Mutfak Püf Noktaları Evinizde işinize yarayacak her türlü faydalı bilgi..

S

sensun

Ziyaretçi
Açıkta unutulan ve bayatlayan bisküviler için
Küçük fırın tepsisi içinde birkaç dakika ısıtırsanız, yeniden tazelik kazandıklarını görürsünüz.
 
Açılmakta direnen cam kavanozlar için
Altına sert bir şekilde vurursanız açılacaklardır.
 
Alüminyum kaplar
Alüminyum kaplar son derece hassastır. Bu tencereleri ani ısı değişikliğinden ve ateşin üzerinde susuz kalmaktan koruyun. Aksi halde tencerenin dibi eğilir. Hiçbir zaman ovma tozuyla ya da telle ovmayın. Yoksa tencerenin üzerindeki sır aşınır.
 
Artan sebzeleri kullanın
Yemek bittikten sonra tencerede bir miktar sebze parçası kalabilir. Bunları az diye atmak yerine, yeniden kullanabilirsiniz. Artan sebzeleri bir torbaya koyup, derin dondurucuda saklayın. Gerektiği zaman yemeklerde ya da çorbalarda kullanın.




Baklagilleri temizlerken
Baklagillleri pişirmeden önce ılık su dolu bir kabın içine koyun. Beş dakika suda bekletin. Daha sonra elinizle suyun içindeki baklagilleri karıştırın. Böylece baklagillerin üzerindeki kirler kabarıp, suya karışır. Baklagilleri süzdükten sonra tertemiz olacaktır.




Ayran ve süt kutusu
Taşınması çok kolay olan ve kırılma derdi olmayan kutu ayran ve sütlerle birlikte çantanıza bir de mandal koymayı ihmal etmeyin. Eğer içeceğinizin hepsini bitiremezseniz, mandalla kutunun ucundan sıkıca tutturun. Böylece daha sonra da içebilirsiniz.
 
Bakliyatları pişirirken
Bakliyatları pişirmeden önce su dolu bir kaba koyup, beş dakika bekletin. Bu arada elinizle karıştırmayı da ihmal etmeyin. Böylece kirler kabarıp suya karışır. Daha sonra, bakliyatları süzgeçten geçirin. Su dolu başka bir kaba alıp, en az sekiz saat bekletin.
 
Bal nasıl saklanır?
Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez yiyeceği olan balın saklama koşullarına dikkat edilmezse şekerlenir ve besin değeri kaybolur. Bu yüzden bal kavanozunu sıcak olmayan serin ve karanlık bir yerde saklamak daha iyi olacaktır. Gün ışığı alan bal bozulur. Ayrıca kavanozun kapağı açık kalırsa nem alır ve tadı acımtrak olur.





Ballı kaplar
Bal kullanmanız gereken bir yiyecek hazırlarken balı malzemeye katmak için bir ölçek kabı kullanıyorsunuz. İşiniz bittikten sonra bu ölçeği yıkarken zorlandınız. Bu zorlu işten kurtulmak için, içine bal koymadan önce ölçek kabını sıcak sudan geçirin. Sonra da iyice yıkayın. Böylece bal, hem ölçeğe yapışmaz hem de bal kabını yıkamak daha kolay olur.
 
Balık alırken
Taze balık hafif bir deniz kokusu yayar. Eti sıkıdır. Pulları yapışmıştır. Gözleri canlı, solungaçları kırmızıdır.




Balık kokusuna karşı alkol
Balık kızartmasının kokusunun tavadan çıkartabilmek için tavaya bir damla alkol damlatarak bunu ateşte parlatmak yeterlidir. Ancak alevin çok yüksek olmaması için alkolü az koymalısınız.
 
Buzdolabından doğru yararlanın
Evinizin en önemli aletlerinden olan buzdolabından doğru şekilde yararlanabiliyor musunuz? Genellikle ısının 7-8 derece olduğu üst raflara peynirleri, kapaklı raflara da yağ ve yoğurt cinsi besinleri koyun. Orta kısıma taze peynir, tatlı ve salça koyun. Ayrıca buzdolabınızın zarar görmemesi için, fırın ve termosifon gibi ısıtıcılardan uzak bir yere yerleştirmelisiniz.
 
Buzdolabındaki kötü kokular
1 kase sütü buzdolabına koyun ve 1-2 gün süreyle bırakın. Süt, buzdolabınızdaki kokuları almış olacaktır, sonra kullanmadan atın.






Buzdolabı temizlerken
Budolabını temizlerken rafların hepsini birden boşaltırsanız, hem malzemeleri koyacak yer sıkıntısı çekersiniz, hem de yerlerini karıştırırsınız. Bu nedenle buzdolabının raflarını teker teker boşaltıp temizleyin. Sabunlu su ve sünger kullanın. Buzdolabının dış kısmını ise cam silici ile temizleyin.
 
Bıçakları bileyebilirsiniz
Bıçakların çelik kısımları zamanla körleşir. Bıçağın yeniden keskinleşmesi için çelik bir çubuk yardımıyla bileyebilirsiniz. Bunun için, bıçağı bir elinizde sıkıca tutun. Bir çelik çubuğu da diğer elinize alın. Sonra bıçağı hızlı bir şekilde bu çubuğa sürtün. (bunu yaparken dikkatli olun hanımlar :))
 
Biberler bozulmasın
Karabiberi karanlık ve serin bir yerde, hava almayan kavanozların içinde, taze biberi ise buzdolabında saklayın. Konservesi yapılan taze biberleri de, cam kavanozlarda, ağzını sıkı sıkı kapatarak aylar boyunca koruyabilirsiniz.






Biberlerin kabukları
Renkli dolmalık biberlerin kabukları genelde kalın olur ve yerken rahatsızlık verir. Bunun için biberleri kullanmadan önce 3-4 dakika ızgarada çevirin; kabuklarının çok kolay ayrıldığını göreceksiniz.
 
Bezelye pişirirken
Konserve bezelye pişirirken içine 1 kesme şeker atın.





Bezelyeyi haşlarken
Bezelyeyi, diğer sebzelerin aksine az suda haşlamak gerekir. Rengini ve vitaminlerini koruması için haşlamak yerine buharda pişirmek daha uygundur.
 
Beşamel
Önceden hazırladığınız bir beşamel sosun üzerinde kalın bir tabaka oluşur. Bunu önlemek için sosu hazırlayınca üzerini bir parça yağlı kağıtla örtün.
 
evet ebnde buzdolabinin raflarini teker teker cikarir silerim,öteki türlü is gözümde büyüyo ama ben her gün mesela sabah kahvaltisinin bulasigini yikarken bi ref cikariyorum buzdolabindan öyle yikiyorum onu da,iyi oluyo...

verdigin bilgiler icin de tsk.ler


a.s.canım saol :) yaptığın çok kolay bişi ve hergün yaparsak işimizi azaltmış oluruz çok hoş bence
 
Koltukların tozunu alırken
Elektrik süpürgeniz yoksa ve koltuklarınızın tozunu almanız gerekiyorsa, şu yöntemi uygulayın. Tozunu alacağınız eşyanın üstüne nemli bir bez yayın, beze sopa ile vurarak tozunu çıkarın. Çıkan toz nemli beze yapışacaından hem oda tozlanmaz, hem de eşyalarınız tertemiz olur
 
Kahve dökülürse
Üzerinize veya halıya kahve dökülürse, lekeyi soğuk suyla ıslattıktan sonra hemen birkaç damla gliserin ile çitileyin.
 
Çivi çakmak için
Duvara büyük çivileri çakmak hiç de kolay değildir. İnsanı oldukça uğraştırır ve sıvanın dökülmesine de neden olabilir. Bunu önlemek için çiviyi çakmadan önce sabuna bulayın. Böylece çivi duvara kolayca girer
 
X