Bende çalışan bayanlardanım, hem çalışan bir bayanım hemde çalışan bir annenin kızıyım. Sanırım o yüzden annemi çok örnek aldım. İşlerim hep planlıdır. Bazı durumlarda mutlaka şaşmalar oluyor ama, olabildiğince planlarıma sadık kalmaya çalışıyorum. Bu saye de hem evim temiz, hem yemeklerim hazır oluyor. Akşamları da çok rahat bir şekilde eşime ve kendime vakit ayırabiliyorum. Hatta dün akşam sinemadaydık :))
Nasıl yapıyorum??
Öncelikle her hafta cuma gününden, bir sonraki haftanın yemek listesini yapıyorum. Cumartesi günleri bu listeye göre pazardan ve marketten alışverişimi yapıyorum.Pazardan eve geldiğimde evimi temizliyorum.Bu arada tüm evim beyaz neredeyse :)) ve eşim çok titiz.Her hafta cumartesi günü nevresimlerimi değiştiriyorum. Tüm yıkanacakları o gün yıkıyorum. En son mutfağa giriyorum, pazardan aldıklarımın ayıklanabilir olanlarını ayıklayarak saklama kaplarına koyuyorum. Özellikle marul-maydanoz gibi yeşillikler akşamları salata yaparken çok rahat oluyor. Her pazar akşamı da, bir önceki gün yıkadıklarımı ütüleyip kaldırıyorum.Bu sayede hafta içi kullanmak istediğim hiçbirşey ütüsüz geçmiyor elime. Pazar günü de, akşam yada gündüz uygun bir saatte, pazartesi akşamı için planladığım yemeği yapıp, dolaba koyuyorum.
Örneğin pazartesi işten eve gelmem 19:00'u buluyor. İçeri girdiğim gibi hazırladığım yemeği ocağa koyuyorum. Üzerimi değiştirip tekrar mutfağa, bir de yanına makarna yada pilav yapacaksam onu koyuyorum.Onlar pişerken de ben ertesi akşamın yemeğini hazırlıyorum, koyuyorum dolaba.Bazen yemekler arttığında ertesi akşam için planladığım yemeği bir sonraki akşama erteliyorum.Yemekler pişerken, bir yandan da çayım demleniyor. En geç akşam 20:15'te eşimle çayımızı içiyor oluyoruz.Hee tabi bu araya tatlı da sıkıştıyorum. İtinalı yapılması gerekenleri haftasonuna bırakıyor olsam da, örneğin kemalpaşa tatlısı ıslama, sütlaç,yalancı tavuk göğsü gibi yapımı basit tatlıları hafta içi yemekler pişerken yapıp koyuveriyorum dolaba.
2 kişi olunca çoğu zaman yemekler bir sonraki akşama da kalıyor. Bir de buzluğum da börek,poğaça, ayıklanmış temizlenmiş tavuk kalça, tavuk but, göğüs eti, yemeklik kıyma,köftelik kıyma , kuşbaşı et ,eşim ciğer çok sever o yüzden ciğer bulunduruyorum. Acil ve olmadık bir durumda en kötü ihtimal, tavukları fırına bir de ocağa pilav attın mı tamamdır bu iş. Ya da hemen ciğerleri unlayıp yanına pilav-salata en geç yarım saatte yemek hazır.
Örneğin dün akşam sinemaya gidip geç gelince bu akşam için yemek hazırlayamadım, o yüzden buzluğumda ki ciğeri çıkarttım akşama kadar buzu çözülür. Yanına bir de pilav, marullarım zaten ayıklanmış saklama kabında.Mutfaktan çıkmam en geç 20:00 olur.