Evlilik, doğu kültürü ve genellemeler?

Kadınları el üstünde tutarlar mevzusu dönmüş. Benim gördüğüm tam tersi. Kadın evin hizmetçisi modunda. Her erkeğin aldatmayacağı gibi her doğuluda aldatmaz tabii. Benim gördüklerimin hepsi aldatıyor ama namusuna çok düşkündür. Erkeğin namussuzu bir başka oluyor. Kendi ailemden örnek vereyim. Babam amcam dedem hepsi aldattı. Evdeki kadın çocuk baksın temizlik yapsın yemek yapsın. Höst diyince köşesine sinsin. Dışarıdaki kadınla adam gezsin yesin s.çs.n alem yapsın. O zaman namuslu oluyorlar. Bu toplumun iki yüzlülüğü. Babam hayatı boyunca annemi aldattı. Amcam hayatı boyunca eşini aldattı. Amcam kızlarını sevgilisiyle tanıştıracak kadar ileri gitti. O çocuklar artık buny normal görüyor. Yarın kendiside eşide yapsa normal görecek. Amcam boşanmak istediğinde dedem dedi ki, metresine de ev aç ama karından boşanma. Bak hele bak. Bir doğulu olarak doğulu herkesin aynı olmadığının altını çizmekle beraber büyük çoğunluğu çarpık ahlak anlayışına sahip namusu iki bacak arasında gören, erkek egemen, kadının kaynana olunca el üstünde tutulduğu bir kültürsüzlük var. Buna kültür diyemem ayıp olur. Yineleyeyim herkes aynı değil. Sülalemde onlarca aile gördüm, istisnasız aynı. Kendi sülalemden iğreniyorum. Daha küçük bir kızken evlenmeyeceğim dedim. Büyüyünce asla akraba evliliği yapmayacağım, adam gibi adam değilse asla doğulu ile evlenmeyeceğim diye kendime söz vermiştim. Kendime verdiğim sözü de tuttum, başka bölgeden bir insanla evleniyorum, lakin bu demek değil ki o bunları yapmaz.

ben doğuda çalıştım. benim gördüğüm kadın parasını erkeğe verir, bi mahalle ötede annesine gitmesine izin vermezler. bazısının balkona çıkma yasağı koyduğu var. kadının gezmesine izin verildiği yer kv evi. yetişme şekli de önemli tabi. benim gözüm çok kötü korkmuştu orda. sen tanımaya çalış iyice. bence soracağın sorular
1.maaş ayarlaması nasıl olacak. ortak hesap mı vs (bende toplanır paralar deme ihtimaline karşı)
2.nerde yaşanacak il olarak. tatilleri nasıl geçirmeyi planlıyor. (anamın evi diyebilir onun için sor)
3.ilerde ailesinin yanına yerleşme fikri var mı ( ilk tayinde annesinin yanına gitmeye çalışabilir)
4.yazları denize girme fikri hakkında ne düşünüyor (gereksiz kıskançlığı ölçersin bu sorudan)
5.ev işleriyle ilgili ne düşünüyor (ben erkeğim kadının işi derse koşarak uzaklaş)

Bi insani hemen tanimak mumkun degil, genel ozellikleri anlamak icin en az bi 5-6 ay gerekli.. Ayni cati altında cozuluyor çoğu sey.. Yine de o bahsettigim genel ozellikler cok seyin sinyalini verir.. Genelleme yapmak elbette dogru degil, ben de kürt kokenliyim mesela(ic anadoluluyuz) ama bizim ailede kadini cok fazla deger verilir, kiz cocuklari daha ozel gibi davranilir narin olduklari icin.. Erkegi ezmeyiz tabi yanlis anlasilmasin : ))
Ama aile yapisi onemli, ailesiyle de evleniyorsun, nereli olduklarindan ziyade aile ici iliskileri, gorguleri, oturup kalkmalari, hayata bakislari cok onemli.. Zaten kompleksli, paranoyak ve basit insanlar degillerse azcik kulturler arasi fark olsa da kimse rencide etmez/edilmez diye dusunuyorum..
Eski esim de ic anadoluluydu, sofra kültüründen esprilere kadar benzerdi cogu sey.. Gel gelelim insan cikmadilar.. Paranoya, kompleks, yalan dolan, fitne kayniyormus icleri; goremedim, azcik gorsem de seviyorum deyip kotu gormek istemedim..
Elbet kulturlerin uyusmasi iyidir ama ondan onemli seyler var evlilikte.. Yureginin ve aklinin uymasi gibi..

Son düzenleme:
Birde burdaki kayinvalide adaylarinin favorisi ogretmen gelin:)) neden cunku hem evinin kolesi olsun hem eve para getirsin..ben burda okudum.staj yaptigim okula kac kez gelip bekarmisin diye soran oldu.bi arkadasimi ucak muhendisi ogullarina istediler okulda.sonra kadrosunun olmadigini stajyer oldugunu duyunca vazgectiler:halay::KK70:capraz bir komsum var.allah var kadin bol bol yiyecek yollar bana.sever.ama ogluna ogretmen gelin aldi.ust katina ev dosedi.gelini. kizi oldu.adini koydurttu.bi gorsen kizla iki kelam edeyim dedim.kizi konusturtmadi bile.kiza soru soruyorum kayinvalide cevap veriyor.buna boyun egende ogretmen gelin:KK57:
En garibine geliyorum.yine unv sinif arkadasim vardi.oda evlendi.hamile karni burnunda birde son sinif ogrencisi dusun.pazar gunu cok yogunum dedi.ne oldu dedim.kayinvalideme temizlige gidicem fedi.been:KK57: soook.
Neymis gelenekmis.saba o halde temizlik yaptiran ese ne diyim ben.yaziklar olsun.
Valla birde evli gorumcem var.onun cektikleri destan olur.10 yil kayinvalideyle yasadi.bir suru kavga kiyamet.daha yeni ayri eve cikabildi kiz.ilk evlendigimde esimin arkadaslari geliyordu hayirli olsuna.esleri nasil imreniyordu.ya ne guzel ayri evin var.nasil kabul ettirdin diye.birde unv mezunu bunlar.yani normal olani bu dedim.bana esiminden yada esimin ailesinden boyle bir teklif hic gelmedi.gelemezde zaten.ama ayri eve cikinca cok soylenen oldu " gelini niye yanina almadin" diye.allahtan o zihniyette degil bizimkiler.yani garipler.cozemiyorum burdakileri.ama ben gibi ististanalar da var tabi.sen gibi..ama cogu boyle.gelin kole muamelesi goruyor
Bunu gördüm. :-) çocuk ogretmendi ama böyle nasıl diyeyim; hoppanin teki derler ya...aynen öyle. Öğretmen de öğretmen diye tutturdu sonra annesi öğretmen bir kız buldu ve onunla evlendi çocuk.

Bu arada Konya nin dağlı ovali muhabbetini biliyor musun ? Mesela biz de dağlıyiz ama bekarken bile babam aramadan bana gelmezdi ya da kimse kendi odalarımıza kapı çalmadan girmez bizde
Dağlı dediğiniz Yörükler mi oluyor acaba?

Ben Kocaeli eşim Iğdır lı dünyada tanıdığım en iyi aile, saygılı, sevecen ve bana ve aileme çooook değer verirler. İki oğlum var, ikincisi de erkek olunca kv onu hep "balam benim balam benim biz seni kız istedik seni veren kurban" diye sever. Yine dünyaya gelsem yine milyonkez eşim hayat arkadaşım ile evlenirdim. 14 sene oldu
Maşallah ya ne güzel. Allah nazardan saklasin.

Birde burdaki kayinvalide adaylarinin favorisi ogretmen gelin:)) neden cunku hem evinin kolesi olsun hem eve para getirsin..ben burda okudum.staj yaptigim okula kac kez gelip bekarmisin diye soran oldu.bi arkadasimi ucak muhendisi ogullarina istediler okulda.sonra kadrosunun olmadigini stajyer oldugunu duyunca vazgectiler:halay::KK70:capraz bir komsum var.allah var kadin bol bol yiyecek yollar bana.sever.ama ogluna ogretmen gelin aldi.ust katina ev dosedi.gelini. kizi oldu.adini koydurttu.bi gorsen kizla iki kelam edeyim dedim.kizi konusturtmadi bile.kiza soru soruyorum kayinvalide cevap veriyor.buna boyun egende ogretmen gelin:KK57:
En garibine geliyorum.yine unv sinif arkadasim vardi.oda evlendi.hamile karni burnunda birde son sinif ogrencisi dusun.pazar gunu cok yogunum dedi.ne oldu dedim.kayinvalideme temizlige gidicem fedi.been:KK57: soook.
Neymis gelenekmis.saba o halde temizlik yaptiran ese ne diyim ben.yaziklar olsun.
Valla birde evli gorumcem var.onun cektikleri destan olur.10 yil kayinvalideyle yasadi.bir suru kavga kiyamet.daha yeni ayri eve cikabildi kiz.ilk evlendigimde esimin arkadaslari geliyordu hayirli olsuna.esleri nasil imreniyordu.ya ne guzel ayri evin var.nasil kabul ettirdin diye.birde unv mezunu bunlar.yani normal olani bu dedim.bana esiminden yada esimin ailesinden boyle bir teklif hic gelmedi.gelemezde zaten.ama ayri eve cikinca cok soylenen oldu " gelini niye yanina almadin" diye.allahtan o zihniyette degil bizimkiler.yani garipler.cozemiyorum burdakileri.ama ben gibi ististanalar da var tabi.sen gibi..ama cogu boyle.gelin kole muamelesi goruyor

Buradakilerin hiç biri yaşamıyor ya.
Hele çocukların hepsi kabus gibi.
Kaba sabalar yani.
Geçen markete gideceğim denk geldi karşı komşumun oğluna. Elinde boş şişe su almaya gidecek kardeşine güya şaka bam güm vuruyor, kızcağız da abi vurma diyor. Ama annesi de hiiç görmezliğe geldi, sinir oldum. İnsan oğlum kardeşine vurma demez mi? Bir okuldan geliyor tam bi ayı. Kapıya hem tekme hem eliyle vuruyor hem de annnaaaa diye höykürüyor. Annesi de norma açıyor geç oğlum diyor. Hani azıcık bir yontma eğilimi yok.
Alt kat komşum zaten psikolojimi bozdu. Polise şikayet edeyim dedim polis çıktı, kapıcıya dedik bu adam karısını dövüyor resmen diye aman ellemeyin ona dedi. Ben mecbur muyum sürekli dayak sesi dinlemeye can mı dayanır sinir mi dayanır?
Hele evimiz satılığa çıkarıldığında kafayı yedirdiler bana. Emlakçı ve kapıcı anlaşıp akşam onbuçukta kapıma dayanıp evime gelme hakkını buluyor. Belki müsait değilim. İnsan önceden arar.
Hele pazar sabahı evi görcez diye dışardan ilan görüp gelene hayret ettim. İnsan emlakçıyı dahi aramadan kapıya dayanır mı yaa..
Densizler, dağlı olsa bu kadar pervasız dayanmaz. Kaç kişiyi en az bir saat önce haber vermeden gelmeyin evsahibi ve kapıcıya da tembihledik diyorum. Bir mutfağı görsem yeter diyor hala. Katil edeceklerdi beni.

Canım senin durum bedevi hikayesi olmuş maalesef :KK43: Allah sabır versin. Ama dediğim gibi evet Konya biraz garip ama genelleme yapılamaz bence. Özelden yazsana neredesin istersen yardımcı olmaya çalışırım

Ooo hanımlar hoşgeldiniz iç anadoluya :D

Önceki sayfalarda bahsetmiştim bu cahillikler sadece doğuda değil iç anadoluda da var diye, tam da demek istediklerimi örneklemişsiniz.

Bakmayın mevlana hoşgörü ayakları yaptıklarına konya baya baya bağnaz bir şehirdir. Tamam şehirleşme güzel yollar geniş de biraz da insanlar geniş olaydı keşke. Bir de bağnazlığı dindarlıkla bağdaştırmıyorlar mı deli oluyorum. Ya da ben dindar bir insan olduğum hale dindarlığı başka tarafımdan anlıyorum o da olabilir hahah.

Valla biraz kibirlilik olacak ama napıyım iyi ki çerkesim yaw diyorum bazı yaşantıları gördüğümde :D

Bu arada @elvanelvan88 hangi semttesiniz özelden yazabilir misiniz? Ben bu kadar kötü olaya rastlamadım hiç, daha nezih semtler de vardı keşke oralarda ev tutsaydınız.

Suriyeliyle nasil tanistiniz:)Burada da cok suriyeli var.Yakisikli da sayilirlar bircogu..Acaba mutluluk onlarda mi diye dusunmuyor da degilim.
Ne guzel sahipsizler;magdurlar; ezmezler zaar.:kahve:Ailesi nasil?
Bizim ki biraz şekli biz aynı yerde çalıştık eşimin Türkiye'ye gelmesinde savaş durumu yok is yeri davetle getirdi eşimi. Annesine hurmeti de aynı. Tanıdığım arkadaşları da eşlerini baş üstünde taşıyor. Ama Konya ya gelenlerin çoğu eğitimsiz edepsiz kesim eşim bile onlarla muhatap olmamı istemez mesela

Bizim ki biraz şekli biz aynı yerde çalıştık eşimin Türkiye'ye gelmesinde savaş durumu yok is yeri davetle getirdi eşimi. Annesine hurmeti de aynı. Tanıdığım arkadaşları da eşlerini baş üstünde taşıyor. Ama Konya ya gelenlerin çoğu eğitimsiz edepsiz kesim eşim bile onlarla muhatap olmamı istemez mesela

Aynen öyle. Vallahi bir milletten soğudum ben burada, ırkçı biri de değilimdir ama... Cidden tahammül sınırımı aşıyor bir çoğu. Eşiniz mülteci olarak gelmediğinden eğitimli tabii ondan. Çoğu Suriyeli insanı sinir ediyor..
Amma da doluymuşum yaaa :110:

Dağlı dediğiniz Yörükler mi oluyor acaba?
Yörük olanlarda var ama öyle değil. Seydisehir hadim bozkır gibi ve birçok yer dağ gerçekten de dağ zaten :D merkez cumra gibi yerler ovali anlatması karışık biraz dağlılar kolay parlar hak geçmesine tahammülü olmaz kavgacidir mesela ovali sakindir ama geniştir acelesi hiç mi hiç yoktur

Selam kızlar,
Karşıma biri çıktı önce insan olarak sevdim kendisini sonra daha yakın görmeye başladım. Aramızda bir etkileşim de var onun benden hoşlandığını da hissettim. Bir fotografçılık kursunda tanıştık ama çok da samimi değiliz şu aşamada ben ilk etaplarda mesafeli biriyimdir zira. Beğendiğim özelliklere sahip sakin ağırbaşlı nazik nerede ne konuşacağını bilen sıcakkanlı güler yüzlü bir insan kendisi. Zaten sanatsal fotograflar çeken bir adamın ince ruhlu vs olduğunu anlatmama gerek yok sanırım.
Sorun ne derseniz bana göre pek sorun olmasa da kendisi ağrılı bense karadenizliyim. Ben geleneksel bir aile yapısına sahip değilim kişinin memleketinin neresi olduğu benim için çok da bir anlam ifade etmiyor. Kendisi de oldukça modern bir insana benziyor o da benim gibi istanbul da büyümüş biri. Eğitimli, maddi durumu iyi olan biri. Ama yine de etraftan duyduğum şeylerden dolayı şüpheye düştüm acaba geleneksel ataerkil bir yanı var mıdır belli etmese de? Kadını küçümser mi ? çocuk konusunda cinsiyet ayrımı yapar mı ? beni kısıtlar mı baskı kurar mı ? ya da ailesi bunları yapmaya çalışırsa müsade eder mi gibi sorular geçti kafamdan. en doğru yolu kişinin kendisini tanımak ama şu an ağır ilerliyoruz bir fikir almak istedim kk dan.
Özetle sormak istediğim, genelleme yapmak doğru mudur ? bu konuda sorun yaşamamız muhtemel midir? kafam biraz karışık :110:

Hiç genelleme yapma, tanı karşındakini
Ben Karadenizliyim, bizim oraların tutucu insanları doğudan farklı mı sanki =))

Yörük olanlarda var ama öyle değil. Seydisehir hadim bozkır gibi ve birçok yer dağ gerçekten de dağ zaten :KK70: merkez cumra gibi yerler ovali anlatması karışık biraz dağlılar kolay parlar hak geçmesine tahammülü olmaz kavgacidir mesela ovali sakindir ama geniştir acelesi hiç mi hiç yoktur
Peki hangi taraf daha çok kadına değer verir? Yani var mı böyle bir şey? Ovalilar daha çok kadina değer verir yada daglilar daha çok kadına değer verir gibi?

Ooo hanımlar hoşgeldiniz iç anadoluya :KK70:

Önceki sayfalarda bahsetmiştim bu cahillikler sadece doğuda değil iç anadoluda da var diye, tam da demek istediklerimi örneklemişsiniz.

Bakmayın mevlana hoşgörü ayakları yaptıklarına konya baya baya bağnaz bir şehirdir. Tamam şehirleşme güzel yollar geniş de biraz da insanlar geniş olaydı keşke. Bir de bağnazlığı dindarlıkla bağdaştırmıyorlar mı deli oluyorum. Ya da ben dindar bir insan olduğum hale dindarlığı başka tarafımdan anlıyorum o da olabilir hahah.

Valla biraz kibirlilik olacak ama napıyım iyi ki çerkesim yaw diyorum bazı yaşantıları gördüğümde :KK70:

Bu arada @elvanelvan88 hangi semttesiniz özelden yazabilir misiniz? Ben bu kadar kötü olaya rastlamadım hiç, daha nezih semtler de vardı keşke oralarda ev tutsaydınız.

Vallahi Mevlana falan hikaye Konya gayet yobaz yuvası. Bir arkadaşım Konya'nın altı eren, üstü .....n dolu demişti tövbe tövbe.

Peki hangi taraf daha çok kadına değer verir? Yani var mı böyle bir şey? Ovalilar daha çok kadina değer verir yada daglilar daha çok kadına değer verir gibi?
Değer olarak bilemem ama daglilar kadınlarını kendiyle eşit görür ama ovalilar kapıdan dışarı cikarmaz. Çok eğitimli ve tanıdığım bir aile mesela eşinin abisini telefondan bile arayamazdi. Ama tabi yine hepsi demek yanlış olur genelleme yapamam

Yörük olanlarda var ama öyle değil. Seydisehir hadim bozkır gibi ve birçok yer dağ gerçekten de dağ zaten :KK70: merkez cumra gibi yerler ovali anlatması karışık biraz dağlılar kolay parlar hak geçmesine tahammülü olmaz kavgacidir mesela ovali sakindir ama geniştir acelesi hiç mi hiç yoktur
Ben de bu dağlı-ovalı ayrımını evlendikten sonra öğrendim. Eşimin ailesi aslen dağlıydı (boşanma aşamasındayım), daha uyumlular. Allah var şimdiye kadar kötülüklerini görmedim. Kabile hayatı yaşamazlardı. Biz aynı apartmandaydık kayınvalide evime gelmezdi bile, nadir geldiği zamanlar bir dolabı bile açsa izin alırdı, haftada bir ziyaretlerine gittiğimizde çaydan sonra hadi evinize gidin falan derlerdi :) çalışan kadın temizlikle yemekle falan uğraşamaz kendini yorma tut birini yaptır derdi bunun gibi birçok şey. Herşey güllük gülistanlık değildi elbet ama bu yönlerde haklarını teslim ederim. Tabi insan insanın aynasıdır, ben de onlara karşı hep saygılıydım o yüzden karşılığını gördüm, belki de biraz çingenelik yapsam daha farklı bir karakter sergilerlerdi :)

Konya coğrafya olarak da büyük olduğundan birbirinden çook farklı kültürleri barındırıyor aslında içinde. Bizim sabah beri burada gömdüklerimiz konyanın yerlileri genelde.

Vallahi Mevlana falan hikaye Konya gayet yobaz yuvası. Bir arkadaşım Konya'nın altı eren, üstü .....n dolu demişti tövbe tövbe.
Ben mevlanaydı ermişdi gibi kavramlara da serin durduğumdan onların bir artı katacağına inanmıyorum çeri. Katsa katardı şimdiye kadar, başımıza ne geliyorsa bu mistik kafadan geliyor zaten :KK70:

Back
X