Arkadaşlar buraya yazacağım detayları lütfen bebeğinizin tahmini geliş süresine uyarlamaya çalışın. Tabii ki yavrularımızın ne zaman geleceklerini hiç birimiz bilmiyoruz ama mesela çok yeni başvurduysanız ve bulunduğunuz ilde sıra aylarla değil yıllarla ölçülüyorsa şimdiden başlamayın, süreç içerisinde buna karar verin. Geç de kalmayın tabii ki, buraya yazacağım uygulamalar en güzel bebek gelmeden yapmalı ki bebişin gelişine sütümüz yetişsin.
İlk şartımız olumlu düşünmek.. Kendinizi emzirirken, bebeğiniz göğsünüzdeyken hayal edin, pozitif düşünün ve sizin şevkinizi kıracak insanlardan hem uzak durun hem de onlara bebeğinizi emzirebilmek için hazırlık yaptığınızı anlatmayın. Bunlar benim şahsi kanaatim. Konuyla alakalı bilgi sahibi olmayanlara sürekli açıklama yapmayın. Kısacası sizi demoralize edebilecek her türlü şey ve şahıstan uzak durun.
Aslında doğurmadan emzirebilmek ile ilgili bir sürü protokol var. Sizlere kitabın ana hatlarıyla çevirisini yapacaktım fakat koşturmacam çok fazla arttığı için direkt olarak uygulamalar kısmına geçmek istiyorum.
Bazıları elle masaj yaparak, bazısı göğüs ucunu eşi tarafından manipüle edilerek, bazısı bitkisel ilaçlarla, bazısı doktorun verdiği haplarla, bazısı pompalayarak, bazısı da bunlardan kendi rahat ettiği ve bünyesine vücuduna uygun olanlarını harmanlayıp birleştirerek sütünü getirmesi mümkün.
Ben mesela hem bitkisel ilaçları, hem de pompalamayı harmanladım. Her gün göğsüme dakikalarca masaj yapamayacağımı ve eşimin de sürekli peşimde olamayağını bildiğim için en uygun olarak bu ikisini gördüm. Eğer gerekirse doktorun verdiği ilacı da kullanabilirim.
Kitapta geçen pompalama detayları şu şekilde..
Bebek gelmeden bir-iki ay önce pompalamaya başlamak gerekiyor. Birazcık daha uzun ya da birazcık daha kısa zamanınız kaldığını düşünseniz bile kendinize göre programda değişiklikler yapabilirsiniz.
Elektrikli ya da manuel bir göğüs pompası alıp ilk bir hafta boyunca günde 8-10 kere göğüslerinizi her biri 5'er dakika olacak şekilde sağacaksınız. İsterseniz göğüs uçlarınızın tahriş olması ihtimaline karşı doktorunuzdan meme ucu kremi vermesini isteyebilirsiniz. Günde 8-10 kere göğsünüzü sağmak demek 2 saatte bir toplamda (5 dk bir göğüs, 5 dk diğeri..) 10 dk pompayla başbaşa kalmak demek.. İlk zamanlar alışma süreci olduğu için bunu kendinize göre uyarlamaya çalışın, ben ilk günden 8-10 defa sağmadım çünkü hemz aman açısından gözüm korktu hem de göğüs uçlarıma zarar vermekten çekindim.. Ama zamanda 8-10 kerelik rutine alışmak gerekiyor. İkinci haftaya girince hem pompanın o düşük ayarını yükseltmek gerekiyor, emiş gücünü bir bakıma artırdığınızı düşünün, hem de 5 dkyı 10 dkya çıkartmak gerekiyor. Bundan sonrası aynı rutini toplamda ilk başlangıç tarihinden itibaren 6 haftaya tamamlamak gerekiyor. Daha uzun ya da daha kısa tutulabilir. Pompalarken aynı anda ilaç almak ya da bitkisel takviye yapmak tamamen size bağlı. Ben bir yandan doğada en çok süt yapıcı olarak bilinen bitkinin hapını kullanıyorum, adı Goat's Rue. Türkçesi keçi sedefotu demek. Çoğu süt yapıcı çayda bu bitkinin içeriğine rastlayabilirsiniz. Goat's Rue ürününü yurtdışından ya da amazon.com dan sipariş verebilirsiniz. Motherlove markası üretiyor. Linkini ekliyorum.
Amazon.com: Motherlove Goat's Rue Vegetarian Capsules, 120 Caps: Health & Personal Care
Sabah öğle ve akşam içmek gerekiyor. Bu bitkisel ilacı almadan 15 dakika önce ve 15 dakika sonra sıvı tüketmemek ilacın etkinliği açısından önemli bir detay. Böyle bir ürün kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ediyorum. Ben sordum ama maalesef pek bilgi sahibi değildi, kendi sorumluluğumda ve yurtdışında özellikle amerikada bu ürünü kullanan annelerin yorumlarına dayanarak kullanmaya başladım, ama yine de siz bilirsiniz.
Kendi rahatsızlıklarınızı, geçirdiğiniz ve geçirmekte olduğunuz hastalıkları ve hassasiyetlerinizi siz bileceğiniz için burada yazılan tavsiyelere doktora danışmadan uymanız durumunda sorumluluk yine size aittir. Ben yardımcı olmak babında burada paylaşımda bulunuyorum ama hiç bir şekilde bu konuda sorumluluk almam, baştan söyleyeyim. İngilizceniz varsa google'da arama yapın, goat's rue yu araştırın, yorumlara bakın, doktorunuza sorun, ondan sonra kullanmaya başlayın.
Umarım hem siz hem de ben bu tavsiyelerin ve kitabın faydasını görürüz. Ben çok umutluyum, 40-50 yaşındakilerin bile emzirdiklerini, doğurmasalar bile yavrularını doyurabildiklerini okuyor olmak inanılmaz mutlu ve motive ediyor beni. İnşallah hepimiz başarabiliriz.