Ev mi kira mı :/

Çok katıldım dediğine tatlım şuan
Ama gerçekten emlk piyasası gümleyecek mi ki hmmmm o halde ya sabır diyelim

iPad 'den Kadınlar Kulübü aracılığı ile gönderildi

Emlak piyasasının balonu patlamadı gitti. Bundan 10 yıl önce Ankara ‘da evler 50 binden başlardı ki o kadar çok ev vardı ki. Şimdi gece kondu 200 binden başlıyor.
Yani ben de gayri menkule para yatıracağım. Diğer yatırım araçları popülariteye göre renk değiştirebiliyor. Ancak emlak sektörü nüfusun artışına bağlı olarak hep değer kazanıyor. Ücra yerlerde alınan evler dahi 5-10 yıl sonra değerlenebiliyor. Bunun fizibilitesini iyi yapmak lazım tabi.
Ankara’da Odtü ormanının karşısındaki alan yıllar önce çorak yerdi. Hiçbir şey yoktu. Belki oradan arsa alanlara güldüler. Şimdi orada evler 500 bin.

Çok katıldım dediğine tatlım şuan
Ama gerçekten emlk piyasası gümleyecek mi ki hmmmm o halde ya sabır diyelim

Ya aslında o da iki yıldır patlayacak diyorlar. Bizim bi kaç arkadaş bekletiyor. Ankara'da evlerin bir kısmına trilyon (eski para) diyorlar. Benim içinde bulunduğum evin kirası 850 satış fiyatı minimum 300.000. Bana da kira çok gelmeye başladı ama bu şartlar altında ev almamız da zor görünüyor. Biz de biraz yiyiciyiz malesef.

Biz de geçen arkadaşlarla onu düşündük. Hani zamanında babam bir arsa alsaydı deriz biz şu an nerden alabiliriz ki? Ama şu farkettik o zamanındaki gibi kolay değil. eskisi kadar ucuz değil. Zaten yakın gelecekte değerlenecek arazilere çoktan kapatılmış durumda. 10 yıl sonra değerleneceklerin de bize hayrı yok üzerine bir ton vergi.

Gelirleri çok ama arkadaşların üzerinde 2 tane araç bir tane de ihtiyaç kredisi var zaten hali hazırda. Bunların üzerine birikmişleri de yok. Bu şartlar altında dediğiniz biraz zor görünüyor.

Yani tabi yaşam standartları düşer orası ayrı ama 1500 tl tek maaşla 1000 lira konut kredisi ödeyen insanlar var Rabbim bütün evi olmayanlara ev almayı nasibetsin inşallah Bu arada evlerin her geçen gün değeri yükselir eskisede ama araba öyle değil biliyosunuz Model eskidikçe değeri düşüyor

Cok karmasik bi olay bence kedinizi dikmayin fazla cocukta olacak 2 yil sabredin sinra kafaniza ne yapıyorsa ounu yaparsiniz birikmisiniz yok 60 tl arabalar etse uzwrinede cekip ev alınabilir Allah yardimciniz olsun bizde kredi cekip araba aldık bidahaki seneye bitiyo bizde onu bekliyoruz bakalım hayirlisi Rabbim herkese nasip etsin insallah

Anladım. Ama ben hayat standartını düşürmektense 1-2 sene bekleme taraftarıyım. İşleri de garanti. (doktor-öğretmen) Arabaları satma/satmama konusunda ben hiç bir şey demedim. Onu günlük hayattaki ihtiyaçlarına göre kendileri belirleyecek. Ben şu an kiradayım, annemlerle 25 yıl kiradaydık. Ev sahibi olmak çok güzel bir şey, Allah herkese nasip etsin ama olmadan da yaşanmaz bir şey değil. Ben çok kısma taraftarı değilim. (Tabi bunda hayatımın büyük bir kısmında kısarak yaşamamın da etkisi olabilir :))

Arsa işi zaten eskilerin işiymiş. Ben kendi adıma iyi yerlerde iyi evlere yatırım yapmak isterim. Bankada duran bona, faiz vs sağlam yatırım aracı değil. Tercih meselesi tabi ama hesap şöyle kirana 850 tl ödüyorsun bankada olan paran sana 850 tl kazandırmaz.
Kaldı ki geçen sene Dikmen’e taşındı bir arkadaşım 1500TL kira, apartman aidatı vs yani ben şahsen vermem bu parayı. Biz lojmandayız kira vermiyoruz verecek olsam kira ödeyeceğime kredi öderim daha mantıklı.

Birde arkadaşlar yıllardır emlak piyasasında balon olduğuna dair iddialar var... Yok konut fiyatları dip yapacak... Fiyatlar yarı yarıya ucuzlayacak... Piyasalar çökecek... Şirketler batacak... yazan, çizen ve görüş bildirenin haddi hesabı yok... Sonuç ortada... Türkiye'de siyasal istikrar devam ettiği sürece fiyatlarda gerileme olacağını ben hiç düşünmüyorum Ayrıca hep demezler mi büyüklerimiz satan değil alan kazanır diye.
Ben eğer imkan varsa hemen ev alınması taraftarıyım Hani 2.ev için düşünülebilirde Bir ev insanın zorunlu ihtiyacı

İpekçim işte o öyle olmuyor. Bak ben peşinatı tamamen geçtim, 850 lira kira verdiğim evi almak istesem, 10 yıllık kredi çeksem aylık 3-4 bin ödemen gerekiyor. Yani kira 850, kira ödemek yerine kredi öderim dediğimiz rakam 3-4 bin. Keşke 850nin üzerine bir 300-400 daha koyup da ev sahibi olabileceğimiz krediler olsa. Ama değil işte.

Bu doğru bak; satan değil alan kazanır..
Yıl 95-98 civarında benim babamların bankada olan parası Ankara’da bir köşeden başlayıp diğer köşeye kadar olan evleri satın alabiliyordu. Bilmem belki 10 tane..ev almayı küçümsüyorlardı annemler…
Noldu sonra babam kalp krizi geçirdi çalışmaya son verdi. Hazır para teker teker suyunu çekti. Artık ellerinde 1 tane ev alabilecek para kaldı bir de maaşı tabi. Allahtan bizim zorumuzla onu bağladı bir eve.

Fıstık nasıl desem hangi standartlardan bahsetsek bilmiyorum ki birimizin standardı birini tutmaz. Gelir gider hesabı biraz da..Ama sen Ankara’da çalışıp eşinle aynı işi yapıyorsan ortalama kazançlarımızı tahmin edebiliriz zannımca.
Bu durumda birkaç yıl biriktirip çekilen krediyi azaltabilirsin. Ya da anadan babadan destekli olup şanslılar vardır. Onlardan para alıp onlara her ay faizsiz ödemek gibi. Tabi bunlar olsaydı zaten yapardın ama bir şeye bağlanmayınca da para gidecek bir yer mutlaka buluyor. Nasıl olsa var diye bol keseden harcanıyor.

Büyüklerimiz satan değil alan kazanır derken muhtemelen hemen almaktan bahsetmişlerdir. 10 yıllık bankaya borçlanıldığı durumlarda bence çok da kazançlı olmuyor.
Amerikadaki mortgage krizine benzer bir kriz bekleniyor. Şimdilik sıcak para ile seçimlere kadar piyasa düzgün tutulmaya çalışılıyor. Bunu pek çok emlakçı arkadaş da söylüyor malesef. Umarım olmaz tabi ama ederi 200 bin bile olmayan evlere milyar istenmeye başladılarsa, yabancı makalelerde bile bu fiyatlar anlamlandırılmaya çalışılıyorsa bu işte bir terslik vardır.

Tabi bu da mantıksız. Benim kardeşim yaptı bu mantıksızlığı. Evlenirken 150 bin kredi çekti. Ödeyeceği miktar 236 bin.
Kazancı ne tasarruf etmeyi öğrenmek, en başından kendi evini dekore etmek.
10 yıl vadeli çektiler sanırım. Ama bazı kurumlar çok iyi para veriyor. Mesela bunların çalıştığı kurum 4000 bin veriyor 4-5 yıllık mühendis bunlar.

Saat gelmiş. Farkında değilim.
İi oldu bu konular da ben de kamçılandım.
Herkese iyi akşamlar.

Orası öyle biraz bol keseden harcıyoruz. Açıkçası maddi imkansızlıklarla büyüdüğüm için bir şeylerden kısma fikri bana korkutucu geliyor. Çok sağlıklı bir fikir olmayabilir ama zaten bütün gençliğim hayatımı erteleyerek geçti, hep evlenince yapacağım şeylerin hayali vardı, bir de onları 50-60 yaşımdan sonrasınra bırakmak istemiyorum. Ağustos böceği gibi olmak da istemiyorum ama hayat ertelenmemesi gereken bir şey bence. Benim teyzemler sürekli geleceğe yatırım yaptı, ama sonra teyzem genç yaşında vefaat etti. Yeri geldi kocasının eski atletlerini giydi ama ev aldılar dükkan aldılar çocukları için. Değdi mi. Onun yerine dünya gezisi bile yapabilirlerdi. Tabi bir arasını bulmak lazım ama bilemiyorum.

Canım inşallah hepimizin evi olur en kısa zamanda aynen dediğiniz gibi sabredecez gibi ://

canım dişini sık küçükte olsa eskide olsa ev al.... başınızı sıkacak bi eve girin derim.. ilerde durumun düzelir borcun hafifler satar daha iyisini alırsın ben gecen yıl öyle yaptım... 111 bine ev aldım asansörsüz olması eski olması hiç umrumda değil bak 111 e aldıım 0,74 den kredi cektim şimdi 160 bin oldu eviin değeri ve kredilerde 1,2 ye yükseldi nerden baksan 70 bin kardayım..... bunun borcu bitince Allahım izin verirse daha büyük bi ev istiyorum... kirada 1 sene oturduk acıyorum kiraya verilen paraya. krediler hafif düştü acele et derim

:26: başınız sağolsun canım ya bak dediğin çok doğru biz biriktiremeyecez sanırım arabalara kaldık heralde

Aa hayırlı olsun tatlım ya süper çıkış 1 senede faiz oranı da çok iyiymiş hangi banka buuuuu

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…