evimin hic duzeni yok çok üzülüyorum

Her hafta da gelse, evdeki dağınıklığa çözüm olmaz, iki gün yeter o dağınıklık, ve karışıklığın olması için.
O zaman piskolojik yardım alması gerekiyor çünkü tüm işleri ertelemek de normal değil yani bi sorun olmalı ki ınsan hayatı salıversin .. sonuçta evde bi çocuk var yemeksiz boş dolap alısverissiz temızlık olmadan nası olcak

Kolay aslında. Az eşya. Az oyuncak. Çöpleri her gün at. Her akşam 1 saat eve ayır.

Aç bi video. Dinleye dinleye temizle evi. Ve sonra temiz tut. Online marketten alışveriş yap. Çocugunu eğit evi dağıtmasın. Sen de dağınıklık yapmayıver. Benim evim hep toplu. Çünkü dağıldığı an, anında toplarım. Yarına bırakmam.

Asla tezgaha bulaşık koymam. Makineye dizerim direkt.

Bugünün işini asla yarına bırakma. Dağılan yeri o an topla. İşin sırrı bu.
5 yaşında çocuk annesinin bile alamadığı sorumluluğu alıp dağıttığını mı toplasın . Kadın zaten yapamıyorum diyor yapamadıgı biseyı nası öğretebilir ki

merhaba çalışan bir kadınım.5 yasında oğlum var haftanın 5.5 gunu calsıyorum.esım ın ısı hem çok yogun hem cok duzensız.zaten sorunum esım değil.evımde hıc duzenım yok ne bi market duzenı var ne yemek ne temızlık(15 gune 1 abla gelıyor).hanı biri olmaz biri olur en azından.cocugumla ılgılıyımdır parkı dersı odevı etkılıgı sporu herseyi yapmak ıcın ugrasırım onun ıcın mi boyle oluyor bilmiyorum.bend e duzenlı olmak ıstyorum bu arada robot süpürgemızde var .ama evde dagınıklıktan gecılmıyor abla gelmese biteriz hepten.calısan arkadaslarıma sormak ıstyorum sabah kaç ta kalkıyorsunuz gunluk düzen market temızlık planınız nedir bana yol gosterırsenız cok mutlu olurum.herkese tesekkur ederım sımdıden
Akşam ev toplanıp yatılacak . Bulasık makinesini de çalıştorın Sabah herkes yatağını toplasın. Kahvaltı masası toplanıp evden çıkılsı . Böylece işten geldiginizde temiz bir ev olur. Sabah robotu calıştırop gidin. İşten gelince yemek yaparken bir yandan bulaşık makinesini bosaltın. Böylece yemekten sonra sadece tabakları makineye koyar geçer oturursunuz.

Çamaşır kurutma makinesi yoksa alın. Böylece şer topla olmaz sadece katlama olur. Salona oturur katlarsınız onu da makine kuruttukça. Bekletip biriktirmeden katlayın.
Banyoyu haftada bir detaylı temizleyin. Klozeti lavaboyu ginaşırı temizleyin lavabodan çıkarken hızlıca. Haricinde çocuk kaç yaşında kendi çapında toplamayı öğretin. Odasını yatağını vs. Ev işi malesef bitmeyen bir iş. Ben de yıldım ama bu şekilde bir rayda tutabiliyorum. Yoksa bir gün evi toplamayayım ev rezalet bir hal alıyor. Çocuk yokken haftada bir toplasam yeten evi şimdi günde iki kez toplasam yetmiyor. Nasıl oluyor anlamıyorum ben de cidden.

O da doğru 😂 annesi dağınık bırakıyorsa çocuk öğrenemez toplamayı. Anneden gördüğünü yapar çocuklar. 🤦‍♀️

merhaba çalışan bir kadınım.5 yasında oğlum var haftanın 5.5 gunu calsıyorum.esım ın ısı hem çok yogun hem cok duzensız.zaten sorunum esım değil.evımde hıc duzenım yok ne bi market duzenı var ne yemek ne temızlık(15 gune 1 abla gelıyor).hanı biri olmaz biri olur en azından.cocugumla ılgılıyımdır parkı dersı odevı etkılıgı sporu herseyi yapmak ıcın ugrasırım onun ıcın mi boyle oluyor bilmiyorum.bend e duzenlı olmak ıstyorum bu arada robot süpürgemızde var .ama evde dagınıklıktan gecılmıyor abla gelmese biteriz hepten.calısan arkadaslarıma sormak ıstyorum sabah kaç ta kalkıyorsunuz gunluk düzen market temızlık planınız nedir bana yol gosterırsenız cok mutlu olurum.herkese tesekkur ederım sımdıden

Kreşe giden çocuk varsa eğer evin daha toplu olması lazım. Eğer herkes aldığını aldığı yere bırakırsa ev zaten hemen dağılımıyor. Fazla eşyaları elden çıkarmak çok önemli. Yeterli depolama alanı ve az eşya ile ev daha az Dağlıyor. Mesela koltuklarda minder çok güzel gözüküyor olabilir ama sürekli toparlamak gerekiyor. O yüzden daha önceki koltuk takımının minderlerini kaldırmıştım ben mesela. Çok fazla oyuncak varsa bir kısmını saklamak ve az oyuncak bırakmak işe yarayabilir. Bir oyun oynadıktan sonra kaldırılıp diğer oyuna öyle geçilmeli. Bence bunlar fark yaratan ufak şeyler. Bir de yatmadan önce 10 dakika gördüğün şeyleri toparlamak önemli. Bu arada ben oğlum kreşe giderken ve kardeşi yokken robot süpürgeyi her gün aynı saatte çalışacak şekilde ayarlamıştım. Tam biz eve girdiğimizde robot süpürge bitmiş oluyordu. Ve ev pırıl pırıl oluyordu. Böyle olunca daha bir toplu tutma isteği geliyordu. Evi toplu bırakmak ve çok fazla dağılmamasına izin vermemek çok önemli. Aşırı dağınık bir evi toplamak mümkün değil. Bir de ben haftanın her gününe yapılacak belli şeyler koymuştum, çizelge yapmıştım yani. Atıyorum pazartesi günü ev süpürüldü ise Salı günü yerler siliyordu. Çarşamba günü çamaşır yıkandıysa perşembe günü banyo temizleniyordu gibi gibi.

Ben de calisiyorum, oglum neredeyse 6 yasinda. Market isini genelde esim yapar cunku isi esnek. Ama ben de cokca is cikisi markete ugrarim ya da sanal marketten cok alisveris yaparim. Pazara esim gider. Yemek isi bende. Bulasik ortak. Ben de daginikliga ve yerde kire, banyonun islak ve daginik kalmasina dayanamam. Ama hem oglum hem de esim ellerini yikasalar her yer islaniyor 😪😪 banyo isini soyle yapiyorum, dusa girmeden once wc domestoslarim, lavaboyu ovarim ve kullan at bezlerle yerleri silerim. Bende robot supurge yok sarjli dyson var. Bana terapi gibi geliyor supurmek. Mutfagi surekli ve dokulen seyleri aninda supururum. Daginiklik cogunlukla oglumun esyalari. Surekli odasindan salona oyuncak tasiyor. Geri gotur dersem tamam deyip unutuyor ama basinda durup yonlendirirsem, onu al, bunu kaldir dersem seve seve yapiyor. Yani yonlendirme istiyor. Sadece yap deyince yapmiyor. Ama malesef ne kadar duzenli tutmaya calissam da ertesi gun yine ayni. 🤦🏻‍♀️

Pasaklı ya da dağınıkların en önemli kusuru üşengeç olmaları. Totonu devirip yatmak yerine misal sadece yarım saat ayırsan her gün 1 odaya, o ev hep derli toplu kalıyor.

Şimdi imkan çok. Hazır temizlik bezleri stokluyorum. Kokusuzu da çıktı. Döküleni anında silerim. Tv, dolaplar vs üşenmem tozlanmasını beklemeden silerim. Kirli çamaşır biriktirmem. Tv izlerken 5 dk dondururum asar gelir tvye devam ederim. Kahve içerken o an bir de video açarım, otura kalka mutfakta 1 saat içinde dolapları düzenlerim. Stres yapmam.

Benim temizlik günüm yok. Temizlik toplu yapılmamalı. Yorucu olur. Gördüğün an orayı sil süpür. Banyoyu her duştan sonra şöyle bir sil. Klozete domestosu dök kapağını kapat o temizliyor zaten.

Çocuğun da eşyalarını dağıtmasın. Artık bunu idrak etme yaşına gelmiş. Sen de dağınık kaoslu bi evde değil sade ve düzenli bi evde yaşamaya şartla kendini. Dağınıklık çok can sıkıcı. Hiç sevmiyorum. Okb değilim. Ruhsal sıkıntım yok. Ama ben dağınıklıktan bunalıyorum. Temizliği eğlenceye dönüştürüyorum. Zamana yayıyorum. Böylece yorulmuyorum. Tavsiye ederim.
Merak ettim calisiyormusunuz?

cizelge yapsaniz aslinda cok rahat edersiniz. evde hersey sıra sıra siralanmis olur. yapar yapar tiklersiniz. hem "birsey yapmiyorum, yetmiyorum" hissiniz gider . yapinca yaptığınız gözünüze gelmez ama tikleyince anlarsiniz:)
ben chatgptye sormustum gecenlerde derin temizlige girismeden önce (sevgilimle her mevsim geçişinde coook detayli temizlik yapariz. 3 ayda bir yani. kimine göre azdir ama bize yetiyor. çok bile😂)
dedim ki "hadi 1+1 ev için bana detaylı bir temizlik programı çıkarsana. temizlikle hiç aram yok . detaylı bir bayram temizliği yapmaya karar verdik. hadi bir yol göster. köşe bucak temizlensin sen her şeyi yaz - pratik ipuçlarıyla - biz bizde olmayanları eleriz"
o da ta en basindan basladi. incik cincik tabaklari bardaklari komple bosalt bir havlunun üstüne koy bile dedi:)
1000085850.webp

belki bunlar basit seylerdir cogu insan icin ama benim temizlikle hic aram yok. bana cok yardimci oldu. gercekten de bu sekilde incik cincik anlatmasi da yol gosterdi. lavaboyu nasil temizlerim dedim mesela aptala anlatir gibi anlatti en uygun nasil temizleyecegini, evde saglikli ev kokusu yapmayi ogretti fisfis kabina koy sık diye:)
sen de benzer bir liste cikar, aksam kocanla gir beraber temizle. yorgunsa yorgun sen de yorgunsun haftada 6 gun ise gidiyorsun, çocuk sende, yemek sende. o da kalksin birkac ayda bir yapiversin. hem iki kisi konusa konusa daha cabuk biter. guzel guzel kopuklemeyi sen yaparsın eşin de amele kismi yapar tabaklari bardaklari goturur getirir , fayans aralarinda kararan yerleri dis fircasiyla fircalar falan erkek kuvveti gereken seyleri yapar.
ya da ayda 2 gelen ablaya ver bu gorevi, bir geldiginde genel temizlik yerine mutfagi banyoyu detayli temizlesin.
ben sey yapiyorum tüm görevleri yaziyorum tek tek bilgisayardan. yanlarina zorluk derecelerine göre puan yaziyorum. mesela buzdolabi temizligi 3, iki pencere temizligi 4, duşakabin temizligi 6, supurge 1, silme 1, murfak lavobo temizligi 1, ayna temizligi 1 fayans ovalama 8 falan :) böyle paylasiyorum sevgilimle, esitlik saglaniyor😂 herkes ayni puanda is yapıyor, ya da zor şeylerse bölüşüyoruz. ödül gibi oluyor:) erken bitiren digerine kahve yapiyor falan.
bize temizlik gibi degil de etkinlik gibi oluyor.

onun disinda eve organizatorler alirsaniz herseyin bir yeri, bir kutusu olur. cok guzel seyler var istiflemek icin. herseyin bir kutusu olursa hem dolaplar raflar dağınık görünmez raflar hem daha kolay bulursun aradigini.

cocugun icin de tepsili bir kutu al, uyumadan önce mutlaka oda oda gezip kendine ait seyleri tepsisine alip odasinda yerine koysun ve öyle yatsin..böylece sabah uyandığında ortaligin dağılmadigi bir ev görürsün.
tabii bunu cocuguna "bu senin gorevin, toplamadan gidemezsin" diye yaptirma. yatmaya hazirlanma rutinine ekle. tüm ışıkları kapat mesela ver eline bir fener, ıncık cıncık dolansin odalari kendine ait ne varsa bulsun. hatta bazen muziplik olsun diye komik yerlere koy ortada gördüğün seyleri. hazine avi gibi arasin, siz de gülün eglenin, dalga gecin falan. boyle boyle keyifle yapar. sonra odasinda herseyi yerine biraksin oyle gitsin dis fircalamaya.
gibi gibi
ha bir de zaten cocuk bakiyorsun, yemek yapıyorsun, haftanin 6 gunu ise gidiyorsun, eve para getiriyorsun.. daha ne ya bjraz da daginik kalsin bosver. cok kasma kendini . dunyayi sen mi kurtaracan, az daginikliktan kimse ölmez

Son düzenleme:
Ben çalışmıyorum ancak size uygun olacagini düşündügüm bir rutinim var.
Kızım saat 3 de eve geliyor, o saatden sonra evin koridoruna bir sepet koyuyorum.
ortada daginik olan her seyi o sepete atiyorum.
Kızım yattiktan sonra once sepeti dagitip sonra banyoları temizleyip, balkonları yıkıyorum tozları alıyorum.
Genel bir toparlama yapıyorum yani.
Ev süpürüp silme işim gündüz olduğu icin bu size uymaz ancak evi topladiktan sonra robotu aksam calistirabilirsiniz sizde.
Arkasindan şöyle bir silersiniz.
onun dısında yemekten sonra mutfak topluyorsam muhakkak mutfak dolaplarinin buzdolabinin vs yuzunu şoyle bir silerim yeni cikan temizlik havluları elim ayagim bu konuda 5 dk surmuyor bunu yapmak.
Kollarımla ve sirtimla ilgili saglik sorunum oldugu icin hafta sonu esimle koltuk vs cekmeli supur sil yapiyoruz vs.
Her akşam sadece 1 saati ev işine ayırırsaniz 1 haftaya toparlanmış olursunuz.
sonrası daha kolay.
her aksam bir kiyafet dolabinin icini temizleyin mesela yada iki aksama yayin nasil isinize geliyorsa.
yemekleride tek bir gunde haftalık ayarlayip sicakken kavanozlara vs koyun.

Çok uzun yıllar çalıştım, yorgunluk bazen tüketiyor insanı erteliyorsunuz ama şöyle düşünün sizin eviniz eninde sonunda yine siz yapacaksınız. Eşya kalabalığı olmayacak, ben salon halım hariç tüm halıları yıkanabilir yolluklarla değiştirdim. O zaman yardımcı da gelmiyordu, sabah evden çıkmadan ortalığı toplayıp, çöpü çıkarıp, akşam pişireceğim yemeğin malzemesini ayarlıyordum.
Akşam gelince en büyük yardımcılarımdan biri Fissler düdüklü oldu , yemek pişerken bir makina çamaşır atardım, süpürgeyi açardım, eşim toz alıp sofrayı kurardı, salata da ona aitti, o mutfaktayken balkonu silip çamaşırları asardım. Duştan sonra banyoyu temizlerdim, yatmadan yine bir dağınıklık varsa toplardım. Hatfa sonu genel temizlik, iki ayda bir camlar, market, pazar işleri hafta sonu. Genel temizliği ve alışverişi eşimle birlikte yapardık. Bu arada işten çıkış saati önemli tabi ikimizde 17:30 da çıkıyorduk 18:15 de evdeydik, akşam yemeği en geç 19:30 da yeniyordu. Velhasıl düzen kurulur ama şimdi 49 yaştan bildiriyorum bunlar için üzmeyin kendinizi, olduğu kadar her iş, tastamam düzenli yaptığım hiç bir ev işi bana madalya takmadı, çokta hırpalamayın kendinizi🩷

Moral bozmak istemem de siz mentali sağlam tutmaya çalışın, gerisini boşverin.
Ama az boşverin, çok da şeyapmayın 😄

Yardımcıyı alabiliyorsanız haftada 1 alın, evde biraz daha sorumluluk verin.

5,5 gün çalışıp çocuğu da ihmal etmemeye çalışıyorsanız ev yıkılsa da madalyayı hak ediyorsunuz gözümde.

Ben de çalışıyorum ve 2 yaşında bir kızım var , aşırı planlı bir insanım, evimi her an toplarım temizlerim, gece yatmadan önce asla bulaşık, dağınıklık bırakmam, sabahta mutlaka şarjlı dikey süpürgem ile her yeri süpürürüm( aşırı pratik) asla odalarımı dağınık bırakamam, çamaşırlar düzenli yıkanır ve katlanır, yemek işi bazen kolay bazen de zahmetli yerine göre çok takılmayız eşim de ben de , kızımın oyunu bittiği gibi toplar temizlerim , hergün tuvalet banyo temizlenir , düzen takıntılı bir insanım, bence bu kişi ile alakalı, evim daima derli topludur, çat kapı misafirim bile gelse telaş yapmam , eşim de böyle alıştırdım ikimiz de sürekli toplarız düzenleriz, kızım da başak burcu eli bile kirlense hemen sil der 😅 Düzen ve temizlik bizim yaşam biçimimiz, arada da abla gelir büyük detaylı temizliğe oh mis, yani temizlik işlerini biriktirmemelisin, anlık yapmalısın, mutfakta bulaşık mı yıkadım hemen dolapları silerim , süpürürüm ve silerim , tertemiz etmeden içim rahat etmez , gereksiz eşya saklamam, sürekli biseyler atarım ya da birilerine veririm , bu işin sırrı bu ...

Pasaklı ya da dağınıkların en önemli kusuru üşengeç olmaları. Totonu devirip yatmak yerine misal sadece yarım saat ayırsan her gün 1 odaya, o ev hep derli toplu kalıyor.

Şimdi imkan çok. Hazır temizlik bezleri stokluyorum. Kokusuzu da çıktı. Döküleni anında silerim. Tv, dolaplar vs üşenmem tozlanmasını beklemeden silerim. Kirli çamaşır biriktirmem. Tv izlerken 5 dk dondururum asar gelir tvye devam ederim. Kahve içerken o an bir de video açarım, otura kalka mutfakta 1 saat içinde dolapları düzenlerim. Stres yapmam.

Benim temizlik günüm yok. Temizlik toplu yapılmamalı. Yorucu olur. Gördüğün an orayı sil süpür. Banyoyu her duştan sonra şöyle bir sil. Klozete domestosu dök kapağını kapat o temizliyor zaten.

Çocuğun da eşyalarını dağıtmasın. Artık bunu idrak etme yaşına gelmiş. Sen de dağınık kaoslu bi evde değil sade ve düzenli bi evde yaşamaya şartla kendini. Dağınıklık çok can sıkıcı. Hiç sevmiyorum. Okb değilim. Ruhsal sıkıntım yok. Ama ben dağınıklıktan bunalıyorum. Temizliği eğlenceye dönüştürüyorum. Zamana yayıyorum. Böylece yorulmuyorum. Tavsiye ederim.
Sen bensin , anlık yaparım işlerimi asla biriktirmem...

2 haftada bir değil haftada 1 alın. Çalışan insansınız. Ben haftada 2 alıyorum ama yardımcım başka işte çalışmasa her gün gelsin yapsın derim. Ben de bunalıyorum, iş yapmaktan nefret ederim oldum olası. Bekarken de hiç yapmazdım sanırım rahata alıştığım için. Çocuklar hep dağıtıyor.

Çalışıyor musun

Ben ev işini hiç sevmiyorum ama bir yer dağınıksa rahat edemiyorum bazen mutfağı 2 gün toplamam yatağı toplamam tamamen moduma göre ama genel olarak iş yaparım. Bunun tek olayı var dağıtmamaya çalışmak ev işi nankör 5 dk sürer pislenmesi. Benim evim 250 metreden de büyük 2 katlı Amerikan mutfak boydan boya cam yani işi çok. 1 senedir haftada 1 abla geliyordu artık gelmiyor. Benim düzenim bellidir her gün mutfak ve banyo lavabosu ovarım banyoda pril kullanıyorum çoğu temizleyiciden iyi klozeti fırçalarım her gün duş alıyorum çek pasla çekerim. her akşam evi toplarım çekpas ile koltuk altını çekerim robotum her gün çalışır elimde dikey süpürge var her yemek sonrası süpürürüm az eşyam var en azından salonda ve şuan bebem yok. Benim günlük banyo yatak odası salon mutfak burasını mutlaka her gün temizlerim. Çamaşır haftada 2 yıkanır üst üste kurutmada kurur. Cam silme robotu buharlı Temizleyici de var ama çok mu kullanıyorum hayır. Yemek yaparsam direkt ocağın oradaki dolabı silerim prille. Mutfak dolabım konusunda şanslıyım iki fıs fıs sıkıp silince iz yok. Temizlik mendili ile dolabı vs siliyorum. Ayda 1 genel Temizlik yapılıyor. Sürekli çekmece dolap baza deşerim. Herşeyin yeri bellidir haftada bir koltuk çekeriz bunu kocam yapar yine toz olmuyor eskiden çok olurdu benim saçlar uzun gür kıvırcık ama dökülüyor kocamın bacak kılları dökülür. 2 3 günde bazen haftada 1 kablolu süpürge ile çekiyorum. Hava temizleyici var tüy toz çekiyor. Yine her gün en kötü 3 4 günde bir toz alırım salon ve mutfak bir tv sehpası masa zaten 2 3 kere siliniyor. Yemek konusunda çok detaylı olmayın mesela bugün akşam yemeği iç bakla yaptım yanında da dünden tavuk sote var asla pilav çorba salata yapmam 2 çeşit max 3 çeşit arada çorba pilav köfte vs yapınca kocam şaşırıyor. Sadece salata yaparsam dolapte bekleyecek bi salata olur. Bu yaptığım iç baklayı kaynar halde kavanoza koydum vakumladım. Yemek planı yapın mutfak için alışveriş için.

Back
X