Sana şunu söyleyebilirim. Bizim evliliğimizde fiziksel şiddet, küfür, hakaret, alay, küçümseme... herşey vardı. Yani hem fiziksel hem de psikolojik şiddet. Ayrıca ekonomik şiddet de vardı. Yani maddi olarak hiç bir katkısı yoktu eve. Neyse çocuk olduğu için ben hep susma modunda geçirdim yıllarımı. En son zaten hayatında biri varmış, evi terk etti. 10 ay oldu evi terk edeli. Gittiğinin 6. ayı konuşalım diye aradı. Pişman herhalde diye gittim. İlk cümlesi çekişerek mi boşanacağız anlaşarak mı dedi. Israrla anlaşalım çünkü öbürü çok uzun sürüyor dedi. Belli ki evlenme derdinde. Ben de acelem yok, hakim karar versin dedim. Bir hafta sonra bana boşanma protokolü gönderdi, imzala diye. Tek kelimeyle korkunç bir anlaşmaydı. Ben yine bekledim ve en sonunda bir avukata gittim. Avukat eğer dava açmazsan bu durumu kabullenmiş oluyorsun dedi. Yani eşin evi terk etti ama sen de bu durumdan şikayetçi değilsin dedi. Dava açıldı. Tazminat, nafaka, mal paylaşımı, koruma tedbiri.... O zamana kadar halinden gayet memnun, mutlu mutlu gezen, çocuğunu bile özlemeyen eşim dava açıldıktan sonra 180 derece döndü. Hergün okula oğlunu görmeye gitmeler başladı. Davadan önce hiç aramayan adam beni arar oldu ama ben hiç açmıyorum telefonu. Araya aracılar koymaya başladı...Şimdi değer bilmeye başladı. Yok bensiz yapamıyormuş, yok çok pişmanmış, yok intiharın eşiğindeymiş falan...
Tek söyleyebileceğim denenmişin denenmesi olmuyor. Asla taviz verme. Taviz verirsen hiç kıymetin olmaz. Belli ki onun gözünde değerin yokmuş. O zaman bırak değer verdiklerine gitsin. Bakalım kaç gün yıkar pavyon kadınları elbiselerini.
Bu hayat çok kısa. Bir kez geliyoruz hayata. Ömrümün uzun bir dönemini harcadım bu evlilik için. Çok şeye katlandım. Ama inan hiç kimse vazgeçilmez değilmiş, bunu öğrendim. Değmiyorsa bırak, hiç uğraşma. Değecek kişilerle geçir hayatını. Kimse sana madalya vermez. Sen sadece kendini düşün. Seni kaybetmekten korkmayıp seni saçından sürükleyen o adam için bir saniyeni bile harcama. Tamamen kes irtibatını. Hem onunla, hem ailesiyle, hem de onunla ilgili herkesle. Boşanma davası açıldıktan sonra iyi gözüküp senden laf alıp ona götüren bir sürü kişi olacaktır. Herkese mesafeni koy. Bak nasıl değişiyor herşey. Ama eğer gerçekten kararlıysan kararından asla vazgeçme. Vazgeçersen bir kez vazgeçti yine yapabilir diye daha beterlerini yapıyorlar. Allah yardımcın olsun.
Bu arada eğer sormak istediğin şeyler olursa hiç çekinme, elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Sevgiler...