Valla bacım bu soruyu çok yanlış yere sormuşsun. Wowowow nasıl vurursun wowowow diyenlerin hiçbiri bir fiske yemedi herhalde hayatında. İnsansın ve zor şartlar altında çalışıyorsun, bir yerde patlaman normal. Tabi keşke olmasaydı ama Kimse annesinden bir tokat yedi diye ölmez merak etmeyin. Hiçbirimiz prenses gibi büyümedik burda
Evet bir tokatla kimse ölmez ama çocuk ruhu örselenir.
Biz iki kardeşiz,ne annemiz, ne babamız bize vurup,evlatlarını örseleyen ebeveynler değildi.
Annemden,kardeş kavgası nedeniyle arada popomuza yediğimiz ufak şaplakları ve arkamızdan atılan terlikleri saymıyorum,
onlarda biraz sitem vardı ve bariz şiddet değildi.
Annemden tüm çocukluğum boyunca,tek bir kere tokat yedim,
annemin anlattığına göre 3 yaşındaymışım ama çok net hatırlıyorum.
Annemin canı,babaannem ve babama çok sıkılmış,eskiden yünler çile şeklinde olurdu, sarılarak yumak haline getirilirdi,
ben de o çileyi karıştırmışım,düğüm olmuş.
Annem de tüm sıkıntısını benden çıkardı,
düğüm olmuş çileyi görünce bana bir tokat attı,yüzümde beş parmağının izi çıktı,
hiç unutmam o anki ezilmişlik duygumu,
çizgi filmlerdeki kahramanlar gibi boyut olarak da küçüldüğümü hissetmiştim.
Yüzüm iki gün acıdı,anneannem, annemi azarlaya azarlaya ekmek çiğneyip koydu yüzüme.
Bu olaydan sonra, ateşlenip 3-4 gün hasta yatmışım.
Babamdan da tek bir tokat yedim,
17 yaşındaydım, sağlık ve temizlik açısından doğru olmadığını anlatarak, 'tırnak uzatma' diye daha önce iki defa uyarmıştı beni,dinlemedim,
mısır yerken tırnaklarımı fark etti ve tokat attı,evet yanlıştı ama beni annemden yediğim tokat kadar çok örselemedi çünkü artık 3 yaşındaki kadar savunmasız değildim.
Kısacası şiddeti kimin,
hangi olay için,
hangi yaş grubundaki çocuğa uyguladığı,
çocuğun mizacı,
şiddetin sıklığı,
şiddete bağırma ve hakaretin eşlik etmesi,
şiddet sonrasında uygulayanın pişmanlığı ve tavrı gibi pek çok faktör şiddet gören çocuğu etkiler.
Sizi az etkilemiş olması, başkalarında da ciddi sorunlar oluşturmayacağı anlamına gelmez.
Çocuğa şiddeti 'aman canım bir tokatla kimse ölmez,hepimiz dayak yedik' vb söylemlerle normalleştirmek bizi yanlış noktalara götürür.
Şiddetin ölçüsü 'sana göre,bana göre' belirlenemez.
Bir tokat şiddet değilse, iki tokat mı şiddet kabul edilmeli?
Bence çocuğa,ebeveynliğe ve şiddete bakış açımızı hep birlikte, tekrar gözden geçirmeliyiz.
Şiddetten uzak,sevgi dolu günler dilerim...