cizelge yapsaniz aslinda cok rahat edersiniz. evde hersey sıra sıra siralanmis olur. yapar yapar tiklersiniz. hem "birsey yapmiyorum, yetmiyorum" hissiniz gider . yapinca yaptığınız gözünüze gelmez ama tikleyince anlarsiniz:)
ben chatgptye sormustum gecenlerde derin temizlige girismeden önce (sevgilimle her mevsim geçişinde coook detayli temizlik yapariz. 3 ayda bir yani. kimine göre azdir ama bize yetiyor. çok bile

)
dedim ki "hadi 1+1 ev için bana detaylı bir temizlik programı çıkarsana. temizlikle hiç aram yok . detaylı bir bayram temizliği yapmaya karar verdik. hadi bir yol göster. köşe bucak temizlensin sen her şeyi yaz - pratik ipuçlarıyla - biz bizde olmayanları eleriz"
o da ta en basindan basladi. incik cincik tabaklari bardaklari komple bosalt bir havlunun üstüne koy bile dedi:)
belki bunlar basit seylerdir cogu insan icin ama benim temizlikle hic aram yok. bana cok yardimci oldu. gercekten de bu sekilde incik cincik anlatmasi da yol gosterdi. lavaboyu nasil temizlerim dedim mesela aptala anlatir gibi anlatti en uygun nasil temizleyecegini, evde saglikli ev kokusu yapmayi ogretti fisfis kabina koy sık diye:)
sen de benzer bir liste cikar, aksam kocanla gir beraber temizle. yorgunsa yorgun sen de yorgunsun haftada 6 gun ise gidiyorsun, çocuk sende, yemek sende. o da kalksin birkac ayda bir yapiversin. hem iki kisi konusa konusa daha cabuk biter. guzel guzel kopuklemeyi sen yaparsın eşin de amele kismi yapar tabaklari bardaklari goturur getirir , fayans aralarinda kararan yerleri dis fircasiyla fircalar falan erkek kuvveti gereken seyleri yapar.
ya da ayda 2 gelen ablaya ver bu gorevi, bir geldiginde genel temizlik yerine mutfagi banyoyu detayli temizlesin.
ben sey yapiyorum tüm görevleri yaziyorum tek tek bilgisayardan. yanlarina zorluk derecelerine göre puan yaziyorum. mesela buzdolabi temizligi 3, iki pencere temizligi 4, duşakabin temizligi 6, supurge 1, silme 1, murfak lavobo temizligi 1, ayna temizligi 1 fayans ovalama 8 falan :) böyle paylasiyorum sevgilimle, esitlik saglaniyor

herkes ayni puanda is yapıyor, ya da zor şeylerse bölüşüyoruz. ödül gibi oluyor:) erken bitiren digerine kahve yapiyor falan.
bize temizlik gibi degil de etkinlik gibi oluyor.
onun disinda eve organizatorler alirsaniz herseyin bir yeri, bir kutusu olur. cok guzel seyler var istiflemek icin. herseyin bir kutusu olursa hem dolaplar raflar dağınık görünmez raflar hem daha kolay bulursun aradigini.
cocugun icin de tepsili bir kutu al, uyumadan önce mutlaka oda oda gezip kendine ait seyleri tepsisine alip odasinda yerine koysun ve öyle yatsin..böylece sabah uyandığında ortaligin dağılmadigi bir ev görürsün.
tabii bunu cocuguna "bu senin gorevin, toplamadan gidemezsin" diye yaptirma. yatmaya hazirlanma rutinine ekle. tüm ışıkları kapat mesela ver eline bir fener, ıncık cıncık dolansin odalari kendine ait ne varsa bulsun. hatta bazen muziplik olsun diye komik yerlere koy ortada gördüğün seyleri. hazine avi gibi arasin, siz de gülün eglenin, dalga gecin falan. boyle boyle keyifle yapar. sonra odasinda herseyi yerine biraksin oyle gitsin dis fircalamaya.
gibi gibi
ha bir de zaten cocuk bakiyorsun, yemek yapıyorsun, haftanin 6 gunu ise gidiyorsun, eve para getiriyorsun.. daha ne ya bjraz da daginik kalsin bosver. cok kasma kendini . dunyayi sen mi kurtaracan, az daginikliktan kimse ölmez