• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

evde tasarruf için yaptıklarımız..

*su filtreli elektırıklı supurgemle haftada 1kez evi supuyorum --- zaten 2kişiyiz evde

*camasır mak. tam dolmadan calıstırmıyorum ancak 6kgluk makinamada 6 kılo camasır koymuyorum sonucta o 6kg kuru camasır ıslanınca oluyor 12kg malum.. makina zorlanıyor hopluyor zıplıyor halıyle.. oyuzden 6kgluk makinama 4kg kadar camasır koyuyorum..
30dkda sadece ince battaniyelerimi ,pikelerimi yıkıyorum ,diğer camasırlarımı cok acil değilse yıkamıyorum cunku 30dklık kısa programda hem yumusatıcı hemde deterjanı bir alıyor,ayrı ayrı almadıgından yeterınce temiz olmuyor haliyle..

*evımde sadece buzdolabımın fişi takılıdır sürekli olarak diğer elektırıklı esyalarımın fişi sadece ihtiyac içinde takılır sonra geri çıkartılır.. aynı şekılde evdeki lambalar içinde işimiz varsa yanar o oda yoksa kapanır sondurulur lamba.

* tasarruflu ampul kullanıyoruz

* ben camasır ve bulasık mak için calgon yerine baska bi urun kullanıyorum 50 yıl kadra uzun ömürlü(adını verırsem belki reklam olur diye yazmıyorum) bu urunden hem bulasık makme hemde camasır makme aldım.. kısaca evimde calgon hiç kullanmayarak tasarruf yapıyorum.ayrıca kullandıgım bu urun elektırık tasarrufuda saglıyor yani suyu ısıtmada 2kat daha etkısı okadarını soyleyeyım

* elektırıklı sofebnımızı en az elektırık harcayandan sectık ve sureklı ekonomık olarak yanıyor --- aç / kapa yapıldıgı zaman daha çok elektırık harcanıyor

* lavabolarımızdaki muslukların su akma mıktarını alttaki vanadan kısık yaptık sonra sadece ebeveyn banyomuzdaki musluktan sıcak su akacak sekılde ayarladık cunku dier banyomuzdan sıcak suyu kullanmuyoruz gerek duymuyoruz.. --- diğer banyomuzu evimize misafir gelecegi zaman geciçi olarak acıyoruz :)

*bulasık mak içim 70 dercede (max 95dkda) yıkıyorum ancak ustun körü temızleyıp oyle atıyorum mak.. diğer turlu yani 50 derece yaptıgımdaysa max 160 dkyı buluyor bende kendımce 70 derece daha tasarruflu geldi bana hemde tertemiz yapıyor ... (yani makinamdaki secenekler zaten 15-50-55derece 55dk hızlı yıkama-70 olarak mevcut)

*bazen balkonlar çok pis oluyorya işte ozaman ben eger birde camasır yıkandıysa ,makınanın gider hortumunu çıkartıp bir kovaya alıyorum sıcak suyunu sonra o kovayla hazırda detarjanlı zaten onunla balkonu yıkıyorum .. ıkıncı suyunu tabi temiz su doldurup tekrardan bi yıkıyorum ..
birde bu makınadan cıkan suyla daire kapısındaki paspasımı yıkıyorum :D ayrıca bu suyla araba tekerlikleride yıkanabılır ...öleecee temiz suyu harcamak yerıne..

*bazen buzdolabında curumeye baslamıs meyvelerım varsa onlardan hosaf yapıyorum ,kımısıneyse sirke yapıyorum cokta guzel oluyor.. sebzelerim için o an yemeceksem kızartıp /haslayıp derındondurucuya atıyorum..

*kışın ufo kullandık mecburen ,kirada bulundugumuz evde ne soba kurbaya baca nede kalorifer var--bulundugum yerde(izmirde) herkes klima taktırtmıs -- neyse evin(evim kuzey-batı) en gunes alan odasına ufo yaktıgımız halde ve guneslı gunlerde ben perdeleri tullerı tamamen acıyordum içeri gunes girsin ısıtsın diye..ona ragmen aylık 190 kusur odedık fatura .. su gelıyor 15 tl ,elektırık geliyor 190 :)))

* eger acil yıkacak bişey yoksa camasırımı/bulasık mak ; 22.30dan sonra yıkatmaya ,ütü o saatten sonra yapmaya gayret ederim.. sacımıda o saatlerde kurutayım dıyorum ama malum apartmandayız insanlar rahatsız olur diye kurutamıyorum..

*ocagım tüplü oldugu için mutlaka dudklu tencereyı kullanıyorum ..hemen hemen herseyde dudukluyu kullanıuyorum,,corbalarda sebze ve etli yemeklerde..hosaf,komtosto ozellıkle kışlık hazırlık yapacaksam konserve yapmak için birebir.. duduklu kullanmadıgım zamanlarda celık tencere kullanıyorum..

* mesela carsıdan bütün tavuk aldık diyelim,onun hespnı pişirmiyorum -tabi pişirdiğim zamanlarda oluyor illaki- tavugu kanat-ggus-but olarak parcalayıp posetleyıp atıyorum derındondurucuya böyle marketlerdeki tek kanat-but-gugosten daha uygun oluyor.. butun tavuktan kalan kemıkleride kucuk bi tencereye kaynatıp ogunku yemegımın içine veya derındonduruya atıyorum..

>>>bu yaz sonu salcamı kendım yapmak istiyorum bakalım becerebilcekmıyım... birde makarna kesmek ve tarhana yapmak heves sadece ama istiyorumda acaba dıyorum bi basasırırsam devamı gelir ;)

*su filtreli elektırıklı supurgemle haftada 1kez evi supuyorum --- zaten 2kişiyiz evde

*camasır mak. tam dolmadan calıstırmıyorum ancak 6kgluk makinamada 6 kılo camasır koymuyorum sonucta o 6kg kuru camasır ıslanınca oluyor 12kg malum.. makina zorlanıyor hopluyor zıplıyor halıyle.. oyuzden 6kgluk makinama 4kg kadar camasır koyuyorum..
30dkda sadece ince battaniyelerimi ,pikelerimi yıkıyorum ,diğer camasırlarımı cok acil değilse yıkamıyorum cunku 30dklık kısa programda hem yumusatıcı hemde deterjanı bir alıyor,ayrı ayrı almadıgından yeterınce temiz olmuyor haliyle..

*evımde sadece buzdolabımın fişi takılıdır sürekli olarak diğer elektırıklı esyalarımın fişi sadece ihtiyac içinde takılır sonra geri çıkartılır.. aynı şekılde evdeki lambalar içinde işimiz varsa yanar o oda yoksa kapanır sondurulur lamba.

* tasarruflu ampul kullanıyoruz

* ben camasır ve bulasık mak için calgon yerine baska bi urun kullanıyorum 50 yıl kadra uzun ömürlü(adını verırsem belki reklam olur diye yazmıyorum) bu urunden hem bulasık makme hemde camasır makme aldım.. kısaca evimde calgon hiç kullanmayarak tasarruf yapıyorum.ayrıca kullandıgım bu urun elektırık tasarrufuda saglıyor yani suyu ısıtmada 2kat daha etkısı okadarını soyleyeyım

* elektırıklı sofebnımızı en az elektırık harcayandan sectık ve sureklı ekonomık olarak yanıyor --- aç / kapa yapıldıgı zaman daha çok elektırık harcanıyor

* lavabolarımızdaki muslukların su akma mıktarını alttaki vanadan kısık yaptık sonra sadece ebeveyn banyomuzdaki musluktan sıcak su akacak sekılde ayarladık cunku dier banyomuzdan sıcak suyu kullanmuyoruz gerek duymuyoruz.. --- diğer banyomuzu evimize misafir gelecegi zaman geciçi olarak acıyoruz :)

*bulasık mak içim 70 dercede (max 95dkda) yıkıyorum ancak ustun körü temızleyıp oyle atıyorum mak.. diğer turlu yani 50 derece yaptıgımdaysa max 160 dkyı buluyor bende kendımce 70 derece daha tasarruflu geldi bana hemde tertemiz yapıyor ... (yani makinamdaki secenekler zaten 15-50-55derece 55dk hızlı yıkama-70 olarak mevcut)

*bazen balkonlar çok pis oluyorya işte ozaman ben eger birde camasır yıkandıysa ,makınanın gider hortumunu çıkartıp bir kovaya alıyorum sıcak suyunu sonra o kovayla hazırda detarjanlı zaten onunla balkonu yıkıyorum .. ıkıncı suyunu tabi temiz su doldurup tekrardan bi yıkıyorum ..
birde bu makınadan cıkan suyla daire kapısındaki paspasımı yıkıyorum :D ayrıca bu suyla araba tekerlikleride yıkanabılır ...öleecee temiz suyu harcamak yerıne..

*bazen buzdolabında curumeye baslamıs meyvelerım varsa onlardan hosaf yapıyorum ,kımısıneyse sirke yapıyorum cokta guzel oluyor.. sebzelerim için o an yemeceksem kızartıp /haslayıp derındondurucuya atıyorum..

*kışın ufo kullandık mecburen ,kirada bulundugumuz evde ne soba kurbaya baca nede kalorifer var--bulundugum yerde(izmirde) herkes klima taktırtmıs -- neyse evin(evim kuzey-batı) en gunes alan odasına ufo yaktıgımız halde ve guneslı gunlerde ben perdeleri tullerı tamamen acıyordum içeri gunes girsin ısıtsın diye..ona ragmen aylık 190 kusur odedık fatura .. su gelıyor 15 tl ,elektırık geliyor 190 :)))

* eger acil yıkacak bişey yoksa camasırımı/bulasık mak ; 22.30dan sonra yıkatmaya ,ütü o saatten sonra yapmaya gayret ederim.. sacımıda o saatlerde kurutayım dıyorum ama malum apartmandayız insanlar rahatsız olur diye kurutamıyorum..

*ocagım tüplü oldugu için mutlaka dudklu tencereyı kullanıyorum ..hemen hemen herseyde dudukluyu kullanıuyorum,,corbalarda sebze ve etli yemeklerde..hosaf,komtosto ozellıkle kışlık hazırlık yapacaksam konserve yapmak için birebir.. duduklu kullanmadıgım zamanlarda celık tencere kullanıyorum..

* mesela carsıdan bütün tavuk aldık diyelim,onun hespnı pişirmiyorum -tabi pişirdiğim zamanlarda oluyor illaki- tavugu kanat-ggus-but olarak parcalayıp posetleyıp atıyorum derındondurucuya böyle marketlerdeki tek kanat-but-gugosten daha uygun oluyor.. butun tavuktan kalan kemıkleride kucuk bi tencereye kaynatıp ogunku yemegımın içine veya derındonduruya atıyorum..

>>>bu yaz sonu salcamı kendım yapmak istiyorum bakalım becerebilcekmıyım... birde makarna kesmek ve tarhana yapmak heves sadece ama istiyorumda acaba dıyorum bi basasırırsam devamı gelir ;)

bravo,söylenebilecek başka bir şey bulamıyorum..
en çok çamaşır makinesinden aldığınız sıcak suyla balkon yıkamanıza bayıldım,hem tasarruf hem hijyen,daha ne olsun..
kış hazırlığını da yapabileceğinize inanıyorum,yardım alabileceğiniz biri varsa ilk seferde öğrenme adına iyi olur..yapanlar da anne karnında öğrenmiyor değil mi...

bravo,söylenebilecek başka bir şey bulamıyorum..
en çok çamaşır makinesinden aldığınız sıcak suyla balkon yıkamanıza bayıldım,hem tasarruf hem hijyen,daha ne olsun..
kış hazırlığını da yapabileceğinize inanıyorum,yardım alabileceğiniz biri varsa ilk seferde öğrenme adına iyi olur..yapanlar da anne karnında öğrenmiyor değil mi...

çok tşk ederimmm :16: vallahi ne yapalım ömür tasarruf devri ;) bi yerden kısıcazki diğer taraftan artsın ;)

bu fıkırı annemden kaptım :D bi zamanlar su ve elektırık kesıntısı çok oluyordu .işte ozaman annem önce beyazları atardı makinaya sonra gider borusundaki suyla renklıleri yıkardı legende.. sonra beyazların durulama suyuylada yıne kovayı doldurur yerleri silerdi balkonları yıkardı filan...malum ozamanlar elektırık ve su kıymetlıydı gittimi bidaha gelmesi zor olurdu..
hoş gerci yine yasıyoruz sımdı elektrık ve su kesıntılerını izmirin göbegındeyım ben... ve gittimide 2-3gun gelmıyor ..bazen bende annem gibi yapıyorum mecburen..
ama suyum varsada yıne alıskanlık olsa gerek :):) gider borusundaki suyu alıp balkon ,paspas yıkıyorum.. :D

salca-makarna ve tarhanayı sanırım netten bakıcam şimdiler de herkes hazır kullanıyor yaslılar yapmıyorlar hazır daha kolaylarına geliyor halıyle unutmus oluyorlar evde kendılerı hazırlamadıkları için.. iyice sorup sorusturup yapıcam artık napayım.. ilk belkı tutar kımbılır ;)

bu arada faydalı bi konu acmıssınız bende sizi tebrık edıyorum :)

*özellıkle yaz aylarında camasır mak sıkma kısmını 600e kadar ındırıyorum ,benım zaten sıkma işlemi max 800devir /en dusuk400 :) sonuc itibariyle makina en çok sıkmada elektırık harcıyor.. 200devir karım oluyor yani.. :D 400de çok sulu bıraktıgı için 600 ideal.. --- mesela dün aksam öyle yıkattım camasırlarımı..

* birde marketlerde mesela 8li yada6lı sütler,margarınler vs oluyor ve fiyat olarakta cok ucuz geliyor..hemen kanmayın bunlara öncelıkle ürünün 6lı satıldıgı fiyatı ; ürünün tek satıldıgı fiyata bölün çıkan sonuc eger gercekten urunun tek satıldıgı fiyatsa veya daha dusukse alın...yok eger fazla bi fiyat cıktıysa bence almayın bu tuketiciyi kandırmaktır sadece..

*ben mandıra keşfetmeden önce böyle yapıyordum ,şimdi bi mandıra keşfettim eşimle :) hep ordan alıyoruz hemde sutun yagını almıyorlar bu iyi bişey,kendi tereyagımı kendim yapıyorum yani :D yogurdum kaymaklı,sütlaclarım lezzetli oluyor haliyle.. fiyat olarak marketlerınkınden ucuz daha ne isteyım :D

aklıma geldıkce yazarım sizlerde yazın arkadaslar bırbrımıze fıkır verelim böylelıkle daha ne kadar tasarrfua gidebiliriz deneme yanılmaylada oğrenmıs oluruz.. :16:

Sizi okuduktan sonra ben tasarruf yaptım diyemem çok bilgili şeyler öğrendim ben sadece çalışmayan aletleri fişten çekerdim ama bundan sonra bunları uygulucam saolun.. (:

merhabalar süper bir paylaşım olmuş :8:

Bu yazıları Çevre ve ORman bakanlığından paylaşıyorum...

4 kişilik bir aile, musluğun gereksiz yere akmasına izin vermeyerek, kısa duş alarak, bulaşıklarını makinede yıkayarak, gereksiz yere sifon kullanmayarak yılda 140 ton su tasarrufu yapabilir.

Çamaşır makinesini ekonomik kullanın. Tek bir çalıştırmada yaklaşık 175 lt. su harcayan çamaşır makinesi haftada 1 kez bile az kullanılsa, yılda 9 ton su tasarruf edilir.

Sifonu gereksiz yere çekmeyin. 4 kişil bir ailenin fertleri günde 1 kez sifonu amacı dışında çekerse, yılda 16 ton su harcamış olur. Rezervuara su dolu 1.5 LT pet bir şişe yerleştirin. Bu basit önlemle, yılda 2 ton su tasarrufu sağlanabilir.

Uunutmayalım arkadaşlar Türkiye Su zengini bir ülke değildir... Dünyada tatlı su kaynağı oldukça azdır ve giderek azalmaktadır...

Ayrıca 1 lt sıvı atık yağ 1 MİLYON LİTRE suyu kirletir ve suyu kullanılamaz hale getirir. Yağlarımızı lavaboya, kanalizasyona dökmeyelim. Ayrı bir plastik bidonda biriktirelim en yakın atık yağ geri kazanım kuruluşuna belediyeye teslim edelim. İkisinede ulaşmanız mümküm değilse çöp konteynırının yanına plastik bidonla bırakalım.. :34:

Dünyamız için geleceğe daha temiz bir dünya bırakmak için su kaynaklarını tasarruflu kullanalım ve israftan kaçınalım. :34:

Son düzenleme:
çok tşk ederimmm :16: vallahi ne yapalım ömür tasarruf devri ;) bi yerden kısıcazki diğer taraftan artsın ;)

bu fıkırı annemden kaptım :D bi zamanlar su ve elektırık kesıntısı çok oluyordu .işte ozaman annem önce beyazları atardı makinaya sonra gider borusundaki suyla renklıleri yıkardı legende.. sonra beyazların durulama suyuylada yıne kovayı doldurur yerleri silerdi balkonları yıkardı filan...malum ozamanlar elektırık ve su kıymetlıydı gittimi bidaha gelmesi zor olurdu..
hoş gerci yine yasıyoruz sımdı elektrık ve su kesıntılerını izmirin göbegındeyım ben... ve gittimide 2-3gun gelmıyor ..bazen bende annem gibi yapıyorum mecburen..
ama suyum varsada yıne alıskanlık olsa gerek :):) gider borusundaki suyu alıp balkon ,paspas yıkıyorum.. :D

salca-makarna ve tarhanayı sanırım netten bakıcam şimdiler de herkes hazır kullanıyor yaslılar yapmıyorlar hazır daha kolaylarına geliyor halıyle unutmus oluyorlar evde kendılerı hazırlamadıkları için.. iyice sorup sorusturup yapıcam artık napayım.. ilk belkı tutar kımbılır ;)

bu arada faydalı bi konu acmıssınız bende sizi tebrık edıyorum :)
eskiler yokluğu iyi bildikleri,tüketim toplumunda doğmadıkları,daha fazla ürettikleri için onlardan öğrenecek çok şeyimiz olduğunu düşünüyorum.
*özellıkle yaz aylarında camasır mak sıkma kısmını 600e kadar ındırıyorum ,benım zaten sıkma işlemi max 800devir /en dusuk400 :) sonuc itibariyle makina en çok sıkmada elektırık harcıyor.. 200devir karım oluyor yani.. :D 400de çok sulu bıraktıgı için 600 ideal.. --- mesela dün aksam öyle yıkattım camasırlarımı..

* birde marketlerde mesela 8li yada6lı sütler,margarınler vs oluyor ve fiyat olarakta cok ucuz geliyor..hemen kanmayın bunlara öncelıkle ürünün 6lı satıldıgı fiyatı ; ürünün tek satıldıgı fiyata bölün çıkan sonuc eger gercekten urunun tek satıldıgı fiyatsa veya daha dusukse alın...yok eger fazla bi fiyat cıktıysa bence almayın bu tuketiciyi kandırmaktır sadece..

*ben mandıra keşfetmeden önce böyle yapıyordum ,şimdi bi mandıra keşfettim eşimle :) hep ordan alıyoruz hemde sutun yagını almıyorlar bu iyi bişey,kendi tereyagımı kendim yapıyorum yani :D yogurdum kaymaklı,sütlaclarım lezzetli oluyor haliyle.. fiyat olarak marketlerınkınden ucuz daha ne isteyım :D

aklıma geldıkce yazarım sizlerde yazın arkadaslar bırbrımıze fıkır verelim böylelıkle daha ne kadar tasarrfua gidebiliriz deneme yanılmaylada oğrenmıs oluruz.. :16:

inşallah hepimizin güzel şeyler öğrendiği bir topik olur da herkes faydalanabilir..sınırsız sandığımız tüm kaynaklar sınırlı dünyada.tam tüketemediğimiz için de farkına varamıyoruz..o barajların kuru görüntüsünü hatırlamak yeter suyu boşa harcarken..

Sizi okuduktan sonra ben tasarruf yaptım diyemem çok bilgili şeyler öğrendim ben sadece çalışmayan aletleri fişten çekerdim ama bundan sonra bunları uygulucam saolun.. (:
bir yerden başlamalı ama değil mi..hepimizin bu konuyla ilgili pişmanlıkları vardır,sonrası önemli olan..siz de sağolun..

4 kişilik bir aile, musluğun gereksiz yere akmasına izin vermeyerek, kısa duş alarak, bulaşıklarını makinede yıkayarak, gereksiz yere sifon kullanmayarak yılda 140 ton su tasarrufu yapabilir.

Çamaşır makinesini ekonomik kullanın. Tek bir çalıştırmada yaklaşık 175 lt. su harcayan çamaşır makinesi haftada 1 kez bile az kullanılsa, yılda 9 ton su tasarruf edilir.

Sifonu gereksiz yere çekmeyin. 4 kişil bir ailenin fertleri günde 1 kez sifonu amacı dışında çekerse, yılda 16 ton su harcamış olur. Rezervuara su dolu 1.5 LT pet bir şişe yerleştirin. Bu basit önlemle, yılda 2 ton su tasarrufu sağlanabilir.

Uunutmayalım arkadaşlar Türkiye Su zengini bir ülke değildir... Dünyada tatlı su kaynağı oldukça azdır ve giderek azalmaktadır...

Ayrıca 1 lt sıvı atık yağ 1 MİLYON LİTRE suyu kirletir ve suyu kullanılamaz hale getirir. Yağlarımızı lavaboya, kanalizasyona dökmeyelim. Ayrı bir plastik bidonda biriktirelim en yakın atık yağ geri kazanım kuruluşuna belediyeye teslim edelim. İkisinede ulaşmanız mümküm değilse çöp konteynırının yanına plastik bidonla bırakalım.. :34:

Dünyamız için geleceğe daha temiz bir dünya bırakmak için su kaynaklarını tasarruflu kullanalım ve israftan kaçınalım. :34:

çok önemli bilgiler,teşekkürler..

olsun canım yaa eger tasarruf adına yaptıgın ve bizee soylemediğin bişeyy varsa cıranı yakarım ona göree :37: ;) :D şaka biyanada canım yardımcı olabildiysem ne mutlu kendi adıma :16:

haklısınız .. ben asla dokmem lavaboya hep coğe dökerim ama... bundan sonra bırıktırecegım fıkrınız için tşkler...

renkli haftalık çıkıyor illaki... ama beyazlar ben 2hafta beklettiriyorum :D
sifon konusunda da duyarlıyız ve içine dolu pet şişeler doldulduk..
dişimizi fırcalarken muslugu kapalı tutarız ölee şar şşarrr akmazz ... ;)
eskiler yokluğu iyi bildikleri,tüketim toplumunda doğmadıkları,daha fazla ürettikleri için onlardan öğrenecek çok şeyimiz olduğunu düşünüyorum.

inşallah hepimizin güzel şeyler öğrendiği bir topik olur da herkes faydalanabilir..sınırsız sandığımız tüm kaynaklar sınırlı dünyada.tam tüketemediğimiz için de farkına varamıyoruz..o barajların kuru görüntüsünü hatırlamak yeter suyu boşa harcarken..

aynen canım... insallah bızler boyle tasarruf yaptıkca cocuklarımız veya torunlarımız sıkıntı ve yokluk cekmeyecek.. hemde cebimiz rahatlayacak ;)

Günümüzde her şey ateş pahası diyenler için tassarruf yapmak şart. İşte sizlere alışveriş sırasında tassarruf yapmak için bazı öneriler:

Alışverişte tasrruf etmenin ilk koşulu aç karnına kesinlikle alışverişe çıkmamak.

Mağazaların yaptığı indirim kampanyaları takip edilmeli ve ürünlerin fiyatları karşılaştırılmalı.

Alışveriş listesi yapılmalı. Ve bu listenin dışına çıkılmamalı.

Mağazaların yaptığı reklamların sizi etkilemesine izin vermeyin.

İyi planlanmış haftalık alışveriş planı, sık sık yapılan günlük alışverişten çok çok daha iyi ve ekonomik. Bunun için de haftalık yemek menüsü hazırlanması gerekir. Böylece zaman kaybını önlemiş ve gereksiz alışveriş yapmamış olursunuz.

Marketlerde aynı ürünleri daha ucuza alınabileceği unutulmamalı. Raflarda pahalı ürünler genelde göz hizasında yer alır. Ama daha iyi bakıldığında aynı ürünü, aynı kalitede, rafların aşağılarında daha uygun fiyatta bulabilirsiniz. Üründeki farklar, fiyatı ve ambalajlanma şekli oluyor.

Her ucuz ürünün kalitesiz olduğunu düşünmeyin. Almak istediğiniz ürünü diğer pahalı markalarla karşılaştırın ve paketin üzerindeki ürün hakkındaki bilgileri okuyun.

alıntıdır..

bana da elektrik hep yüksek gelir apartmanda başı çekerim 90-110 arası
bakın ben bilmiyordum mesela fişlerin kullanılmadığı zaman çekilmesi gerektiğini hemmen çektim biraz daha dikkat edecem daha ne kadar dikkat edeceksem fırını en fazla ayda 4-5 kez yakarım şofben termo o her zaman kısıkta açıktır.markete gittiğimizde evde çocuklar olduğundan ıvır zıvır dolar sepetler eve gelirim ne pişircem diye düşünürüm matkete aylık 200 tl pazar 100 tl gider tabii bu arada çocukların sütü biter çukulatası biter misafir gelir habire al babam al
12 senelik evliyiz 1000 tl miz yok kenarda eşimde sağolsun tutumsuz
ama yaptıklarınız hoşuma gitti ben birtek bılaşık makinesini gece çalıştırırım dı bakiiyiiiim

dikkat ettikçe yazayım neler değişiyor

bakın ben bilmiyordum mesela fişlerin kullanılmadığı zaman çekilmesi gerektiğini hemmen çektim biraz daha dikkat edecem daha ne kadar dikkat edeceksem fırını en fazla ayda 4-5 kez yakarım şofben termo o her zaman kısıkta açıktır.markete gittiğimizde evde çocuklar olduğundan ıvır zıvır dolar sepetler eve gelirim ne pişircem diye düşünürüm matkete aylık 200 tl pazar 100 tl gider tabii bu arada çocukların sütü biter çukulatası biter misafir gelir habire al babam al
ama yaptıklarınız hoşuma gitti ben birtek bılaşık makinesini gece çalıştırırım dı bakiiyiiiim

evet,bir yerden başlamak lazım.zararın neresinden dönülse kardır..bu günü hafta başı sayıp bu haftanın yemek mönüsünü hazırlayın,hatta bir deftere not alın,pazar listenizi bu mönüye göre çıkarın kg belirterek..hiç bir şey bozulmayacak ve ziyan olmayacak,hergün de ne pişireceğim diye düşünmeyeceksiniz...sonuçları bekliyorum..

GİYECEK SATIN ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

Öncelikle hangi giyeceklere ihtiyaç olduğu doğru tespit edilmeli ve mevcut giyecekler gözden geçirilmeli.

Ne tür giyeceklerin eksik olduğunu düşünüp gerçek ihtiyaçlar tespit edilerek önem ve öncelik sırasına göre listelenmeli.

İhtiyaç olarak tespit edilen giyeceklerin renk, model, kumaş cinsi vb. özellikleri belirlenmeli. Stil ve model belirlemede yaşam biçimi ve en sık giydiğiniz giyecekleri düşünmek size yardımcı olabilir.

Daima sade ve çeşitli faaliyetler için kolayca kullanılabilecek kıyafetler seçilmeli, aşırı derecede modaya bağlı ürünler tercih edilmemeli.

Satın alınacak giyeceklerin renk kombinasyonlarına dikkat edilerek her türlü renkle kolayca uyum sağlayabilecek olanlar yeğlenmeli.

Kıyafetlerin farklı mevsimlerde ve uzun süre giyilebilen, kolayca yıkanabilen, dayanıklı, buruşmayan kumaştan üretilmiş olmasına dikkat edilmeli. İç giyimde ise kolayca nem çeken, doğal liflerden üretilen ürünler tercih edilmeli.

Giyecekleri satın almadan önce çeşitli mağazaları dolaşmaya, fiyat, kalite, çeşit, model ve renk açısından karşılaştırma yapmaya ve en uygun yerden alışveriş yapmaya çaba gösterilmeli.

Giyimde mevsim sonu indirim dönemleri takip edilmeli.

Ölçü ve beden yönünden kesin bilgilere sahip değilseniz, satın alınacak giyecek mutlaka denenmeli.

Giyeceklerde kumaşı, dikişleri, renk tonları ile birlikte yan ürünler olan düğme, fermuar, astar vb. kısımları dikkatle kontrol edilmeli, yırtık, sökük, tüylenme, renkte ton farkı olmamasına özen gösterilmeli.

Satın alınacak kıyafetlerde bilgi verici etiketler incelenerek kumaşın lif kompozisyonu ile uygulanacak bakım ve temizlik yöntemleri satın almadan önce mutlaka öğrenilmeli.

Giyim alışverişlerinde mutlaka satış fişi veya fatura alınıp saklanmalı.

Ayakkabı sıkıyorsa ‘daha sonra genişler’ diyerek almayın

İnsan ayağının hacmi gün boyunca genişler, bu nedenle ayakkabınızı öğleden sonra alın.

Bir çift ayakkabının tekleri arasında görünüm, şekil, işçilik, renk ve boyut farkı olmamalı.

Ayakkabı etiketine bakarak yüz, astar, iç-dış taban yapımında kullanılan malzemeler hakkında bilgi edinilmeli.

Ayakkabı seçerken ilk kriter model ve renkten önce, rahatlık olmalı. Ayağın anatomik yapısına uymayan, büyük ya da sıkan ayakkabı alınmamalı.

En uzun parmak ile ayakkabı ucu arasında 0,5-1,0 cm boşluk olmalı. Ayakkabı rahatsız edici derecede sıkı ise kesinlikle zamanla genişler diye düşünüp satın alınmamalı.

Ayakkabının her ikisi de mutlaka giyilip yürüyerek denenmeli.

Dikiş uçları bitim yerlerinin sağlam olmasına, dikiş hatalarının bulunmamasına dikkat edilmeli.

Ayakkabının ayakla temas eden kısımlarında sentetik malzeme kullanılıp kullanılmadığına bakılmalı. Çünkü sentetik malzemeler hava geçirmez ve hava geçirmeyen malzemeler ayak sağlığı için zararlıdır.

Yazın tabanı kösele, kışın ise tabanı sentetik (PVC, termoplastik, kauçuk gibi) maddelerden üretilmiş, ayakkabı yüzü yumuşak deriden yapılmış olan ayakkabılar tercih edilmeli.

Nubuk, süet gibi çabuk kirlenen ya da boyası çabuk soyulan malzemelerden üretilmiş ayakkabıları alırken ve kullanırken iklim şartları göz önünde bulundurulmalı.

Çocuk ayakkabılarının arkalarının sert, ayakkabı yüzünün esnek olmasına, burun bölümünün parmakları sıkmamasına ve dış taban malzemesinin yeri sağlam tutan, kaymayan ve esnek bir malzemeden yapılmış olmasına dikkat edilmeli.

alıntıdır.....

Para tasarrufu, yapmasından ziyade söylenmesi kolay olan işlerden biridir. Daha az para harcamak, para tasarrufu denildiğinde akla gelen ilk şey olsa da bu kadar basit değildir. Ne kadar tasarruf edeceksiniz, birikiminizi nerede saklayacaksınız ve orada durduğundan nasıl emin olacaksınız? Gerçekçi hedefler, harcamalarınız kontrol etmeniz ve ilk önce kendinize yatırım yapmanız hakkında sizlere bazı ipuçları vermeye çalışacağız.

1. Tasarruf Hedeflerinizi Belirleyin. Kısa vadeli hedefler için kolaydır. Eğer bir video oyunu satın almak istiyorsanız, ne kadara mâl olduğunu araştırırsınız. Eğer bir ev almak istiyorsanız, ne kadar peşinata ihtiyaç duyduğunuzu hesaplamanız gerekir. Uzun vadeli hedefler içinse, misal emeklilik gibi, daha fazla ve daha detaylı bir planlamaya gereksinim duyarsınız (çalışmayı bıraktıktan sonraki, 20 veya 30 yıl için, rahat bir şekilde yaşamannız sağlamak amacıyla ne kadar paraya ihtiyacınız olduğu gibi). Ayrıca, bu hedeflere ulaşmak için nasıl yatırımlarda bulunmaz gerektiğini de planlamanız gerekebilir.

* Öncelikle borçlarınızı temizleyin. Her ay borçlara ne kadar para ayırıp geri kalan paranızı planlamak yerine, borçlarınızdan kurtulup elinizdeki parayı rahat bir şekilde planlamanız tabi ki daha kolaydır.

2. Kendinize Zamanı Verin. Örneğin, "Önümüzdeki iki yıl içinde, bir ev satın alabilecek halde olmak istiyorum" Kısa vadeli hedeflerinize ulaşmak için uygun bir zaman dilimi belirleyin. Belirlediğiniz zamanın, hedeflerinize ulaşmak için yeterli bir süre olduğundan emin olmalısınız. Aksi takdirde, hevesinizin kırılması söz konusudur.

3. Haftalık, aylık veya belirlediğiniz zaman dilimi içinde ne kadar para biriktirebileceğiniz hesaplayın. Herbir şey için ne kdar biriktireceğinizi hesaplarken, şimdiden biriktirmeniz gereken miktarı da hesaplamaya çalışın. Çoğu tasarruf planında, belirlenen zaman dilimleri içerisinde biriktirilmesi planlanan para miktarı aynıdır. Örneğin; üç yıl sonra bir ev almak için 20,000 TL peşinat gerekiyorsa, her ay 550 TL biriktirmeniz gerekir. Ama aylık 1000 TL biriktirmeye kalkarsanız, zaman planınız aksayacak ve sizi mali yönden de zor duruma düşürecektir.

4. Harcamalarınız İçin Kayıt Tutun. Harcamalarınız arasındaki farkları hesaplayın: Ne kadar kazandınız ve ne kadar harcadınız? Ne kadar harcadığınızı kontrol edebilirseniz, harcamalarınız üzerinde o kadar etkin bir şekilde inceleme imkanınız olur. Bir kaç hafta veya bir ay içerisinde yaptığınız bütün harcamaları kayıt altına alarak not tutun. Mümkün olduğunca detaylı olsun ve küçük harcamaları da mutlaka yazın. Her bir harcamayı farklı kategorilerde turun. Örneğin; kiralama, araç sigortası, telefon faturası, kablolu tv faturası, yiyecek, eğlence vs.

* Elinizin altında her zaman küçük bir not defteri olsun. Harcamalarınızı ve faturlarınızı buraya kaydetmeyi alışkanlık haline getirin.
* Haftada bir kez, not defterinizi ve faturalarınızı kontrol edin. Bu hesapları daha büyük bir deftere veya programa (excel gibi) kaydedin.

5. Harcamalarınızı Kısın. Bir veya iki ay geçtikten sonra harcama kayıtlarınıza sıkı bir şekilde göz gezdirin. Muhtemelen bazı yüksek harcamalardan dolayı şaşıracaksınız: Dondurma için 100 TL, park ücreti olarak 300 TL gibi. Ve bazı harcamalarınızda ciddi kesintiler yapmanız gerektiğini göreceksiniz. Ancak, ne kadar biriktirmeniz gerektiğine bağlı olarak, bazı zor kararlar vermek zorunda kalabilirsiniz. Önceliklerinizi düşünün ve kesinti yaptığınız zaman size zarar vermeyecek olan şeyler üzerinden kesinti yapın. Bu kesintilerin size bir yıl içerisinde ne kadar birikim sağlayacağını hesaplayın. Bu sizi daha fazla motive edecektir.

* Daha ucuz bir eve veya daireye taşınabilir misiniz? Ev kredilerinizi yeniden finanse edebilir misiniz?
* Daha fazla faiz ödememek için borçlarınızı birleştirebilir misiniz?
* Benzin harcamalarını azaltabilir misiniz? Veya hiç araba kullanmasanız olur mu? Ailenizde bir den çok araba kullanan varsa, tek bir arabaya düşürebilir misiniz?
* Sigorta için daha iyi bir fiyat alabilir misiniz? Daha uygun bir fiyat için mutlaka piyasa araştırması yapın.
* Sadece kablolu telefon hattınızı veya cep telefonunuzu kullansanız olur mu? Veya skype gibi ücretsiz hizmet veren internet servislerini kullanabilir misiniz?
* Kablolu tv ve uydu kanalları olmadan yaşayabilir misiniz?
* Zorunlu faturalardaki (elektrik, su, yakıt vs.) harcamalarınızı azaltabilir misiniz?
* Abur cubur gıdaları daha az tüketebilir misiniz? (Bazı) Gıdaları toptan satın alabilir misiniz? Dışardan söylemek yerine evde yemek yapabilir misiniz? Gıda üzerinde iyi bir politika uygularak ciddi tasarruflar yapabilirsiniz.

çok beğendiğim bir yazıyı alıntılıyorum arkadaşlar..umarım faydalı olur..

size kesınlıkle hak verıyorum özellıkle cocuklarla birikim yapmak bi hayli zor olsa gerek..
benim cocugum olmadığı için bu denli rahat tasarruf yapabılıyorum zaten.. mesela abur cubur cips kola cikolata vs şeyleri evlendiğimizde cok alırdık haliyle hem kılo acısından hemde cebimiz acısından fazlalık olmaya basladı.. şimdilerde cips - kola asla almıyoruz .cips yerıne evde mısır patlatıyorum,kola yerıne meyve suları yada evde limonata tarzı ev yapımı meyve sularını tuketıyoruz.. hem daha saglıklı..
fırını çok yakmamaya gayret edıyorum :) cunku fırını yakınca hemen faturaya yansıyor ;) fırını sadece canımız çok kek isteyınce yada bi misafir gelınce kullanırım yada fırında yemek yapacaksam.. ama dediğim gibi sizde cocuklar var sonucta bizlerde kucukken annem gun asırı pastalar borekler yapardı ve bızde yerdık yani :) kısaca annem fırını ister istemez çok kullanırdı buda haliyle faturaya yansırdı ;) :)

bir evi dişi kuş yapar derler ya çok doğru ,,sizde elinizi yavas yavastan tasarffu öğretin zaten siz baslamıssınız tasarruf yapmaya ,birde insan çocuklarına nasıl onu yapma bunu yapma diyebılır bilemiyorum..cocuklarınızada bu durumu kazandırırsanız zamanla bırıkımınız olacaktır sonucta olusan bıkırıme siz bile sasıracaksınız.

sevgiler..

birde googleden harcamalarım yazın ve çıkan ilk sayfayı tıkladığınızda aile butcesı planlayıcı olarak çok güzel bir site cıkacak karsınıza.. bu programı ucretsız yukleyebılırsınız bilgisayarınıza.. birde yükledıkten sonra mail adresı istiyor ancak ozaman kabul edıyor.. mesela ben kendi mail adresını girmiştim kabul etmedi sonra esımınkını gırdım kabul ettı yani bilgisayardaki ilk kullanıcı kımse onu kabul edıyor sanırım

bu program aylık harcama hesaplayıcısır.. coklu kullanıma acıktır..anne-baba-cocuklar vs olarak herkes kendi harcamasını yazabılır.. zaten özellıkleri okuyrsunuz..

son olarak annemden aldıgım akılla sizlerede söylemek istiyorum ayrıca uyguluyorumda :) tülleri yıkadıktan sonra utulemek için ,ütü masası yerıne mutfak yada daha buyuk bir masayı tercih ediyoruz.masanın ustune ütülenmemıs carsafları koyuyoruz .carsafın ustune tullerı koyup utuluyoruz.. tüllerle bırlıkte carsaflarda utulenıyor boylelıkle :D masa ebat olarak daha buyuk oldugu içinde daha az yoruluyoruz.tülümüzün tekrar kırısmasına fırsat vermıyoruz :)

acıkcası ben günlük(eger cok kırısık ve ütü istiyorsa) ve dısarıda giyecegımiz kıyafetlere ,eşimin işyerı kıyafetlerını ve alt iç çamasırlarımıza ütü yapıyorum ha birde misafirlik nevresım takımlarına ütü yaparım geri kalan seylerı utulemem.. ayrıca anneannemın bir lafını yazıyorum,camasırı asmadan önce silkelemek ütülemenin yarısıdır derdi hakkaten öyle.. ıslak camasırı sılkeyıp bi asın birde sılkelemeden asın aradaki farkı çok net göreceksınız zaten..

bir arkadasım vardı coraplara kadar ütü yapardı buda benım gibi biri için çok gereksiz,,elektırık canavarlıgından baska birşey değil :))) benceee yaniii ;)

Çok faydalı bir topik olduğunu söylemeden geçemiycem.Ben de elimden geldiğince tutumlu olmaya çalışıyorum ev hanımıyım,mayısta 2 yıllık evli olcam :)Bizim yapabildiklerimiz:
-tasarruflu ampul kullanıyoruz
-market alışverişinde 1 liranın hesabını yaparım liste yapmadan çıkmam
-henüz çocuğumuz yok iki kişiyiz baharda geldi sebze meyve alışverişimizi pazardan yapıyoruz
-su faturası her ay 25-27 lira arası geliyor elektrik te 40 küsür geliyor
-doğalgaz konusunda çok tutumluyumdur kışın her ay 70 tl den fazla fatura gelmez(en çok takdir edilen tarafım:))
-çamaşır makinemde bulaşık makinemde tam dolmadan çalıştırmam
-haftada bir kez elektrik süpürgesini açarım çoğunlukla gırgır kullanıyorum zaten çokta batmıyor ev
-kıyafet alışverişimi mümkün olduğunca bitirdim sürekli evde olduğum için dolabımdakiler yetiyor yıkayıp ütüleyip giyiyorum ohh mis:)birazda kilo alınca alıp giyesimde gelmiyor zaten
-aylık tüm giderlerimiz için eşimle bir ajanda tutuyoruz tüm giderleri buraya yazıyoruz ona göre hareket ediyoruz
-eşimin işi de yürüme mesafesi olduğu için yürüyerek gidiyor
-rabbimin izniyle inşallah bir ev alsak eşimden daha çok istiyorum, bakalım..aklıma gelen bunlar

kızlar birde çaya gelen misafirlerinize ikramlık neler yapıyorsunuz kaç çeşit oluyor
sonuçta buda bütçeye yansıyor eğer gelen giden fazla ise
beni bugün misafirim vardı 6 çeşit yaptım
yapmamalımıydım birde hepsini öyle çok yapmışım ki evlere şenlik:27::56:

kızlar birde çaya gelen misafirlerinize ikramlık neler yapıyorsunuz kaç çeşit oluyor
sonuçta buda bütçeye yansıyor eğer gelen giden fazla ise
beni bugün misafirim vardı 6 çeşit yaptım
yapmamalımıydım birde hepsini öyle çok yapmışım ki evlere şenlik:27::56:

canım eve misafir gelıyorsa onlara ıkramlık sayılık yapacaksın oyle tabagını bıtırdı ıkıncıyı al yok :D yada mınık mınık sekıller vererek kısı basına 2-3 tane koyabılırsın .mesela bi tuzlu hamur yap ama ıc malzemesini farklı farklı yap hepsını aynı tepsiye diz .. onları ayrımak içinde ustlerine yumurta sarısı surdukten sonra peynırlılerın ustune corekotu,patateslılerın ustunede susam serp fırına koy
tuzlular pişerken şekerli bi hamur yap onuda ıkıye ayır tuzlu gibi yarısını boş yap ustune evde fındık-fıstık cevız ne varsa koy ufalayıp,,,yarısınıda tekrar ıkıye bol ve sadenın tekını kakaolu ile karıstır sonra kakaolu ile sadeyi rula yapıp mınık ıkramlıklar seklınde kes bıcakla onuda aynı tepsiye dızıp pişir.. boylece 4kez değilde sadece 2kez fırını calıstırmıs olacaksın..
oldumu sana 4cesit ikramlık servis ;) gözune az gelirse un helvası yapıp sekıl verıp tabaga koyabılırsın yada kısır benım en vazgecılmezımdır.. (eşim pazardan yeşilliği sırf ben kısır yapayım diye alır :34: )

Back
X