.

Elektrikli ev aletlerinde tasarruf
Buzdolabı: Buzdolaplarının verimli kullanılması için öncelikle düzenli olarak bakım yaptırılması, etrafının toz ve hava sirkülasyonunu etkileyici diğer maddelerden ve ısı kaynaklarından uzak tutulması gerekiyor.

Klima: İhtiyaçtan çok büyük bir klima enerji kaybına sebep oluyor. Evin güneş alan kısımlarının ağaçlarla gölgelenmesi, cam filmleri, pencere ve duvar tenteleri gibi pasif soğutma yöntemlerinin uygulanması da klimaların soğutma yükünü azaltıyor ve daha az enerji kullanmalarını sağlıyor.

Fırın: Evde birkaç tane fırın varsa küçük olanın tercih edilmesi gerekiyor. Çok gerekli değilse ön ısıtma yapılmaması, yapılsa bile bu sürenin 10 dakikayı geçmemesi önemli. Mikrodalga fırınlarda pişirme 2-10 dakika, ısıtma ise 10-30 saniyede gerçekleşiyor. Bu nedenle geleneksel fırınlara göre yüzde 66 daha az elektrik harcıyor.

Çamaşır makinesi: Çamaşır makinelerinde çamaşırların ılık suyla yıkanması, durulamanın ise soğuk suyla yapılması tavsiye ediliyor.

Ayrıca, yıkama programlarının tam kapasite çalıştırılması gerekiyor. Önden yüklemeli makineler ise üstten yüklemeli makinelere göre daha az enerji tüketiyor.

Bulaşık makinesi: Bulaşık makinesi yerleştirilirken çevresinde en az 5 santimetre boşluk bırakarak ısınmadan dolayı oluşan sıcak havanın kolayca dağılmasının sağlanması gerekiyor. Yaz aylarında ısı ve nemi azaltmak için sabah ve akşam saatlerinde yıkama yapılması öneriliyor.

Elektrikli süpürgesi: Elektrikli süpürgesinin torbasının sık sık boşaltılması gerekiyor. Bu işlem, süpürgenin emme gücünü yükselteceği için daha verimli ve daha çabuk temizlemeyi sağlıyor. Ayrıca yılda en az bir kez motor bölümü açılıp, buradaki toz ve pamukçukların temizlenmesi gerekiyor.

TV: Küçük ekranlı televizyonlar büyük ekranlılara göre daha az elektrik tüketiyorlar. Ses düzeyinin düşük tutulması da elektrik enerjisi tüketimini azaltıyor.

Saç kurutma makinesi: Saç kurutma işleminin mümkün olduğu kadar havluyla yapılması öneriliyor. Bir saç kurutma makinasının ortalama 10 dakika çalışması 60 wattlık bir lambanın 3 saat yanmasına eşdeğer elektrik tüketiyor.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…