"Evet" Demeden önce...

SouvveniR

❤+❤ = ❤❤
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
5 Mart 2012
11.481
8.058
448
İstanbul
İlişkinizde herşey yolunda gidiyor,
Hayatınızdaki en büyük kararlardan birinin eşiğindesiniz:
“Evlenmek”!
Doğru kararı aldığınıza nasıl emin olabilirsiniz?
Bunun kesin yanıtını “evet” dedikten sonra öğrenecek olsanız da
Kafanızı karıştıran büyük sorunlarda size yardımcı olabilecek bir listemiz var.
Okuyun bakalım, ne düşüneceksiniz?

İLİŞKİ:
Bir birinizin tavsiyelerine kulak veriyorsunuz. Her defasında işler daha da yoluna giriyor.

Sevgiliniz sizi kırdığında somurtmaktansa ona bunu söylüyorsunuz.

Kavgalarınız çoğu zaman karşılıklı tatminle son buluyor.

Bir birinizin mevcut toplam borçlarından haberdarsınız.

Evlendiğinizde gelirlerinizi nasıl birleştireceğinizi konuştunuz, yaptığınız plan içinize sindi.

İlgi alanlarınız ve arkadaş çevreniz, her zaman kendi başınıza kaldığınızı hissetmenize imkan vermeyecek kadar ortak.

“Rahat yaşamaya yetecek” kadar olduğunu düşündüğünüz gelir düzeyi aşağı yukarı aynı.

SEKS:
Doğum kontrolünü ortak bir sorumluluk olarak görüyorsunuz. Seçim ve tercihlerinizi açık açık tartışıyorsunuz.

Sekse aşkın sağlıklı ve eğlenceli bir ifadesi olarak başvuruyorsunuz. İlişkinizdeki sorunlara perde çekmenin bir yolu, karşılıklı bir silah ya da tartışmaları çözmenin kolay yöntemi olarak değil...

Bir birinizin cinsel geçmişini bütün ayrıntılarıyla biliyorsunuz. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusunda açık açık konuştunuz.

Cinsel konularla ilgili olarak, bir birinize istek ve tekliflerde bulunmakta “rahatsınız”!

AİLE:
Bir birinizin aileleriyle genel anlamda iyi geçiniyorsunuz. İleride, aile yaşamınızda oynayacakları rollarin nereye kadar uzanacağını konuştunuz.

Evlendikten sonra ikiniz de bir birinizi en güçlü “ailevi” ilişki içinde olduğunuz insan olarak görmeye hazır ve isteklisiniz.

Dini inaçlarınız bir birine yakın ya da dinin gelecekteki ailenizde nasıl bir yeri olacağından bahsettiniz.

Çocuklardan, kaç tane istediğinizden ya da isteyip istemediğinizden konuştunuz.

Önceki evliliğinizden çocuğunuz/çocuklarınız varsa, müstakbel eşiniz de ona/onlara aynı saygı ve şefkatle yaklaşıyor.

Yukarıdaki maddelerin çoğu sizin ilişkiniz için geçerliyse “evet” demek için hiç durmayın deriz! Ancak çoğunun cevabını bilmiyorsanız ya da “kesinlikle hayır” yanıtını veriyorsanız sevgilinizle aranızdaki en büyük hayat bağını kurmadan önce, ilişkiniz üzerinde daha fazla çalışmanız gerekecek.

[h=2]"Evet" demeden önce...[/h]Evlilik, sonsuz birlikteliğe söz vermek ve hayatı paylaşmaktır. Yeni evlilere, "Uzun bir birlikteliğiniz olsun" denmeyip de, "Bir ömür bir yastıkta kocayın" diye temenni de bulunulması da bu sebeple değil midir? Bu sonsuzluğa ulaşmak her çiftin ortak dileği... İlişkiniz için "Mutlu son" demeden önce cevaplamanız gereken sorular hazırladık sizler için. Bu soruları cevaplamak, kararınızı sağlamlaştıracak ve sizi daha huzurlu kılacaktır.

- Birlikte olduğunuz kişi, acaba sizinle aynı inanç ve değerlere sahip mi?

- Çocuklar aşkların meyvesi, peki onun, çocuk sahibi olmak ve büyütmek konusundaki düşünceleri nelerdir?

- Parayla saadet olmaz elbette ama cevabınız bilmeniz gereken bir soru daha; parasını idare etmek konusunda sorumluluk sahibi mi?

- Siz onunla birlikteyken mutlusunuz ve her şey yolunda peki diğer insanların gözünden baktığınızda da, iyi ve duyarlı bir kişi mi?

- Hayat iniş ve çıkışlarla dolu, herkesin zor zamanları oluyor, o zorluklarla nasıl mücadele ediyor?

- Toplumun temeli aile ve onun aile ilişkileri birlikteliğinizin geleceğine ışık tutacaktır, ailesi ile ilişkileri nasıl, ailesine ne kadar bağlı?

- Temel kuralımız, iletişim! İlişkinizde açık iletişim kurabiliyor musunuz?

- Dünyada ne kadar insan varsa o kadar farklı düşünce ve görüş var, birbiriniz arasındaki görüş farklılıklarını nasıl çözümlüyorsunuz?

- Geçmişi de, geleceği de irdelemek gerekir. 6 ay, 1 yıl ya da 5 yıl sonra geçmişe baktığınızda ilişkinizde neyin değişmesini dilerdiniz ya da neden dolayı pişmanlık duyardınız?

Evlilik, sadece sevgi ve aşk üzerine değil, aynı zamanda karşılıklı sorumluluk üzerine de kurulan her iki tarafın da çaba göstermeye hazır olması gereken çok özel bir kurum.

Sorulara verdiğiniz cevapların sizi mutluluğa bir adım daha yaklaştırmasını dileriz.

Evet demeden önce bir kez daha düşünün! Sadece aşık olmanız ömür boyu mutlu olacağınız anlamına gelmiyor, karşınızdaki kişi ile yıllarca aynı yastığa baş koymak istiyorsanız kendinize şu soruları sorun.
İş hayat arkadaşını seçmeye geldiğinde kimse bu kişi konusunda hata yapmak istemez. Aşk iki insanın bir araya gelmesi için en doğru neden gibi gözükse de bir evliliği sürdürmek adına bu duygunun yanında birçok farklı desteğe daha ihtiyaç vardır. Günümüzde artan boşanma oranları da bunu göstermiyor mu? Hayatınızı birlikte geçireceğiniz kişiyi bulduğunuzu düşünüyorsanız aşağıdaki soruları kendinize sorun.

Ortak amacınız var mı?
Evleneceğiniz insanla birlikte olduğunuz süre boyunca nasıl vakit geçirmeyi düşünüyorsunuz? Örneğin onunla sadece seyahat edip, yemek yiyip birlikte yürüyüş yapmayı mı? Hayat sadece bunları yaparak geçmez. Bunlardan daha derin ve daha anlamlı bir şeyler paylaşmalısınız. Hayatı birlikte de yaşayabilir, ayrı ayrı da takılabilirsiniz. Bu sizin seçiminiz.

Güveniyor musunuz?
Bu soru ilişkinizin kalitesiyle doğrudan bağlantılıdır. Güven bir ilişkinin temel besinidir. Siz evlenmeyi düşündüğünüz bu kişiye duygularınızı açacak ve fikirlerinizi özgürce paylaşacak kadar güveniyor musunuz? Bu soruya cevap verirken kendinize mümkün olduğu kadar dürüst olmaya çalışın.

İyi tanıyor musunuz?
İki çeşit insan vardır: Birincisi kişisel gelişimine önem veren, ikincisi ise sadece rahatını düşünen. Rahatına düşkün olanlar maddiyata çok önem verir. Evlenmeyi düşündüğünüz kişinin hayattaki duruşuna çok dikkat edin.
Rahatına düşkün olan kişiler genellikle ‘ben merkezli’ olurlar. Önce kendilerini düşünürler oysa evlilik iki kişinin ortak yarattığı bir kurumdur. O yüzden bu konuya özellikle dikkat ederek ‘Evet’ deyin.

Diğer insanlara nasıl davranıyor?
Sevdiğiniz kişi etrafınızdaki insanlarla bir şeyler paylaşmaktan zevk alıyor mu? Yoksa aksine onların yanında içine mi kapanıyor?
Arkadaşları ya da ailesi için özveride bulunmayan, onlarla maddi-manevi birtakım şeylerini paylaşmaktan kaçınan kişiler sizin için de aynı tutumu sergiler. Örneğin onun iyi davranmak zorunda olmadığı kişilere (garson, şoför vs.) nasıl davrandığına dikkat edin. Davranışlarını birlikte olduğunuz zamanlarda iyice gözlemleyin. Unutmayın başkalarına kötü davranan birinin yarın öbür gün sizi de üzebilme ihtimali yüksektir.

Evlilik öncesi birçok farklı konu masaya yatırılır ve çiftler, evliliğe hazır olup olmadıklarını, birbirlerine uyup uymadıklarını düşünürler...

Evlilik öncesi birçok farklı konu masaya yatırılır ve çiftler, evliliğe hazır olup olmadıklarını, birbirlerine uyup uymadıklarını, evliliğe bakış açılarını ve evlilikten beklentilerini gerçekçi bir şekilde irdelerler. Psikolog Tunç Tataker, bu konuda size yardımcı olabilecek önerilerde bulunuyor.

Neden Evlenmek İstiyorum?

Neden evlenmek istediğiniz çok önemli bir sorudur. Aileden kaçış mı, sorunlardan kaçış mı, geç kalma korkuları mı, çocuk sahibi olmak istemeniz mi, yoksa gerçekten bir insanla evlilik bağıyla bağlanarak bir aile mi kurmak istiyorsunuz?

Neden Bu Kişiyle Evlenmek İstiyorum?

Neden başka biriyle değil de bu insanla evlenmek istiyorsunuz?
Birbirinizi yeterince iyi tanıyor musunuz?
Birlikte ortak sorumluluklar alınca ilişkiniz bundan nasıl etkilenecek?
Birlikte aynı evin içinde uzun yıllar birbirinizi destekleyerek ve geliştirerek yaşayabilecek misiniz?

Nasıl Bir Eş Modeli İstiyorum?

Nasıl bir eş modeli istiyorsunuz?
Koruyucu, modern, geleneksel, fedakar, serbest, farklı düşünen, anneniz gibi, babanız gibi vb...

Evlenmeyi düşündüğünüz insan bu eş modeline uygun yapıda mı?
Yoksa evlendikten sonra onu değiştirebileceğinizi mi düşünüyorsunuz? (Boşuna çabalamayın bunu asla başaramazsınız.)

Sakladığımız her olumsuz yönümüz evlilikte ciddi bir tartışma ve uyumsuzluk konusu olarak karşımıza çıkacaktır. Bu yüzden evlenmeden önce flört ya da nişanlılık döneminizde kendinizi olduğunuz gibi ortaya koymalı ve hiçbir yönünüzü birlikte olduğunuz insandan saklamamalısınız.

Hayata Bakışımız Paralel mi?

Hayata benzer bir pencereden bakabiliyorsanız birbirinizi her zaman için doğru algılamanız mümkün.
Siz olayların hep olumlu yönünü gören ancak eşiniz hep olumsuz yanını gören bir yapıdaysa bu farklılığınız her zaman için çatışmalara kaynak oluşturacaktır.
Hayatı, insanları, olayları ve olguları benzer bir zeminde algılayabiliyorsanız birbirinize uygunsunuz demektir.

Son düzenleme:
Canım bu dediklerine sonuna kadar katılıyorum. Çok güzel ifade edilmiş. umarım hepsine kalpten evet diyebileceğim harika bir eşim olur. :)

Canım bu dediklerine sonuna kadar katılıyorum. Çok güzel ifade edilmiş. umarım hepsine kalpten evet diyebileceğim harika bir eşim olur. :)

Yorumun için teşekkürler canım, umarım inşallah..
Allah cümlemizin kalbine göre versin, hayırlı yazgılar nasib etsin inşallah...

aynı evin içine girmeden bi insanı tamamen tanımak mümkün olmuyo evlendikten sonra bazı şeyler değişiyo..benim eşim çoğunlukla iyi yönde değişti...mesela kıskançlıkları azaldı...bana daha maço gibi geliyodu ama çok yardımcı oldu her zaman ev işi yemek vs. eskiden kalp kırıcı şakalar yapardı bazen evlendikten sonra daha iyi oldu beni kırmaktan daha çok çekinir oldu...eksi yönü ise asabi oluşu ama o eskiden de vardı zaten..sadece sürekli birarada olmadığımız için ben çok farkına varamıyodum...aile konusu ise çok çok önemli..ve asıl görev eşinize düşüyo..mesela ailesi size karşı onu doldurabilir sevmiyolarsa sizi eşinizin böyle şeylere kulak asmaması gerek aradaki dengeyi iyi kurmalı ...iyi gözlem yapmak önemli..verdiğiniz bilgiler gerçekten güzel..ama bi yandan da kader işi ne yapsan ne kadar uğraşsan da..Allah herkesin karşısına doğru düzgün insanlar çıkarsın inşallah..

konuyu takibime aliim hiç okuyamadım ama daha aday adayım bile yok buyüzden takibe alim bulması kolay olsun ileride bulursam

iki tarafta, köprüyü geçene kadar evet diyor genelde...

Bende katılıyorum buna, yalnız her açıdan aynı değil...

Yalan söylememek ve güven sarsacak hareketlerde bulunmamak her iki taraf içinde önemli bence.

Eğer iki taraftan biri de "şunu yapacağım, böyle davranacağım" vs. gibi söylemlerde bulunuyorsa veya bulunduysa lafının arkasında durmasını bilmeli.

Eğer lafının arkasında duramayacaksa da o lafları sarf etmemeli, ben böyle düşünüyorum....

Özelliklede "ne isen öyle görünmek" çok önemli... Çünkü asıl buradan sorunlar patlak veriyor, evlendikten sonra "sen böyle değildin" deniliyor..

Sebebi ise çok basit, evlenene kadar en bakımlı oluyor bayanlar veya en düşünceli, herşeyi kabul eden, ters gelse dahi "hı" diyenlerden oluyor.

Erkekte "astığım astık, kestiğim kestik, ben ne dersem o olur" hallerindeler...

Ama iş ciddiye binince filmin kayışı kopuyor, neden?

Çünkü herşeye evet diyen, herşeyi "tamam sevgilim nasıl istersen" diyen kız gidiyor, yerine "ama böyle olsun, bu benim hayalim, ben böyle istiyorum" demeye başlıyor, madem diyeceksin niye başından beri bunu savunmadın, sana gelen ters konularda neden "hı" diyerek geçtin? Sebebi belli "nasılsa değiştiririm ben onun fikrini"... Yok öyle birşey! Kimse kimseyi değiştiremez, fikirlerini de değiştiremez. Ancak mantıklı bir yol sunarsan, belki kabul edilebilir, ama bu fikir değişimi değildir makul olanı kabullenmektir, bunun altını bir çizmek gerek önce!

Erkek ise bir bakıyorsun anne kuzusu halini alıyor veya baba sözünden çıkamayan insan. Halbuki sana anlatılanlar, istediğimiz gibi olacaklar tuzla buz oluveriyor... Ya böyle söylemlerde bulunmayacaksın, ya da lafının ardında duracaksın demem bu... Her iki kişi içinde geçerli... Gelin damat olmadan önce, hiç birşeyi resmiyete dökmeden önce, herkes maskelerinden arınıp öyle yaşamalı ilişkilerini... Sonrasında herşey çok farklı olup, kimse hayal kırıklığına uğramasın...

Nacizane görüşlerim arkadaşlar... Sizinde kendinizce düşünceleriniz vardır elbetteki, doğru yapılan veya yanlış yapılan gözlemleriniz.
Paylaşmanızı dilerim... En azından evlenecek arkadaşlara hem tecrübe, hem de bakış açısı oluştursun...

Maşallah, senin adına sevindim.
İnşallah benim nişanlımda aynı şekilde iyi yönlerde değişir değişecekse de...

Benim kendi açımdan inandığım, nişanlımla aramızda olan en büyük artının bir birimize asla yalan söylememiz, fikirlerimizi olduğu gibi bir birimizle paylaşmamız. Aklıma yatmayan birşey olduysa karşı çıkmışımdır, ama tek taraflı olmadı hiç bir zaman bu. Oturup hep orta yolu bulmaya gitmişizdir. Sorunlar yaşamadık değil, hayatın kendisi sorunsuz değilki zaten, kaldı ki iki insanın anlaşıp bir yuva kurması kolay olsun... Sorunlarımızda oldu, tartışmalarımızda, ama asla bir birimize hakaret vari sözler sarf etmedik, bir birimizin kalbini kırmadık. Sinirlendiğimizde oldu, ama saygı çerçevesini hiç aşmadık... Allah'ım herkese böyle bir ilişki nasib etsin inşallah. En önemlisi zaten saygıyı yitirmemek bence.

Senin de dediğin gibi iyi gözlem yapmak çok önemli. Karşındaki kişinin yapısını anlamak, hangi durumda nasıl davrandığını algılamak çok önemli. İşin içine aileler girince, özellikle bir resmiyet aşamasından sonra, asıl o zaman anlaşılıyor belki de çiftler. Çünkü böylelikle ailelerin ne kadar müdahale ettiğini ve kimin buna ne kadar müsade ettiğini anlıyorsun. Zaten sözlülük - nişanlılık dönemi bunun için çok kritik ve çok önemli...

Bir noktada kader kısmet tabii ki... Ama hiç bir zaman eşeği sağlam kazığa bağlamadan da Allah'a emanet etmemek gerek... Önce gerekli tedbirler alınsın, elinden geleni yapsın kişi, ondan sonra kader kısmet denilebilir bence. O yüzden Allah herkese hayırlı yazgılar yazsın, hayırlı insanlarla tanıştırsın inşallah...

konuyu takibime aliim hiç okuyamadım ama daha aday adayım bile yok buyüzden takibe alim bulması kolay olsun ileride bulursam

İyi olmuş canım, ama nasip kısmettir, Allah en hayırlısından karşına senin değerini bilecek anlayacak biri nasib eder inşallah...
Hakkında hayırlısını dilerim... Konuma ehemmiyet verdiğin içinde teşekkür ederim

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…