gebelikte aspirin kullanımı

lahzaa

Nirvana
Kayıtlı Üye
24 Aralık 2009
405
3
641
Diğer
merhaba hanımlar
bugün tam 6 haftalık hamileyim dr kontrolüne gittim bu gebelikten önce bebegimin karnımda kalbi durdu normal dogum oldu
bugün dr bana aspirin içmemi önerdi 30 haftaya kadar
şuan çok şaşkınım ne yapıcagımı şaşırmış durumdayım hamileyken aspirin kullanan arkadaşlar yardımınıza ihtiyacım var.bebegime zarar verecek die çok korkuyorum

Son düzenleme:
pek bilmiyorum ama hatırladığım kadarıyla kan pıhtılaşması için aspirin veriliyordu. bir öncekini ondan mı kaybetmiştin? için rahat etmediyse başka doktorlara sorsana.

sol cnm
o yüzden kaybetmedim yani hiç bişey çıkmamıştı incelenmesinde dr sadece önlem olsun die söyledi içmemi çok kafam karışık

canım öncelikle bebeğini sağ sağlim kucağına alman dileğiyle ben hem aspirin hem iğne kullandım benim mthfr homozigot kan pıhtılaşması var doktorun uygun gördüyse kullan derim
sonuçta bu kan akımını etkiliyor korkma bu şekilde doğum yapan çok istersen kan pıhtılaşması bölümünde daha çok kullanan var ben orayı takip ediyorum kafandaki soruları ordan cevap bulabilirsin....

çok saol 06EE
benim tek korkum aspirinin bebege zararlı olması bana hiç pıhtılaşma testi yapmadı dr sadece şüpelendigi için iç dedi nette de araştırdım biraz bazı sitelerde zarar verdigi yazıyor(tabi her şey dogru degil nette ama)
sen kaç ay kullandın cnm bebe aspirinimi kullandın bana coraspin100 yazdı

canım benimki biraz olumsuz sonuçlandı ama bu seni korkutmasın sonuçta benim gibi olup doğum yapan çok benim hem kan pıhtılaşması hemde antikorlarımla alakalı.kullanmama rağmen kaybettim bebeklerimi ama halen kullanıyorum aspirini ömür boyu kullanacağım.benim 13. haftalarda su geliyor ve ortalama 4 yada 6 hafta daha yaşadı bebeklerim sonuç hüsran neyse sen bana bakma iyi örneklerde var tabi doktorumun dediğine göre vücudum bebeği düşman görüyormuş bir daha hamile kalırsan kortizon vereceğim dedi.bakalım kısmet nediyelim hayırlısı...

kan pıhtılaşması sayfasını nasıl bulacagım yeniyim daha
arama yaptım kayıt yok yazdı çok merak ettim o sayfayı

çok çok geçmiş olsun işallah tez zamanda saglıklı ve sorunsuz bebegini alırsın kucagına
benim 4 yaşında 1 kızım var onda hiç bir problem yaşamamıştım aslında telaşım birazda oyüzden sorunum olsa kanla ilgili ona hamileykende olmazmıydı yanlış bişey yapmaktan korkuyorum başka dr secenegimde yok burası küçük yer

ALLAH hepimizin yardımcısı olsun
sana çok sordum ama bişi daha sorcam bu kan pıhtılaşması için hangi testi yaptırmam gerekiyor bilgi verirmisin bana

merhaba..hamilelikte coraspin veya bebe asprini kullanmanın bebeğe hiçbir zararı yok merak etme..bende 12 haftalık hamileyim..hamileliğimin ilk ayında coraspin kullandım..sonra bebe asprini kullanmaya başladım ve halen içiyorum..her sabah 1 tane 100 lük bebe asprini içiyorum..zararından öte faydası var..çünkü hamile kalınca bütün kan tablosu değişiyor ve kanda pıhtılaşma eğilimi artıyormuş.kan pıhtılaşırsa da bebeğe kanla beraber besin ve oksijen götüren yapı tıkanıyor..böylece bebeğin kalbi duruyor..çoğu düşüğün ve kalp durmasının nedeni bu..dr asprini bırak desede ben korkudan hep kullancam valla kaldı ki dr asprin içmen lazım diyor,bırak diyeni duymadım şuana kadar..

ayrıntılı ve akışkan yazın için teşekkür ederim
bugün tekrar sordum dr kesin kullanman lazım dedi yazını okuyuncada içim rahatladı açıkçası yarından başlayacagım içmeye coraspin

canım bebek aspirininden bahsediyorsun dimi?ben hamileliğimin ilk 3ayı kullandım zararrı yok rahatlıkla kullanabilirsin kanla ilgili olarak birşey demişti doktor kan akışınamı ii geliyormuş neymiş hatırlayamıyorumda demekki bebeğede bi faydası varki tavsiye ediliyo korkma sen tamam

ayrıntılı ve akışkan yazın için teşekkür ederim
bugün tekrar sordum dr kesin kullanman lazım dedi yazını okuyuncada içim rahatladı açıkçası yarından başlayacagım içmeye coraspin

bebe asprini ile coraspinin içeriği aynı..yani etken maddesi aynı..etken maddeleri ikisininde "asetilsalisilik asit"..tek farkı tipleri..bebe asprini emilerek kullanılabiliyor..tatlı bi tadı var..coraspin suyla yutuluyor..
korkmadan kullanabilirsin..ben dr lara sorup araştırmadan hiç bi adım atmam..bende çok araştırdım..dahası astımım var..hamilelikte astım krizim tuttu acile gittim nefes alamıyorum diye dr bana sana oksijen vermem lazım otur bekle biraz dedi..adam arkasını dönünce ben kaçtım yani oksijen almam lazımdı belki ama oksijen bile ya dokunursa diye düşündüm kaçtım..kendi kendime iyileşmeye çalıştım..yani asprinde sorun yok..bende çok dikkat ediyorum ilaç konusuna..yüksek dozda kullanmak istemiyorsan dr una doz ayarlatabilirsin..100 mg ı var,300 mg ı var vb..pıhtılaşma olursa kanında o daha kötü..bebeğe giden damarlar tıkanıyor bebeğin kalbi duruyor..asprin kan sulandırıcı özelliği ile bunu ortadan kaldırıyor..o yüzden dr lar veriyolar..

öncelikle merhabalar herkese..bende konuyla ilgili birşeyler yazmak istedim..ben 4 yıl içinde 3 düşük yaptım malesef..2. düşükten sonra troid hastalığı olan haşimato olduğum anlaşıldı..troid ilaçlarımı düzenli kullanarak ,düzenli tahlillerimi yaptırarak,folic asid kullanarak 3. hamileliğim oldu.. ama onda da 8 hafta olmasına karşın kalp atışını alamadığımız için dr. um sağlıksız gebelik dedi ve sonlandı..!
akabinde genetik testler yaptırdım.(kromozom anomalisi,torch testi,trombofili paneli) ve rahim filmi çektirdim.. hepsi temiz çıktı.. eşimin de sperm testleri temiz...tekrar dr. a gittik.. ya 4. yü deneyelim folic asid ve aspirin kullanarak dedi. yada tüp bebek yapalım dedi.. ondan önce de histereskopi yapalım dedi.. histereskopi belki yaptıranınız vardır rahim içini bir kamera yoluyla inceleme işlemi..
4. yü denemeye korkuyorum ya tekrar olursa diye.. tüp bebeği de şuan için gerekli görmüyorm.. benm hamile kalmamda sıkıntı yok sıkıntım hamileliğimin devam edememesinde malesef...
şimdi aklımda tek kalan aspirin.. onu araştıyorum bende netten.. kan pıhtılaşması sorunu ile ilgili.. malesef dr. larımız düşük hikayesi olan her kadına aspirini ve progestoronu hemen yazıyor..
bence bunun bir testi olmalı yani bir pıhtılaşma testi.. aspirin ile ilgili bulduğum bir yazıyı paylaşmak istedim.. evet nette her bilgi doğru değil ama bunlar da insanın kafasını karıştıyor.. dr. larımız malesef belli bir yere geldikten sonra artık kendilerini geliştirmiyolar.. alışılagelmiş yöntemlere devam ediliyo...biraz uzun ama okumakta fayda var bence...!
Ya ilk gebeliğinde düşük yaşayan veya düşük endişesi yaşayan kadınlarda ne yapılmalıdır? Doktorlarımız bu durum için iki mucize ilaca sarılmaktadır: ASPİRİN ve PROGESTERON.

Aspirin ve düşükler
Aspirin tıpta çok uzun yıllardır kullanılan ve hergün yeni bir yararı ya da yan etkisi keşfedilen değişik bir ilaçtır. Herhalde tıp alanında aspirin kadar çok araştırılan bir başka ilaç yoktur. Son günlerde aspirini popüler yapan bir başka özelliği de gebelik kayıpları üzerinde olan etkisidir.

Aspirin sadece bir ağrı kesici, iltihap giderici ve ateş düşürücü değildir. Aynı zamanda kanın pıhtılaşma sistemi üzerinde de etkileri vardır. Halk arasında "kanı sulandırıcı" şeklinde tellaffuz edilen bu etki ağrı giderici dozundan çok daha düşük dozlarda da ortaya çıkmaktadır. Kanın pıhtılaşmasını engelleyen bu etkiyi sağlamak amacıyla piyasada bulunan ürünler genelde bebe aspirini olarak tanımlanmaktadır.

1970'li yılların sonuna kadar düşük doz aspirin sadece anjina, inme, kalp krizi, serebrovasküler olaylar (beyin damarları ile ilgili olaylar) ve bazı gebelik dışı hastalıkların tedavisinde kullanılmakta ve genelde gebelik sırasında kullanımından kaçınılması gereken bir ilaç olarak kabul edilmekteydi.

Gebelik ile ilgilenen tıp branşı olan obstetrik alanındaki gelişmeler özellikle tekrarlayan düşük olgularının bazılarında altta yatan nedenin antifosfolipid sendrom (aPL) olarak tanımlanan bir bozukluk olabileceğini ortaya koymuştur. Bu sendromda kanın pıhtılaşma mekanizması bozularak kılcal damarlar içinde mikroskopik pıhtılar oluşmakta ve gelişmekte olan bebeğe giden kan akımını azaltarak düşüğe neden olabilmektedir. Ayrıca gebelik toksemisi ya da zehirlenmesi olarak da bilinen prekelempsinin de oluş mekanizmalarından birisi antifosfolipid sendromdur.

Bu bulgunun ortaya konması acaba erken gebelikte kanın pıhtılaşmasını engelleyen ilaçların verilmesi düşükleri engelleyebilir mi sorusunu gündeme getirmiştir. Gerçekten de yapılan araştırmalar antifosfolipid sendrom varlığında düşük doz aspirin ve heparin gibi kanın pıhtılaşmasını önleyen ilaçların gebelikler üzerinde çok olumlu sonuç verdiğini ve %70'ler civarında canlı doğum oranlarının elde edildiğini oryaya koymuştur. Bu bilimsel kanıtların sonucunda günümüzde antifosfolipid sendromu ve gebelik varlığında klasik tedavi aspirin ve heparindir

Peki ya antifosfolipid sendrom yoksa? İşte bu noktada ilaç suistimali sorunu ortaya çıkmaktadır.

Daha önceden düşük yapmış kadınlara sonraki gebeliklerinde doktorlarının aspirin vermesi ve bu sayede kadının düşük yapmadan sağlıklı bir bebek doğurması kulaktan kulağa çok hızlı bir şekilde yayılmakta ve gebelikte aspirin tedavisi neredeyse rutin hale gelmektedir. Bu durum tüm dünyada söz konusu olmakla birlikte ülkemizde daha fazla suistimal edilmektedir. Bu suistmalde sadece doktorların değil onları bu uygulamaya iten kadınların da payı vardır.

Hatta durum o boyuta gelmiştir ki gebelik testi pozitif çıkan ya da adet gecikmesi ile doktora başvuran ve gebelik saptanan her hastaya vitamin gibi aspirin rutin olarak başlanmaktadır ve bu moda maalesef giderek yayılmaktadır.

Bu konu üzerinde dünyada yapılmış en geniş kapsamlı çalışma olan CLASP (Collaborative Low-dose Aspirin Study in Pregnancy) ve onu takip eden araştırmalardan çıkan sonuç bu tür bir uygulamanın gebeliğin seyri üzerinde herhangi bir olumlu etkisinin olmadığıdır. CLASP çalışması bilimsel alanda bu konudaki en güvenilir çalışma olarak kabul edilmektedir.

Günümüzde Amerika Birleşk Devleteri başta olmak üzere pekçok gelişmiş ülkedeki bilimsel ve resmi derneklerin bu konudaki ortak yorumu ve önerisi şu şekildedir:

"Düşüğü, preeklempsiyi ve rahim içi gelişme geriliğini engellemek amacıyla gebe kadınlara rutin aspirin kullanılmalarını önermeyi destekleyecek yeterli bilimsel kanıt yoktur."

Üstelik bu uygulamanın uzun dönem etkileri konusunda da elimizde yeterli veri yoktur. 2003 yılı Ağustos ayında British Medical Journal'de yayınlanan bir araştırmada gebeliğin erken dönemlerinde aralarında aspirinin de bulunduğu bazı ağrıkesicilerin kullanılması durumunda düşük riskinin arttığı ileri sürülmektedir.

Dahası Amerikan Hastalık Kontrol Merkezi (Centers for Disease Control and Prevention ) daha önceden düşük öyküsü olmayan ve aPL saptanmayan ve düşüğü önlemek amacı ile aspirin ve heparin kullanan 38 yaşında bir kadının 9. gebelik haftasında öldüğünü bildirmiştir. Merkez bu olayın gebelikte aspirin kullanımı ile ilgili ilk ölüm olgusu olduğunu belirtmektedir.

Bugüne kadar yapılmış 42 çalışmanın sonuçlarını birarada değerlendiren bir başka analizde ise preklempsinin önlenmesi amacı ile aspirin kullanımının hafif bir yarar sağlayabileceği ancak hangi kadınlarda bu yararın görüldüğü, tedaviye hangi dozda ve ne zaman başlanması gerektiği konusunda bir karar verebilmek için daha fazla araştırmaya gerek duyulduğu belirtilmektedir.

arkadaşlar bende genetik test yaptırdım sonuç azda olsa kan pıhtılaşması çıktı doktor hamile kalmadan 1 ay önce aspirin kullanman gerekiyo dedi iğne kullanmamı gerektirmediğini söyledi 21 ekimde kürtaj oldum bu ikinci kürtajımdı inşallah bi daha yaşamam allah kimseye yaşatmasın benim sorum şu benim gibi olupta aspirin kullanıp sağlıklı bi şekilde kucağına alan varmı beni aydınlatırsanız çok sevinirim

bende 10. haftadan beri içiyorum ilk haftalarda ayağımda bir tıkanma gibi oldu ağağım anında mosmor oldu ve şişmeye başladı sonra gezinince bir anda indi doktor ondan sonra yazdı 34. haftaya kadar iç dedei birde varislerim var bu bebeği korur düşük tehlikesinide azaltır dedi geçen muayenemde biraz yemene dikkat edersen kesicem dedi ama ben yinede korkuyorum bırakırsam birşey olur diye

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…