Gebelikte arı sütü ve arı poleni

gebelik yazın düşünüyorum.şimdi kullanmak için arı sütü mü iyi olur yoksa bal-arı sütü-polen karışımı mı?ayrıca bunları nerden bulabilirim

Arkadaşlar, bende polikistik over var ciddi oranda. Daha önce 1 kere aşılama yaptık tutmadı. Sonrasında 2. embriyo tedavisinde tuttu fakat 16 haftalıkken bebeği kaybettik. Bu arada pıhtılaşmadan dolayı aspirin ve fraxiparine kullandım.

Bebeği kaybettikten sonra diyete başladım. Yaklaşık 20 kilo verdim. 80 küsürden 60 küsüre düştüm. Bu arada şu anda hamileyim ve son 3 aydır royal jelly (arı sütü) kullandım. Aynı zamanda eşimde kullandı. İkimizde hergün sabah-akşam 2'şer tane (yani kişi başı 4 tane) aldık. Bunu almaya başlamamız sebebi ise bir sitede arı sütünün bu şekilde kullanımının tavsiye edilmesiydi hamilelik için.

Hamilelikten sonra kan iğnesine tekrar başladık doktor tavsiyesiyle (clexane verdi). Bu arada arı sütünü bıraktım. Doktora sordum. Kesin çalışmalar yok, ne olur ne olmaz, kullanma dedi. Bende onun üzerine araştırma yaptım. Google Scholar'da akademik çalışmaları inceledim. İncelemeler sonucunda gerçekten arı sütünün hem erkek için hem de bayan için kısırlık tedavisinde çok ciddi faydaları olduğu tespit edilmiş. FAKAT;

"Warfarin and Royal Jelly Interaction" isimli makale de (google'a yazın bulursunuz), warfarin gibi kan sulandırıcı maddelerle arı sütünün etkileşime geçtiği ve çeşitli değişik (zararlı) özellikler gösterdiği yazılı. Bu nedenle de ben arı sütünü kullanmıyorum şimdi.

Sonuç olarak; dikkatli olmakta fayda var. Hamilelik öncesinde hamile kalana kadar kullanılabilir. Hem annedeki yumurtalar hem de erkeğin sperm kalitesini artırma açısından önemli. Fakat hamilelik sonrasında özellikle ilave ilaç kullananlarda dikkatli olmakta fayda var.

NOT1 : Royal Jelly (arı sütü)'nin bitkisel olanını kullanmakta fayda var. Bazı ürünlerin dış kılıfında hayvansal jelatin kullanılıyor. Bu jelatininde domuzdan üretilen tipleri var. O nedenle dış kılıfı bitkisel jelatin olanı kullanmakta fayda olabilir.

NOT2 : Yukarıda yazılanlar doktor tavsiyesi değildir. Doktora danışılmadan doğruymuş gibi kullanılması zararlı olabilir. Sorumluluk kabul etmiyorum. Kişisel araştırmalar ve fikirlerdir.

Selamlar...

Birde ben fabrikasyon ürün kullandım. Açıkta satılanlardan almadım. İçeriği standart ürün kullanmaya çalıştım. Aktarlarda satılan karışımlardan kullanmadım...

nternette şöyle bir araştırma yaptım: arı sütünün ingilizcesini yani royal jelly ve doğurganlık (fertility) beraber arandığında 45 bin site çıkıyor. Bu siteler arasında doğrudan bilimsel araştırmalarını yayınlayan üniversite siteleri de var. Bunlara göre hamillelik şansı gözle görülür biçimde artıyormuş.

Hamilelikte kullanımıyla ilgili Royal Jelly Pregnant use köklerini kullanınca 115 bin site çıktı. Bunlardan biri ingiliz kraliyet ailesinin hamileliklerde arı sütünden bol bol kullandığı anlatıyor. Lady Diana da kullanmış. Anne karnında çocuk gelişimine komple faydalıymış. Yalnızca arı ürünlerine polene vs alerjisi olanlar kullanmamalıymış. Bal yiyebilen herkes kullanabilirmiş. Allerjsi olmayanların hepsine tavsiye ediliyor.

Hatta 6 aylıktan itibaren bebeklerde çok küçük dozlarla kullanılması öneriliyor. Zihin gelişiminden, kemik-kas-sinir sistemlerinin sağlıklı ve güçlü gelişimine kadar pek çok alanda olumluymuş. Bağışıklık sistemini de güçlendiriyormuş.

Yine bir sitede son 25 senede arı sütü ve polen gibi arı ürünleri konusunda binlerce üniversite araştırması yapıldığı yüzlerce link verilerek yer almış. Anladığım kadarıyla ABD, Japonya gibi ülkelerde kullanımı çok yaygın. Avrupada da yaygınca. Ama yine anladığıma göre bizde kullanımı geride gibi..

Bir de geç yaşlarda hamile kalanların deneyimlerini paylaştıkları sitelere baktım. Orada denenen yollar, doğal ya da reçeteli ilaçlardan fayda görülüp görülmediği gibi konular paylaşılıyor. Denenen ve başarı sağlananlar arasında sık sık arı sütü ya da polen ya da ikisinin birden kullanımına rastlanıyor. Bir tanesi herşeyi senelerce denedikten sonra ne kaybederim diye arı sütü kullanmaya başlamış iki ay sonra sonuç almışlar.

Bir de ilgimi çeken bir şey Amerika'da sadece arı ürünleriyle tedavi yapılan klinikler varmış. Yani bazı birileri normal hastaneler yerine direkt o kliniklere gidiyorlarmış. Bunlara apitherapy clinics deniyor. Böyle yazılınca tam 22 bin site çıkıyor. Sadece Apitherapy yazılınca 132 bin site bulunuyor.

Bunların hepsini google'da araştırdım. Araştırma nedenim ise şöyle bir düşünceydi: Eğer bu ürünler faydalıysa ya da değilse amerikayı yeniden keşfetmeden bunu öğrenmek mümkün olmalıydı. Final olarak.. Dünyada yapılan ve ünivesitelerce desteklenen keşif ve araştırmalara göre bu ürünler ziyadesiyle faydalı görünüyor.

Bu araştırmayı bu yaşımda yani şimdilerde yapmamın nedeni ise burada gördüğüm arı sütü ve polen kullanalım mı sorusu ile buna yönelik yanıtlardı. Mütevazi araştırmamı sizlerle de paylaşmayı sonunda borç bildim. Umarım biraz olsun faydam dokunmuş olsun.
5,5 aylık hamileyim. Çok dikkat etmeme rağmen sıkça grip ve benzeri hastalığa yakalanıp duruyorum. İçine arı sütü karıştırılmış bal yemem tavsiye edilmişti ama endişeliyim. Araştırmanı bizimle paylaştığın için çok teşekkürler. Şimdi içim rahatladı. Sanırım sabah kahvaltıdan önce bir tatlı kaşığı yemeyi düşünüyorum. Önümüzdeki hafta doktorumla randevum var bu konuyu onunla da paylaşıp bilgi vereceğim.

5,5 aylık hamileyim. Çok dikkat etmeme rağmen sıkça grip ve benzeri hastalığa yakalanıp duruyorum. İçine arı sütü karıştırılmış bal yemem tavsiye edilmişti ama endişeliyim. Araştırmanı bizimle paylaştığın için çok teşekkürler. Şimdi içim rahatladı. Sanırım sabah kahvaltıdan önce bir tatlı kaşığı yemeyi düşünüyorum. Önümüzdeki hafta doktorumla randevum var bu konuyu onunla da paylaşıp bilgi vereceğim.
Ben de bebeğim zayıf oldğu içn tüketyrm, dr un yorumunu burda paylşrsanz sevinirm.

Doktoruma soruğ bilgi vereceğim diyenler yazmamışlar tekrar bişey.. Yıllar olmuş. Bilenler yazsınlar lütfen. Arı sütü zararlı mıdır doktora sorup öğrenenler bilgi verebilirler mi lütfen.. Polen sormuyorum.

Back
X