Ev hanımlarının hakları var mı

SakinAkrep

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
6 Şubat 2008
58
15
86
49
İstanbul
Biz Ev Hanımlarının hakları varmı eşime dava açmayı düşünüyorum ben evlen evlenme den önce sağlık sorunları olmayan biriydim ama şu anda bir çok sağlık sorunlarım var eşim evlendiğimiz günkü gibi hiç bir sorunuyok BİZ EVHANIMLARINI EŞLERİMİZ tarafın dan emekli olabilmemiz için siğorta yaptırma zorunluluğu olmalı diye düşünüyorum ben ev temizliği çoçuk bakımı vs işleri hiç yadım almadan yapıyorum bunun sonucun da vucudum da sağlık sorunları oluştu belim de fıtık bacaklarım da varis göğüsüm de kist ve bunlar ğibi bir çok sorunlar ben bunca emeğime karşılık eşim den çekinerek para istiyorum kısacası eşime dava açmayı düşünü yorum beni siğortalı yapmadığı için geriye dönük sigortalı yapabilirmi artı gelecek için de ben de eşim ğibi emekli olup kimseye muhtaç olmadan kendi paramı harçamak istiyorum
LÜTFEN BİLGİSİ OLAN CEVAP VERSİN

Tebrik ediyorum.
Çok zekice ama aranız bozulmasın dava açtın yada açacaksın diye:104:

fıtıklar varisler olmadan önce aklın nerdeydi diyebilir hakim. hukuk geriye işlemez diye biliyorum ben.

fıtıklar varisler olmadan önce aklın nerdeydi diyebilir hakim. hukuk geriye işlemez diye biliyorum ben.

ülkemizde her çalışanın sigortası yok çalışırken kaza geçirip sakat kalan bir çok insan var şimdi işe ihtiyacı olup çalışandağmı suç ona hertürlü işi güvencesini sağlamadan yaptıran dağmı sonuç olarak ben siğortalı bir iştede çalışsam aynı sağlık sorunlarım olabilirdi ama sonun da emeğimin karşilığı bir maaş alırdım şuan hıç güvencem yok biz ev hanımlarının da hakları olmalı

ülkemizde her çalışanın sigortası yok çalışırken kaza geçirip sakat kalan bir çok insan var şimdi işe ihtiyacı olup çalışandağmı suç ona hertürlü işi güvencesini sağlamadan yaptıran dağmı sonuç olarak ben siğortalı bir iştede çalışsam aynı sağlık sorunlarım olabilirdi ama sonun da emeğimin karşilığı bir maaş alırdım şuan hıç güvencem yok biz ev hanımlarının da hakları olmalı

tamam ben size hak vermiyorum demedim ki.
ama bir işe girerken, sigortasız olduğunu bile bile işe girdikten 20 sene sonra patrona "nerde benim emekli maaşım" demek gibi bir şey bu dediğiniz.

akıl var mantık var böyle birşey olabilir mi? dava açsan ne olacak ? eşin bu duruma ne diyecek? çalışan insanlar bile hakkını alamazken sana bunu kim verecek? bildiğim kadarıyla böyle bir kanun da yok ev hanımlarıyla ilgili hukukçu arkadaşlar daha iyi bilirler gerçi...bunun yerine sigortalı bir işe girip çalışıp emekli olabilirsin yoksa herkes ev hanımı olur oh gelsin sigorta der....evin yükünü ,çocuğun sorumluluğunu almak zorundadır eşler haliyle yıpranma olur ama sana kimse evlen,çocuk yap demedi kendi rızanla oldu hepsi bir sonuç çıkacağını sanmam bu işten ben:37:

Tebrik ediyorum.
Çok zekice ama aranız bozulmasın dava açtın yada açacaksın diye:104:

İlğin için teşekkürler
aramız bozulmaz eşim evlendiğimiz günden bu zamana kadar hep beni siğorta yaptırıcağını söyler 14 yıl oldu bir adım yoktabi biz ev hanımlarının maddi olanağı olmadığı için eşler tarafın dan dikkate alınmayız birilerinin ses çıkarmasılağzım.Bir yakınımım yaşadığı olayı anlatayım.kendisi eşinin ısrarları üzerine erkek çoçuk doğuracağım diye üç doğum yaptı üçünçüsü erkek oldu doğum dan sonra beli zedelendi baştan fıtık dediler hastanede yattı fizik tadavi oldu vs 2 ay hastanede yattı zamanla ağrı baçaklarınıda etkiledi uzatmayayım kendisi yürüyemez oldu sebebini bulamadılar 6 yıldır yatalak eşi 1 yıl evinde baktı sonra iğleş mediğini görünçe eşini annesinin evine götürüp bıraktı şimdi mahkemeleri var erkek olarak ihtiyaçlarının eşi tarafın dan karşilanamadığını ifade ediyor daha ayrıntılar var tabi biz ev hanımlarının sonu böyle olmamalı erkekler çok açımasız :50:

Biz Ev Hanımlarının hakları varmı eşime dava açmayı düşünüyorum ben evlen evlenme den önce sağlık sorunları olmayan biriydim ama şu anda bir çok sağlık sorunlarım var eşim evlendiğimiz günkü gibi hiç bir sorunuyok BİZ EVHANIMLARINI EŞLERİMİZ tarafın dan emekli olabilmemiz için siğorta yaptırma zorunluluğu olmalı diye düşünüyorum ben ev temizliği çoçuk bakımı vs işleri hiç yadım almadan yapıyorum bunun sonucun da vucudum da sağlık sorunları oluştu belim de fıtık bacaklarım da varis göğüsüm de kist ve bunlar ğibi bir çok sorunlar ben bunca emeğime karşılık eşim den çekinerek para istiyorum kısacası eşime dava açmayı düşünü yorum beni siğortalı yapmadığı için geriye dönük sigortalı yapabilirmi artı gelecek için de ben de eşim ğibi emekli olup kimseye muhtaç olmadan kendi paramı harçamak istiyorum
LÜTFEN BİLGİSİ OLAN CEVAP VERSİN

öncelikle geçmiş olsun ama canım kusura bakmada ben de biliyorum hergün işe gidip gelip o trafiği çekmemeyi, eşim kazansın ben yiyim demeyi, patronun ağız kokusunu çekmemeyi, zamanında yıllarca okullarda dirsek çürütmemeyi bizde biliyoruz yani, ama mantıklı düşünüp katlanıyoruz bunlara
kısa bi süredir evdeyim gerci (evdeyim dediğim de öğrenciyim yani) ama önceden de aman ben rahatıma bakıym eşim çalışsın bana baksın demedim. karnımı doyurur üstümü giydirir tabiki ama malesef ev hanımlarının hiç bi şekilde ulaşamayacağı şeyler var
bahsettiğin gibi bi zorunluluk nasıl olabilirki? kanun karı koca arasına bu kadar da girmemeli bence, kadını korumaya yönelik bişey olsa tabi desteklerim ama, maddi durumu olmayan bi adam bunu nasıl yapsın? maddi durumu varsa da zaten bi kadın eşini buna ikna edemiyosa o onların ilişkilerinin problemidir, bi erkek eşinin iyi şartlarda yaşamasını zaten ister, her şeyi geçtim, o üzülmesin diye yapar yine yapar
neden eşinden çekiniyosun ki? ilk evlendiğimde ben de çekinmiştim ama sen coluk cocuktan bahsettiğine göre, bu kadar hastalık saydıgına göre yeni evli değilsin, bu kadar senede bunu bile aşamadınız mı? çok afedersin yatağını en mahremini paylaştıgın adamdan 3 kuruş için mi çekiniyosun?

eşine dava açtığında dikkat et bu dava aranızı iyice bozmasın, işin yok mesleğin yok emekli maaşın yok, dımdızlak kalma orta ortada çünkü bu mahkemeden bi sonuc cıkmaz üzgünüm
son olarak kimseye muhtaç olmadan kendi paranı harcamak istiyosan, işe girer çalışırsın olur biter, nasıl fikir?
ev işlerini hep desteksiz yaptım diyosun ama, çalıştığı halde desteksiz yapan o kadar cok kişi var ki, sen bu duruma şükret bence, ev işi bence sadece evde oturan kadınların abarttığı bişey bütün gün başka düşünücek bişeyleri olmadıgından, işten gelip evinide tertemiz halledip yemeğini yapan birsürü kadın tanıyorum kendim beceremesemde. bu kadar sorun ediceğine keşke zamanında işe girseydin, haftada 1 de gündelikçi alırdın maaşınla, emekli de olurdun biter giderdi...

Son düzenleme:
İlğin için teşekkürler
aramız bozulmaz eşim evlendiğimiz günden bu zamana kadar hep beni siğorta yaptırıcağını söyler 14 yıl oldu bir adım yoktabi biz ev hanımlarının maddi olanağı olmadığı için eşler tarafın dan dikkate alınmayız birilerinin ses çıkarmasılağzım.Bir yakınımım yaşadığı olayı anlatayım.kendisi eşinin ısrarları üzerine erkek çoçuk doğuracağım diye üç doğum yaptı üçünçüsü erkek oldu doğum dan sonra beli zedelendi baştan fıtık dediler hastanede yattı fizik tadavi oldu vs 2 ay hastanede yattı zamanla ağrı baçaklarınıda etkiledi uzatmayayım kendisi yürüyemez oldu sebebini bulamadılar 6 yıldır yatalak eşi 1 yıl evinde baktı sonra iğleş mediğini görünçe eşini annesinin evine götürüp bıraktı şimdi mahkemeleri var erkek olarak ihtiyaçlarının eşi tarafın dan karşilanamadığını ifade ediyor daha ayrıntılar var tabi biz ev hanımlarının sonu böyle olmamalı erkekler çok açımasız :50:

ablacım o yüzden zaten ev hanımlarının sayısı eskisinden az. eğitimi olan olmayan çalışmak için gayret ediyo. sanmayın ki tek sebep geçim sıkıntısı, hayır. sırf kocasının eline düşmemek için kendini hırpalayan kadınlar var. onlar da çalıştıkları için fıtığı varisi çıkıyo. ama neticede paraysa parasını alıyo tabi.

yalnız verdiğiniz örnekte abes olan bişi var, Allahtan başka kimse bilemez çocuğun erkek olup olmayacağını. takdiri ilahiye kafa tutar gibi, sağlığını hiçe sayarcasına sırf erkek olacak diye çocuk yapmak da neyin nesi? biz kadınlar beyinsiz akılsız varlıklar mıyız? kocamızın her dediğini nas kabul edip kendimizi hırpalayalım? hadi adam karısına acımadı, karısı kendi canına acıyacaktı. kafayı çalıştırmak lazım arada.

İlğin için teşekkürler
yazık hakikaten üzüldüm
Geriye dönük ödeme yapma ihtimali yok.
Ha olduki dava açtın karar olumlu yada olumsuz sonuçlanana kadar çok zaman geçer.
Yaşın kaç bilmiyorum ama daha önceden ssk girişin var ise belli bir gün (sanırım 1080) adetinden sonra isteğe bağlı ssk primlerini ödeyebilir. Bu kural kalkmışta olabilir aratınca bu tarz bir yazıda çıktı karşıma. Primleri ise 150 tl civarında olması lazım en düşük. 3 ay üstüste ödemez ise primlerin iptal oluryor bu arada...
Eğer ssk kaydın yok ise seni esnafsa yanında çalıştı gösterebilir yada bir tanıdığından rica edebilir.
Bunların hiçbirini kabul etmez ise yada durumlar uygun değilse özel sigorta yaptır canım.
Belli bir toplu para ödeyip aylık uygun taksitlerle ödeme yaparsa kısa zamanda ssk ödemesi gibi para alman mümkün...

öncelikle geçmiş olsun ama canım kusura bakmada ben de biliyorum hergün işe gidip gelip o trafiği çekmemeyi, eşim kazansın ben yiyim demeyi, patronun ağız kokusunu çekmemeyi, zamanında yıllarca okullarda dirsek çürütmemeyi bizde biliyoruz yani, ama mantıklı düşünüp katlanıyoruz bunlara
kısa bi süredir evdeyim gerci (evdeyim dediğim de öğrenciyim yani) ama önceden de aman ben rahatıma bakıym eşim çalışsın bana baksın demedim. karnımı doyurur üstümü giydirir tabiki ama malesef ev hanımlarının hiç bi şekilde ulaşamayacağı şeyler var
bahsettiğin gibi bi zorunluluk nasıl olabilirki? kanun karı koca arasına bu kadar da girmemeli bence, kadını korumaya yönelik bişey olsa tabi desteklerim ama, maddi durumu olmayan bi adam bunu nasıl yapsın? maddi durumu varsa da zaten bi kadın eşini buna ikna edemiyosa o onların ilişkilerinin problemidir, bi erkek eşinin iyi şartlarda yaşamasını zaten ister, her şeyi geçtim, o üzülmesin diye yapar yine yapar
neden eşinden çekiniyosun ki? ilk evlendiğimde ben de çekinmiştim ama sen coluk cocuktan bahsettiğine göre, bu kadar hastalık saydıgına göre yeni evli değilsin, bu kadar senede bunu bile aşamadınız mı? çok afedersin yatağını en mahremini paylaştıgın adamdan 3 kuruş için mi çekiniyosun?

eşine dava açtığında dikkat et bu dava aranızı iyice bozmasın, işin yok mesleğin yok emekli maaşın yok, dımdızlak kalma orta ortada çünkü bu mahkemeden bi sonuc cıkmaz üzgünüm
son olarak kimseye muhtaç olmadan kendi paranı harcamak istiyosan, işe girer çalışırsın olur biter, nasıl fikir?
ev işlerini hep desteksiz yaptım diyosun ama, çalıştığı halde desteksiz yapan o kadar cok kişi var ki, sen bu duruma şükret bence, ev işi bence sadece evde oturan kadınların abarttığı bişey bütün gün başka düşünücek bişeyleri olmadıgından, işten gelip evinide tertemiz halledip yemeğini yapan birsürü kadın tanıyorum kendim beceremesemde. bu kadar sorun ediceğine keşke zamanında işe girseydin, haftada 1 de gündelikçi alırdın maaşınla, emekli de olurdun biter giderdi...

Tamamen katılıyorum ama yaptığı ev işi bile bu kadar ağır gelip türlü hastalık sayan bir insanın bir işe girip çalışacağını sanmıyorum.Konusahibi arkadaşım kusura bakma ama abesle iştigal ediyorsun ev hanımlarına sigorta yapılmadığı dahası ev işinin çalışmak sayılmadığı zaten bilinen bir şey ayrıca ev işi yapıyorsan temizlik yapıyorsan yemek yapıyorsan bunu yalnızca eşin için değil kendin içinde yapıyorsun ne yani bekar olsan temizlik yapmayıp pis pis mi oturacaktın anlamadım ki? Bütün gün çalışıp yorgunaa rgın eve gelip evini mis gibi idare eden kadınlar var, onlar ne yapsın peki? Ayıpladım kusura bakma...Bütün gün evde oturup kocalarınızın eline bakmaya devam edip ayaklarınızın üzerinde duramadığınız sürece ezilemeye mahkumsunuz.

Son düzenleme:
Şimdi en büyük sorun eşinden para isterken bile sıkıntı çekmesi.
Bunu bende yaşadım. Bana para istemek çok zor geliyordu. Parayı isterdim; nereye harcayacan, bu kadar yeter, şuan param yok v.s. Zaten zor istiyorum birde bu laflar çok canımı sıkardı. Sırf bundan dolayı evde mum bastım kendi harclığımı kazanmak için. Sonuç 2 elim sıcak mumda yandı. Evde 1 yaşında çocuk bana kim baktı? Hiç kimse... Ama kendi grip olsa benimle ilgilen der.
Evliliğimin 3. senesinde şükür güc bela ikna ettim ve çalışmaya başladım. Kuzenimin yanında masa işi olduğu için kabul etti. Ayrıca ssk ödemek için biraz günümün olması gerekiyordu. Yoksa kabul etmezdi.
1- Bekarken hiçbir insan evini pis tutmaz. Yemek yemeden durmaz. Ama evliyken bunları daha sık ve özenli yapmak durumunda kalır.
2- Bekar erkek çoğunlukla ev işleriyle baş edemez ve paralı birini tutmak zorunda kalır.
3- 14 sene boyunca ssk ödeyeceğine dair söz vermiş ve yerine getirmemiş.
4- Ayrıca ssk ödemesi eşininde işine gelir ileride eve çift maaş gelir. Benim babam annemin ssk sını ödemedi. Şimdi tek maaşla geçinmeye çalışırlarken. Kaynanam ve kayınpederim çift maaş ile gül gibi geçinip para arttırıyorlar.
5- Bir kişinin hasta olması için bir iş yapmasıda gerekli değil. Takdiri ilahi... Ama evliyken aldığı sorumluluk bile psikolojik olarak insanı yıpratır.
Bence insanlar her ne koşulda olursa olsun geleceklerini garanti almaları için bile kenara para koymaları gerekli. Ev hanımları içinde bu geçerli.

Back
X