Gebe hanimlar oruç tutuyor musunuz

alaimisemaa

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
5 Şubat 2013
1.705
1.072
133
Ben gebeliğin ilk aylarında oruç tutmanın bir sakıncası olmadığını duymustum. Buna istinaden iki hafta önce hamile olduğumu öğrendiğim halde tutmaya devam ettim. Başlarda bir sıkıntım yoktu ama bu son zamanlarda çok acıkiyorum. Gecen hafta doktora gitmiştm fakat sormayı unuttum. Siz neler yapıyorsunuz. Doktorunuz neler söylüyor? Oruç tutabiliyor musunuz ne gibi etkisi oluyor? Bebeğe nasıl etkisi olur bilgilerinizi ve tecrübelerinizi paylasirsaniz sevinirim. Sevgiler...

Canım ben de yeniyim ve tutuyorum.bugün midem çok bulandı çok halsiz kaldım o yüzden yarın tutmicm.

ilk ve son üç ay tutulmamalı diye okumuştum ayrıca

Anne karnındaki bebek oruçtan nasıl etkilenir?
*Gebelikte vücutta tutulan sıvı miktarı artmaktadır. Bu dengeyi sağlamak için sıvı alımı da artırılmalıdır.
*Sıvı alımındaki önemli ölçüdeki bir azalma veya sıvı kaybının artması (terleme, ishal...) az da olsa bebeğin amniyon sıvısını, annenin böbrek fonksiyonlarını ve kan basıncını etkileyebilir.
*Sahur ve iftar saatlerinde gereğinden fazla besini depolama çabaları da anne adayında hazımsızlık, kilo artışı gibi şikayetlere neden olabilecektir. Aç olarak (sahur yapmadan) orucu tamamlama isteği ise daha ağır yan etkilere yol açacaktır.
*Oruçta, gerek gebe olmayanlarda, gerekse gebelerde bazı vitaminlerin ve eser maddelerin alımı az olmaktadır. Bunların desteklenmesine özellikle dikkat edilmelidir. Gebeliğin ilk aylarındaki bulantı ve aşerme dönemlerinde orucun yaratacağı yan etkiler daha derin olabilir.
*Daha ileri dönemlerde ise bebek hareketlerinde ve bazı fonksiyonlarda (kalp, solunum, hareket...) geçici yavaşlamalar, azalmaların görüldüğü bildirilmiştir.
*Oruç tutan annelerde stres hormonu (kortizol) daha yüksek bulunmuştur. Bebeğin büyüme ve hızlı büyüme dönemlerinde oruç tutmuş olan annelerin bebeklerinin biraz daha düşük ağırlıklı bebekler doğdukları, ancak bunun istatistiksel bir anlamlılığının olmadığı bilinmektedir.
*Normalde bu tür bebekler yüzde 4 oranında görülürken, oruç tutan annelerin bebeklerinde bu oran yüzde 8’dir. Sadece tek bir çalışmada gebeliğin son 3 ayında tutulan orucun sezaryen oranını ve şeker hastalığını arttırdığı, yenidoğan bakım ihtiyacının arttığı (kuvöz gereksinimi) ifade edilmiş, diğer çalışmalarda bu yönde bir yan etki veya komplikasyon bildirilmemiştir.
*Gebelik sırasında inancı gereği oruç tutmak isteyen anne adayları mutlak surette kendilerini izleyen hekim ve sağlık personelinin denetiminde, diyet danışmanlığı da aldıktan sonra oruç tutmaya başlamalıdırr. Mevcut önemli bir hastalığı bulunanlar oruç tutmamalıdırlar.
*Gündüz saatlerinde ve sıcak havalarda daha fazla dinlenmeli, terleme yoluyla sıvı kaybını azaltmalıdırlar. Yorucu egzersiz veya kapalı giysilerle sıcakta yürüyüş yapmamalıdırlar.
*İftarda hafif gıdalar almalı, sindirimi zor yemeklerden uzak durmalı, iftarın sonrasında bir veya iki öğün daha yemeli ve sahuru ihmal etmemelidir.
*Emzirme döneminde de sıvı ve besin alımının düzenli ve yeterli olması önemlidir. Gebelik için sayılan oruç tutmanın yan etkileri emziren anneler için de geçerlidir. Bu dönemde oruç tutuluyorsa özellikle sıvı ve vitamin desteği ihmal edilmemelidir. Aksi durumda ek mama gereksinim artacak bu da emilen süt miktarının azalmasına, sütün daha az salgılanmasına neden olacaktır. (alıntı)

Yengem 6 aylık hamile oruç tutmuyor. Komşu bi kadın var hemen hemen 9aylık hamile oruç tutuyor. Bünyeye göre değişiyor demek ki. Ama bebek susuz kalır diye duymuştum.

Ayrıca hamileliğin ilk üç ayı kritik dönemdir ve çok dikkatli olmak lazım.

Rabbım o kdr buyuk o kdr kullarını sewerkı hamılelerede bu onemlı ve ozel gununde oruc tutulması konusunda ayrıcalık vermıs tutmayabılır demıs ılk 3ay bebegın en onemlı donemı herseyı ılk 3ayda olusuyor beslemeden tut strese kdr dıkkat etmelıyız neden tutarız anlamam ben 10hafta oldum bugun ve tutmuyorum neolur anneler tutmayın bebegınız dogunca uygun bı zamanda borclarınızı odersınız

ben tutmuyorum. ilk haftalarımda da olsam tutmazdım herhalde. kendı saglıgım bır yana bebegımın sağlığını rıske atmam. cunku hava cok sıcak. yemek onemlı degıl belkı ama susuzluk onemlı bence.

Bende hamile oldugumu dun ogrendim :) 4,5 haftalik benimde. Basta acaba tutsammi dedim ama haksizlik yapmak istemedim. Sonucta rabbim izin vemis. Bir de ilk uc ay bebegin gelisimi icin cok onnemli diye duymustum. Yain nasip olursa doktora gidicem soricam onada.

merhaba arkadaşlar bende aranıza yeni geldim :) 4,5 haftalık hamileyim bende oruç tutmuyorum doktora dün gittim bol miktarda süt yumurta yoğurt tüketmemi söyledi özellikle de bebeğin beyin gelişimi için ceviz yememi istedi bolca.folidoce verdi hergün 1 tane içmem için

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…