garsona kötü davranan insanlar...

Türkiye'ye geldiğimde ben de şahit oluyorum, dikkatimi çekiyor.
Afedersiniz ama zaten bizim milletimiz genel olarak kaba ve saygısız. Millet ne sıra beklemeyi bilir, ne toplu alanda yaşamayı, ne bir şeyi. Biraz lafını geçirdiği birini gördü mü biner tepesine. Ben ABD'de yaşıyorum, burada kimse kimseye ayılık yapamaz, mevki ne olursa olsun.

Türkiye gibi yobaz ülkelerde malesef cok oluyor böyle. Kendisini biraz üstün gören, hemen aga pasa kesiliyor. Biraz gelismis ülkelere gidin, öyle garsona veya garibana hor davranan göremezsiniz.

18 yaşında gencecik, ekmek parası kazanmak için, okul harşlığı çıkarmak için, hayatı öğrenmek için ,çalışıyorlar ,ama,bende bu tarz olaylara çok tanık oluyorum, ve gerçekten çok üzücü,koskocaman insanlar, gencecik insanları, bukadar ezmeye hakları yok,güzelce uyarırsın, baktın olmuyor, çıkarırsın,ama milletin gözü önünde, müşterilerin yanında, veya, yanında olmasa bile, bu şekilde eleştirilmeyi, hiç kimse haketmiyor,malesef bu yaşadıkları olaylar, gençlerin hafızasında yer ediyor, ve gelecekte kişiliğini oluşturuyor,insanların kişiliğini, bozmaya çalışmasınlar,sonra birsürü katil çıkıyo meydana, insanlar canavarlaşıyor,yapmayın ezmeyin insanları, yazık onlarında aileleri var ,onlarında hayatlarında problemler var, kimse dört dörtlük değil, kimse kusursuz değil.bunu bilip ,buna göre yaşayalım.çünkü hepimiz neyiz insanız,insan gibi yaşamalıyız :kahve:

Son düzenleme:
Boyle mudahale etme durumumun olmadigi anlarda ben ayni garson masama geldiginde sorunlu kisiyi gostererek "takmayin var boyle tipler, siz de bin cesit insanla ugrasiyorsunuz isiniz zor" vs tarzi karsimdakini anladigimi gosteren cumleler kuruyorum. En azindan psikolojik olarak rahatliyor bazisi, kendisini anlayan birisi oldugunu dusunerek. Cunku o kabaligi yapan insan, buyuk ihtimalle tepkiden de anlamayacak kapasitedir. En azindan idare etmek zorunda olana destek olmak cogu zaman is goruyor.

Bazen servis yaparken,dökebiliyorlar mesela çay kahve getirirken özellikle ,ama ben yinede şikayet etmiyorum,hiç bir insan kusursuz değil, herkezin hataları ,acemiliği,olabilir,akşama kadar insanlara, çay kahve taşıyorlar,kolay değil,hiç bir iş kolay değil zaten,bizlerinde bence biraz anlayışlı olmamız ,ve insanları ufak tefek hatalırının, olabileceğini, kabul etmemiz, lazım,mesela bazen menü alıyoruz, vb.peçete koymayı unutuyolar, bazen yoğunluktan,olsun unutulsun, bir peçeteden ne olacak? bazı şeyleri aşmalıyız,veya diyelim kalabalık bir yerdesiniz ,bir restoranda yemek yiyorsunuz, sizin masada boş sandalye var, başka müşteriler ayakta kalıyor, oturcak yer yok, vermek paylaşmak ,çok güzel bişey, imkan varsa,paylaşılmalı, hayat paylaşınca güzelleşiyor gerçekten,anlayışlı olmak,paylaşmak,bunlar güzel şeyler,bi şarkı vardı,türk sinemasında ,hayat sevince güzel ,sevince tatlı günler, bir kuşu kelebeyi, bir taşı sevin yeter,sevince kalbimizde ümitler çiçeklenir, kötülükler kaybolur ,karanlığa gizlenir,negüzel söylemişler, hepimiz bu sözleri hayatımıza, geçirmeliyiz bence,uygulamalıyız...:KK68:

Son düzenleme:
terbiyesiz adam... görgü yoksunu... çok kızıyorum böyle adamlara... yerinizde olsam o şahsa döner '' nasıl bir uslubunuz var sizin,ben burdan rahatsız oldum. tanımadığınız bir bayanla bu şekilde konuşamazsınız görgü kurallarını bilmiyorsanız öğrenin daha sonra böyle yerlere gelin'' der sonra yetkiliyi çağırtır adamın tavrının müşteri olarak beni rahatsız ettiğini uyarmaları gerektiğini söylerdim. çalışanlarınıza da kimsenin böyle davranmasına izin vermeyin diyede eklerdim. ah işte benim bir işletmem yok ki. olsa elemanıma vah dedirtmem...

allaha şükür yanımda yöremde yok böyle kişiler, ancak bugün bir arkadaşımla kahvaltı ederken bir adamın 18 yaşlarındaki bir kızcağıza çok sert bir şekilde "ne bu masanın hali kız, gel buraya, nasıl iş yapıyorsun sen, çabuk topla burayı" diye azar çektiğini gördüm. ne zaman bu tarz bir olaya karışsam eninde sonunda haksız çıktığım için tövbeliydim karışmamaya, ama yine de dayanamadım, arkadaşımla adamın yüzüne bakarak "kalkalım bu seviyesiz ortamda durmak istemiyorum" dedim. anladı mı, sanmam...

kızın suratı çok üzdü beni. yazık. hem az paraya çalışıp hem de elin görmemiş ayılarının ağız kokusunu çekiyorlar. bir şey deseler patronları zaten direkt müşteriyi savunmaya kararlı, işten çıkarılıyorlar.

siz ne düşünüyorsunuz bu insanlar hakkında?

Bekarken birgun arkadas grubumuzla luks sayilabilcek bir.mekana kahvaltiya gittik ve ben garsonlara tesekkur ediyorum getirip goturduklerinde arkadasin biri dedi ki ne tsk edil duruyorsun o onun gorevi diye...ben bir sinir oldum niye dedim tsk etsem agzim mi eskiyecek,ne var ki bunda...
Hem sende bu isi yapiyor olabilirdin( kucumsemek icin soylemefim) iyyy ben hayatta yapmam dedi...bunun gibi insanlari anlayamiyorum

Az önce yaşadığım bir olayı hatırladım... Bir yaz günü malum izin dönemi eksik çalışıyoruz deli yoğunluk var, bir ara sakinledi ekrandan iş hallediyorum, elinde soda şişesi dikleye dikleye içen adam geldi arkadaşı sordu izinli efendim buyrun yardımcı olayım elimdeki işi bitirir bitirmez dedim ve dememle adamın bana bağırmaya başlaması bir oldu, kendisi yurtdışında çalışıyormuş, biz Türk memurlar hiç bir halt bilmiyormuşuz bir ton hakaret...Güvenlik epey yapılıydı bizim o zaman sağolsun duydu geldi sonradan ama aradan 5 dk geçti ben hakaretleri yiyorum. O sırada da bir bayan bekliyormuş diğer arkadaşı bir tek o laf söyledi siz ne biçim konuşuyorsunuz üstelik bir bayan memur size bir şey söylemedi inanılmaz rahatsız oldum terbiyesiz adam vs diye ama ben öyle şok geçiriyorum ki , ve tüm erkekler sustu kimse bir şey söylemedi herkes dinledi...

Adamın benle derdi neydi, muhtemelen yurtdışında hep eziklendiği adam yerine konulmadığı bir işte çalışıyor para biriktirmiş zorlukla ve o parasıyla kral gibi görülmek istiyor ülkesinde dolayısıyla 2 dk beklemeye bile tahammülü yok...

Yazık...

Türkiye'ye geldiğimde ben de şahit oluyorum, dikkatimi çekiyor.
Afedersiniz ama zaten bizim milletimiz genel olarak kaba ve saygısız. Millet ne sıra beklemeyi bilir, ne toplu alanda yaşamayı, ne bir şeyi. Biraz lafını geçirdiği birini gördü mü biner tepesine. Ben ABD'de yaşıyorum, burada kimse kimseye ayılık yapamaz, mevki ne olursa olsun.
Abd de size mutluluklar o zaman.o milletin icin de biz de variz gayet de gorgulu ve saygiliyiz siramizi da bekleriz.

3 kuruş para verince o insanı satın almış gibi havalara girmemek lazım.
Paramızla aldığımız hizmeti de babalarının hayrına yapıyormuş gibi tribe girmemeleri lazım.

Başlığa istinaden yazmak istediğim çok şey var ama neyse diyorum, ben de hizmet sektöründeyim, insanlar gelinden gelse her türlü aşağılamayı ego tatminini de yaparlar. İyi insan yok mu binde bir....

Böyle insanların insan olmadığını düşünüyorum.
Hizmet sektöründen herkes parası karşılığı bir hizmet alıyor. Eğer ben verdiğim paranın karşılığını alıyor, sıcak ve nazik bir muamele goruyorsam kanka oluyorum çalışan kişilerle. Ama olması gereken hizmeti goremezsem tepkimi güzel bir üslupla dile geiririm.

Ama daha çocuk sayılabilecek yaşta cafelerde çalışan o gençlere sahip çıkın ya. Müşteri haksizsa eğer müşteri her zaman haklıdır saçmalığına siginmayin. Alinteri döken bir insanın kalbi kırılarak kazanılacak para olmayiversin

Yaa düşünsenize bir garson hayal edin, sürekli azarlanıyor, ama iştende çıkamıyor ,çünkü maddi durumları kötü, çalışmak zorunda,ve sürekli azarlandığı bir iş yerinde, maaş günü geliyor.genç deli kanlı, yada genç kız ,parasını maaşını alıyor, ama parasını kazandığına sevinemiyor bile, bir tarafta geçinmek için para lazım, bir tarafta çalışacak güç lazım, insanın içi burkuluyor, gerçekten hiç kolay değil, yaa çok zor durumda olan aileler var, biz bilmiyoruz, ama onlar çekiyor, napsın, hayat hiç kolay değil, parasız hiç bişey olmuyor.sağımız, solumuz, önümüz, arkamız ,para, herşeye para gerekiyor,ve parada çalışılarak kazanılıyor,işte bu yüzden bir başkasının, ekmeyine, mani olmamak lazım,kendi heveslerimiz uğruna,başkalarını ezmemememiz, lazım,güzel bir uslup, hepimizin hayatında, yer ederek,tüm sinirlerimizi ,alt üst eden ,o kızma halini, terk etmemeiz lazım,,en başta insan kendisine zarar veriyor.demekki sinirlenmek, çözüm değil, ne demişler, insanlar konuşa konuşa anlaşır.konuşarak anlaşabiliriz,ha konuşarak anlaşamıyormuyuz?o zaman sen yoluna, ben yoluma, bukadar basit aslında, önemli olan uygulayabilmek:kahve:

Hizmet sektöründe çalışan herkese karşı dilimden asla teşekkür düşmez ama bununla birlikte çok kötü iki örnekten bahsetmek istiyorum
Arkadaşımla gittiğimiz cigerci de ekstra bi sis kuyruk yagi istedim,ciğerim geldikten 15 dk kadar sonra istediğim ekstra gelmedi,ben de pardon istemiştim ama ciğerim bitecek gelmedi dedim. Garson bana el hareketi yaparak geliyor tarzı konuştu ama el hareketi çok çirkindi.
Bir başka örnek ise arkadasimla yine kahvaltıya gittik iki kişi 1.5 saat falan surdu gittiğimiz yer sadece kahvaltı yeri,2 kişilik kahvaltı 60 lira,kahvaltı bitti yağmur bastırdı çıkamadık kahvaltıda da bayağı cay içmiştik birşey içecek halimiz yoktu,garsonlar geldi kahvaltı hesabını kapatalim dediler durduk yere. Okey dedik,5 dk sonra gelip cafe olarak başka şeyler sipariş etmeniz lazim dediler,e kahvaltı agzimizdan yeni düştü bisey içecek halimiz yok ve garson baya bağırarak söyledi bunu. O yağmur da sinirle kalktık biz de.
Bu tur kötü örneklere rağmen asla saygimi sınırımı bozmadım lakin bu tur durumlar da beni acayip irrite ediyor.

Bu olayda evet kıza üzüldüm fakat hadsiz garsonlarda çok. Bir çin lokantasına gitmiştik. Sürekli gittiğim mekanlar değil:) kebap vs daha çok tercih ederim neyse. Sipariş verirken gayet normal şey afedersinizz bu sembol acı mı demek yoksa çok pişmiş mi? demek dedim. Gerizekalı bildğin alay ederek (düzgünce söylese asla tepki vermem) direkt ezmeye çalışıp göz devirerekk bir baharatın sembolü dedi. Ama bariz bozmaya çalıştı. Çıkarken eşim. O zamanlar sevdiceğim:)) onun yanında rezil etti. Çok utandım. Kıza bahşiş bırakıyordu. Bu sokak faresine bahşiş yok! Önce hizmet etmeyi öğrencek! Terbiyesiz dedim. Bahşişi aldım cebime koydum:))) herkes duydu. Bi daha kimseye öyle davranamaz. Bence çok iyi yaptım. Soruma kibarca cevap verebilirdi. Bilmediğimi başta söylemiştim:)))

Bazi yerlerde gercekten sert bir sekilde uyari gerektirebiliyor. Bazen goruyoruz masa leş gibi ama garsonlar ellerinde telefon, ne musteriyle ilgilenen var ne masayi temizleyen. Ne menü getiren. Boyle calisanlar oldugunda gercekten azarlanmayi hak ettiklerini dusunuyorum. Ha ben yine de yapmam orasi ayri. Sizin bahsettiginiz durumda da sebebi bilmiyoruz ama yine de musterinin bu tepkiyi vermemesi lazimdi. En kotu hesabi oderken sikayet ederdi.

sahibi olduğumuz cafede, serpme kahvaltı isteyen bir çift geldi, yanımızda çalışan 19 yaşında bir kız sipariş aldı.
masaya son gelen simit tabağını çalışanımızın elinden sertçe çekerek aldı ve ben bunu gördüm, ne kadar yavaşsın ver artık şunu dediğini duydum ve o an masaya yaklaştım, sorun nedir dedim ben yardımcı olıyım, kadın işte çok yavaş servis vs kızcagaza orda laf vuruyo masada 18 20 çeşit kahvaltılık var ve ekmek var dedim sona kalan simit sizi bu denli sinirlendirdiyse buyrun sizi dışarı alalım dedim. kibarca kovdum, gık diyemeden cafeyi terk ettiler, kız ağlamaya başladı.
saygı saygı saygı...

Back
X