Fazla mütevazı olma durumumu nasıl değiştirebilirim?

Altı boş cahil özgüveni kadar kötü bisey duran yok böyle olman cok cok iyi ve daha cool inan...sen kendini biliyorsun dimi e başkası da fark etti seni,söylüyor
teşekkür et geç en güzeli bu 😊

Bende şöyle bi durum var, yaptığım şey büyük bi şeyse bile o zaten yapılması gereken bir şeymiş de ben övülcek bir şey yapmamışım gibi hissediyorum. Karşımdaki dile getirince de utanırım mesela.. karşımdaki vefalı olsun yeter yaptığım şeyin lafı bile olmaz. Genel anlamda böyle yani. Tam anlatabildim mi bilmiyorum da ama övülmekten hoşlanmıyorum kısacası ama kendimi de gömmüyorum :)

Evet fazla mütevazıyım. Biri benimle ilgili beğendiğini belirten bişey desin hafif gülümseyip yere doğru falan bakarım bazen o derece ya da evet deyip geçerim. Bazen arkadaş ortamındaysak 'yapıyoruz işte bişeyler' deyip önemsiz bişeymiş gibi geçiştiririm konuyu. Aslında övülmeyi herkes kadar severim içten içe. İyi bişeyimi çok nadir anlatırım kendiliğinden, onu da dalgaya vurarak yaparım onun da bi anlamı olmaz.
Genel olarak konuşmayı değil de dinlemeyi severim. Ama kafa dengi arkadaşlarla baya konuşurum. Özgüvenim pek yüksek sayılmaz.
Şimdi bu da dert mi ama dert ettim. Çünkü bazen bu kadar aşırı olunca vasatmışım gibi algılanıyorum ya da sanki söylenilen küçücük bişey de olsa onu bile bilmiyomuşum da öğretilesi, akıl verilesi, tavsiye verilesi bi durumum varmış gibi görünüyorum galiba :/ Hiç hoşuma gitmiyo bu. Ama düzeltemiyorum da kendimi. Onu ben de biliyorum, hatta belki senden daha iyi biliyorum mesajı vermek istiyorum, kendimi iyi ifade edebilmek istiyorum.
Evet corona dönemi ev çevremde genel olarak kendini minik minik övmeyi seven insanlar var, sürekli evde düşün düşün bunu dert ettim kendime.
Nasıl yapayım da aşayım kendimi?
Fazla mutevazinin sonu vasat insanlardan akil almayla biter. Cok böbürlenmeye de gerek yok ama bildiginiz seylerin arkasinda durabilmeli insan yahu. Bir bilgi birikiminiz var onu süs olarak saksiyada ekmeyeceksiniz. Birseyleri biliyorsaniz bildiklerinizi konuşacak bilmediklerinizi susacaksiniz. Kendinize güvenin gerisi gelir zaten.

Fazla mutevazinin sonu vasat insanlardan akil almayla biter. Cok böbürlenmeye de gerek yok ama bildiginiz seylerin arkasinda durabilmeli insan yahu. Bir bilgi birikiminiz var onu süs olarak saksiyada ekmeyeceksiniz. Birseyleri biliyorsaniz bildiklerinizi konuşacak bilmediklerinizi susacaksiniz. Kendinize güvenin gerisi gelir zaten.
Dün bi iki sefer öyle deneme yaptım. Küçücük şeylerdi ama nasıl iyi geldi. Oh be 😁

Ben biraz kendinizi küçümsüyorsunuz gibi düşündüm
Yani biri ellerine saglik deyince bile utanip sıkılmak cok uç bence.
Tavsiyem "lütfen/teşekkür ederim/rica ederim" gibi ifadeleri hayatinizda daha cok kullanın. Ellerine saglik cok güzel olmuş mu dendi, teşekkür ederim begendigine sevindim demek zor olmasa gerek, diger türlüsü mütevazılık degil kendini önemsememektir. Siz kendinizi onemsemezseniz kimse önemsemez.
Önce kendinizi siz takdir edin. Ne güzel de yapmışım ellerime saglik yiyenler bayıldı gibisinden.
O bahsettiğiniz kisiler kendini ve yaptiklarini güzel lanse edenler tabiri caizse becerisini/bilgisini "iyi pazarlayanlar" kendi adima ben de oyle degilim ama en basitinden ellerine saglik denmesine de utanmam teşekkürler der gecerim.

o durum bende de var. ama bazen gerçekten o övgüyü kendi içimde haklı bir yere koyuyorsam özgüvenli şekilde teşekkür ederim diyorum. neden kendinizi aşağıya çekiyorsunuz ki insanların gözünde? mesela atıyorm işinizde çok iyisiniz, birisi size bunu söylediğinde aman yaptık işte bişeyler herkes yapar gibi şeyler söyleyerek başarınızın değerini azaltmak yerine duruşunuzu koruyarak başınızı eğmeden teşekkür edebilin. taviz vermediğiniz konular olsun. örneğin bu konular lezzetli yemekleriniz olur, saçlarınızın güzelliği olur, iş hayatında ortaya koyduğunuz bir başarı olabilir. o size ait bir özellik, ya da o işi siz başardınız, değerini koruyun. ha saatlerce kendinizi oturup birilerine övün demiyorum o çok ciddi bir görgüsüzlük, cidden çekilmiyor. ama kendi başardığınız birşey takdir edildiğinde siz de bunun hakkını verebilmelisiniz.

Back
X